[#61] Re: Peg1 - czy warto?

@Jenot, post #60

A jak dorzucę coś na PCI/USB?
[#62] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #61

Soundblaster Live! (emu10k1) zadziała bez problemu. Realtek 8139C też. Nie włożysz tylko pecetowej grafiki. No chyba, że przeflaszujesz. Zerknij TU
[#63] Re: Peg1 - czy warto?

@Jenot, post #62

Tam jest grafika ATI, także spoko. Która konkretnie? Nie idzie nic przeczytać na układach ale może po wyglądzie?

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2013 12:59:10 przez _arti
[#64] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #63

No nie wiem, swojego Pega z Livem wywiozłem i na razie nie mam do niego dostępu więc nie podpowiem ani fotki nie strzelę.
[#65] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #63

Możesz wziąć SB0100 będzie działać. To jest pełnoprawna karta 5.1. I bardzo dobra. Z tego co wiem to zadziała też Audigy ale jedynka, nie dwójka. (Audigy SB0090)

Co do domyślnie włożonej karty graficznej, nie będzie działać 3d.
[#66] Re: Peg1 - czy warto?

@virago, post #52

Myślę, że płyta z prockiem jest warta ze 100 PLN aktualnie.

Dlatego chetnie wymieniłbym się eMacem G4 1.25 w MiniTower na płytkę Pegasosa 1, nawet bez Aprila co by się pobawić 1.45 - chce sprawdzić co mnie ominęło :) jako że przygodę z MorphOSem zacząłem od 2.3 (chyba)
[#67] Re: Peg1 - czy warto?

@waldiamiga, post #66

Obawiam się, że nic Cię nie ominęło. Jeżeli już to ominęły Cię problemy z systemem i jego niestabilność, którą mieli jego użytkownicy. Ja miałem Pegasosa 1 przez pół roku i też myślałem nad zdobyciem i instalacją wersji 1.x jednak dobrzy ludzie, tacy jak np. Drako podpowiedzieli mi że nie warto. Ot tak po prostu. Co najwyżej więcej dem scenowych działało z klasycznej Amigi, ale tylko wtedy, gdy do komputera była włożona karta graficzna Voodoo w miejsce Ati, wiem to od tego kolegi, od którego Pegasosa odkupiłem. To jest tak, jakby obecny użytkownik PC postanowił kupić sobie 486 aby się pobawić Windowsem 3.1, 3.11 albo nawet 95, aby zobaczyć co go ominęło. Raczej zobaczył by dużo problemów i nic po za tym. Tak mi się wydaje. A wtedy gdy swojego Pegaza sprzedawałem nie widziałem tej kolejki chętnych aby go zakupić. Kupił go Jenot i jeszcze ktoś się pytał i tyle. Pegasos II, jest bardziej wartościowy, ponieważ działa na nim Amiga OS 4.1 i dużo ludzi pewnie go dalej dlatego używa.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2013 17:52:07 przez gilban
[#68] Re: Peg1 - czy warto?

@Jenot, post #62

Mam takiego SB 5.1 do sprzedania jakby co.

Co ciekawe kupiony jeszcze na giełdzie na Grzybowskiej :)
Siedział u mnie w kolejnych komputerach przez te wszystkie lata i sprawdzał się znakomicie, ale niestety po przejściu na Win7 64-bit musiałem go odłożyć z braku sterowników :(
[#69] Re: Peg1 - czy warto?

@Duracel, post #68

Też będzie działał.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2013 18:05:47 przez gilban
[#70] Re: Peg1 - czy warto?

@gilban, post #67

Ogólnie zgadzam się. Jednak MOS1.4.2 na pewno nie był niestabilny. Zabawa za to była z instalowaniem tego wszystkiego:
- najpierw MOS1.4.2
- potem patch na drukowanie
- potem aktualizacja 3d
- potem sterowniki dla USB2.0 (jeśli miałeś w Pegu kartę USB2.0)
- daily builds Ambient (Ambient w MOSie 1.x nadawał się wyłącznie do wyświetlania ładnie wyglądających ikonek na blacie, nie było domyślnych ikonek, nie było obsługi filetypów, ściągało się aktualnęgo Ambienta z netu i voila :) )
- MUI4.0 (w MOS1.4 było MUI 3.9)
Wtedy dopiero system działał jako tako. Chociaż nadal nie było obsługi Altiveca (ale to nie dotyczyło userów Pega I).
[#71] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #58

Mam "takie coś" tylko procesor 400 mhz. Mos rusza, ale potrzeba osobnej sieciówki i karty dźwiękowej. Jakbyś chciał zobaczyć jak to działa czy coś to daj znać.
[#72] Re: Peg1 - czy warto?

@gilban, post #67

Zabawa MorphOSem 1.45 to tylko przykrywka :D Tak naprawdę chce zobaczyć system o pół numerka większy. Zamieni się ktoś starym Pegiem 1 za eMaca w minitower? :D
[#73] Re: Peg1 - czy warto?

@Mir3k, post #71

Już jedzie do mnie. Mam Realteka 8139. Dźwięk jest na Alledrogo, więc spox OK
[#74] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #73

Szybkie pytanie, bo mam już maczka. Czy na jednym dysku mogę zainstalować OSX i MorphOSa? Jeśli tak, to najpierw OSX czy MOS też ma jakiś tool przy instalacji do zarządzania partucjami?
[#75] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #74

Może ten PDF Ci pomoże.
[#76] Re: Peg1 - czy warto?

@waldiamiga, post #75

Dzięki OK
[#77] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #76

Bu, niestety mam tam jakiegoś GForce'a MX. Muszę poszukać Radka zanim się za to wezmę.
[#78] Re: Peg1 - czy warto?

@_arti, post #77

Radek musi być w wersji dla Maca, pecetowy nie zadziała.
[#79] Re: Peg1 - czy warto?

@kjb666, post #78

To wiem. Rozpuściłem wici OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem