[#1] MorphOS 3.0
Komuś zabiło mocniej serce? Ja już zbieram pieniążki na powerbooka, wydaje mi się, że ten system genialnie pasuje na te laptoki..

[#2] Re: MorphOS 3.0

@pampers, post #1

Skoro ma numer 3.0 tzn. są jakieś duże nowości w systemie w stosunku do tego co jest teraz inaczej nie byłoby 3.0 tylko np. 2.6 itd., bo chyba o sam sprzęt nie chodzi.

[#3] Re: MorphOS 3.0

@Ender, post #2

Wydaje mi się, że sama zmiana hw ze stacjonarnego na przenośny zasługuję na zmianę wersji. Tak czy siak, jakich zmian być oczekiwał od wersji 3.0 ?

[#4] Re: MorphOS 3.0

@pampers, post #1

A skąd ta informacja?

Serduszko mi tak zabiło, że prawie zawału dostałem. :)

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2010 01:33:28
[#5] Re: MorphOS 3.0

@MDW, post #4

Wersja 3.0 to taki numerek rozwojowy, pisali o tym na mzone.
No ale sam fakt mosa na pb, imo, przycmiewa x1000 ślina

[#6] Re: MorphOS 3.0

@MDW, post #4

MDW: a tak sobie mniemam: http://www.garagensound.de/Computerfreunde/media/DSCF1386wtmk.jpg

[#7] Re: MorphOS 3.0

@AmiChris, post #5

AmiChris: przyćmiewa co? :D Quaka na 57? ;P

[#8] Re: MorphOS 3.0

@pampers, post #7

Nom, chlopcy wylaczyli limiter fps-ow i bylo 57 klatek/s. Na mosie mialbys 200 :)
No ale to jest sprzet pro, nie stworzony do grania;)

[#9] Re: MorphOS 3.0

@AmiChris, post #8

Ty wredny prześmiewco no. jutro odpale quaka 2 na sw na mini zeby pocieszyć fanów x1000. tylko czy ich pocieszę czy ośmieszę?

[#10] Re: MorphOS 3.0

@pampers, post #1

Będę się ponownie powtarzał ale nadaje się tylko i wyłącznie jeśli będzie obsługa WiFi. Inaczej kiszka ...

Czyli nie ma WiFi. Na filmie widać czerwony kabel sieciowy :(

http://www.youtube.com/watch?v=tYeZCsKvjSg

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2010 04:42:48
[#11] Re: MorphOS 3.0

@MaveRick, post #10

Z tego co jaca mówił, to WiFi ma być.
[#12] Re: MorphOS 3.0

@pampers, post #3

Ktoś kiedyś chyba na forum wspominał o nowych sterach 3D w systemie, WiFi. Zresztą pytasz niewłaściwego faceta - laik jestem. Ja po prostu skojarzyłem, że jak ktoś przeskakuje w numerologii systemu/programu na pełny numer wersji (np. z 2.5>3.0) to znaczy, że znacząco udoskonalił swój produkt w stosunku do tego co było wczesniej.

[#13] Re: MorphOS 3.0

@Ender, post #12

A nie jest tak, że aktualna wersja "developerska" nosi numer 3.0, a co jakiś czas przeciekają z niej ficzery do publicznej 2.x? Może wersja na PB wcale nie będzie nosiła numerka 3.0, tylko 2.6?
Kolejna rzecz - mówi się, że dla posiadaczy licencji na 2.x wszystkie aktualizacje 2.x są bezpłatne. Kto wie, czy za upgrade do 3.0 nie przyjdzie nam dopłacić.

[#14] Re: MorphOS 3.0

@MaveRick, post #10

Ja sie tez powtorze, WiFi nie jest az tak wazna czescia. Oczywiscie fajnie by bylo miec wirelessa jednakze gdybym mial wybierac, to wolalbym najpierw 3d :D

[#15] Re: MorphOS 3.0

@AmiChris, post #14

"WiFi nie jest az tak wazna czescia."
Taka wypowiedź w roku 2010 faktycznie może paść jedynie z ust retro-fanów, czyli naszych ;)

[#16] Re: MorphOS 3.0

@Jacques, post #15

Oczywiscie mowa tutaj o priorytetach.
Wole miec dzialajace 3d i niedzialajace wifi niz odwrotnie.

[#17] Re: MorphOS 3.0

@AmiChris, post #16

AmiChris: a widzisz, ze mną jest zupełnie odwrotnie. Wisi mi 3D bo po co mi one skoro grać nie będę. WIFI to dla mnie priorytet. Warto wrzucić parę grosików tutaj:

http://www.power2people.org/bounty_054.html

Może przyczyni się to do rozwoju WIFI na MorphOSa.

[#18] Re: MorphOS 3.0

@pampers, post #17

Masz wlaczone 3d w systemie?
Jezeli tak to wyrzuc liby 3d (jak sa oddzielnych plikach :) i zacznij uzywac systemu w 2d. Pouzywaj mosa bez tego, opowiedz o wrazeniach :)

[#19] Re: MorphOS 3.0

@pampers, post #17

3D to nie tylko gry. W przypadku MOSa można podać ten wyświechtany trochę przykład, czyli Bledner.
Ja właśnie mam kupić laptop dla mojej żony do 2000 zł (z Windą7 włacznie). I robię wszystko żeby ten laptop miał w miarę sensownego GeForce, a nie jakąś popierdółkę, która zdechnie przy byle sześcianie z jedną teksturą. :) Teraz ma stacjonarnego peceta z całkiem sensownym procesorem ale jakąś padacką zintegrowaną kartą graficzną Intela. Oczywiście nigdy nie grała w żadne gry więc niby nie jest potrzebny akcelerator 3D. No ale jak w SweetHome3D ustawiała mebelki w modelu naszego kupionego właśnie mieszkania to ją coś trafiało, bo to przymulało. Na moim PC-trupie z GeForce 8800 (WinXP) i MacBooku z GeForce 9400 (MacOSX 10.6) SweetHome3D chodzi wręcz z zapasem prędkości. Według mnie dzisiaj akcelerator 3D to absolutna podstawa (zwłaszcza przy GUI Windows Vista/7, MacOSX Snow Leopard). WiFi zresztą też (zwłaszcza w laptopach). Mają dokładnie ten sam priorytet i ja bym się nie licytował. :)

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2010 13:13:58
[#20] Re: MorphOS 3.0

@MDW, post #19

MDW nas pogodził ;) Laptop jest po to, żeby był przenośny. Nie chcę kabli ethernet walających się po domu.

Tak czy siak, widać że system działa, progress jest i z tego należy się cieszyć :)

[#21] Re: MorphOS 3.0

@MDW, post #19

To wybitnie masz coś skopane ze sterownikami do 3D dla tej karty intela. Wbrew pozorom wcale nie są one tak tragiczne, a stare i915 spokojnie bije Radeona9200...

[#22] Re: MorphOS 3.0

@Marek Szyprowski, post #21

i915 bije radeona 9200? :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D wybacz ale ze smiechu oplułem obiadem monitor .
[#23] Re: MorphOS 3.0

@MDW, post #19

nV?obecnie lepiej cos poszukac z mobilną grafiką AMD, lepsza technologia mniej pradu zrą, mniej temperatury produkują, wydajniejsze, tansze, nowoczesniejsze

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2010 14:49:38
[#24] Re: MorphOS 3.0

@pampers, post #1

A czy wiadomo już na jaką konfigurację PB G4 bedzie MOS
PowerBook G4 15" z Ati Dobrze byłoby wiedzieć, żeby znowu nie było tak jak z Mini, że na ostatnio chwile podano konfig i MiniMaci powindowały cenowo w górę.

[#25] Re: MorphOS 3.0

@MaveRick, post #10

Sterownik najlepiej do D-Linka DWL G122 i sprawa załatwiona też z innymi Mac-ami.

[#26] Re: MorphOS 3.0

@MaveRick, post #24

Na razie zajmujemy się tylko dwiema rewizjami z taktowaniem 1.67GHz (obsługa zarówno 15'' jak i 17'').
[#27] Re: MorphOS 3.0

@Jacek Piszczek, post #26

Jaca a kiedy ukaże się wrsja na G5? Bo widzę że coś kombinujecie w tym kierunku.
http://bigfoot.morphos-team.net/test/powermacg5_showconfig.jpeg
No i jaką wersję kupować PowerMaca G5

Ostatnia modyfikacja: 26.07.2010 10:43:19
[#28] Re: MorphOS 3.0

@Arbuz, post #27

@arbuz

Ale masz wyczucie czasu, ubiegłeś mnie o sekundy z tym :)

@Pampers

Na to teraz to dopiero serce szybko bije

Pozdrawiam,
RadziN

[#29] Re: MorphOS 3.0

@Arbuz, post #27

No ładnie, g5 to już mega konkret

[#30] Re: MorphOS 3.0

@Jacek Piszczek, post #26

Bardzo dobra informacja ,... MorphOS jak widac preznie sie rozwija ..
Brava dla tworcow systemu !!!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem