[#1] Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari
Powstał pierwszy film na YouTube pokazujący działanie systemu MorphOS na nowej platformie sprzętowej - Mirari:

15
[#2] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #1

No i lubię to ;)
[#3] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #1

Port powstaje błyskawicznie :)
[#4] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #1

Wątek został rozdzielony ale używam czasami MorphOS dlatego dopisze tutaj jedną rzecz.
Niektóre oprogramowanie MorphOS używa tylko "AltiVec" - przykład mplayer. Nie pamieam teraz co jeszcze ale było parę programów.
Było też pare zapytań o wersje "No AltiVec" na forach ale odpowiedzi było, że jest to "cofania się w czasie" i nie powstaną.
Czy programy "AltiVec" zostanie przekompilowane dla "Mirari" ?

Dziękuję za odpowiedz.
[#5] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@markusg, post #4

Czy obecnie nie ma nowych procesorów z AltiVec ?
[#6] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@Sventevith, post #5

Aktualna wersja prototypowa "Mirari" ma procesor bez "AltiVec".
Autorzy wspominali ,że możliwa jest wersja z CPU z "AltiVec" ale chyba cena była by zbyt duża i adapracja była bardziej skomplikowana.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2025 23:37:06 przez markusg
[#7] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@markusg, post #6

Aktualna wersja prototypowa "Mirari" ma procesor z "AltiVec".

To dobrze jeśli ma, ale na filmie widać że nie ma AltiVec.

Autorzy wspominali ,że możliwa jest wersja z CPU z "AltiVec" ale chyba cena była by zbyt duża i adapracja była bardziej skomplikowana.

Chyba jest już zaadoptowana skoro prototyp ma procesor z AltiVec.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2025 23:39:26 przez Sventevith
[#8] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@Sventevith, post #7

Przepraszam za błąd - źle napisałem
Poprawiłem wpis - "Aktualna wersja prototypowa Mirari" ma procesor bez "AltiVec"
[#9] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@markusg, post #8

Ok właśnie sprawdziłem, film i widać że nie ma.
[#10] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@markusg, post #6

Nie. Właśnie płyta została tak skonstruowana żeby pasowały oba procki. Przez co jest troszkę kompromisów pamięć i SATA/NVMe

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2025 01:24:56 przez TomK
[#11] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@Sventevith, post #3

Z tego co wiem to brakuje jeszcze obsługi dźwięku i sieci. NVMe jest "w toku".

@markusg: A nie jest tak, że program korzystający z AltiVec, jeśli zostanie uruchomiony na procesorze nie wyposażonym w jednostkę wektorową, bedzie działał normalnie? Tylko, oczywiście, wolniej.
1
[#12] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@markusg, post #4

Jak napisał już recedent - jeśli CPU nie ma Altivec, to program używający go uruchomi się, tylko będzie działał wolniej. Istnieje kilka maszyn mogących pracować pod Morphosem, a nie wyposażonych w AV np. wszystkie komputery z G3, czy Efika, więc zachowanie maszyn bez AV jest znane.
Zatem nie trzeba nic przekompilowywać.
Skoro zaś istnieje pinowo kompatybilny CPU wyposażony w AV, to można mieć nadzieję, ze pojawi się wersja wyposażona w ten CPU.
1
[#13] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@wali7, post #12

Chyba jednak nie. AltiVec jest jak FPU z klasyka. Mogą być trzy przypadki.
  • Program używa AV nie sprawdzając jego dostępności. Na maszynie bez AV program się zawiesi.
  • Program używa AV, ale autor dodał kod sprawdzający. Program zazwyczaj wyświetli komunikat, że brak AV i zakończy działanie.
  • Program ma zarówno kod korzystający z AV jak i kod bez niego, sprawdza obecność AV i wykonuje odpowiedni kod. Taki program zadziała bez AV, ale wolniej. Zadbać o to musi programista.
3
[#14] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@Krashan, post #13

Jasne, pytanie w takim razie ile jest takich programów które zawieszają się bez AV. W czasie mojej (krótkiej przyznam) przygody z Efiką nie miałem problemów tego rodzaju.
[#15] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@Krashan, post #13

OK, no to ja pod MorphOS-em spotkałem sie tylko z dobrze napisanymi programami. DigiRoller potrafi skorzystać z AV, nie zawiesza się przy jego braku. Podobnie MPlayer. Taki na przykład klient dnetc przy benchmarkowaniu na maszynie bez jednostki wektorowej niektórych cruncherów po prostu nie odpala. Z kolei LAME ma osobną wersję "zwykłą" i osobną z dopiskiem "vmx" dla maszyn z AltiVekiem.
[#16] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #15

W opisie mplayer 1.4 z morphos-storage jest wpis
"- AltiVec only for now, a seperate non-AltiVec version might be released at a later point"
Na G3 się nie uruchamia - sprawdziłem na szybko na QEMU
[#17] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@wali7, post #14

Jasne, pytanie w takim razie ile jest takich programów które zawieszają się bez AV.
Nie mam pojęcia. Wypowiedziałem się wyłącznie w znanej mi kwestii technicznej, bo co nieco rzeczy używających AltiVeca napisałem.
1
[#18] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #1

Odpaliłem ten filmik tylko po to, żeby zobaczyć jak będzie na tym działał Wayfarer. No niestety, pozostaje się tylko domyślać, że dużej różnicy w porównaniu do tego co mamy obecnie nie będzie.
1
[#19] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@luk, post #18

Gdyby zaimplementowano wykorzystanie kolejnych rdzeni CPU, to by zapewne pomogło. A można zrobić to na kilka sposobów - od złożonego problemu implementacji obsługi wielu CPU w całym MOSie, po dużo prostsze wykorzystanie pozostałych rdzeni w charakterze specjalizowanych koprocesorów dla konkretnych zadań, czy programów.
Sam procek dudy nie urywa, jednak 1,6 GHz to jednak coś jednak coś jest, do tego szybsze pamięci i ogólnie nowsza konstrukcja powinny coś dać.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2025 12:18:25 przez wali7
2
[#20] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@wali7, post #19

Ja się zastanawiam czemu MOS nie ma AMP jak w AOS 68k i PPC.
1
[#21] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@luk, post #18

No, póki nie doczekamy się jakiejś "sprzetowej skceleracji" to nie ma co liczyć na cuda. Ten procek w trybie "single core" nie pobije wydajnością G5, a w każdym razie nic na to nie wskazuje.
1
[#22] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #21

Ciekawe jaka będzie cena tej płyty? Jak obstawiacie? ;) 500 ojro?
[#23] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@luk, post #22

Dołóż jeszcze 500 i może styknie.
1
[#24] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@waldiamiga, post #23

No cóż, zobaczymy. Twórcy odgrażają się, że mają inne źródła utrzymania i nie zamierzają "żyć" z produkcji sprzętu, a priorytetem jest dla nich to, żeby Mirari była dostępna cenowo. Ale pewnie lepiej jest zakładać 1000 EUR i pozytywnie się zaskoczyć niż liczyć na 799 EUR i się rozczarować.
2
[#25] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@waldiamiga, post #23

no to nie wróżę sukcesu ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem