[#31] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #30

Jeden sprzet jedna rejestracja .

Co do DVD to Mplayer
A MP3 AmiNetRadio
A soft masz tutaj -> http://downloads.morphzone.org/categories.php :)
I tu http://morphos.lukysoft.cz/en/index.php

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2011 12:37:44
[#32] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Drako^lM, post #31

Dzięki drako, ten drugi link zassałem w całości oprócz Development i Document.. Wypaliłem 1 DVD
Często tylko nazwa programu nic nie sugeruje... OK

[#33] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #32

do fimów MPlayer
do oglądania fotek ShowGirls (masz go w systemie, chociaż nie jestem pewien czy najnowszą wersję)
do muzyki AmiNetRadio
jest sporo rzeczy które możesz robić pod Morphosem, napisz co cię interesuję

Co do DVI to nie wiem, u mnie pod miniakiem działa, pod Pegasosem też działało. Kiedyś trzeba było odkomentować "DVI" w tooltype ikony sterownika danej karty.

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2011 13:57:32
[#34] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@wali7, post #33

DVI nie działa od razu. Od momentu włączenia komputera pokaże się czerwony ekran i po paru sekundach komunikat brak źródła sygnału.

Pytanie z innej beczki. Dopus 4.18 z Aminetu wykazuje brak lub złą versje popupmenu.library oraz xadmaster.library. W paru innych programach było podobnie. Czy te biblioteki lepiej dać do systemowego libs czy do katalogu libs z programem ??

Przepraszam że wątek już odbiega od głównego nurtu,,
Ale pytania są jakby pokrewne. Właśnie się zabieram do testów karty grafiki i uzupełniania systemu w niezbędniki..

Wali pytałeś co chcę robić na mosie ? więc :
1.Muzyka (czasami kompresja utworów do mp3), ale częściej słuchanie
2.Grafika (i tu problem, zeskanowałem wszystkie klisze i slajdy jakie posiadałem, jest tego trochę, potrzebny program w stylu ACDSee z PC). Prosta obróbka fotek, zmiana rozdziałki, lekki retusz..jak foto jest np. niedoświetlone albo za jaskrawe..
3.Praca z plikami (Dopus 4.x styknie, ale jakby ktoś namówił gościa od Total Commandera do portowania wersji na MOSa to szczyt marzeń.)
4.Filmy DVD (wieczorami z żonką coś tam obejżę)
5.Gry (Raczej wersje prostsze, strzelanki, jakieś porty z innych kompów :Warcraft 2, Heroes III, Quake1,2,3, Diablo 2 itp...) no i z Amigowych produkcji coś....rzecz jasna....
6.Jest jakiś odp. GG na MOSa ? Czy potrzeba jakiś antyvirus ?
Jak uruchamiać programy MC 68k ?
Pytań mam sporo, najważniejsze że odczułem amigowego "ducha" w nowocześniejszym sprzęcie...

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2011 15:17:24
[#35] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #34

Od paru dni bawię się miniaczem pożyczaczem.

Co do Dopusa to ja wgrałem popupmenu.library do LIBS: i program odpalił jednak próba zmiany czcionek w konfiguracji dopusa kończy się "zamyśleniem" się programu.

Za to FileMaster 3.x jest natywnie pod mos-a.

Programy 68k odpala klikając ikonkę. Efekt w zależności od programu jest różny. Od zwisu systemu przez brak efektu po bezproblemową pracę.
Udało mi się odpalić DeliPlayer korzystając z dodatkowego modułu AHI (do zassania na aminecie).

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2011 16:10:16

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2011 16:12:24
[#36] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #34

1) jezli zgrywanie z cd do MP3 to polecam http://jahjah.free.fr/morphos/ripper/ripper.lha ;) co do muzy to AmiNetradio -> http://amigazeux.net/anr/

2) Polecam program ShowGirls z katalogu Applications na partycji systemowej
3) Tu jak sam napisałes Opus 4.x styknie ja wszystko robie pod ambientem obecnie
4) Co do gier to http://morphos.lukysoft.cz/vypis.php?kat=12 ;)
5) Jest program nazywa się AmiGG lub też możesz wybrać Gadami

[#37] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@TomcioPaluszek, post #35

I czasami warto poczytac readme programu żeby zobaczyć jakie biblioteki wymaga i czy jest np pod AGA tylko wtedy nie zadziala na pewno :)

[#38] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@TomcioPaluszek, post #35

> Za to FileMaster 3.x jest natywnie pod mos-a.

nienatywny (nie na bgui) w starszej wersji działa lepiej.

[#39] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #34

1. muzyka - do słuchania AmiNetRadio, do enkodowania na pewno coś znajdziesz, ja nie używam
2. grafika - do obróbki całych zdjęć (przeskalowanie, zmiana jasności, inne filtry), w style ACDSee jest właśnie ShowGirls. Od pewnego czasu ma też wbudowany plugin do obsługi albumów zdjęć
Do zabaw z grafiką, to działają prawie wszystkie amigowe programy zdolne do współpracy z kartą graficzną (TVPaint, PersonalPaint), z jakiegoś powodu DPaint jest niezbyt stabilny.
3. Większość programów do zabaw z plikami działa. Nie ma znaczenia czy jest natywny, czy 68k - byle był stabilny i Ci odpowiadał. Ja np. używałem długo DOpus Magellan II (jedyny minus, to brak obsługi ikonek png - zamiast ikonek widzisz na blacie Magellana domyślne ikonki. Ale wszystkie funkcjonalności działają jak na prawdziwej Ami 68k)
4. Filmy DVD - tu sprawdza się MPlayer. W niektórych przypadkach ma problemy z menu płyty, ale zazwyczaj jest OK. W ostateczności można wskazać poszczególne VOBy i tak oglądać.
5. Z gier to z wymienionych pod MOSa są Quake I, II, III. Ostatnio okazał się Castle of Wolfenstain (chociaż nie wiem jak pójdzie pod G4 400 MHz), ja bardzo długo grałem we FreeSpace II. Jest Earth 2040. A dostęp do całej masy gierek daje ScummVM (przygodówki Sierry), i MAME (automaty do gier). Jest jeszcze FPSE - emulator Sony Playstation. Jeszcze jest UAE, na którym można w praktyce odpalać gierki z A500 (da się skonfigurować, że klikasz na ekranie Ambienta w ikonkę ADF i emulator otwiera grę automatycznie) - tylko nie wiem, czy 400 MHz wystarczy do płynności. Generalnie gier jest bardzo dużo - o wiele więcej, niż przeciętny, dorosły, pracujący człowiek jest w stanie dla nich poświęcić.
6. Do GG używałem dawniej AmiGG. Nie wiem, czy nie powprowadzali jakichś zabezpieczeń na serwerach GG (nieoficjalne klienty nie wyświetlają reklam - GG ich nie lubi), bywały z tym problemy.
Programy 68k uruchamiasz tak samo jak MOSowe, czy PPC z klasyka: klikając na ikonkę, lub wpisując nazwę w CLI. Jeśli program nie chce się odpalić, to często brakuje mu jakiejś biblioteki - odpalasz Scoopium (jest w systemie) i sprawdzasz czego brak.
Pytałeś o to gdzie wrzucać libsy i inne rzeczy. Zawsze do katalogów jak w ami - libs, sys, c.... Katalog MOSSYS jest tylko dla systemu, przy automatycznej instalacji nowej wersji musiałbyś wszystko wrzucać od nowa, podczas gdy sys : libs , sys : devs pozostają bez zmian.
[#40] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@wali7, post #39

Katalog MOSSYS jest tylko dla systemu

Warto jeszcze (dla uściślenia) wspomnieć, że ten MOSSYS: ma ścieżkę Sys:Morphos/

[#41] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@recedent, post #40

Już opanowałem, wszystko jak na Amidze. Do puszczania fotek znalazłem fajny programik LoView 2.0. nawet muzyczkę puszcza OK a efekty "wskakiwania" zdjęć rodem za Scali MM..
Jak na takiego wolnego G4,, TOspokojnie MP3 puszcza i wczytuje nieobrobione fotki .jpg 2500x1500 +/-....
Jak to jest że MOS z prockiem PPC uruchamia programy z Amigi 68k ?? Ma wbudowany jakiś "inpreter" czy emulator 68k ?? Spokojnie przenoszę programy z mojej AMigi i wszystko działa (no wiadomo, gier na AGA nawet nie próbuję) OK
Grafika 3dfx,, jest OK ! Choć uruchomienie gry na full screen to cud, w oknie nie ma problemu....

[#42] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #41

Ma wbudowany jakiś "inpreter" czy emulator 68k ??

MOS ma wbudowane dwa emulatory 68k, standardowy oraz JIT (Trance). Ich kompatybilność jest dość wysoka.

[#43] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@strim, post #42

Strim, powiedz mi tak z czystej ciekawości. Czy procesory PPC są naprawdę nowocześniejsze od starej rodziny 68k ?? Wiem że CISC to nie RISC, ale które układy są bardziej lubiane przez programistów. Asembler na PPC istnieje ? ;)

[#44] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #43

Były jakieś programiki pisane bezpośrednio w assemblerze PPC, coś ostatnio nawet pod MOSa (ale opinie miało bardzo kiepskie).
Dokumentacja assemblera PPC jest w sieci, pisać można. Tylko podobno ciężko taki program zoptymalizować (tzn. często program napisany i skompilowany dobrym kompilatorem C będzie szybszy niż ten sam algorytm napisany bezpośrednio w asm PPC).
[#45] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #43

Tak jak wali napisał, ręczna optymalizacja assemblera jest stosunkowo trudna ;). Bez jego dogłębnej znajomości trudno napisać kod lepszy, niż ten wygenerowany z kodu C przez kompilator.

Dziś assembler głównie wykorzystywany jest do pisania elementów systemów operacyjnych (ew. bardzo niskopoziomowych silników gdzie najważniejsza jest wydajność), a nikt nie pisze w nim typowego softu użytkowego czy gier... Niepopularność asm'a PPC nie wynika z tego, że jest on zły, tylko z tego że zmieniło się nastawienie do pisania softu. Choć asm PPC wydaje mi się nieco trudniejszy niż 68k.

Co do nowoczesności procesorów PPC w porównaniu do 68k, to chyba jest to dość oczywiste wystarczy spojrzeć na dowolny datasheet procesora PPC i porównać go nawet z 68060...

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 13:35:59
[#46] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@strim, post #45

Znalazłem :
http://www.freescale.com/webapp/sps/site/prod_summary.jsp?code=MC68060

http://www.freescale.com/webapp/sps/site/prod_summary.jsp?code=MPC7448

Poczytałem na ile umiałem, i raczej byłbym skłonny powiedzieć na moję "oko", że to dwa różne modele, dwie inne koncepcje.
To jak porównanie Ferrari do Bentleja, oba mają zalety i wady. Ale mi bardziej odpowiada 68060. Chciałbym zobaczyć jakby działał 2-rdzeniowy 68060 przy taktowaniu powiedzmy 3 GHz... Bez żadnych zmian w architekturze..

[#47] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #46

To akurat da się policzyć. Tutaj znajdziesz wydajność procesorów przeliczoną na 1 Mhz: http://en.wikipedia.org/wiki/Instructions_per_second

Wynika z tego, że przy tym samym taktowaniu 68060 byłby wolniejszy od PPC 750 (G3) około 42%. Przy G4 pewnie byłaby większa różnica, bo G4 ma trochę większą wydajność na 1 MHz.

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 14:48:47
[#48] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@wali7, post #47

ciekawe ze Intel Pentium Pro ma 541 MIPS przy zegarze wolniejszym 200 MHz bije wydajnoscia szybsze PowerPC 750 (G3) 525 MIPS at 233 MHz
Dla mnie pojecie MIPS i programy mierzace ten wspolczynnik sa nie dokonca miarodajne (inne kody wynikowe na roznych platformach)

8 bitowy Zilog eZ80 50 Mhz ma prawie tyle samo MIPSow co 68060 66 Mhz ..paranoja :)))

generalnie ta tableke mozna sobie o kand dupy potluc

dla porownani inne zrodlo gdzie byl na kazdej platformie zainstalowany LINUX i ten sam program do testowania MIPSOW

http://www.roylongbottom.org.uk/mips.htm#anchorIndexL

68040/33 mhz ma 92 MIPSow

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 16:02:40
[#49] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@HOŁDYS, post #48

To jest test syntetyczny. Ale też nie podaje najbardziej prymitywnego MIPS (bo wiadomo, ze operacja 68k może robić więcej rzeczy niz np. operacja 6502), tylko Dhrystone MIPS, który jak najbardziej nadaje sie do prostych porównań między procesorami różnych rodzin.
Nie można odrzucić wyników miarodajnych testów tylko dlatego że burzą nasz obraz swiata idealnego ;)
Wspomniany P Pro to był bardzo udany procek (czego dowodem jest to, że jego architektura, jako Core, jest rozwijana do dzisiaj). A PPC750 mógł być wolniejszy od P Pro chociażby dlatego, że 750 miał cache L2 osobno, a P Pro w rdzeniu (z tego samego powodu P II był wolniejszy na 1 MHz od P Pro).

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 16:34:55
[#50] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@wali7, post #49

P Pro w rdzeniu (z tego samego powodu P II był wolniejszy na 1 MHz od P Pro). Zgadza się,, jeszcze nie był czas na cache w rdzeniu. Za drogo było. Dlatego Pentium Pro pod Socket 8 nie był prockiem dla "ludu", dla mas powstał P 2 w slokcecie I 512 KB cache w wolnych kostkach obok procka.

Wrócę do sedna wątku. Czy MOS przewiduje istnienie 2 kart graficznych na raz ? Wiadomo 3dfx 5500 PCI działa, jakbym dodał radeona 9250 na AGP, czy ambient będzie miał "do wyboru" kartę z której chę skorzystać ? Np. w grze ?

Wtedy wystarczy tylko przełączyć źródło pilotem z DVI na DSUB...

i jeszcze jedno pytanko, Ambient widzi mojego 3dfxa 5500 jako 4000, wykorzystuje tylko jeden procesor VSA100 z mojej karty i połowę pamięci, czyli 32 MB. Czy ktoś planuje jakąś zmianę w sterowniku czy sobie już odpuścili ?

[#51] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #50

3dfx 5500 ma zrąbany sterownik. Autor pisząc go nie wiedział (chyba), że ma jeden procek zwalony:) I tak zostało, że 5500 dziala jak 4500 :)To tak po krótce

[#52] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #50

Podejrzewam, że dwie karty będą działały. Powinieneś mieć do wyboru tryby graf. i jednej i drugiej niezależnie. Ale po co Ci dwie? Lepiej wszystko mieć na jednej, lepszej. Czyli na Radku.
[#53] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@wali7, post #52

A czy radek obsłuży vivo jeżeli posiada takie? W sumie fajnie byłoby pobawić się w zgrywanie starych kaset VHS, kaset z kamer i amatorską obróbkę pod Morphos-em na VHI 6.0.
[#54] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Ender, post #53

chyba nie obsłuży, poza tym musiałbyś mieć jakiś soft do tego
[#55] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@wali7, post #54

Sprawdzę osobiście, jak zadziała to dam znać ! ok, racja

[#56] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #55

Po bojach z flaszowaniem mojego Radeona z PC (9250/128mb/128bit AGP x8/DVI), odstawiłem go na później. muszę dokupić lutownicę, cieniutkie grociki i przelutuję rezystorki.
Na ten czas udało mi się kupić coś takiego :
http://www.mac-pro.com/ATI-Radeon-9000-AGP-Mac-G4-Video-Card-Apple-Part-Number-661-2745
Kosztowała 16,50 ft. Jak ktoś ma niech poda jak to chodzi z MOSEM ?:P

P.S
Pytanie za 100 pkt, czy do mojego MACa mogę dać bez "komplikacji" szybszego G4?
Przez przypadek zobaczyłem że 800 MHz też ma SD-RAMy.. ??
http://www.ebay.co.uk/itm/G4-PowerMac-QS-Logic-Mother-Board-800MHz-630-3828-/120776813632?pt=UK_Computing_Apple_Mac_Accessories&hash=item1c1edbec40
Może znajdę jakiegoś 800, może 1 Ghz do SD-RAMów...pomysł

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2011 14:05:55 przez Wojox
[#57] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #50

Czy MOS przewiduje istnienie 2 kart graficznych na raz ? Tak zapytałem wcześniej.
Oto odpowiedź. Kupiona karta Ati RADEON 9000/64/AGP ma 2 wyjścia DVI (1-normalne PC-towe, 2-DVI macowe). Załączjąc maca, system puszcza obraz przez port AGP, ale podczas wczytywania ekran jest szary-popielaty i tak już zostaje. 3dfx 5500 PCI widocznie blokuje lub przeszkadza w inicjacji.

Nie wiem jakby się MOS 2.7 zachował gdybym rozpoczynał instalację od zera. Jak znajdę wolny dysk to sprawdzę. Poza tym zauważyłem że karta PCI nie pokazuje stanu zajętości VRAMu...;)
Nawiasem mówiąc fajna byłaby sprawa gdyby MOS obsłużył 2 grafiki i 2 monitorki....
[#58] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@Wojox, post #57

Nawiasem mówiąc fajna byłaby sprawa gdyby MOS obsłużył 2 grafiki i 2 monitorki...

Z tego co wiem to jest taka możliwość... Ktoś na MorphZone się chwalił że używa(ł) dwóch grafik pod MorphOSem.
[#59] Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??

@recedent, post #58

Ja miałem okazję próbować z dwoma kartami i dwoma monitorami. Niestety bezskutecznie gdyż radek 7000 na pci miał wyższy priorytet (niż radek 9000 agp) i otrzymywałem obraz tylko z niego. O ile pamiętam było to podczas instalacji MorphOS'a. Dalej tematu nie drążylem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem