[#1] A może MorphOS na sprzęcie od C=
Tak tu ostatnio na forum toczą się dyskusje na temat przeniesienia MorphOS-a na x86 (być może), więc naszła mnie taka myśl. A może dogadac z Commodore i zamiast puszki z napisem Amiga mieć puszkę bez takiego napisu (a oni niech sobie sprzedają z napisem i swoim OS-em), ale za to z całą resztą i naszym systemem? A może warto uderzyć do jakiegoś producenta płyt x86 i zaproponować współpracę?
[#2] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Ender, post #1

1. Co to za firma ten nowy "Commodore"? Zwiną się jutro i tyle ich widzieli. Zupełnie niewiarygodny partner biznesowy.
2. Przejście na inną architekturę systemu, który nie był pod to projektowany od początku to "przerypana" sprawa. Biorąc pod uwagę liczbę użytkowników i twórców MorphOS-a jest to zadaniem praktycznie nierealnym. Realne są tylko przeskoki na w miarę podobne architektury.
3. Do jakiego producenta płyt głównych? Tak naprawdę wygląda to tak, że na rynku producenci płyt głównych mają dostęp do 2 typów chipsetów. Od Intela i od AMD. Producenci płyt głównych mogą co najwyżej dodawać jakieś dodatkowe kontrolery, lepsze kondensatory, ale pod względem "serca" układu raczej wszyscy producenci obracają się w tym samym kręgu "produktów".

Swoją drogą tak zaczęła się ta dyskusja nt. MorphOS-a na x86, a było jakiekolwiek oświadczenie Teamu na ten temat?
MorphOS na x86 nie ma szans. Nikt nie jest w stanie zapewnić obsługi sprzętu istniejącego na rynku.
Popatrz na AROS-a, jest otwarto źródłowy czyli może korzystać(w sensie programista) przy pisaniu sterowników z tego co zostało napisane dla Linuksa. A patrz jak jest ciężko.
Dla MorphOS-a architektura x86 to IMHO śmierć.

Oczywiście to wszystko powyżej to tylko moje zdanie i wcale nie muszę mieć racji.

Pozdrawiam
[#3] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Tomahawk, post #2

Team chyba cały czas się zastanawia. Na nowy sprzęt z PPC w jakiejś rozsądnej cenie (max 1000$ za kompletny komputer) i o rosądnych parametrach (odpowiednik G5 3 ghz) chyba nie ma co liczyć. Tak sobie pomyślałem, że skoro Commodore robi/kupiło linuxa dla swojej płyty to może udałoby się wspomóc team i mieć na x86 stery do najnowszych układów grafiki.
[#4] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Ender, post #1

a juz myslalem, ze moze znow SH OK
[#5] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@gx, post #4

A dasz kasę? No właśnie. Ja też nie mam.
[#6] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Ender, post #1

A może dogadac z Commodore i zamiast puszki z napisem Amiga mieć puszkę bez takiego napisu

A po co mieć drogą (kosztuje prawie tyle co X1000) puszkę od CUSA, skoro można mieć tanią puszkę od kogokolwiek innego?
[#7] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@krashan_, post #6

Ja miałem na myśli tańszą puszkę (1000$). Tak sobie dywaguję. Dlaczego od nich, bo pomyślałem, że może pomogliby finansowo w kwestii sterowników tych najnowszych, no i są tak małym graczem, że może byliby zainteresowani. Popatrzyłem też sobie na ofertę dużych graczy x86 i całkiem rozsądnie wygląda oferta Dell-a. Oni chyba mają w ofercie jakiegoś Linuksa, więc może warto by team, jeżeli bierze pod uwagę przeportowanie systemu na x86, szukał partnerów wśród kogoś takiego. Ot takie moje przemyślenia.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2012 18:02:27 przez Ender
[#8] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Ender, post #7

pomyślałem, że może pomogliby finansowo w kwestii sterowników

Moim zdaniem wykazujesz w tej kwestii daleko posuniętą naiwność. Panowie z CUSA mają prostą strategię biznesową: minimum inwesytcji, maksimum zysku. W związku z tym na pewno nie wesprą finansowo żadnej grupy rozwijającej amigowy system. Zwróć uwagę jak krótki był ich romans z AROS-em. Oni chcą sprzedawać zgrabnie wyglądające pecety z popularnym systemem operacyjnym. Naklejeczka „Amiga” jest tam tylko dlatego, że może im zwiększyć sprzedaż. Nie doszukuj się u tych panów żadnych amigowych sentymentów, bo ich nie mają.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2012 18:16:21 przez krashan_
[#9] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Ender, post #1

Przeniesienie MorphOS-a na x86? A po co? :) A nawet gdyby coś takiego się stało to głównymi zaletami tego rozwiązania byłyby: bardzo tani (chociaż wcale nie tańszy od Maków PPC) i stosunkowo szybki sprzęt. Wobec tego po co ładować się w jakiegoś dziwnego producenta, który coś tam wyprodukuje albo nie wyprodukuje, będzie to kontynuował albo nie będzie, przeżyje kolejny rok albo nie. No i cena tego jest dosyć wysoka jak na intelowe PC. Jak już przechodzić na x86 to mieć z tego jakieś korzyści, czyli łatwodostępny i tani sprzęt. Chociaż zdaję sobie sprawę, że pewnie i tak trzeba byłoby wybrać wąskie grono producentów sprzętu, bo MorphOSowe środowisko nie jest w stanie stworzyć sterowniki do wszystkiego co się pojawia w PC-świecie.
[#10] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@MDW, post #9

# 8
Całkiem możliwe, że masz rację. A ten krótki romans z Arosem, nie wynikał z tego, że miał się pojawić na komputer z nazwa Amiga i Hyperion odgrażał się?
Wiem, że nie jest w stanie, dlatego może zamiast pisania na własną rekę, warto rozejrzeć się za jakimś partnerem strategicznym. (np. Dell, bo skoro wspiera Linuksa, to MS nie wymusił na nich wyłącznej współpracy, no i marka produktu).

Po co? No, bo kiedyś gdzieś trzeba będzie, a ta opcja chyba będzie miała najlepszy współczynnik cenawydajność.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2012 18:49:43 przez Ender
[#11] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Ender, post #10

Partner? To nie jest rynek. Skoro nawet Linuksowi brakuje sterowników, a jest on setki tysięcy razy bardizej popularny niż kiedykolwiek będzie MorphOS i AmigaOS razem wzięte.

Ale tak generalnie to ja nie bardzo wiem po co czegokolwiek szukać. Takie myślenie o przyszłości było dobre w czasach gdy Amigowcy chcieli PPC, a nie było szans żeby system był pod PPC. Wtedy nic nowego nie było, wszystko było w fazie mętnych planów. Teraz mamy wszystko co trzeba i od min. kilku lat można z tego korzystać pełną gębą. Ja nienawidzę w amigowym świecie wiecznego czekania na coś. Pewnie dlatego tak łatwo przeszedłem na MorphOSową stronę, bo ten system dawał mi coś konkretnego, a nie wieczne plany, wspaniałą przyszłość ale w terminie nieokreślonym. Teraz jedyne czego mi brakuje w ami-świecie to wolnego czasu. :) Sprzęt jest tani, system się świetnie rozwija (jak na amigowe warunki), został posprzątany, uporządkowany, MUI jest domyślnym GUI, wszystko działa natywnie, softu jest coraz więcej i to nawet takiego o którym kiedyś bym nawet nie marzył (MPlayer, OWB, Blender i inne). Nic tylko używać i mieć z teog radochę. Tylko ja mam wrażenie, że jest spora część ludzi zainteresowanych tak zwaną Amigą, którzy całe życie chcą śledzić ten świat, snuć plany co by było gdyby, interesować się i przede wszystkim na coś czekać. Wiecznie czekać. Ja przez to czekanie pod koniec mojej działalności na Amidze Classic (PPC, BVision, OS3.9) prawie zrezygnowałem z amigowania, bo miałem dosyć tego czekania i planowania. Do dzisiaj mam zero szacunku do jakichkolwiek planów i doceniam tylko konkrety. Plany w amigowym świece są warte nic. Za coś zrobionego i gotowego jestem w stanie autora całować po stopach i głosić, że jest mistrzem świata. :)
[#12] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@MDW, post #11

O to właśnie chodzi. Też nie kumam tego wiecznego czekania na panowanie Amigi nad światem. To już nie wróci, trzeba to w końcu zrozumieć. Tymaczasem mamy MorphOS-a jako fajny, hobbystyczny, rozwijający się w równym tempie system. Mamy na czym go odpalać, nie są to komputery nowe, ale o całkiem przyzwoitych osiągach i jakości wykonania, ceny nie są zbyt wygórowane. I po co się zastanawiać co będzie z MorphOS-em za 10, 15, 20 lat? Jedyna sensowna odpowiedź brzmi "nie wiadomo". Zastanawiają się zresztą najczęściej użytkownicy AmigaOS 4 tak się troszczących o nasze strucle i ich trwałosć... Czy ludzie, którzy kupowali Amigi w latach 80-tych stawiali sobie pytania o przyszłość Amigi w perspektywie 20 lat? Wątpię. Więc po co my mamy sobie takie pytania stawiać?
[#13] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Ender, post #1

A ja właśnie dzisiaj sobie zarejestrowałęm Morphosa 3.0 na moim "nowym" Macu Mini, z zaprzyjaźnionego z MorphOS.pl sklepu i jestem pod wrażeniem jak to ładnie i szybko śmiga. Moim zdaniem dywagacje nad tym co będzie za x lat są bezcelowe, bo odpowiedzi nie znajdziemy. Teraz jak zauważyli poprzednicy jest fajnie, szybko i w miarę nowocześnie, jest coraz więcej oprogramowania i z tego się trzeba cieszyć.
[#14] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@ITU, post #13

A czy ja napisałem, że jest źle? Nie chcę też panowania Amigi, MorphOS-a nad światem. Też podoba mi się jak śmiga mój PM, ale czytając newsa o Commodore naszła mnie taka a nie inna myśl. Pamiętam jak kiedyś toczyliśmy podobną rozmowę na temat portowania systemu na Maki. Wtedy wszyscy czekali na Pegasosa 3, była Efika, Pegasosy 1 i 2 i teoretycznie to miało wystarczyć, ale na szczęście ktoś sięgnął po Maki i mamy tani, dość wydajny sprzęt. Liczba licencji wzrosła. Teraz team obniżył cenę systemu i wierzę, że to też zwiększy ilość userów. Myślę, że zamiast portować system na G5 w cenie zbliżonej do stacjonarnego Dell-a, może warto rozważyć przejście na x86. W końcu i tak portujemy oprogramowanie (gry) z PC-ta. Na koniec, może naiwnie, ale wierzę, że MorphOS może za jakiś czas zbliżyć się do niektórych dystrybucji Linuksa i zawalczyć z nimi. Myślę, że łatwiej byloby mu gdyby działał na takiej samej platformie jak większość "Pingwinów". Doskonale wiemy, że oprogramowanie OpenSource kuleje na platformach innych niż x86, a to one będzie stanowiło podstawę naszej niebieskiej egzystencji.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2012 21:05:24 przez Ender
[#15] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Ender, post #14

Na koniec, może naiwnie, ale wierzę, że MorphOS może za jakiś czas zbliżyć się do niektórych dystrybucji Linuksa i zawalczyć z nimi.

Zdefiniuj jakich dystrybucji. Od niektórych już jest bardziej popularny (bo np. mają 3-4 użytkowników). Do innych nie ma startu.

Myślę, że łatwiej byloby mu gdyby działał na takiej samej platformie jak większość "Pingwinów".

Raczej wydaje mi się, że będzie miał trudniej. W jakiej kwestii MorphOS ma z nimi szansę?

Doskonale wiemy, że oprogramowanie OpenSource kuleje na platformach innych niż x86, a to one będzie stanowiło podstawę naszej niebieskiej egzystencji.

Na platformach innych niż x86 OpenSource jak już to rządzi...

A DELL ma w ofercie komputery z Linuksem bo jest takie zapotrzebowanie. Na komputery z MorphOSem takiego zapotrzebowania na jakie DELLowi w ogóle opłacałoby się spojrzeć nie ma i nie będzie.

Co oferowałby MorphOS na x86, żeby walczyć z innymi systemami? Nic.
Baza użytkowników mała, oprogramowania mało, obsługa jednego rdzenia, obsługa ~2GB ram, brak ochrony pamięci. To jest system hobbystyczny i nie ma co się pakować w koszty które nie mają szansy na zwrot.

Aktualnie sprzęt na MorphOS-a jest dość tani i każdy kto tęskni za Amigowymi systemami ma szansę na zabawę. Dla pozostałych ludzi ten system nie ma, żadnych zalet.

Pozdrawiam
[#16] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@MDW, post #11

Skoro nawet Linuksowi brakuje sterowników, a jest on setki tysięcy razy bardizej popularny

Linuksowi tak nie brakuje jak MacOS X'owi na x86 i to pomimo wiekszej popularnosci, cenie etc. niz u Linuksow, ale rozumiem, ze niechec do Linuxa przeslania badziewiastosc systemu firmy Apple
[#17] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@ITU, post #13

To ja tradycyjnie zapytam o numerek, bo coś słabo z nimi ostatnio, a myślę że mogły w międzyczasie dojść do 1500...
[#18] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@recedent, post #17

Jeszcze nie 1500, ale już blisko. 1494 jest klima szczęśliwym numerem :)

Natomiast zastanawiam się, czy nie lepszym rozwiązaniem niż migracja na x86 było by wydanie MorphOSa na SAM440/460 tudzież X1000 i inny Amigopodobny sprzęt, na którym chadza AOS4.x, a nie działa MorphOS. Skoro dało radę zrobić AOS4.1 na Pega II, to w drugą stronę droga też jest możliwa. A tam baza userów też pewnie oscyluje w okolicy 1 tyś., z tym, że są to userzy posiadający większe pieniądze, bo za sprzęt płacili sporo więcej - zatem sprzedaż MorphOSa też może być niezła. Osobiście miałem Pega II z MOSem i do niego dokupiłem po czasie AOS4.1. Gdyby byłą wersja AOS4.x na MAca Mini, pewnie też bym ją dokupił ;)

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2012 07:44:31 przez ITU
[#19] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@ITU, post #18

Hmm... Zważ że skoro owi userzy maja tyyyle kasy to zapewne stać ich, żeby "na próbę" zakupić byle PowerMaca za 20$ i przetestować MorphOSa jeśli tylko mają taką chęć. Skoro tego nie zrobili to pewnie tej chęci nie ma i wysiłek włożony w obsługę tego sprzętu nie zwróci się zupełnie.
[#20] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@recedent, post #19

Tylko, że to już masz 2 komputery, a najczęściej ilość miejsca jest ograniczona. Jakby mieć jeden komputer, na jeden system, to osobny pokój by trza na to wygospodarować. A tak na jednej maszynie, ładnie, zgrabnie i bez straty miejsca.

Zakładam również, że systemem, z któego korzystają jest też AOS 4.x i nie będą chcieli z niego rezygnować, kupując maszynę tylko obsługującą MOSa.

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2012 09:24:30 przez ITU
[#21] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@ITU, post #18

Recedent dobrze zauwazyl, poza tym nie chodzi o brak pieniedzy mosistow ale bezsens kupowanie takich sam. Spojrz na osiagi CPU uzytych w sam z G4. Jednostki te (PowerPC 460EX,PowerPC 440) nie posiadaja AV. Wiec nie ma sensu cofac sie w rozwoju. OS4 wybral droge, drogie i malo wartosciowego sprzetu. MorphOS Team, wybral szybkosc.
Przeciez gdyby te kompy byly warte zachodu to MOST ( MorphOS Team) by juz dawno przepisal na nie system.

Zauwaz, ze w obozie os4 kazde kolejne rozwiazania sprzetowe po A1 byly co raz slabszymi. Dopiero x1000 wybila sie ponad to, jednakze...
okazuje sie, ze potrafi on przegrac z G4 w kilku testach wiec jaki sens pchac sie w droga maszynke bez przyszlosci, produkowana po 200 sztuk za cene nieodzwierciedlajaca jej mozliwosci.
W wiekszosci osoby ktore zakupily x1000 to osoby ktore mialy dosc jakichs sam440 czy a1200 PPC + 0S4.
[#22] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Tomahawk, post #15

Zdefiniuj jakich dystrybucji. Od niektórych już jest bardziej popularny (bo np. mają 3-4 użytkowników). Do innych nie ma startu.

No właśnie w tej chwili do takiego Ubuntu, Fedory, Mandrivy nie ma startu ze względu na ilość userów i pewne braki w systemie, ale te braki przy zdolności naszych programistów nie są nie do nadrobienia. Być może cześć używających linuksa z biegiem czasu zainteresowałaby się nowym lekkim systemem.

Raczej wydaje mi się, że będzie miał trudniej. W jakiej kwestii MorphOS ma z nimi szansę?

To zależy jakby się rozwinął. Ja na początku widzę takie dwa tandemy: Windows + MorphOS lub Linux + MorphOS. Jakie ma w tej chwili zalety nasz system: jest lekki i przez to szybki, brak wirusów, możliwość odpalania części softu z Amigi (czy to ostatnie udałoby się utrzymać w formie np. zintegrowanego z systemem UAE nie mam pojęcia).

Na platformach innych niż x86 OpenSource jak już to rządzi...

Tu miałem na myśli ilość i różnorodność tego oprogramowania. Wiesz, że pewne rzeczy istnieją na x86, a nie ma ich odpowiednika na PPC lub jest jakaś archaiczna wersja.

Skoro Dell ma komputery z Linuksem, to pewnie nie miałby nic przeciwko gdyby prócz takiego systemu zainstalować na sprzęcie, który wyprodukował i sprzedał jakieś BSD, MorphOS-a, czy jeszcze coś innego. Napisałem o tym, bo swego czasu była afera, że niektórzy producenci mieli podpisane umowy z MS, że nic prócz Windowsa nie może być instalowane na sprzęcie i ponoć były jakieś obostrzenia w BIOS-ie, które to uniemożliwiały.

Ja myślę, że byłoby łatwiej portować oprogramowanie z PC/Win/Linux/x86 niż z... no właśnie PPC mają tylko konsole.
[#23] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@ITU, post #18

Dzięki za info w sprawie numeru. Wykres zaktualizowany.
[#24] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@recedent, post #23

A może warto by na nim dodać prócz maszyn, na które pojawiła się dana wersja, również cenę systemu.
[#25] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@AmiChris, post #21

kazde kolejne rozwiazania sprzetowe po A1 byly co raz slabszymi

Chyba się rozpędziłeś. Sam 460 aka AmigaOne 500 nie jest słabsza od Sam 440. W linię "coraz słabszych" wpisywałby się ewentualnie legendarny netbook, gdyby był czymś więcej niż legendą...
[#26] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Ender, post #22

No właśnie w tej chwili do takiego Ubuntu, Fedory, Mandrivy nie ma startu ze względu na ilość userów i pewne braki w systemie, ale te braki przy zdolności naszych programistów nie są nie do nadrobienia. Być może cześć używających linuksa z biegiem czasu zainteresowałaby się nowym lekkim systemem.

Nie zainteresowałaby się. Dla ludzi nie zainteresowanych Amigą w żadnym stopniu MorhpOS nie ma absolutnie żadnych zalet. Jak Linuksowiec chce mieć lekkie środowisko to stawia Arch/CrunchBang/Debian/cośtam z jakimś DWM/FVWM/Fluxboksem. Ma to za darmo, ma kupę oprogramowania itd. Braki w systemie pod względem np. sterowników są NIEMOŻLIWE do nadrobienia. Taki Linux ma więcej programistów kernela niż MorphOS użytkowników. Jak chcesz z czymś takim startować? I dlaczego uważasz, że inne platformy nie mają zdolnych programistów?

To zależy jakby się rozwinął. Ja na początku widzę takie dwa tandemy: Windows + MorphOS lub Linux + MorphOS. Jakie ma w tej chwili zalety nasz system: jest lekki i przez to szybki, brak wirusów, możliwość odpalania części softu z Amigi (czy to ostatnie udałoby się utrzymać w formie np. zintegrowanego z systemem UAE nie mam pojęcia).

Jak ktoś nie jest głupi to na Windowsa też nie ma wirusów. Na Linuksa też nie ma wirusów. Linux w zależności od woli może mieć środowisko wybajerowane lub lekkie. UAE istnieje w obu wersjach (Win&Lin, BSD).

Skoro Dell ma komputery z Linuksem, to pewnie nie miałby nic przeciwko gdyby prócz takiego systemu zainstalować na sprzęcie, który wyprodukował i sprzedał jakieś BSD, MorphOS-a, czy jeszcze coś innego.

Dell miałby coś przeciwko temu. Pieniądze. Dell jest firmą nastawioną na zysk i sprzedaje komputery z Ubuntu bo jest na nie popyt. Nawet jeżeli wszyscy aktualni użytkownicy(~1500) zaoferowaliby się, że kupią Dell-a to nie opłaca im się instalować MorphOS-a na komputerach które sprzedaje. Z ich punktu widzenia system ma małą użyteczność, mała bazę userów, małą stabilność i poważne ograniczenia.

Ja myślę, że byłoby łatwiej portować oprogramowanie z PC/Win/Linux/x86 niż z... no właśnie PPC mają tylko konsole.

Nic by to nie ułatwiło. Dosłownie. Większość oprogramowania jest teraz pisane maksymalnie multiplatformowo i jest wysyp takich rzeczy na MorphOS-a? Podpowiem Ci, że zdecydowana większość oprogramowania Linuksowego/BSD bez problemu kompiluje się bez żadnych poprawek na architekturach innych niż x86 (stąd dystrybucje na inne architektury). I zmienia to coś w portowaniu na MorphOSa? To MorphOS nie ma odpowiednich bibliotek, API, Xów itd.*
Zdecydowanie zbyt optymistycznie patrzysz z przejściem na x86. Większa szansa jest na to, że po takim ruchu stracisz dużą część oprogramowania, które na MorphOS-a istnieje aktualnie, natomiast zupełnie nie ułatwisz portowania oprogramowania z innych platform(bo to nie architektura jest tu główną przeszkodą).

Skok na x86 miałby jedynie sens jeżeli zacznie brakować Maków PPC. Wtedy taki skok byłby wymuszony. No i zapewne skok odbył by się na inną w miarę "zamkniętą" konfiguracje(np. konkretne modele Maców)

*to nie jest wada! Po prostu trudno, żeby miał skoro nie jest systemem pochodzenia Uniksowego

Pozdrawiam
[#27] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@AmiChris, post #21

No tyle, że mi nie chodzi o to, aby obecni użytkownicy MOSa kupowali sprzęt pod AOS - i poszli tą drogą jako następną ścieżką rozwoju, tylko Ci którzy obecnie mają taki sprzęt i użwyają na nim AOS4.x, mogli sobie dokupić MOSa i też go używać. Ktoś kto ma SAM 440 nie kupi sobie dodatkowego kompa, żeby używać MOSa, ale gdyby mógł dokupić system do swojego sprzętu i zrobić multiboot, to już inna zabawa. Poza tym, skoro MOS chodzi ładnie na efice, to na takim neoAmigowym sprzęcie pewnie też by latał.
[#28] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Tomahawk, post #26

Ja nie stwierdziłem, że inne systemy nie mają utalentowanych programistów. Mam świadomość, że jest ich więcej. Przechodząc na jakąkolwiek platformę w tym również x86 w grę wchodzi tylko w miarę zamknięta konfiguracja, żeby to wszytko (migracja/uaktualnienia) następowały dostatecznie szybko. Prawda jest taka, że x86 jest dla mnie alternatywą przede wszystkim ze względu na potencjalny koszt dla końcowego nabywcy, no i być może złudne przeświadczenie, że oprogramowania będzie więcej. W chwili obecnej najbardziej brakuje mi starego oprogramowania(68k) w nowych odsłonach (PPC+"współczesne" karty graficzne). Co do oprogramowania to faktycznie tak lekko przenosi się to co dzisiaj powstaje na inne architektury, systemy? Pytam serio, chętnie bym na ten temat poczytał, załóż wątek w dziale programowanie.
[#29] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@krashan_, post #25

Ja traktowalem A1 jako punkt odniesienia, kazdy z nowych sprzetow porownywalem do niej.
[#30] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Ender, post #24

A może warto by na nim dodać prócz maszyn, na które pojawiła się dana wersja, również cenę systemu

Przecież jest, tylko kolorami. Cena "obniżona" (111,11 Euro) jest zaznaczona na zielono. Cena "standardowa" jest niepokolorowana, a "specjalna" (3 pułapy cenowe) - na niebiesko.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem