Zmieniłem wszystkie partycje na moim dysku na SFS, który dużo przyspiesza operacje dyskowe - czuć zwyw i fajnie. Zrobiłem to w 2 maszynach niezależnie - A1200 w towerce z FastATA mk3 i A1200 w desktopie. Na obydwu maszynach obserwuję drastyczny spadek pamięci CHIP w momencie np. wchodzenia do poszczególnych katalogów na dysku. Po uruchomieniu systemu (z FBlitem) pozostaje około 700 KB pamięci CHIP! Jeśłi wystartuję Workbench 3.1 z dyskietki to pamięci wolnej jest tylko 1200 KB. Dopiero gdy odepnę zasilanie od dysku i wystartuję WB z dyskietki mam 1980 KB wolnej pamięci. W desktopie mimo, że nie mam FA jest jeszcze gorzej. Tam mam prawie 60 GB dysk DH1 w SFS prócz dysku 1 GB DH0 też w SFS. Po włączeniu systemu z FBlitem zostaje około 300 KB wolnej pamięci CHIP (przy 128 MB FASTu prawie nieruszonego). Co może być przyczyną? Jak sobie z tym radzić?
Musisz użyć jakiś program (nie pamiętam jaki), który spowoduje, że Amiga zacznie zjadać pamięć FAST a nie CHIP. Powodem tego stanu rzeczy są duże bufory dla dysków. Niestety i SFS i PFS właśnie powodują zjadanie pamięci.
Bufory można dodać na dwa sposoby - w HDToolbox lub przez komendę Addbuffers. Żeby sprawdzić, czy SFS alokuje bufory w pamięci CHIP zamiast FAST uruchom system z dysku, sprawdź wolną ilość pamięci CHIP, uruchom shella i dodaj bufory (powiedzmy 500) komendą Addbuffers do partycji, która jest w SFS. Jeżeli ubędzie pamięci CHIP to mamy stuprocentowego winowajcę - ja mam u siebie dwa dyski po 40GB i oba mają partycję w SFS - nie mam problemu z pamięcią CHIP. Za to jak ktoś wcześniej wspomniał, nowa biblioteka icon.library zabierała mi sporo tej pamięci.
Trzeba przewertować dokumentację - jeżeli już jesteś pewien w 100%, że to partycje SFS zżerają CHIP to coś w Twoim wypadku poszło nie tak (może to kwestia ustawień zmiennych partycji w HDToolbox?). Ciężko mi coś poradzić - nie miałem nigdy takiego problemu.
nowe icon.library uzywa fast ramu całkowicie jesli w ustawieniach prefs/workbench masz włączone "ikony w pamięci" zamiast chip "inna pamięć". Chyba że uzywasz directory opusa jako zamiennika workbencha to wtedy na kazda ikonke kilka bajtów pamięci chip jest zawsze zuzywane.Na szczescie jak sie ma karte grafiki to tego problemu nie ma.
Ostatnia aktualizacja: 02.01.2015 12:12:04 przez HanSolo
Twój problem nie dotyczy filesystemów.
Skup się na icon.library (zdecydowanie polecam najnowszą, lub przedostatnią nie ma ich w BB4), FBLITcie (sprawdź czy masz najnowszy, w archiwum z nową icon.library są gotowe ustawienia dla FBlita) i ewentualnie ustawieniu WB.
O ile dobrze kojarzę przy nowej Icon.library nie trzeba nawet FBLita wystarczą ustawienia WB- sprawdzę to w domu.
Ostatnia aktualizacja: 02.01.2015 13:24:21 przez BULI
Dodałem 100 000 buforów dla DH0 i zjadło ale z 60 MB pamięci FAST więc pewnie to nie to. Jeszcze zrobię to samo na FFS i zobaczę co się będzie działo. W drugiej kolejności skorzystam z rady kolegi Buli.
FBlit + Icon.library 46.4 niby zadziałałby ale nie do końca. Pamięć utrzymuje się na poziomie około 1,5 MB free. Po chwili używania obraz wygląda jak poniżej i pojawiają się artefakty.
Z innej beczki - dlaczego FBlitGUI miałby powodować GURU?
Otworzenie np. C: gdzie jest masa ikonek nadal pożera 500 KB CHIPu! Na razie wydaje misię, że tapetka już nie zjada nic.
Usunąłem wersję od APC74 i wrzuciłem najnowszą z Aminetu. Artefakty zniknęły. Pisze w Readme żeby nie mieszać między wersjami FBlit/library/cfg.
Ostatnia aktualizacja: 02.01.2015 14:30:48 przez pong777
Z innej beczki - dlaczego FBlitGUI miałby powodować GURU?
O ile pamiętam, to w dokumentacji FBlita pisze o tym, aby nie odpalać FBlitGUI.
Zapewne FBlita masz w C:, więc wpisz tylko "fblit".
FBlit sam sobie odpali GUI.
Druga sprawa...ja zostałbym przy AOS3.1 i odpowiednich łatkach.
jakie w koncu masz wersje fblit i ftext ? bo w aminecie nie zawsze sa najnowsze.
ps mozesz dodatkowo zwiekszyc ilosc wolnej pamieci chip uzywajac mmulib zobacz tu szczeguly http://amiga.ct8.pl/?p=1
Ostatnia aktualizacja: 02.01.2015 21:16:03 przez HanSolo
Hmm, pewnie masz rację, ale w pierwszym poście jest informacja, że podczas uruchomienia Amigi z dyskietki z WB 3.1 z podpiętym dyskiem zostaje tylko 1200KB pamięci. Szczerze mówiąc ja już się trochę pogubiłem, jednak jak po komendzie addbuffers zmniejszył się fast ram, to znaczy, że nie SFS "zjada" chip.
Chyba wpadłem na jakiś trop! Dysk był partycjonowany pod AOS 4.1 FE. Tam tworząc partycję ustawia się bufory czego nie ma w HDToolBoxie w OS3.9. Domyślne budowy dla partycji SFS to 600 - czyli 300 KB pamięci CHIP. Mając 3 partycje traciłem 900 KB pamięci CHIP. Wszedłem jeszcze raz do HDToolBoxa z 4.1 i zmieniłem bufory na 60 KB dla każdej z partycji. Teraz po reboocie i starcie z dysku startowego OS3.9 mam aż 1600KB wolnego CHIPu. Jak to zatem rozwiązać aby były te bufory tylko w pamięci FAST?
Czy jest jakaś komenda w AmigaDOS zabierająca zamiast dodająca bufory?
Ostatnia aktualizacja: 03.01.2015 01:27:33 przez pong777
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.