[#1] Smutno się rozstać (na jakiś czas)
Witam,

Do niedawna, od października 2009 byłem użytkownikiem MorphOSa na moim starym dobrym Mini. Niestety Mini się popsuł, w końcu ma te swoje lata. I to od razu dysk i napęd. Myślałem że przynajmniej dołożenie napędu wystarczy - jest opcja instalacji systemu na USB drive. Po całej zabawie okazało się jednak, że ten firmware tego nie supportuje.

No i czekałby mnie kolejny wydatek rzędu 300 PLN. Niestety mój budżet domowy tego nie wytrzyma. Mam inne priorytety w tym roku, maksymalnie inwestuję w edukację (a to kosztuje). Pod koniec roku zmieniam pracę i pragnę by moje cv nabrało do tej pory wagi ciężkiej. M.in. po to, by moje amigowe hobby było bezbolesne.

MorphOS - bo pierwszy raz o nim usłyszałem w grudniu 2008 - od początku jawił mi się jako killer app (killer os raczej). Bałem się tylko, że po pierwszym wrażeniu czar minie. Nic podobnego. Jako stary windowso-linuxo-macowiec, zmęczony nudami jakie te systemy prezentują od lat, do ostatniej chwili z dumą odpalałem MOSA. Cieszy mnie, że zabawę z Amigą, po comebacku, zacząłem właśnie od niego - myślę że teraz trudniej mi będzie dogodzić

Z pozostałych systemów to poklikałem sobie na Miniaku Moane oraz chwilę bawiłem się AROSem - czekam jednak na wifi do AROSA żeby doczekać 2011 r. i mojej podwyżki. Planuję kupić inne systemy, ale raczej najtańsze opcje, a do MorphOSa wrócę, tak planuję, jak będzie wifi i notebook. Wtedy wypatroszę stary napęd i dysk, podmienię i tym samym sprzęt po reinkarnacji będzie działał długo. Zresztą sam system będzie działał lepiej, niestety nie miałem jeszcze okazji zapoznac się nawet z 2.5

Anyway wystawiłem ogłoszenie Miniaka bez dysku z nowym superdrive z bonusami i innymi bajerami. Uważam że cena uczciwa. Będzie niedługo widoczne.

Dzięki za wsparcie, choć ja raczej bywam na awnet i mozone.

Jak mawiał Schwarzennegger, I'll be back.

A część funduszy uzyskanych z Miniaka (circa 20%) przeznaczam na otarcie łez, na drobniejsze amigowe rzeczy (AF, Competition Pro USB do AF oraz Immortal CD, no i mam nadzieję niedługo, PPA vol 3).

Pzdr,
DD
[#2] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@DiskDoctor, post #1

nie mozesz kupic dysku ide za 100 zl ?

[#3] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@DiskDoctor, post #1

Jaka wersja firmware nie obsluguje USB w OF ?
Czy mozna takie firmware podmienic na nowsze?
[#4] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@Norbert, post #3

Odp. na 1 - nowe dyski 80 G są na allegro za >> 200 zł. Plus kurier x 3 + robocizna. Ja bym to zrobił bo śrubokręt umiem obsługiwać. Ale jestem niestety za****ny obowiązkami.

Tak jak pisałem powyżej, produkcja cv trochę jednak czasu zajmuje...

Odp. na 2 - dowiedziałem się że OF się nie podmienia.

Poza tym nie napisałem, że myślałem że MOS daje się podłączyć za pomocą svideo do TV (tak jak macos). ALe niestety to jest niezła rzeźba. A dvd player już kupiłem i za miesiąc bankowi trzeba oddać...
[#5] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@DiskDoctor, post #4

DiskDoctor: wymiana dysku zajęłaby Ci tyle 2x tyle czasu ile poświęciłeś na pisanie tych 2 postów. Czy do tego mini przypisany jest klucz?

[#6] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@pampers, post #5

@pampers

Są jeszcze koszty.

Jasne że klucz jest do tego mini. Tylko mówie - nie ma dysku (warto dorzucić nowy, np. wiem że 250 GIGowe kosztują 230 zł).

Nie ma jeszcze zwrotki o ogłoszeniu...
[#7] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@DiskDoctor, post #1

Wielka mi awaria. :) Jak kiedyś gdy zarabiało się 600-800 zł komuś padł CyberStromPPC+060 za 4500 zł albo PicassoIV za 1450 zł to była awaria. :) A teraz... Nie ma co rozpaczać. Nawet jak w tej chwili nie masz tych 200 zł to przecież nie żyjemy w Etiopii. Gdzieś da się dorobić taką sumę. Nie mówię dzisiaj czy w przyszłym tygodniu. Zrobisz sobie 2-3 miesiące przerwy i wszystko wróci do normy. Skoro tak mocno i gruntownie się edukujesz to pewnie też będziesz smakowitym kąskiem na rynku pracy. ;) :) Ja też mam ciężką sytuację finansową i boję się myślęć co by było gdyby teraz padł mi któryś z moich sprzętów (Pegasos2/G4, MacBook, pecet, iPhone3G). Każda maszyna jest mi cholernie potrzebna i nie może być zastąpiony przez inną z moich maszyn. No ale na razie złomy się trzymają i mam nadzieję, że tak będzie przez cały czas doła finansowego. Chociaż ten dół może potrwać w moim przypadku kilka lat. :(

[#8] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@MDW, post #7

dziwne ze Amiga 500 z 1986 r z ROMem 1.2 dziala mi do tej pory bez zarzutu .. i mimo ze ma 24 lata ;-]

[#9] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@HOŁDYS, post #8

I na pewno używasz jej codziennie przez kilka godzin. :) No i oczywiście dysk twardy też działa bezproblemowo od 24 lat, prawda? :)

W ten sposób to ja mogę napisać, że moje Atari 65XE też nadal działa...

Ostatnia modyfikacja: 07.07.2010 10:15:50
[#10] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@DiskDoctor, post #1

Gzie to ogłoszenie ma się ukazać ?

[#11] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@ede, post #10

W dziale ogłoszenia
[#12] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@DiskDoctor, post #11

Wystawiłem na allegro, bo nie doczekałem się jeszcze potwierdzenia z ppa.pl:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1125360823

Ostatnia modyfikacja: 07.07.2010 15:47:44
[#13] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@MDW, post #7

Heh, no fakt, mi kiedyś padła karta blizzard z 040 i to był ból! A znam gościa któremu padła karta Cyberstorm233+060/50 a były to czasy w których to nie było tanie (choć teraz wcale nie mniej kosztuje;) ale na bank zarabiało się wtedy mniej!

[#14] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@atarens, post #13

Mi padł Blizzard PPC jak kosztował półtora tysiąca. Cóż, na szczęście za rok miałem już A4000 z CyberStormem właśnie w takiej konfiguracji jak podałeś. Ta karta na szczęście nie padła, zmieniła tylko właściciela jak na biurko wjechał Pegasos I.

[#15] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@G. Kraszewski, post #14

mi ostatnio padła pamięc w pegu za 30 zł !!!!!!!!11111111

[#16] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@rzookol, post #15

Mi ostatnio padł HDD w MS - gwarancja rulez, ale czas działania tego Samsunga zakrawał na kpinę. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!777777777777

[#17] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@rzookol, post #15

No to sprzedaj zlom i kup prawdziwa amige

[#18] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@AmiChris, post #17

@AmiChris

Można prosić o wyjaśnienie? Bo rozumiem że to nie była złośliwość i że to było inteligentne. Godność nakazuje odpowiedzieć na moją prośbę, jeśli oczywiście występuje.

ODP: Teraz, w tym roku, do przyszłego lutego, nie będę kupował ani systemu MorphOS, ani AmigaOS. Będę używał AROSa (bez muzyki) na moim notebooku jak się doczekam wifi.

W przyszłym roku z kolei owszem, myślę o systemie amigowym. A ponieważ MorphOSa znam już w miarę dobrze, myślę że czas na AmigaOS. Pomimo że będę w stanie kupić X1000, pójdę na sępa i wezmę najnańszą Sam4x0. Oczywiście nową bo "są nowe a ja kupuję nowe rzeczy jeśli mam coś do kupienia; jak nie ma, kupuję używane".

A jak pojawi się MorphOS na notebooku (z wifi bo inaczej nie ma to sensu) to pewnie zakupię. Przy czym oczywiście będę musiał przekonać żonę że ma sens czwarty komputer w domu (albo w międzyczasie pozbyć się jednego z moich 2ch pecetów).
[#19] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@DiskDoctor, post #18

Jej, 80GB uzywka to jakies 130,00 PLN. Zrobmy chlopakowi zrzutke, bo sie zaplacze ;) Daje 20,00 PLN. Ty daj numer konta.

http://allegro.pl/item1102328134_hdd_hitachi_80_gb_5400_ata_ide.html

Ostatnia modyfikacja: 07.07.2010 22:12:34
[#20] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@DiskDoctor, post #18

AmiChris pisał do Rzookola, a Ty nie musisz tłumaczyć się ze swoich decyzji.

@ Szanowne koleżeństwo nie odnosicie wrażenia, że najazd na DiskDoctora przypomina pewne powszechnie nieakceptowane zachowania, które do tej pory były marginesem lub nie było ich wcale na tym portalu?

[#21] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@Ender, post #20

Ender: może niektóre posty są zbyt uszczypliwe ale "wielki" pożegnalny list, bo dysk się zepsuł który można łatwo i tanio wymienić, lecz nie ma na to czasu i pieniędzy z potem deklaracja kupna x1000 która będzie kosztować co trylion takich dysków.. Nie moja sprawa jednak. Życzę szczęścia.

[#22] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@pampers, post #21

Deklarowal zakup Sam, a nie Ami X1000 :)

[#23] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@pampers, post #21

Takie podejście to jest właśnie efekt, jak ktoś pisze długiego posta, a potem każdy w nim widzi tylko to zdanie, którego się spodziewa (ja piszę Sam, ty widzisz X1000). Dla jednego zbytnia uszczypliwość, dla innego przegięcie pały (tzn art. 23, 24 KC).

Tłumaczę ponownie, bo nie dociera. Robię doktorat, dostaję gówniane stypendium, dokładam do tego 15 000 PLN rocznie. Z kredytu. W tym roku kończę, przy okazji zrobiłem podyplomowe i poszedłem na kolejne - to też kosztuje. Jeszcze pakuję się na 2 kursy i na 1 certyfikat, którego koszt tylko ze względu na wzrost wartości dolara wzrósł o cenę maca. Jak będę zmieniał pracę w styczniu, moje zarobki będą różnic się troszeczkie gdyż moje CV będzie miało 2.9 strony.

Oczywiście mam z żoną na kartach kredytowych kilkadziesiąt tysi ale nie na tym polega fun amigowy, żeby "za ostatnie pieniądze amigę kupić". Ja przeżyję bez morphosa przez kilka miesięcy, może dłużej, obawiam się, że jednak wielu komentującym tutaj ciężko to przeżyć.

Za 2 miesiące powinien mi działać AROS, z chęcią się z nim chwilę pobawię. A AmgaOSa planowałem kupić od samego początku, w końcu będe miał 3 systemy (i pretekst żeby wygonić drugiego PCta z domu - 2 PCty to wg mnie skandal).

BTW ktoś się dziwował na innym poście, że mnie tutaj nie było przez te miesiące. Bo ja wole chodzić na mozone, awnet, gdzie jest więcej ludzi, i takie scysje się nie odbywają.
Zresztą moje ogłoszenie zostało poraz drugi "odrzucone bez podania przyczyn". Mam nadzieję, że Pan Grzegorz nie ma mi za złe, że na mozone napisałem, że MorphOS działa tylko na starych kompach (w oryginale było: złomach ale wymiana obu napędów powoduje że komputer jest nadal sprawny). Może przy tej okazji powinienem przeprosić i powiedzieć, że dowolnie stary Mini PPC (czy emac teraz) po wymianie dysku i napędu staje się w pełni sprawnym, markowym, superwydajnym kompem amigowym. Mi chodzio o to, że zakup mini np. na allegro do MOSa może spowodować że się Mac popsuje, już po pierwszysh miesiącach - i to jest frustrujące.
[#24] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@DiskDoctor, post #23

Zresztą moje ogłoszenie zostało poraz drugi "odrzucone bez podania przyczyn". Mam nadzieję, że Pan Grzegorz nie ma mi za złe, że na mozone napisałem, że MorphOS działa tylko na starych kompach

Jeżeli przypadkiem chodzi o mnie, to informuję, że nie mam od kilku miesięcy żadnych uprawnień ani możliwości administracyjnych czy moderacyjnych na ppa.pl, dotyczy to również ogłoszeń. W związku z tym nie widzę związku... Napisanie "działa tylko na złomach" było niesprawiedliwe, że na starych komputerach sprawa dość oczywista raczej...

Co do opisu wybranej drogi życiowej - może bym coś napisał, gdybyśmy dyskutowali w HydeParku, ale po co komu kolejna nic nie dająca dyskusja. Każdy sobie sam życie układa jak chce.

Ostatnia modyfikacja: 08.07.2010 10:18:07
[#25] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@G. Kraszewski, post #24

Hmmm?? Możemy porozmawiać, nie ma problemu.

Tylko wolę jak już sprzedam tego Maca (bo pewnie w końcu będę go wysyłał za granicę).

Najpóźniej w sierpniu bo wtedy mam urlop.
[#26] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@pampers, post #21

Chciał to napisał. Czy było to potrzebne, to niech każdy sam oceni, ale niekoniecznie pisze na forum w taki sposób jakbyśmy byli nietolerancyjni. PPA dla mnie zawsze było miejscem przyjaznym, którym chwaliłem się wśród znajomych i nie chciałbym, aby przez kilka postów (nie oceniam kto miał rację) , napisanych może z przekory ktoś negatywnie ocenił nasze środowisko. Ot wszystko o co mi chodziło. Pozdrawiam.

[#27] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@Ender, post #20

powszechnie nieakceptowane zachowania, które do tej pory były marginesem lub nie było ich wcale na tym portalu?

No "delikatnie" przesadziles, chyba rzadko bywasz na ppa lub nie czytasz za wiele, wtedy bys widzial, ze prawda nie jest taka jak Ci sie wydaje :) Nie zebym mowil, ze gdzie indziej jest lepiej, ale tu wcale nie jest inaczej :)

[#28] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@DiskDoctor, post #18

Oczywiście nową bo są nowe a ja kupuję nowe rzeczy jeśli mam coś do kupienia; jak nie ma, kupuję używane

Popieram takie podejscie ;)

[#29] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@Hellena, post #27

Jednostki nie mogą dawać obrazu całości środowiska.

[#30] Re: Smutno się rozstać (na jakiś czas)

@Ender, post #29

"Jednostki nie mogą dawać obrazu całości środowiska."

Naturalnie, ze nie moga, ale napisales

"które do tej pory były marginesem lub nie było ich wcale"

nie moge sie zgodzic z "marginesem" a tym bardziej "wcale"

Zreszta nie wazne, takie pogadywanki i tak nic nie zmiena, a tylko sluza dla co poniektorych do niby prowokacji i karmienia trola, jak to sie powszechnie przyjelo nazywac :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem