[#31] Re: Hans Kloss - Agent J-23

@R-Tea, post #30

A filmiki z Wolfensteina 3D?
[#32] Re: Hans Kloss - Agent J-23

@R-Tea, post #30

No, właśnie. Cenzura EU może się doczepić.

Najwyżej gra będzie zakazana u naszych zachodnich sąsiadów. A to zawsze jest dobra reklama.
6
[#33] Re: Hans Kloss - Agent J-23

@Rafael/ARMO, post #1

Oficjalnie wersja dla MorphOS jest już dostępna, na razie na itch.io
https://tdolphin.itch.io/hanskloss
jutro pewnie pojawi się na Aminecie i morphos-storage.

miłego grania! ;)
8
[#34] Re: Hans Kloss - Agent J-23

@Rafael/ARMO, post #33

2
[#35] Re: Hans Kloss - Agent J-23

@Rafael/ARMO, post #33

Ściągnąłem z itch.io. Uruchomiło się, działa i na pewno będzie ogrywane gdy życie trochę poluzuje pętlę na mojej szyi.
Podoba mi się udźwiękowienie intra, to pisanie na maszynie, kroki.
Fajnie, że dodałeś to opcje skalowania o równą liczbę pixeli. W grafice w której pixele mają znaczenie to jest bardzo dobre. Zastanawiam się czy kiedyś nie dałoby się zrobić tej opcji też na fullscreenie (oczywiście musiałaby się pojawić jakaś czarna ramka). U mnie na fullscreenie w natywnym trybie PowerBooka (1440x960) między "tilesami" pojawiają się pojedyncze puste linie. To pewnie wynika ze skalowania, które nie jest dokładną wielokrotnością jakiejś liczby. Oczywiście na oknie nie ma tego problemu, przełączanie skalowania działa świetnie i wszystko wygląda idealnie.
[#36] Re: Hans Kloss - Agent J-23

@Rafael/ARMO, post #34

Pograłem trochę - kurczę, gra nie wybacza błednych decyzji... Zakładam że to wierna rekonstrukcja oryginału?
[#37] Re: Hans Kloss - Agent J-23

@recedent, post #36

Zdecydowanie tak jest, jest bardzo wierna co do pierwowzoru, z tą różnicą że kilka rzeczy jest nieco łatwiejszych ;)
Tu mapa z oryginału .. może się przydać :)
[#38] Re: Hans Kloss - Agent J-23

@MDW, post #35

U mnie na fullscreenie w natywnym trybie PowerBooka (1440x960) między "tilesami" pojawiają się pojedyncze puste linie. To pewnie wynika ze skalowania, które nie jest dokładną wielokrotnością jakiejś liczby.

Na początku miałem własną obsługę skalowania, ale okazało się w którymś momencie że SDL2 udostępnia własne natywne rozwiązanie, które też upraszcza obsługę. I przeszedłem na rozwiązanie wspierane bezpośrednie z biblioteki, bo stwierdziłem że będzie jednak lepsze. Bo jakiekolwiek poprawki w rozwijanym SDL2 MorphOSowym od razu będą dla wszystkich gier/aplikacji.
Ale myślę, że w Twoim przypadku może to być coś związane w sterownikami graficznymi (?), ale można by przygotować jakiś przykładowy kod, zbadać temat i zgłosić BeWorld ten problem.
Ja również testowałem w rozdzielczościach które nie są całkowitą wielokrotnością 320x200 i nie miałem takiego problemu.
[#39] Re: Hans Kloss - Agent J-23

@Rafael/ARMO, post #37

Pobawiłem się też troszkę title screenem.
Skorzystałem z tej samej palety co w oryginale, tylko dorysowałem Jankowi parę detali (jak oczy), wrzuciłem tu i ówdzie mały dithering... Oczywiście to co jest jest dalekie od efektu jaki by mnie satysfakcjonował, ale - cóż szkodzi spróbować?

7
[#40] Re: Hans Kloss - Agent J-23

@R-Tea, post #30

A może zrobić to tak że wersja która się odpala ma lekką cenzurę natomiast magiczna kombinacja klawiszy lub sekwencja ruchów joystickiem uruchomi inny styl grafik?Ewentualnie można dodać edytor kafelków i każdy sobie wstawi co uważa za legitne. Myślę że wersja bez przewijania ekranu jest do ogarnięcia na klasyka. Ktoś podejmuje wyzwanie?

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2025 21:41:57 przez pong777
1
[#41] Re: Hans Kloss - Agent J-23

@recedent, post #39

Będę grał w grę ...OK
3
[#42] Re: Hans Kloss - Agent J-23

@MDW, post #35

Zastanawiam się czy kiedyś nie dałoby się zrobić tej opcji też na fullscreenie (oczywiście musiałaby się pojawić jakaś czarna ramka). U mnie na fullscreenie w natywnym trybie PowerBooka (1440x960) między "tilesami" pojawiają się pojedyncze puste linie.

U mnie też na fullscreenie PowerBooka A1138 pojawiają się takie pionowe artefakty przy scrollowaniu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem