[#31] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@Ender, post #1

na X86 masz AROSa, po co więc wałkować n-ty raz temat portu MOSa na tą platformę?

AROS w sumie bardziej przypomina AmigaOS 4 niż MOSa ale to lepiej niż gorzej imho bo MOS jest jakby nie patrzeć brzydszy Dużo też nie trzeba się męczyć z przystosowaniem kompa do AROSa, trzeba tylko kilka kart w PCI wrzucić i mieć GeForce bo Radezłomy nie są obsługiwane narazie. Na P4 2.8GHz OWB chodzi niebo lepiej niż na Macu G4 1.25GHz a cena to wiadomo: P4 ludzie oddają za darmo :)

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2012 19:52:46 przez XoR
[#32] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@XoR, post #31

Ani Morphos nie jest brzydszy od AROSa, ani AROSowi bliżej do OS4...
[#33] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@XoR, post #31

Wyjaśniłem dlaczego, przeczytaj raz jeszcze. Masz prawo się z tym nie zgadzać, ale to nie oznacza, że nie wyjaśniłem skąd pomysł na ten temat.
[#34] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@XoR, post #31

MOS jest jakby nie patrzeć brzydszy

W sytuacji, kiedy oba systemy mają skórkowalny wygląd, taki argument jest co najmniej śmieszny.
[#35] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@gx, post #16

Linuksowi tak nie brakuje jak MacOS X'owi na x86

Ja się aż tak nie orientuję. Ale jak coś kupuję to na pudełku jednak obok "Windows" częściej widzę "MacOSX" niż "Linux". Ale generalnie ani na Linuksie ani na OSX nie jest źle ze sterownikami. Chciałem tylko powiedzieć, że nie jest tak jak na Windowsie, że bierzesz cokolwiek i sterowniki gdzieś są (pomijam już jak to działa). I ja wcale nie zniechęcam nikogo do Linuksa i nic złego o nim nie piszę. Nie wiem skąd ten wniosek. System bardzo potrzebny, któremu wszystkie platformy zawdzięczają bardzo wiele. Nie zamierzam nikogo zachęcać i zniechęcać do niego. A co do OSX to jego użytkownicy po prostu kupują to co ma na pudełku znaczek, że jest "kompatybilne z OSX". Nikt tam sterowników nie szuka. To nie to środowisko. Tam albo działa i jest ok, albo się tego nie tyka. Applowa filozofia nie jest filozofią grzebacza. :)
[#36] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@krashan_, post #34

W sytuacji, kiedy oba systemy mają skórkowalny wygląd, taki argument jest co najmniej śmieszny.

Faktycznie zabawny argument. :) Poza tym nawet oceniając domyślnie ustawione skórki to ta w MoprphOSie przez większość ludzi jest uważana za ładniejszą niż ta w AmigaOS4 (której elementy są strasznie wielkie). No ale fakt, że to jest i tak bez sensu, bo akurat wszystko można zmienić. Zwłaszcza w MorphOS gdzie jest nowy MUI. Nawet nie trzeba grzebać samemu tylko wybrać jedną z wielu gotowych skórek.
[#37] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@XoR, post #31

MOS jest jakby nie patrzeć brzydszy

Mam dla Ciebie dobrą wiadomość: W ciągu kilku chwil jestem w stanie osiągnąć ten sam "piękny" efekt co OS4, czy AROS. Dowód? Proszę bardzo (kliknij na obrazku jeśli chcesz obejrzeć go w wyższej rozdzielczości):

[#38] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@krashan_, post #34

no jak się pobawi człowiek i wyrzuci te bladoniebieskie elementy to wygląda bardzo ładnie
[#39] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@recedent, post #37

Ja jeszcze dodam, że jak sobie ostatnio zainstalowałem Icaros Desktop na x86, to standardowo po instalacji skórka była taka, jak w MorphOS po instalacji :)
[#40] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@recedent, post #37

A to jeszcze nic, po instalacji PU to to dopiero można sobie wygląd zmienić ;P

Fajna tapetka OK;)
[#41] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@XoR, post #38

Ja na przykład lubię blade, pastelowe kolory. Wszystko co systemowe ma (moim zdaniem) nie przeszkadzać, nie walić po oczach i być jak najmniejsze. Mam mieć jak najwięcej miejsca w oknie, a ramki najchętniej zmniejszyłbym tak bardzo jak się da. Zewnętrzne to nawet bym zupełnie wywalił tak jak w OSX. Ale ten standardowy MorphOSowy Ferox po zmianie dosłownie kilku drobiazgów bardzo mi pasuje. Lubię jak wszystko jest delikatnie niebieskie. :)

Ale generalnie fajnie jest, że każdy może sobie ustawić tak jak lubi. Dobrze, że to nie są jakieś hacki, robione przez kilka gryzących się ze sobą nakładek jak w czasach AmigaOS3.x, tylko w pełni legalne systemowe rozwiązania. Myślę, że o to walczyliśmy. :)

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2012 11:14:30 przez MDW
[#42] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@kjb666, post #39

Można sobie taki zestaw zainstalować dla AROS-a ;P - nowy motyw i też ładnie wygląda, można i taki.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2012 11:22:28 przez (V)(I)mothe(P)
[#43] Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=

@XoR, post #31

Argument wyglądu systemu - co najmniej śmieszny. Pamiętasz może skąd masz OWB na Arosa?
[#44] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=
[#45] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=
[#46] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=
[#47] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=
[#48] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=
[#49] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=
[#50] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=
[#51] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=
[#52] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=
[#53] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=
[#54] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=
[#55] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A może MorphOS na sprzęcie od C=
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem