[#31] Re: Padł Mac Mini :(

@rzookol, post #30

A właśnie a propo ceny licencji - nadal jest 150 euro, czy może ostatnia zniżka do 111 euro (w odróżnieniu od tej pierwszej) jest na stałe?
[#32] Re: Padł Mac Mini :(

@stachu100, post #24

Zgadza się, opalarka to zły pomysł, bardzo łatwo można przypalić płytę i inne elementy.
Piekarnik gazowy da radę a jeszcze lepiej jak ktoś ma nowoczesny piekarnik elektryczny z termoobiegiem. Regulacja temperatury w piekarniku elektrycznym jest o niebo lepsza a przy tym termoobieg gwarantuje w miarę równomierne nagrzewanie płyty.
Jeśli twoja płyta powstała zgodnie z dyrektywą RoHs to temperatura rzeczywista powietrza w piekarniku powinna być w okolicach 215-220C (temp. topnienia cyny bezołowiowej z dodatkiem srebra i miedzi). Niestety to jest na granicy wytrzymałości termicznej pozostałych elementów na płycie :(
Dla cyny ołowiowej wystarczy 190C.

[#33] Re: Padł Mac Mini :(

@pampers, post #25

A moze do pieca jak Anielke ? na siedem zdrowasiek ;-]
niezle jaja z tymi macami ;-]

Amiga smiga !!!

[#34] Re: Padł Mac Mini :(

@Jacek Piszczek, post #28

Że jak Z jakim identyfikatorem Przy rejestracji Mosa podawałem tylko jaki procek i imię i nazwisko. :) Czy ktoś podawał nr seryjny MacaMini ;)
Ja nic takiego nie pamiętam :)
Jeśli kolega kupi ponownie Mini z takim samym prockiem to klucz powinien działać.
Wiem wiem straszenie ludzi, żeby nie kopiowali kluczy. To już zależy od sumienia właściciela klucza.
Ale bez przesady straszyć użytkowników, że będzie miał problemy jak padnie sprzęt. Jakąś psychozę sieje MOSTeam ;) Bez przesady koledzy.

P.S. Ja podam swój przykład. Przy rejestracji podałem swoje nazwiska z literówka i zatwierdziłem z 5razy. Dostałem klucz i sprawdziłem
"o programie" i ręce mi opadły. To był mój błąd. Napisałem pod ten sam adres co dostałem klucz i wygenerowali mi nowy klucz. Co najlepsze nie było żadnego "ale". MOSTeam wg mnie to solidna firma.

P.P.S. Zauważyłem, że apple też robi ludzi w ciula. Nie wiem od którego roku ale przybrali politykę wymiany sprzętu. Zauważyłem, że ludziom często padają zasilacze, myszki i klawiatury. Może padł ci zasilacz ? Mac może się uruchamiać z błędami. Coś takiego też ma Sony. Padł zasilacz ale dioda "POWER" świeci sie a komp nawet wyda dźwięk. (miałem tak i wymiana zasilacza pomogła; Sony)

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2010 15:00:00
[#35] Re: Padł Mac Mini :(

@MaveRick, post #34

jak sie uda ja uzdrowic, to nie bede zawracal glowy. W razie co mam juz umowionego sprzedawce maca na jutro.

[#36] Re: Padł Mac Mini :(

@HOŁDYS, post #33

a jak się amiga zepsuje to się ją wyrzuca na smietnik, taka jest róznica miedzy amigą a minimakiem

[#37] Re: Padł Mac Mini :(

@MaveRick, post #34

Ale Regtoola użyłeś, tak? No to wysłałeś identyfikator swojego komcia do MorphOS-Teamu jak nic. Klucz jest przypisany do sprzętu na sztywno (prawdopodobnie do MAC-adresu wbudowanej sieciówki, albo innego niewymienialnego elementu płyty głównej). Skopiowanie klucza na inną maszynę (nawet dokładnie ten sam model) nic Ci nie da. Ale, jak pisze Jacek Piszczek, możesz ubiegać się o darmowy klucz (i to na dowolną maszynę, na której ruszy MorphOS, co stanowi dla mnie pewne novum) w przypadku nieodwracalnej awarii sprzętowej, więc nie ma problemu.

[#38] Re: Padł Mac Mini :(

@Jacek Piszczek, post #28

Właśnie kupuję mini mac-a, jak mi padnie będę o tym pamiętał

[#39] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #1

W jaki sposób objawia się to "padnięcie"? Czy próbowałeś go włączać trzymając długo (chyba ponad 10 sekund) przycisk power?

[#40] Re: Padł Mac Mini :(

@MaveRick, post #34

Przy rejestracji musiałeś też zaakceptować tekst licencji, w którym napisane jest, że poza danymi z formularza wysyłane są też dane identyfikujące sprzęt.
[#41] Re: Padł Mac Mini :(

@recedent, post #37

Ciężko byłoby wymagać, aby ktoś kupował następnego Pegasosa 1, gdy poprzedni mu padnie.
[#42] Re: Padł Mac Mini :(

@recedent, post #37

to nie jest novum, o ile pamietem byly przypadki ze padnieta efika byla zastapiona struclem.
[#43] Re: Padł Mac Mini :(

@Valwit, post #42

Napisałem, że dla mnie to novum. Bodajże jak Arbuzowi padł jego Peg to w odpowiednim wątku na forum Drako napisał, że jak kupi sobie nowego P2 to dostanie klucz za darmo (o ile mnie pamięć nie myli to nie było wówczas mowy o struclach, tudzież Efikach). No, ale Drako nie jest członkiem MorphOS-Teamu.

[#44] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #1

Kiedy pogrzeb?

[#45] Re: Padł Mac Mini :(

@parallax, post #44

Jeśli kremacja się powiedzie, to pogrzebu może uda się uniknąć.

[#46] Re: Padł Mac Mini :(

@Torin, post #32

Ja swoja PS3 reanimowalem 2 razy przy pomocy opalarki i dwa razy z sukcesem :)

[#47] Re: Padł Mac Mini :(

@recedent, post #45

Niestety nic się nie zmieniło, Mini nie wstaje. :( Pozostało mi zgrać dane. Mam jeszcze grafikę na której pokazują się artefakty, ją też spróbuję pogrzać tym samym sposobem.

[#48] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #47

A może zasilator się zjarał a Ty smażysz mobo w piekarniku.

[#49] Re: Padł Mac Mini :(

@waldiamiga, post #48

Sprawdziłem multimetrem jest ok.
Zawsze zostaną mi części zapasowe, zasilacz, obudowa, napęd dvd, pamięć i dysk.

[#50] Re: Padł Mac Mini :(

@pampers, post #25

Na ile zdrowasiek trzeba MM włożyć do piekarnika?

[#51] Re: Padł Mac Mini :(

@recedent, post #43

Była taka możliwość. Ale obyło się bez niej bo od Morgotha kupiłem płytkę z prockiem.

[#52] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #26

No niestety to jest tak jak się kupuje szrot z demobilu, w AmigaONE (x1000) nie do pomyślenia. No nic, szczerze życzę Ci powodzenia z tą reperacją w stylu "Anielki" Bolesława Prusa.

PS. A narzekali na "kanapkę" A1200
PS2. Grzegorz K. kupuj jak najszybciej tego maćka (może szybciej się przekonasz do prawdziwej NOWEJ Amigi i pisania softu na nią.)

[#53] Re: Padł Mac Mini :(

@Kiv_Master, post #52

Kolejny idiotyczny komentarz. Jestem ciekaw jak będzie wyglądała gwarancja udzielana przez AEON na x1000, bo ta z betatestów nie wygląda za ciekawie.

Poza tym mój drogi, kupisz X1000 już dzisiaj? Bo z Twojej wypowiedzi wynika że już ją masz i jest cholernie niezawodna.

[#54] Re: Padł Mac Mini :(

@Kiv_Master, post #52

Przepraszam za offtopic, prosze kolega niech spojrzy na aw.net....co chwila pada jak nie samanta to aone..niedlugo nie bedzie czym tego zamienic a kolega po prostu pojdzie i kupi maka.
Nie chce nawet wspominac o x1000 bo przy 250 sztukach to mozna sobie wymieniac, wlosy na glowie.
Jeszcze raz przepraszam za offtopik.
Co do samej sprawy, mam nadzieje ze uratujesz maka.

[#55] Re: Padł Mac Mini :(

@pampers, post #53

Znowu jesteś niekulturalny, ciekawe jak na to zareaguje moderacja. Ja tylko stwierdzam że stary sprzęt z demobilu jest zawsze bardziej zawodny niż nówka jakoś tam przecież testowana po wyprodukowaniu i siłą prawa posiada gwarancję przynajmniej na 2 lata. (patrz stary MAC Vs. Nowa AmigaONE X1000). Ktoś (o ile dobrze pamiętam Krashan) kiedyś pisał, że MOSowi sprzętu wystarczy na lata, teraz widać jakie trwałe są te strucle i jakie są cyrki z licencją MOSa w razie padu.

PS. Możesz być trochę grzeczniejszy czy prawda aż tak w (Twoje) oczy kole?

[#56] Re: Padł Mac Mini :(

@stefkos, post #54

O ile wiem to te ok. 250 sztuk to tylko hardware betatest, inna sprawa to odbiorca końcowy.

A co do samej sprawy to po co ratować maca skoro jest taki tani, a z przejściem licencji na nowego nie ma żadnego problemu?

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2010 21:33:30
[#57] Re: Padł Mac Mini :(

@Kiv_Master, post #55

Jak na razie jest to jeden strucel. Nie słyszałem o innych padniętych. Każdy sprzęt może się zepsuć, czego nikomu nie życzę.

[#58] Re: Padł Mac Mini :(

@Kiv_Master, post #56

panowie jedno trzeba przyznac Amige 500/2000 to cholernie trwale konstrukcje ..jedna A500 przelezala w wilgotnej piwnicy rdza zzarla juz plyte
odkurzylem z pajeczyn .. z bolem serca podlaczylem .. myk czerwona dioda.. myk szary ekran myk bialy ekran .. myk Raczka z kick 1.2 !!!!
Myslalem ze to cud nad wisla normalnie ... z nowym montażem powieszchniowym jest to nie do pomyslenia

X1000 bedzie tak samo szybko padac jak chinszczyzna od apple .. czyli dzien po skonczonej gwarancji.

[#59] Re: Padł Mac Mini :(

@Kiv_Master, post #55

siłą prawa posiada gwarancję przynajmniej na 2 lata.

Masz jakieś wsparcie do tego tekstu?
Siłą prawa żaden sprzęt nie musi mieć gwarancji.
[#60] Re: Padł Mac Mini :(

@HOŁDYS, post #58

panowie jedno trzeba przyznac Amige 500/2000 to cholernie trwale konstrukcje ..jedna A500 przelezala w wilgotnej piwnicy rdza zzarla juz plyte
odkurzylem z pajeczyn .. z bolem serca podlaczylem .. myk czerwona dioda.. myk szary ekran myk bialy ekran .. myk Raczka z kick 1.2 !!!!
Myslalem ze to cud nad wisla normalnie ... z nowym montażem powieszchniowym jest to nie do pomyslenia

Za Wiki:
"Surface-mount technology used on the A600 led to a failure rate under warranty of 0.78%, compared to the A500's failure rate of 8.25%."
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem