[#1] freespace1
Jedynka, polish werszyn, udalo sie to komus przejsc na kieroporcie? Ja sie wiecham na misji w ktorej na poczatku wyskakuje w nadprzestrzen niejaka EVA - sziwański niszczyciel a potem nalezy rozpierdzielic 6 transportowcow i jakies paprochy /mysliwce/ sziwanskie. W trakcie misji jest komunikat zeby niszczyc transportery nie niszczac ladunku, co jest niemozliwe, disejbelnac tez sie ich nie da - probowalem. Tak czy inaczej po rozwaleniu calosci nie dzieje sie nic, choc giera pokazuje zaliczenie wszyskich celow misji. Odpalilem kompresje czasu, czekalem z dluugo i nie dzieje sie nic zupelnie. Jak odpalam hyperprzestrzen to mi piszcza ze samowolnie oddalilem sie z pola bitwy, przeskoczyc do nastepnej misji nie moge dopóki nie skoncze tej. Help, eniłon?

[#2] Re: freespace1

@fazior, post #1

Ponieważ wystąpił u mnie ten sam problem (oraz kilka innych, m.in. dotyczący bardzo cicho odtwarzanych dźwięków), skontaktowałem się zarówno z Faziorem jak i kiero. Okazuje się, że wersja PL (dostępna w serii eXtra Klasyka) nie była testowana i najprawdopodobniej nie zadziała. Kiero zaleca skorzystanie z wersji anglojęzycznej.

Po zdobyciu tejże okazało się jednak, że opisywanej misji (oraz przynajmniej jeszcze jednej - czyli pierwszej misji treningowej) nadal nie daje się przejść. W związku z tym moje pytanie: Czy komukolwiek udało się ukończyć Freespace 1 na MorphOSie?

[#3] Re: freespace1

@recedent, post #2

zainstaluje u siebie w domu od zera fs1 i sprawdza. ostatnim razem dzialalo. inaczej bym nie wypuszczal. jezeli u mnie bedzie ok to bedziemy musieli jakos zorganizowac wymiane wersji gry.

[#4] Re: freespace1

@fazior, post #1

Mały update: Dziś gdy po raz n-ty próbowałem przejść felerną misję (tym razem na wersji PL) po rozwaleniu wszystkich i wszystkiego pojawiły się dwa transportowce: GTT Harmon i GTT Elysium - zdaje się, że z zadaniem przechwycenia towaru z transportowców Sziwan. I na tym się skończyło, bo żadnych pojemników nie ma (gdy próbuję im wydać rozkazy widnieje na liście "NO VALID ITEMS", nawet ich się do domu wysłać nie da), ale stanowi to pewne novum dla mnie w tej misji.

[#5] Re: freespace1

@recedent, post #4

Bin der:). Znaczy tez byly transportowce. Wskakiwaly jak probowalem unieruchomic transportery za pomoca moich skrzydlowych a ja walczylem z mysliwcami. To jest bug, nie da sie rozwalic tych transportowcow zeby cargo zostalo, nie ma szans.

[#6] Re: freespace1

@fazior, post #5

Wydaje mi się, że w mojej wersji ENG nawet tego nie było. Sprawdzę jak wrócę do domu.
Co do cargo - to wydaje mi się, że chodzi tu o ładunek z tych dwóch, które siedzą przy węźle, te cztery ktore lecą w jego kierunku i (jeśli je zostawić samym sobie) wyskakują w podprzestrzeń się chyba nie liczą, bo to jest tak czy siak secondary target.

[#7] Re: freespace1

@recedent, post #6

ok, tylko jak rozwalic te sprzety bez niszczenia ladunku? Disruptorami tez je glaskalem, zeby nie uszkodzic zanadto i nic to nie dalo.

[#8] Re: freespace1

@fazior, post #7

No wiem, że się nie da. Najgorsze jest to, że żeby się przezbroić na disruptor to trzeba poprzednią misję przejść z tym badziewiem zamiast normalnego działka :). Ja nawet wpakowałem w swój latawiec same tylko disruptory i pociski Stiletto (tak się chyba nazywają te, co rozwalają subsystemy), taki zdesperowany byłem.

Z czystej li tylko ciekawości mógłbym spróbować przejść aż do tej misji na [tfu]PC[/tfu] i zobaczyć jak się to powinno przechodzić. Treningówkę już zaliczyłem i wiem co ma kiedy być, ale to jest szósta misja drugiego epizodu, trochę trzeba sobie pograć żeby tam dojść :/

Tak czy siak - spotkamy się na AmiParty, to zrobimy burzę mózgów, o ile kiero albo ktoś z MorphZone (postnąłem tam pytanie na forum) nie dadzą nam do tego czasu znać które pliki gry nie robią problemów pod tym portem.

[#9] Re: freespace1

@recedent, post #8

ale to jest szósta misja drugiego epizodu, trochę trzeba sobie pograć żeby tam dojść

A czasem sejwy z wersji MorphOS nie zadziałają na pececie ? Sprawdż, może nie będziesz musiał się tyle męczyć.

Ostatnia modyfikacja: 22.10.2010 16:24:36
[#10] Re: freespace1

@waldiamiga, post #9

nop, Rec rzetelny jest wielce i juz to badal:).

[#11] Re: freespace1

@recedent, post #8

hmm a sieciowa rozgrywka dziala pod mosem? - z mysla o AmiParty:P. Sie we mnie fazmastakilla obudzil :)

Ostatnia modyfikacja: 22.10.2010 19:49:10
[#12] Re: freespace1

@recedent, post #8

No to jest tak: Próbowałem przejść misję jeszcze raz na wersji PL i ENG. Różnica taka, że w wersji PL pojawiają się te dwa GTT, a w wersji ENG nie. Misja tak czy siak przejść się nie daje.

P.S. Jeśli tylko rozgrywka sieciowa jest możliwa to... ja się piszę.

P.S.S. A na MorphZone 61 Viewsów i żadnej odpowiedzi. W tego Freespace to chyba my dwaj z Faziorem gramy :-/

Ostatnia modyfikacja: 22.10.2010 23:40:56
[#13] Re: freespace1

@recedent, post #12

Przeszedłem na PC i muszę rzec, że ta misja jest banalna. Frachtowce - uwaga - odrzucają ładunek w momencie ataku. Trzeba je tylko wykończyć, potem transportowce i całą drobnicę. A potem już tylko asysta przy odbiorze ładunku przez terrańskie transportowce. Bułka z masłem. Teraz tylko muszę tak zmodyfikować pliki z /players, żeby zapisany stan poszedł na wersji z MorphOSa. No, chyba że jest jakieś zabezpieczenie, jakieś sumy kontrolne czy cuś.

[#14] Re: freespace1

@fazior, post #1

Dawno temu już pisałem o tym samym. Misji się nie da skończyć - obojętnie czy cele misji zaliczysz czy nie.

[#15] Re: freespace1

@Solo Kazuki, post #14

A na której wersji gry przechodziłeś? Bo my z Faziorem mamy wersję PL (eXtra Klasyka), a do tego ja mam jakąś niezidentyfikowaną ENG.

[#16] Re: freespace1

@recedent, post #2

Kolejny update: Nabyłem (za pośrednicwem serwisu gog.com - kosztowało mnie to całe 5.99 $) kolejną wersję Freespace, tym razem z dodatkiem Silent Threat. I tu niespodzianka - po podrzuceniu portowi od kiero wspomnianej wersji misja treningowa daje się przejść. Z rozbudzonymi nadziejami zacząłem przechodzić grę od początku (ze starego sejwa "nasza" misja nie dawała się przejść). Doszedłem (po raz czwarty, czy piąty w życiu - zaczynam uczyć się już tych misji na pamięć), po czym... to samo. Nic. Niente. Null. Nada. Nichts. Nothing. Nicziwo. Ech...

[#17] Re: freespace1

@recedent, post #16

No to mamy kulawy port niestety, szkoda.

[#18] Re: freespace1

@fazior, post #17

Nie, to (chyba) nie wina "kulawego" portu. Z tego co pisał kiero w mailu do mnie, to z jego wersją gry port działał bez zastrzeżeń. Trzeba by "tylko" zidentyfikować tę jego wersję i jesteśmy w domu.

[#19] Re: freespace1

@recedent, post #18

Działaj.

[#20] Re: freespace1

@recedent, post #18

Recedent to ja trzymam kciuki za pomyślne znalezienie 'owej' działającej wersji zwłaszcza, że się napaliłem jak szczerbaty na suchary by w to pograć pod MOSem.

Pozdrawiam,
RadziN

[#21] Re: freespace1

@recedent, post #18

recedent - poproś kiero w mailu o podesłanie linka do tej poprawnej wersji i daj nam go tutaj.
... albo jeśli kiero to czyta - prośba ode mnie :) bezpośrednio
[#22] Re: freespace1

@RadziN, post #20

Z fajnych gier pod MOSem w tym klimacie polecam Freespace 2. Gra jest super, grając na Pegu skończyłem ją :)
[#23] Re: freespace1

@wali7, post #21

Rozmawiałem z kierownikiem na IRCu. Obiecał pomoc.

[#24] Re: freespace1

@recedent, post #23

Mniam, no to czekamy.

[#25] Re: freespace1

@fazior, post #24

I czekamy...

[#26] Re: freespace1

@11MASTEr, post #25

tru tru...

[#27] Re: freespace1

@fazior, post #26

Spokojnie, właśnie pobieram i testuję udostępnione dane.

[#28] Re: freespace1

@recedent, post #27

Ehem... Wracamy do tematu.

Misji nie da się przejść również na wersji od kiero. Zna on już sprawę, zajmie się tym na poziomie źródeł. Tymczasem znalazłem sposób na obejście problemu.

Jak? Trzeba przejść misję na tzw. cheatach - zaliczyć sobie wszystkie cele misji i uciec w podprzestrzeń. Dowództwo nas niby ochrzani, ale przejdziemy dalej.

Robimy to tak:

1. startujemy misję
2. rozwalamy wszystko jak zwykle
3. trzymając ~ wpisujemy www.volition-inc.com
4. klepiemy G, Shift-G i Alt-G (zaliczamy primary, secondary i bonus goals)
5. Alt-J

w miarę potrzeby i chęci można pominąć krok 2.

acha, dla leniwych, tutaj umieściłem archiwum z już zaliczoną misją.

Widzimy się w następnej misji!

[#29] Re: freespace1

@recedent, post #28

Dzieki wielkie Rec.

[#30] Re: freespace1

@recedent, post #28

Pisałeś że sprawdzałeś na wersji PL. Ma pytanie - czy była to wersja eXtra Klasyka ? Zalicytowałem taką na Allegro i teraz nie wiem, czy podbijać czy nie ? :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem