[#31] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@MDW, post #30

Dobre pytanie... Chyba trzeba czekać, aż YouTube przejdzie całkowicie na html5.

Na razie możemy potestować przeglądarki ... http://html5test.com/

[#32] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@MaveRick, post #31

Zdaje się, że aby film się wyświetlał z wykorzystaniem HTML5 to musi być umieszczony na stronie za pomocą tagu video a nie jako obiekt flash. Dopóki więc YT będzie zamieszczał na swoich stronach odnośniki do materiałów w postaci flash (HTML5 jest w końcu testowe, i trudno się dziwić, bo wiele wiodących przeglądarek nie obsługuje jeszcze HTML5), dopóty inne strony linkujące materiał z YT będą miały obiekty z YT we flashu.
[#33] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@wali7, post #32

Witam

1. Czy tę wersję beta można skądś pobrać ?

2. Co jest spowodowane tym, że na mosa jest dopiero wersja 1.7 (1.8) a na Amigę OS 4.x już wersja 3.24 ?

3. co jest przyczyną i czy można to poprawić, że np strona z rozkładami jazdy autobusów w Warszawie się sypie:

http://www.ztm.waw.pl/rozklady.php?u=500/709154.HTM&c=76&l=1

Czyli w Internet Explorer lub pod Firefox'em godziny odjazdów są ok, a pod OWB 1.7 są jakoś tak ścieśnione, co powoduje, że są mało czytelne ?
[#34] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@gilban, post #33

1. Będzie można pobrać, jak zostanie oficjalnie wypuszczona

2. Wersje są rozwijane niezależnie przez inne osoby i numeracja nie ma ze sobą nic wspólnego.

3. Może brakuje odpowiedniego fonta w systemie ?
[#35] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@gilban, post #33

Porównaj co potrafi OWB 1.8 dla MorphOS i 3.24 dla AmigaOS4. :) Numeracje tych wersji nie mają ze sobą nic wspólnego. Oba projekty mają swój system wersjonowania.

[#36] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@gilban, post #33

Czasami mam tak samo ale ponowne (lub któreś z kolei) przeładowanie strony pomaga i wszystko wraca do normy.

[#37] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@MDW, post #35

Spokojnie można podzielić ten numerek wersji OWB dla OS4 przez 10 i będzie jak znalazł: ver. 0.324 dla OS4 kontra ver. 1.7 dla MOS. Teraz spokojnie oddaje możliwości obu programów. I niech ktoś udowodni, że jest inaczej
[#38] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@wali7, post #37

Nie spodziewałem się po Tobie, że jesteś osobą która mimo, że nie używa na codzień AmigaOS4.x z OWB to z taką łatwością może porównywać dwie różne wersje programów i to na dodatek dla dwóch różnych systemów operacyjnych. Twoje obliczenia odnośnie wersji OWB dla AmigaOS4 są na 100% błędne, a z tym dzieleniem przez 10 to już "troszeczkę" przesadziłeś.

Moim zdaniem tych programów nie można tak po prostu poruwnywać dzieląc "na sucho" cyferki a tylko i wyłącznie można porównywać w praktyce. Z tego co się orientuję obydwie wersje OWB wyświetlają poprawnie podobną ilość stron nawet w podobnym czasie, posiadają także taką samą starą wersję flasha, która sobie nie radzi z nowymi stronami. Wiem, też że wersja OWB dla MorphOSa posiada standardowo wiecej opcji, które mogą od czasu do czasu ułatwić trochę pracę. Ale trzeba też pamietać, że także wiele opcji, których nie ma stadnardowo w OWB dla AmigaOs4 można przecież dołączyć z pomocą dodatkowych programów/wtyczek i wtedy różnica pomiędzy programami się zamazuje.

Moim zdaniem takich kolosalnych różnic pomiedzy dwoma wersjami OWB w praktyce nie ma i dlatego się z Twoją wypowiedzią nie zgadzam.
Jeśli się mylę proszę o udowodnienie mi na przykładach, że nie mam racji. :P
Ps. Może być nawet artek do Ami-gazetki. :)
[#39] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@Leon, post #38

rozumiem, że konrad robi pranie mózgów ale nie masz racji:

http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=31327&forum=32&27

135 pkt na 160 w stosunku do 86 pkt w os4,

Z tego co się orientuję obydwie wersje OWB wyświetlają poprawnie podobną ilość stron nawet w podobnym czasie, posiadają także taką samą starą wersję flasha, która sobie nie radzi z nowymi stronami.

źle się orientujesz, owb dla os4 nie ma żadnego flasha, nie kłamczuszkuj

Ale trzeba też pamietać, że także wiele opcji, których nie ma stadnardowo w OWB dla AmigaOs4 można przecież dołączyć z pomocą dodatkowych programów/wtyczek i wtedy różnica pomiędzy programami się zamazuje.

nawet jak czarną tekturę przyłożysz do ekranu to się nie zamaże, przykładowo:
adblock oraz normalny menager sciagania z dociąganiem plików

Ostatnia modyfikacja: 27.04.2010 08:31:34
[#40] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@rzookol, post #39

Co nie znaczy, że 3.25 można bez "kłamczuszkowania" nazwać 0.325. Prędzej 1.325 (30% różnicy w teście plus dodatki, o których wspominasz). Ale to są "akademickie rozważania", niezwiązane z tematem, który ciągniemy. Prawda?

[#41] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@recedent, post #40

oczywiście prawda, nie można powiedzieć że morphosowa wersja jest 12 razy lepsza, po prostu jest lepsza - tylko tyle i aż tyle

[#42] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@Leon, post #38

Gdybym tylko miał OS4, to chętnie bym stworzył jakies porównanie obu systemów i softu na nich. Niestety, w tym momencie nie posiadam nawet Morphosa (ale tylko chwilowo :) ).
Co do OWB, to oczywiście zdaję sobię sprawę, że nie dzieli tych programów różnica rzędu 0.3... a 1.7. Chcę jednak zwrócić uwagę, że dwa razy wyższy numer wersji OS4 sugeruje że ma większe możliwości, podczas gdy jest dokładnie odwrotnie: wersja dla MOSa ma obsługę HTML5 (z obsługą filmów na stronie www), flash (kulawy, ale kilka razy pozytywnie mnie zaskoczył swoją funkcjonalnością), bardzo fajny manager downloadu (m.in. mozliwość wznawiania przerwanych połączeń), podczas gdy wersja OS4 nie ma tego (wymieniłem tylko istotne sprawy, dla mnie mało ważnym dodatkiem jest np. WebInspector).

Ostatnia modyfikacja: 27.04.2010 10:34:23
[#43] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@recedent, post #40

Recedent - tu nie chodzi o procenty (o czym napisałem już w odpowiedzi Leonowi). Po prostu o zwrócenie uwagi która z wersji jest lepsza.
[#44] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@wali7, post #42

Mam pytanie przy okazji: gdzie można znaleźć dobry opis obsługi WebInspectora (najlepiej po Polsku)?

[#45] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@Leon, post #38

linka od faba, możesz sobie porównać
http://fabportnawak.free.fr/owbshots/

[#46] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@AS, post #44

Czy w WebInspectorze jest cokolwiek do opisywania? :) Tam przecież wszystko mozna wyklikać i od razu widać co czym jest, nic skomplikowanego.

[#47] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@Leon, post #38

Ja natomiast mam porównanie bo używam na zmiane AmigaOS4 i MorphOS-a. OWB na MorphOS-a bije na głowę rozwiązanie oparte na tym samym silniku, ale z innym opakowaniem pod AmigaOS4. To jest podobna sytuacja co z Ambientem i Workbenchem, na korzyść tego pierwszego.
OWB na AmigaOS4 jest biedne, niedorobione, a protezy w postaci dodatków są nienajlepszym lekarstwem na nieintuicyjność i braki tego programu, który nazwać przeglądarką www raczej trudno.
Oczywiście za tymi słowami powinny pójść konkretne przykłady i cały artykuł, ale wolałbym porównywać rozwiązania na jednym systemie (OWB.os4 vs. Netsurf czy OWB.mos vs. Sputnik itp.), a nie na różnych bo po co wszczynać flamewary skoro są rózne gusta.

[#48] Re: OWB 1.8 beta in action :)

@grxmrx, post #47

Dziękuję za informację co do tej numeracji.

1. Tak się składa że maca mini mam dopiero około 2 miesiące a Mosa jeszcze krócej - na razie w wersji demo - choć na 100% wiem że będę chciał wykupić licencję - tylko jeszcze nie wiem kiedy, bo brak funduszy.

Systemu Amiga OS 4.x nigdy nie miałem i przy obecnych cenach miał pewnie nie będę (sprzęt + system) - no chyba że też go zrobią pod maca mini.

I nie mam porównania. Niejaki "mailman" zamieścił info że na Amiga OS 4.x została wydana wersja OWB 3.24 (3.25) i mnie to mocno zdziwiło.

Teraz już rozumiem, że OWB na MorphOS i na AmigaOS to są tak jakby dwa różne programy o tej samej nazwie i stąd to zamieszanie.

2. I tak przy okazji - czy istnieje do Mos'a czcionka Arial w wersji ISO PL, która by poprawnie współpracowała z OWB

Ostatnia modyfikacja: 27.04.2010 23:57:02
[#49] MorphOS Origyn Web Browser 1.8 teaser na Mac mini 1.25 GHz PowerPC G4

@Drako^lM, post #1

Zamieściłem ten sam film z nowym audio, miłego oglądania/słuchania

http://www.youtube.com/watch?v=IfARQsDQjWI

[#50] Re: MorphOS Origyn Web Browser 1.8 teaser na Mac mini 1.25 GHz PowerPC G4

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #49

Ładne! :) Zaraz zakładam słuchawki i przewinę do początku i obejrzę całe.

A tak przy okazji. Jak to jest z tym YouTube w nowym OWB (1.8)? Niby wolniej chodzi, nie wyrabia, są jakieś skrypty w JavaScript. Jak tego użyć? O co w tym chodzi? YouTube w HTML5 przecież w 1.7 działał bardzo fajnie.

[#51] Re: MorphOS Origyn Web Browser 1.8 teaser na Mac mini 1.25 GHz PowerPC G4

@MDW, post #50

pakujesz http://fabportnawak.free.fr/owb/scripts/YouTube_Fullscreen_Fix.js
do katalogu scripts, dodajesz w go w opacjach Skrypty i klikajac prawym na video wlaczacz fullscreen

[#52] Re: MorphOS Origyn Web Browser 1.8 teaser na Mac mini 1.25 GHz PowerPC G4

@rzookol, post #51

Aaa, tak... Dzięki za tutorial. :)

A o co chodzi z tym, że wolniej chodzi nie-fullscreen? Tak ma być? Da się coś z tym zrobić?

[#53] Re: MorphOS Origyn Web Browser 1.8 teaser na Mac mini 1.25 GHz PowerPC G4

@MDW, post #52

fullscreen korzysta z overlaya

[#54] Re: MorphOS Origyn Web Browser 1.8 teaser na Mac mini 1.25 GHz PowerPC G4

@rzookol, post #53

Coś mi się obiło o uszy/oczy. Fajnie! Ale ja i tak najczęściej oglądam nie na fullscreenie. Czy jest szansa, że niefullscreenowy widok będzie działał tak szybko jak w 1.7?

[#55] Re: MorphOS Origyn Web Browser 1.8 teaser na Mac mini 1.25 GHz PowerPC G4

@MDW, post #54

własnie :) co z tym cairo jest ? pewnie biednego flash plugina przygniata tez

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem