@Ender, post #1
@Tomahawk, post #2
@krashan_, post #6
@Ender, post #7
@Ender, post #1
@MDW, post #9
@Ender, post #10
@MDW, post #11
@Ender, post #1
@ITU, post #13
@Ender, post #14
Na koniec, może naiwnie, ale wierzę, że MorphOS może za jakiś czas zbliżyć się do niektórych dystrybucji Linuksa i zawalczyć z nimi.
Myślę, że łatwiej byloby mu gdyby działał na takiej samej platformie jak większość "Pingwinów".
Doskonale wiemy, że oprogramowanie OpenSource kuleje na platformach innych niż x86, a to one będzie stanowiło podstawę naszej niebieskiej egzystencji.
@MDW, post #11
Skoro nawet Linuksowi brakuje sterowników, a jest on setki tysięcy razy bardizej popularny
@recedent, post #17
@ITU, post #18
@recedent, post #19
@ITU, post #18
@Tomahawk, post #15
Zdefiniuj jakich dystrybucji. Od niektórych już jest bardziej popularny (bo np. mają 3-4 użytkowników). Do innych nie ma startu.
Raczej wydaje mi się, że będzie miał trudniej. W jakiej kwestii MorphOS ma z nimi szansę?
Na platformach innych niż x86 OpenSource jak już to rządzi...
@Ender, post #22
No właśnie w tej chwili do takiego Ubuntu, Fedory, Mandrivy nie ma startu ze względu na ilość userów i pewne braki w systemie, ale te braki przy zdolności naszych programistów nie są nie do nadrobienia. Być może cześć używających linuksa z biegiem czasu zainteresowałaby się nowym lekkim systemem.
To zależy jakby się rozwinął. Ja na początku widzę takie dwa tandemy: Windows + MorphOS lub Linux + MorphOS. Jakie ma w tej chwili zalety nasz system: jest lekki i przez to szybki, brak wirusów, możliwość odpalania części softu z Amigi (czy to ostatnie udałoby się utrzymać w formie np. zintegrowanego z systemem UAE nie mam pojęcia).
Skoro Dell ma komputery z Linuksem, to pewnie nie miałby nic przeciwko gdyby prócz takiego systemu zainstalować na sprzęcie, który wyprodukował i sprzedał jakieś BSD, MorphOS-a, czy jeszcze coś innego.
Ja myślę, że byłoby łatwiej portować oprogramowanie z PC/Win/Linux/x86 niż z... no właśnie PPC mają tylko konsole.
@AmiChris, post #21
@Tomahawk, post #26
@Ender, post #24
A może warto by na nim dodać prócz maszyn, na które pojawiła się dana wersja, również cenę systemu