kategoria: PowerBook
[#61] Re: Moj PowerBook chyba juz umiera

@kubaslonka, post #60

Nie pomoglo.
Ale PB obudzil sie dopiero jak odlaczylem baterie potrzymujaca zegar.
Mozliwe ze mialo to jakis zwiazek z poprzednim problemem gdzie opisywalem resetowanie sie zegara.
1
[#62] Re: Moj PowerBook chyba juz umiera

@Phibrizzo, post #61

Ciekawa usterka :)
[#63] Re: Moj PowerBook chyba juz umiera

@Phibrizzo, post #1

Odświeżam temat, aby nie robić nowych wątków.
Mój Powerbook A1139 17" właśnie umarł. A zrobił to w wyjątkowo perfidny sposób. Skasował mi dysk SSD Kingstona. Niestety nie mam możliwości aby dziada sprawdzić. Jedynie mogę opisać problem i poprosić o pomoc w diagnozie.
Miałem problemy z zasilaczem a raczej z kablem od DO kompa. Od czasu do czasu przerywał dopływ prądu. Aż w końcu nie chciał się uruchomić. Stuka cdrom cyklicznie, ekran czarny. Dysk gdy wyjąłem był SOLARISEM. Tak odczytał imac. Pusty i ciemny. Dał się bez problemu na nowo ustawić i sformatować. Ale czy będzie działał to już inna historia. Założyłem dysk zwykły i później się wystraszyłem. Na tym dysku było stare oprogramowanie morphosa. Może drań jego też wyczyścił? Z rozruchem efekt był dokładnie ten sam. Dzisiaj go zdemontuję.
Co może być przyczyną? W końcu prąd i tak jest brany z baterii? Bez niej nie można PB uruchomić. Jak można zdiagnozować? Może ktoś miał coś podobnego?
[#64] Re: Moj PowerBook chyba juz umiera

@Pero, post #63

Muszę jeszcze dodać, że imac g5 również odwalił kitę.
Przed chwilą. Nie uruchamia się.
Fajnie....
[#65] Re: Moj PowerBook chyba juz umiera

@Pero, post #63

Wydaje z siebie jakieś dźwięki (gong) przy starcie? Pokazuje coś na zewnętrznym wyświetlaczu? Jak włożysz płytę to próbuje nią kręcić?
[#66] Re: Moj PowerBook chyba juz umiera

@recedent, post #65

O którego trupa pytasz?
Imac zapala lampkę, obraz robi się szarawy, po chwili z powrotem czarny. Tutaj czytnik nie stuka. Gongu nie ma.
A walczyć będę wieczorem.

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2026 14:06:21 przez Pero
[#67] Re: Moj PowerBook chyba juz umiera

@recedent, post #65

jw. Imac zapala lampkę, obraz robi się szarawy, po chwili z powrotem czarny. Tutaj czytnik nie stuka. Gongu nie ma (wyłączony?)
Ale włożyłem mu płytę z Tigerem, zassał, coś tam pomłócił i wypluł z powrotem. Znaczy: pracuje! Ale nie wyświetla. Grafika czy wyświetlacz? Czy można podłączyć do niego zewnętrzny monitor? Jak? Portu nie ma!
[#68] Re: Moj PowerBook chyba juz umiera

@Pero, post #67

Przyniosłem z piwnicy miniacza. Dziala😀
Jeszcze. Ale całe oprogramowanie diabli wzięli z PB.
Podłączyłem monitor bezpośrednio do powerbooka ale nic się nie wyświetla. Płyta z Tigerem została wessana do środka i tam została. Jednym słowem kicha.
[#69] Re: Moj PowerBook chyba juz umiera

@Pero, post #68

Ale tylko godzinę... Po restarcie pokazuje dyskietkę. Przełożyłem dysk (SSD) do zabytkowego mini.
Teraz dział NAJSTARSZY i najsłabszy mini. Nie wiem jak długo...
[#70] Re: Moj PowerBook chyba juz umiera

@Pero, post #69

Armagedon jakiś.
[#71] Re: Moj PowerBook chyba juz umiera

@Pero, post #68

Płyta z Tigerem została wessana do środka i tam została. Jednym słowem kicha.

A jeśli podczas startu komputera przytrzymasz "przycisk" trackpada to wysuwa płytę?
[#72] Re: Moj PowerBook chyba juz umiera

@recedent, post #71

Nic. Zawiozłem go wczoraj do znajomego elektronika. Tzn całą trójcę. Naprawił mi amigę 600 którą dostałem od kolegi. Myślę że sobie choć z jednym poradzi.
A swoją drogą do a600 co można kupić do połączenia z monitorem. Ma tylko wejście vga. Na szybko i tanio? I skutecznie.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2026 11:44:31 przez Pero
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem