[#31] Re: eMac vs Mac Mini

@recedent, post #28

Zrobiłem kolejne testy na dyskach SATA (160GB i 120GB-SSD) z przelotką do IDE. Ze wszystkich wynika, że o ile szybkość pamięci jest większa na eMacu, to wydajność dysku jest dużo niższa. Nie wiem czy to specyfika mojego modelu eMaca, ale w praktyce szybciej działa Miniacz 1,25/32VRAM niż eMac 1,83/64VRAM (przez wolniejsze transfery dysku). Sprawdzone na 3 różnych dyskach (IDE, SATA i SATA-SSD). Zostaję na Miniaczu :)

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2013 00:08:41 przez Tom3k
[#32] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #31

Może podłącz na szybko hdd pod taśmę od napędu, być może jest różnica.
[#33] Re: eMac vs Mac Mini

@Kwiatki, post #32

podłącz na szybko hdd pod taśmę od napędu

Próbowałem, nie ma różnicy. Tylko z RAMu działa szybciej, jak szalony :)
[#34] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #33

A zmiana taktowania nie wpłynęła jakoś negatywnie na transfer? Być może oryginalna prędkość w tym przypadku znaczy lepiej, więcej? MM jest niekręcony. A co na ten temat Internet? eMac vs MM i prędkość dysku?
[#35] Re: eMac vs Mac Mini

@Ender, post #34

Według tego co znalazłem w sieci, na eMacu transfery dysku potrafią być o ok. połowę niższe niż na Miniaczu, więc to by się zgadzało. Tylko to nie jest tylko wolniejszy transfer, ale też większa jakby zajętość procesora czy magistrali, bo w czasie bardziej intensywnej pracy dysku nawet wskaźnik myszki się przycina, czego na Miniaczu (ani iBooku) nie zauważyłem. Muszę sprawdzić jak to wygląda na niekręconym eMacu, może uda się w weekend.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2013 19:44:13 przez Tom3k
[#36] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #35

Miałem eMaca 1.25Ghz i niczego takiego (zacinającego się wskaźnika myszy) nie kojarzę. Wiesz co, teraz mi się przypomniało, że w tych mocniejszych jakieś "kondzie" wiara wymieniała, bo coś było nie tak. Zapytaj na myapple. Nie pamiętam dokładnie, ale jak zastanawiałem się nad szybszym eMakiem to ktoś mi o tym pisał. Być może to powoduje "niestabilną" prace wskaźnika myszy.
[#37] Re: eMac vs Mac Mini

@Ender, post #36

Dzięki za sugestię, popytam.
[#38] Re: eMac vs Mac Mini

@Tom3k, post #37

No właśnie - jak masz dysk w tym E-maku ?

Z tego co wiem, to przejściówki z SATA do IDE są do niczego, a nawet jak już działają, to transfer spada do prędkości max 33. Rozejrzyj się za dyskiem IDE dobrym i zobacz jaka jest różnica.

Ja akurat mam mini, a w nim dysk samsunga 160 GB.
[#39] Re: eMac vs Mac Mini

@gilban, post #38

Sprawdzałem na 3 dyskach (Seagate 80GB IDE, 160WB SATA2, Intel 520 120GB SSD SATA3 - dwa ostatnie z przejściówką). Widać różnicę, ale dalej jest duże obciążenie przy transferach dysku. Zupełnie tego nie odczuwam na Miniaczu i zwykłym dysku 40GB.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2013 17:14:40 przez Tom3k
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem