[#1] Rozmyślania o przyszłości MOS.
Po prawie roku od zakupu sprzętu na którym działa MOS,
stwierdziłem że większość softu z AMIGI m68k jest zbyt daremna żeby nadal jej używać.
W zasadzie użyłem na MOS tylko dwu programów m68k - SysSpeed i VIM.
Zasadniczo VIMa jakoś bym przekompilował, a SysSpeed wypadałoby zastąpić czymś co mierzyłoby szybkość operacji intuition i graphics i było opensource.
Czy ktoś jeszcze czegoś używa pod m68k na MOS?
Czy może już czas wywalić emulację m68k z MOSa w cholerę i zacząć zmieniać API tak by wprowadzić np ochronę pamięci.
[#2] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@qwerty40001, post #1

Ty nie używasz appsów dla 68k, ja np używam i nie chciałbym żeby ta funkcja zniknęła z systemu.

Czy to koliduje z np możliwością wprowadzenia ochrony pamięci? Nie wiem.
Ja zgodziłbym się na wywalenie tej funkcji w zamian za coś w stylu JanusUAE dla AROSa.

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2010 19:31:37
[#3] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@pampers, post #2

Temat do dyskusji.
A jakich aplikacji m68k używasz?
[#4] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@qwerty40001, post #3

AmiNetRadio, ImageFX, MakeCD, WordWorth, FxPaint, Photogenics...
[#5] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@qwerty40001, post #1

Ja w kwestii formalnej... To MorphOS ma jakąkolwiek przyszłość?

[#6] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@G. Kraszewski, post #5

pewnie ze ma :)
wieksza niz os4 ;)

[#7] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@Jacek Piszczek, post #4

to nie używasz tego burnita3 co go 4 osoby na świecie mają ? :)

[#8] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@Jacek Piszczek, post #4

release it :)

[#9] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@rzookol, post #7

Widocznie MakeCD bije BurnITa na głowę.
[#10] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@rzookol, post #7

W zasadzie to od bardzo dawna nic nie wypalałem. Wygodniej wszystko trzymać na dużych HDkach.
[#11] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@qwerty40001, post #1

Witam,

Ja się właśnie zastanowiłem... zostaję przy klasyku A1200 (na nim się wychowałem). Na trzech kompach nie dam rady pracować/"pracować". :)
MOS jest super aż szkoda że nie napisali go też pod 68k!
A mój sprzęcik będę sprzedawać bo Mac OS X nie przemawia do mnie prawie wcale a szkoda żeby stał i się kurzył. :)
Poza tym żona by mnie wyeksmitowała za manelarstwo.
W szczytowej formie miałem chyba z 6 kompów (2 maki, 2 amigi, 3 PC) o to nawet 7 :)

Pozdrawiam

[#12] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@Jacek Piszczek, post #4

...ArtEffect, ProStationAudio, PageStream (!), CubicIDE.

Jakbyśmy się odcięli od 68k to dopiero wtedy poczulibyśmy różnicę. Pomimo tego, że naprawdę w piękny sposób MOSowy świat przesiadł się na PPC to jednak ciągle trochę dużego softu jest pod 68k. Okaleczenie MOSa z np. PageStreama byłoby karygodne. Takiego programu MorphOS się nie dorobi nigdy więc jeżeli działa wersja 68k to się tylko cieszyć trzeba i pielęgnować cechę systemu dzięki której PGS ciągle działa. :)

[#13] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@Thom/CT, post #11

Przyznam ci sie szczerze, ze ja po odpaleniu klasyka + bajery mialem odruch wymiotny. Podziwim, jezeli potrafiles przesiasc sie na klasyka.

[#14] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@AmiChris, post #13

Witam

@AmiChris

No jeśli używasz Pegaza jako podstawowy komp to się wcale nie dziwie. :)
Ja z powodu pracy nie mogę się pozbyć PC/Win - taka praca że wszystko się kręci wokół pcectów.
Faktem jest że klasyk to raczej mało wydajna maszynka ale dla mnie to jedynie zabawka sentymentalna i nic więcej. Lubię posłuchać modułów z tego szumiącego przetwornika i pogać w jakieś starocie. Więc jak widzisz nie ma tu mowy o przesiadce. :)

Pozdrawiam
Thom

[#15] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@Thom/CT, post #14

Thom: no to gratuluję wytrwałości :) Ja złożyłem świetnego klasyka, który kosztował mnie kupę kasy i czasu. Po tym jak go już złożyłem po paru tygodniach sprzedałem w cholerę dochodząc do wniosku - po co mam się męczyć skoro to samo tylko kilkaset razy szybciej i lepiej mam na MorphOSie :)

[#16] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@Thom/CT, post #14

Aaaa, to chyba ze tak. Wtedy taka a1200+030 wystarczy do zabaw.

[#17] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@pampers, post #15

Pampers:
Ja też kiedyś miałem wypasioną A1200 taką z PPC (a to nawet dwie miałem 040/25 + PPC/175? później 060/50 i PPC/210) do tego była bvizja i fastata
ale po małych perturbacjach życiowo/mieszkaniowych wszystko się sprzedało... w sumie nie tylko tych... prawie nie było softu PPC a raczej systemu jak MOS (albo o nim nie słyszałem) a o AOS4 to były tylko newsy że będzie i prawie nikt w to nie wierzył.

AmiChris:
Dokładnie, sam fakt że to 030 powoduje że więcej staroci działa niż na 040 czy 060.... i to że ją dostałem za free ..no prawie za free. :)

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2010 07:38:26
[#18] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@pampers, post #15

Zrobiłeś tak samo jak ja. Wypasiona 1200 - Pegaz1 - teraz maczek...

[#19] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@Pero, post #18

to podobnie jak ja tyle że ja gromadze i nie sprzedaję :)

[#20] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@rzookol, post #19

Sprzedasz niepotrzebne rzeczy jak założysz rodzinę i się rozmnożysz.
Ew. zapakujesz w pudła i do piwnicy.
[#21] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@stachu100, post #20

Masz racje!
U mnie w piwnicy już stoi C64 też full wypas...:)
A ceny spowodowały taki a nie inny "obrót" towaru .

[#22] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@stachu100, post #20

wiesz, nie sprzedałem a1200 z ppc dawno temu bo lubie chomikować a teraz cena zwiększyła się dwukrotnie :)

[#23] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@stachu100, post #20

A ja nie lubię jak u mnie stoi coś w piwnicy. Bez żalu sprzedałem Atari 65 XE ze stacją dysków California Access (2 x 180 kB power ), tak samo sprzedałem A500 (kick 3.0, Elsat MegaRam HD z dyskiem i 2 MB Fast), A1200 niestety sobie zepsułem, natomiast też nie miałem sentymentów co do mojej A4000D chociaż wypasiona była dość sympatycznie (CyberStorm PPC 604e/233 i 68060/60, 128 MB RAM, dysk UW-SCSI 7 GB, Prometeusz, Voodoo3 i sieciówka). Potem zepchałem Pegasosa 1. Pega 2 i Efik na razie nie sprzedaję, bo jakoś mi wystarczą, ale jak będzie już obsługa PowerMaców to kupię jakiś model dwuprocesorowy/dwurdzeniowy celem podjęcia pewnych eksperymentów dotyczących poniekąd przyszłości MorphOS-a...

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2010 11:56:35
[#24] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@G. Kraszewski, post #23

ale jak będzie już obsługa PowerMaców to kupię jakiś model dwuprocesorowy/dwurdzeniowy celem podjęcia pewnych eksperymentów dotyczących poniekąd przyszłości MorphOS-a...

Bardzo optymistycznie brzmi. :) Trzymam kciuki!

Tobie to by się chyba przydał jakiś PowerBook, bo z tego co kojarzę to potrzebujesz jednej przenośnej maszyny z MorphOS-em.

[#25] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@qwerty40001, post #1

Nie chciałbym pozbywać się emulacji 68k z MorphOS-a. Działa idealnie i niezauważalnie. Po co pozbywać się czegoś, co jest idealne?
A poza tym nie mógłbym już używać mojego ulubionego SongPlayera, który jest tylko dla 68k i jest piękny MUI-owy :D
[#26] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@R-Tea, post #25

hmm?

http://amigadev.free.fr/songplayer/SongPlayer-1.62-morphos.lha

[#27] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@rzookol, post #26

Oraz grubo od ponad roku spoczywa na MorphOS Files.

[#28] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@rzookol, post #26

A faktycznie... :D Nawet CEd jest dla MorphOS-a. A jak jest z AmiNetRadio?
[#29] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@R-Tea, post #28

A jak jest z AmiNetRadio

Natywną wersję masz na MorphOS Files Kraszana a jak nie to na stornie domowej

A ja mam pytanie co z IBook-iem G4, konfiguracja tak bardzo podobna do MacMini coś nie bardzo słychać o jego supporcie prze MorphOS Team. Taki G4 1.33 z 1GB ramu i 12 calową (1024x768) matrycą można wyrwać za 600-700 zyli. Dla mnie rewelacja.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 15:55:36
[#30] Re: Rozmyślania o przyszłości MOS.

@waldiamiga, post #29

dla programistów z morphos teamu istniejąca tam nvidia nie jest już taką rewelacją

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem