[#39]
Re: Radeon 9250/256 lub 3dfx 4500 ??
@Wojox,
post #34
1. muzyka - do słuchania AmiNetRadio, do enkodowania na pewno coś znajdziesz, ja nie używam
2. grafika - do obróbki całych zdjęć (przeskalowanie, zmiana jasności, inne filtry), w style ACDSee jest właśnie ShowGirls. Od pewnego czasu ma też wbudowany plugin do obsługi albumów zdjęć
Do zabaw z grafiką, to działają prawie wszystkie amigowe programy zdolne do współpracy z kartą graficzną (TVPaint, PersonalPaint), z jakiegoś powodu DPaint jest niezbyt stabilny.
3. Większość programów do zabaw z plikami działa. Nie ma znaczenia czy jest natywny, czy 68k - byle był stabilny i Ci odpowiadał. Ja np. używałem długo DOpus Magellan II (jedyny minus, to brak obsługi ikonek png - zamiast ikonek widzisz na blacie Magellana domyślne ikonki. Ale wszystkie funkcjonalności działają jak na prawdziwej Ami 68k)
4. Filmy DVD - tu sprawdza się MPlayer. W niektórych przypadkach ma problemy z menu płyty, ale zazwyczaj jest OK. W ostateczności można wskazać poszczególne VOBy i tak oglądać.
5. Z gier to z wymienionych pod MOSa są Quake I, II, III. Ostatnio okazał się Castle of Wolfenstain (chociaż nie wiem jak pójdzie pod G4 400 MHz), ja bardzo długo grałem we FreeSpace II. Jest Earth 2040. A dostęp do całej masy gierek daje ScummVM (przygodówki Sierry), i MAME (automaty do gier). Jest jeszcze FPSE - emulator Sony Playstation. Jeszcze jest UAE, na którym można w praktyce odpalać gierki z A500 (da się skonfigurować, że klikasz na ekranie Ambienta w ikonkę ADF i emulator otwiera grę automatycznie) - tylko nie wiem, czy 400 MHz wystarczy do płynności. Generalnie gier jest bardzo dużo - o wiele więcej, niż przeciętny, dorosły, pracujący człowiek jest w stanie dla nich poświęcić.
6. Do GG używałem dawniej AmiGG. Nie wiem, czy nie powprowadzali jakichś zabezpieczeń na serwerach GG (nieoficjalne klienty nie wyświetlają reklam - GG ich nie lubi), bywały z tym problemy.
Programy 68k uruchamiasz tak samo jak MOSowe, czy PPC z klasyka: klikając na ikonkę, lub wpisując nazwę w CLI. Jeśli program nie chce się odpalić, to często brakuje mu jakiejś biblioteki - odpalasz Scoopium (jest w systemie) i sprawdzasz czego brak.
Pytałeś o to gdzie wrzucać libsy i inne rzeczy. Zawsze do katalogów jak w ami - libs, sys, c.... Katalog MOSSYS jest tylko dla systemu, przy automatycznej instalacji nowej wersji musiałbyś wszystko wrzucać od nowa, podczas gdy sys : libs , sys : devs pozostają bez zmian.