[#31] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #1

Jeśli chciałeś pobawić się na poważnie, Peg 1 jest etapem przejściowym który spokojnie sobie możesz odpuścić. Wg mnie staje się sprzętem kolekcjonerskim i tylko z takiego powodu obecnie można rozważać zakup. Użytkowo masz masę lepszych opcji, kupić "raz a dobrze".
[#32] Re: Peg1 - czy warto?

@adam_mierzwa, post #31

Ja bym też brał - ale ja jestem porąbanym kolekcjonerem. Tak samo wziąłbym i P II.
[#33] Re: Peg1 - czy warto?

@gilban, post #16

Mam 2 kostki SD-RAM Buforowane. 2 X512 MB (chyba ??)
[#34] Re: Peg1 - czy warto?

@Wojox, post #33

Amiga 3000 się znudziła?
[#35] Re: Peg1 - czy warto?

@marcin1982, post #34

Może po prostu apetyt rośnie w miare jedzenia?
[#36] Re: Peg1 - czy warto?

@marcin1982, post #34

Ależ skąd. Po prostu mam już tam prawie wszystko, co chciałbym mieć. Druga w kolejności - pluskwa także prawie kompletna, więc czas składać kolejną zabawkę OK
[#37] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #36

tak trzymać OK ja swojej Amigi 3000 nawet dobrze nie rozpakowałem zdążyłem wywalić baterię i to na tyle pewnie włączę ją po raz drugi w święta
[#38] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #36

Arti, a żona/dziewczyna/matka nie rzucają się o coraz mniej miejsca w mieszkaniu?:D
[#39] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #36

Ja kupiłem Pega II, żeby sobie na niego wrzucić MOSa i AmigaOS4.1, mam tez MacMini i też sprzęcik śmiga ślicznie z MOS. Tylko czasu brak, żeby na softem porządnie przysiąść...
[#40] Re: Peg1 - czy warto?

@OSH, post #38

Wylicytowałem jeden cały pokój na Amigi ale niech tylko cokolwiek znajdzie się poza, z automatu idzie na śmietnik ;)
[#41] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #40

Jak bywasz w Warszawie to mam do oddania eMaca 1,25 Ghz z licencją MOSa. Jedyne co to trzeba wymienić baterię na płycie bo zegar nie trzyma, ja sobie radziłem setclockntp komendą. Tak pozatrym sprzęt malina do wszytskiego wystarczał może poza 32 MB i tutaj mała podpowiedź albo bierz miniaka 64 VRAM (link) albo PowerMaca bo tam sobie kartę możesz wybrać. Co do Peg1 to nie miałem ale po co się pchać w coś słabego i do tego zabugowanego skoro za mniejszą kasę można dostać wypasa. Chyba tylko aspekt kolekcjonerski ale jak ma cię to zniechęcić do korzystanie z MOS to po co ?

Oddaje bo nie mam miejsca na biurku jak sobie 2 monitory duże wstawiłem i czekam na iBooka 12''. Jednak ciężkie to cholernie i wysyłać mi się nie chce komuś do rąk mogę przekazać w Warszawie.

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2012 19:48:41 przez Sventevith
[#42] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #40

Peg1 - za wolny, poza tym spoko.
eMac - cieżki, wersja 1.25MHz (ATI 9200 32MB VRAM) lub 1.42 MHz (ATI 9600 64MB VRAM), druga nie ma jeszcze obsługi 3D, ale z tego co wiadomo, są już prace nad sterami 3D do 9600.
PowerMac - ciężki i trzeba mieć kartę graficzną z firmware dla Maca.
MiniMac - 1.25 32 VRAM lub 1.42 64 VRAM, najlepiej wersja z 64MB VRAM i nagrywarką DVD.

Peg1 był ostatnio wystawiony na giełdzie za 400zł.
Za tyle kupisz Minimaca, którego zawsze możesz później sprzedać, jeśli się nie spodoba.
[#43] Re: Peg1 - czy warto?

@kjb666, post #42

Ja mam Pega 1. Źle nie jest. Do internetu, jakichś prostych gierek spokojnie wystarczy, Quake też pójdzie. Ambient też wygląda ładnie jeśli jest karta graficzna z 64 lub 128MB RAM.
Jednak częściej siedzę przy mini z 32MB VRAM. Jednak nieco większy komfort pracy nawet bez graficznych wodotrysków Ambienta.
[#44] Re: Peg1 - czy warto?

@Sventevith, post #41

Witam,
Mimo skłonności do kolorów czerwonych, po dyskusjach na ppa.pl przekonuję się do spróbowania niebieskich barw. Jeżeli oferta jest aktualna to odkupiłbym tego emaca. Oczywiście jeżeli nie wchodzę w paradę.
Pozdrawiam
[#45] Re: Peg1 - czy warto?

@posylus, post #44

Spoko. Ja będe kupował raczej PowerMaka OK
[#46] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #45

OK, teraz pytanie do najbardziej zainteresowanego - czyli posiadacza eMac-a
[#47] Re: Peg1 - czy warto?

@posylus, post #46

Możesz też pożyczyć miniaka z zainstalowanym już Morphosem - skontaktuj się z recedentem, zdaje się, że kolejka chętnych ostatnio się skurczyła
[#48] Re: Peg1 - czy warto?

@wali7, post #47

Niestety, akcja została zakończona. Nie zapisuję już więcej chętnych na listę. Za dużo problemów z odzyskaniem pożyczonego (nie swojego) sprzętu.
[#49] Re: Peg1 - czy warto?

@posylus, post #46

Aktualna napisz do mnie na @ to się dogadamy co i jak.
[#50] Re: Peg1 - czy warto?

@Sventevith, post #49

Dzięki - priv poleciał poprzez ppa
[#51] Re: Peg1 - czy warto?

@recedent, post #27

..........eMac nie ma żadnych, poza tym że ponoć dobrze sie kręci (z tym, że nawet kręcony na 1.83 jest według GeekBenchowych benchmarków wolniejszy od Mini 1.5).

bazowo emac 1.42 Ghz ma 750pkt wg Geekbench , macmini 1.5 Ghz 855pkt , po podkreceniu emaca do 1.92 Ghz - Geekbench pokazuje 1037pkt - czyli teoria i obliczenia pokazuja ze to najszybsza jednoprocesorowa jednostka PPC . ... no chyba ze jakies sonnety czy inne karty procesorowe wsadzone do MDD dadza wiekszego kopa...
[#52] Re: Peg1 - czy warto?

@recedent, post #28

Niechaj zgadnę, Peg1 to obecnie najtańsza maszyna pod 1.4.5 (abstrahując po co to komu). Myślę, że płyta z prockiem jest warta ze 100 PLN aktualnie. Co nie znaczy, że reszta sprzętu, buda no i rejestracja MOSa jest za darmo :)
[#53] Re: Peg1 - czy warto?

@Kwiatki, post #51

Chyba nie, bo słyszałem, że Sonnety mają "zdławioną" szynę danych do 100-133MHz, podczas gdy oryginalne karty do MDD operują na 166MHz.
[#54] Re: Peg1 - czy warto?

@Ender, post #53

march miał/ma kartę sonneta 1.6 i o ile pamietam to co mówil to działało to średnio,
poza tym te karty nie mają cache level3
[#55] Re: Peg1 - czy warto?

@michal_zukowski, post #54

no zgadza się - to zazwyczaj są procesory z serii 7447 ,chyba powerlogix wypuścił wersje 2.0Ghz ale one nie są do MDD . do MDD najszybszy Dual to Sonnet MDX 2x1.8Ghz (7447)
a teraz zadam mega lamerskie pytanie - proszę nie bić , nie kopać i nie śmiać się -
czy Morphos'owi daje coś L3 w procesorach??
[#56] Re: Peg1 - czy warto?

@Kwiatki, post #55

L3 jest w procesorze i to procesor tą pamięcią zarządza, nie system. Pamięć L3 czyli trzeciego poziomu jest szybsza od zwykłej pamięci operacyjnej, więc procesor może szybciej dane przepływające przez niego obrobić. A jemu to wszystko jedno czy to będzie Morphos czy Mac OS czy inny system operacyjny. Ot tak to wygląda. I tak np przy procesorach Intela były sobie Celerony w stosunku do pełnych procesorów i właśnie miały okrojone L2 albo wcale nie miały, przez co były wolniejsze, ale za to były tańsze i to wszystko. AMD też wypuszcza Semprony, które mniejszy Cache mają i też są przez to wolniejsze, bo procesor musi więcej danych w zwykłej pamięci operacyjnej obrabiać, która jest wolniejsza i tyle.
[#57] Re: Peg1 - czy warto?

@gilban, post #56

to by tłumaczyło przewage 7455 nad 7447 w prędkości przy tych samych częstotliwościach taktowania.

---jeśli nikt jednak nie będzie chciał mojego PM 2x1.42 Ghz - to wdroże misje pt . zmiana chłodzenia na wodne + overlocking 2x1.58Ghz
baze już przygotowałem.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2012 21:12:24 przez Kwiatki
[#58] Re: Peg1 - czy warto?

@Kwiatki, post #57

Odświeżam. Mogę mięć takie coś za free. Ruszy na tym MOS?
[#59] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #58

Heh, pamiętam jak swego czasu takie maczki kupili do mnie do pracy po 14 tysięcy PLN za sztukę :)
[#60] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #58

Nie będzie działać dźwięk i może nie działać Ethernet. No i Radosław wymagany do wyświetlenia grafiki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem