[#1] eMac vs Mac Mini
Mam ostatnio okazję potestować MOSa na Macu Mini 1,25/32VRAM i nie rozumiem jednej rzeczy. Odtwarzanie filmów działa zdecydowanie wolniej na moim eMacu 1,83/64VRAM niż tym Miniaczu, teoretycznie wolniejszym. Widać to szczególnie na 720p, gdzie na Miniaczu odtwarzam bez kombinacji, a na eMacu filmy się tną i zrywa synchronizacja. Użyłem dokładnie tej samej wersji MOSa, tego samego MPlayera i filmów testowych. Dlaczego tak jest?
[#2] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #1

Może to kwestia ustawień (double/triple buffering, ustawienia MPlayera - drop frames, overlay itp). Może też kwestia sterowników - twój eMac ma nowszą i szybszą kartę graf (rdzeń R300), ale wspierana jest ona chyba od MOSa 3.0, podczas gdy starsze R200 są obsługiwane od dobrych kilku lat. W ciągu tego czasu zostały poprawione i zoptymalizowane.
Opisz dokładnie jakie filmy testowe sprawdzałeś (skąd je ściągnąć) i jak miałeś ustawiony MPlayer, mam dwie maszyny z R300, to mogę sprawdzić (żadna nie jest eMacem).
Bez wątpienia 3D chodzi szybciej na R300 - na PowerBooku Stellarium wyciaga u mnie około 40 fps, podczas gdy na miniaku (ten sam 7447 1.5 GHz) około 25 fps.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2013 23:35:21 przez wali7
[#3] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #1

Ciekawe.
Jaka grafika siedzi w obu sprzętach? Tylko ilością vramu się różni? Może to wina sterowników, nie wiem.
Pamięć ram w obu sprzetach taka sama siedzi?
[#4] Re: eMac vs Mac Mini

@wali7, post #2

Po prostu ściągnąłem Mplayera z MorphOS Files i bez żadnego ustawiania odpaliłem film, np. nowy trailer Hobbita 720p youtube (różnicę prędkości widać na każdym filmie w lepszej jakości, nie na konkretnych). Na Mini Macu mam R9550/32, a na eMacu R9600/64 z tego co się zorientowałem. Ściągnąłem dokładnie te same pliki i tak samo instalowałem system. Podobnie jak dysk ma większą zajętość (np. kopiowanie plików albo ładowanie większego programu) na eMacu wskaźnik myszki zaczyna przeskakiwać, a na tym Miniaczu jest normalnie i programy ładują się szybciej. A może to kwestia dysku?

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2013 23:48:51 przez Tom3k
[#5] Re: eMac vs Mac Mini

@deez, post #3

Grafika to R9550/32 (Mini) i R9600/64 (eMac). Pamięć: 512MB (Mini), 1GB (eMac). Zupełnie tego nie kumam, na szybszym sprzęcie z lepszą grafiką i większą ilością pamięci system chodzi wolniej :) Prawdę mówiąc zaczynam się zastanawiać się czy nie zamienić tego eMaca na wolniejszego w teorii (a szybszego w praktyce) Miniacza ;)

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2013 23:49:36 przez Tom3k
[#6] Re: eMac vs Mac Mini

@wali7, post #2

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy, czy to może być kwestai chłodzenia procesora w eMacu? Bo jest podkręcony z 1,42 na 1,83, a starałem się wyciszyć sprzęt. Ale nic się nie przegrzewa, nie wiesza, więc odrzuciłem tę możliwość. Źle myślę?

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2013 23:43:56 przez Tom3k
[#7] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #1

Może dlatego, albo dlatego, albo i dlatego... Po prostu jest szybszy i tyle. Przy takim samym taktowaniu (1.42) w teście Geekbench eMac ma 750 punktów, a Mini - 805.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2013 00:07:43 przez recedent
[#8] Re: eMac vs Mac Mini

@recedent, post #7

Ok, ale sprawdzałem mojego eMaca (przetaktowanego) i w Geekbenchu ma trochę ponad 1000 punktów, więc nadal tego nie rozumiem. Jak G4 1,25/R9550/32 może być szybsze od 1,42@1,83/R9600/64? Tym bardziej, że benchmarki pokazują odwrotnie, że eMac jest szybszy. Poza tym przytoczone przez Ciebie testy pokazują niewielką różnicę w prędkości, a u mnie to jest tak, że na Miniaczu oglądam normalnie film (zero przycięć), a na eMacu po kilku sekundach rozjeżdza się synchronizacja i zaczyna ciąć. Może po przetaktowaniu coś źle działa?

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2013 00:03:24 przez Tom3k
[#9] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #8

Jest jeszcze lepiej, Miniacz nie ma 9550, tylko 9200 :). Najlepiej podaj linka do filmu, podaj wersję MPlayera i zapuścimy sobie benchmarka u mnie i u Ciebie (sposób podany na stronie z benchmarkami, którą Ci podlinkowałem - nota bene wszystkie podane przeze mnie wyniki pokazywały akurat przewagę Mini 1.5 nad eMakiem 1.83).

P.S. A ustawienia MPlayera masz te same? Na przykład autosync jest włączony i tu i tu?

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2013 00:05:06 przez recedent
[#10] Re: eMac vs Mac Mini

@recedent, post #9

Z tym R9200 to racja, nie zauważyłem, no to w ogóle bez sensu :) Film to np. https://www.youtube.com/watch?v=mbOEknbi4gQ (wersja 720p). Ale ja mam Mini 1,25, a nie 1,5, dlatego wziąłem to pod uwagę :) Ustawienia są dokładnie te same, po prostu MPlayer 1.0 2013.04.22 ściągnięty z MorphOS Files bez żadnego ustawiania. Wychodzi na to, że Miniacz jest szybszy, tylko nie wiem przez co, lepszy chipset, magistralę czy nie wiadomo co? Lepsze sterowniki? A jeśli tak, to kto chce kupić eMaca? ;)

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2013 00:11:37 przez Tom3k
[#11] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #10

Najprawdopodobniej to właśnie tak, jak sugerujesz - lepszy chipset, magistrala - na poziomie hardware solidniej spasowane elementy, zatem i wydajność wyższa. Taka dywagacja moja, bo się na tym nie znam, jeno próbuję się domyślać.

Pozdrawiam
Des
[#12] Re: eMac vs Mac Mini

@Des, post #11

To mi się właśnie nasunęło, czyli Miniacz u mnie zostanie na dłużej :)

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2013 00:19:45 przez Tom3k
[#13] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #5

Chodziło mi dokładnie czy ram to DDR1 czy moze 2? Ale z tego co pamiętam to chyba tylko PB mają DDR2.
[#14] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #12

A może... dysk? Może w eMacu masz jakiegoś wolnego rzęcha?
[#15] Re: eMac vs Mac Mini

@deez, post #13

Ale z tego co pamiętam to chyba tylko PB mają DDR2.

O ile się nie mylę, to żaden Mac z G4 nie ma pamięci DDR2. Takie pamięci ma dopiero ostatnia seria Power Maków G5 (PowerMac11,2).
[#16] Re: eMac vs Mac Mini

@Des, post #11

Lol Ty masz czelność człowieku tutaj się normalnie pojawić znikąd? Może oddasz miniaka, co?

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2013 09:33:54 przez pampers
[#17] Re: eMac vs Mac Mini

@Jenot, post #14

W obu Makach mam DDR1, natomiast dysk jest Seagate 80GB, ale sprawdzę jeszcze z dyskietm SATA i adapterem do IDE. Mogę nawet podłączyć dysk SSD SATA-3 z bardzo wysokimi transferami, chociaż nie wydaje mi się, żeby to był dysk. Zobaczę do czego dojdę.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2013 09:43:10 przez Tom3k
[#18] Re: eMac vs Mac Mini

@MorphOS_pl, post #15

PowerBooki rev-e (hi-res) mają DDR2. Nie wykorzystuje tego co prawda CPU, ale chipset już tak.
[#19] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #17

Ja obstawiam stery karty graficznej!
[#20] Re: eMac vs Mac Mini

@BULI, post #19

To znaczy MOS3.3 ma problemy z Radeonem 9600 czy coś można ustawić (np. w tooltype'ach ikony), żeby poprawić działanie?
[#21] Re: eMac vs Mac Mini

@MorphOS_pl, post #15

Ha, czyli jednak miałem rację. Fakt, mogłem napisać poprzednio, że tylko niektóre modele PB mają DDR2, dokładnie ten, o którym wspomniał Jaca.
[#22] Re: eMac vs Mac Mini

@Jenot, post #14

Zrobiłem testy dysków i wychodzi na to, że dysk w Miniaczu (40GB) działa szybciej niż w eMacu (80GB). Trochę to dziwne, bo według specyfikacji w sieci moja 80GB jest szybsza. Czyli Miniacz ma lepsze transfery dysków i jest to zdecydowana różnica, co przekłada się na szybkość pracy w systemie. Trochę to dziwne, bo według specyfikacji oba mają UltraATA/100 i magistralę 167 MHz. Nie rozumiem też, dlaczego wpływa to tak mocno na odtwarzanie filmów, przecież mp4 to mocno skompresowany format, więc nie trzeba przepychać wielkiej ilości danych. Ale jak do tej pory nie znalazłem innego wytłumaczenia, chociaż gdybym nie zobaczył tego na własne oczy to bym nie uwierzył.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2013 21:30:34 przez Tom3k
[#23] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #22

A może masz inaczej podpięte HDD i DVD? W PM z tego co wiem, to robi różnicę, to nie wszystkie ATA mają taką samą szybkość. Zobacz gdzieś w necie jak w gniazda mają wpięte taśmy albo z ciekawości zamień, nie powinieneś niczego popsuć.
[#24] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #22

filmy 720p to z netu chodzą na wolnych w porównaniu z najwolniejszymi dyskami łączach więc to pewnie nie dysk

sprawdzałeś przeinstalować MOSa?
[#25] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #22

Odpal z RAM: to wyeliminujesz kwestię twardziela.
[#26] Re: eMac vs Mac Mini

@XoR, post #24

Tak, instalowałem system na czystym dysku, nic się nie zmieniło.
[#27] Re: eMac vs Mac Mini

@recedent, post #25

Odpal z RAM:

Właśnie sobie uświadomiłem, że wiele razy ściągałem filmy do RAMu i odpalałem stamtąd, nie ma to jak być inteligentnym ;) Ale nie ma różnicy w szybkości, czyli faktycznie dysk odpada definitywnie.
[#28] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #27

Odpal z CLI memtest extensive i zobacz jakie masz transfery z/do RAM na jednym i drugim sprzęcie.
[#29] Re: eMac vs Mac Mini

@recedent, post #28

Jutro zrobię testy pamięci i napiszę.
[#30] Re: eMac vs Mac Mini

@recedent, post #28

Zrobiłem testy:
Mini [MB]: 562 / 316 / 568 / 321
eMac [MB]: 732 / 367 / 732 / 367

Sprawdziłem też uruchamianie programów i odtwarzanie plików z RAMu. Jednak jest ogromna różnica, aż dziwię się, że tego wcześniej nie zauważyłem. Dalej będę testował na dysku SSD SATA z przelotką :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem