[#31] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #30

Jest już film w lepszej rozdziałce:

3
[#32] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #31

Pierwszy batch?

2
[#33] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@waldiamiga, post #32

To raczej zapowiedziana, druga, poprawiona partia. Tym razem dwie (?) sztuki mają trafić do developerów OS4.
Gdzie trafi reszta? Może ujawnią...
2
[#34] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #1

A tak wygląda pierwszy screenshot z dysku NMVe działającego pod MorphOS-em na Mirari:

9
[#35] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #34

Fajnie ale mnie najbardziej boli ograniczenie partycji do 128GB.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2025 12:25:27 przez deez
[#36] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #1

Nie no, ja to kupię…
1
[#37] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@OSH, post #36

No to szykuj coś między 500 a 600 Euro za płytę z CPU i pamięcią (a w każdym razie - takie są szacunki podane na prezentacji na Amiga 40).
1
[#38] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@OSH, post #36

Też chyba będę brał w ciemno jak się będzie dało. Ciułałem na X5000 ale chyba traci to sens.
4
[#39] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@pong777, post #38

Na to chyba też dłubię/mają dłubać AOS4.
[#40] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@KM_Ender, post #39

Płytki już chyba trafiły do dwóch developerów AOS4.
1
[#41] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@OSH, post #36

Oby tylko była możliwość zamówienia wersji z procesorem wyposażonym w AltiVec, nawet jeśli będzie droższa. Bo procesor zastosowany w Mirari AV nie ma, ale są jego wersje, z takim samym pinoutem, które AV mają. A AltiVec dużo daje. Przynajmniej pod Morphosem.
3
[#42] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@wali7, post #41

W jednej z wypowiedzi Skateman zaznaczył, że to (Altivec) będzie nieprędko. Jest ich tylko dwóch a mają sporo na głowie, np. 8 z 25 płyt, przyszło niesprawnych i muszą z PCBWay to rozwiązać.
Do tego gwarancje, dystrybucja, serwis.Wszystko na ich głowie.
Jeżeli nie uda im się osiągnąć założonej ceny to zrezygnują bo to ma być entry level...
[#43] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@wali7, post #41

W tym momencie chłopaki koncentrują się na wypuszczeniu wersji bazowej. Wersja z T2081 jeśli się pojawi to nieprędko (i najprawdopodobniej będzie jednak wymagać częściowego przeprojektowania płyty głównej). Na pewno żadna amatorska próba "wylutowania" jednego CPU i zastąpienia go drugim nie zakończy się powodzeniem.
[#44] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #43

Wylutowywanie procka samodzielnie odpada, poza tym pewnie trzeba zmienić "bios" (nie wiem co w Mirari jest zaimplementowane).
[#45] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@wali7, post #44

W dobie Rpi robienie platformy sprzętowej do MorphOS za 600 euro jest kompletnie bez sensu. Niech zrobią Morpha pod Rpi i wszyscy będą zadowoleni.
1
[#46] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@rbej1977, post #45

Obawiam się, że dużo prościej jest zbudować od zera nowy komputer na którym będzie działał MorphOS od próby "zrobienia Morpha pod Rpi".
2
[#47] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@recedent, post #46

A ja obawiam się, że osiągi karty graficznej i możliwości rozbudowy systemu opartego na RPi nie są tym, co rzuciło by użytkowników MOSa na kolana. Mnie na pewno nie.
A i możliwości stworzenia platformy sprzętowej pod współczesne procki, gdzie producenci półprzewodników zapewniają (nie wszyscy, ale wielu) wsparcie w postaci choćby dokumentacji konstrukcji referencyjnych, a chińskie płytkarnie tylko czekają na zlecenie produkcji wielowarstwowych płytek od razu z usługą polutowania na nich co się tylko da. Nie dalej niż kilka tygodni temu Coleslav zachwycał się w swoim filmie nastolatkiem, który zaprojektował i wykonał kompletną, miniaturową płytę pod któregoś z procków AMD. Tak, to zdecydowanie prostsze niż przepisanie systemu pod zupełnie inną architekturę.
3
[#48] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@wali7, post #47

Oglądałem. Szacun.
1
[#49] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@rbej1977, post #45

W dobie Rpi robienie platformy sprzętowej do MorphOS za 600 euro jest kompletnie bez sensu. Niech zrobią Morpha pod Rpi i wszyscy będą zadowoleni.

Ta Ameryka została już odkryta. szeroki uśmiech Temat wałkowany jest od prawie 10 lat i przynajmniej kilka razy dostaliśmy odpowiedź od kompetentnej osoby, dlaczego RaspberryPi nie jest cudownym lekiem na nasze choroby.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2025 01:39:33 przez MDW
1
[#50] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@wali7, post #44

Ciekawszą opcją bylo by użycie jakiegoś socketu np. LGA płyta by była tańsza i można by łatwo wsadzić mocniejszy procesor ..
[#51] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@lukzer, post #50

Zdecydowanie.
[#52] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@lukzer, post #50

Nawet nie tyle socket co złącze na kartę procesora. Można wtedy montować karty z różnymi procesorami jak dotąd w Amigach. Gdy procesory PPC całkowicie znikną to będzie możliwa migracja np na ARM a tak to droga płyta będzie się nadawać do kosza.
[#53] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@mareq, post #52

Mysle ze to niepotrzebna troska. Ten sprzet daje jakos rade pod linuxem jako zwykly komputer. Pod amigoidowymi systemami nie bedzie z tego codziennego komputera, dopoki na jednym rdzeniu sie kulają. I nie ważne- ppc, arm, srarm. System jest przestarzały a po pokazie na amiwest multicora ryczalem najpierw ze śmiechu potem z rozpaczy. Dla tych co nie widzìeli dodam, ze demo multicora nawet nie ruszylo.szeroki uśmiech
4
[#54] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@arturB, post #53

Mi się po prostu marzy Amiga, która może być komputerem na codzień. Ja najbardziej potrzebuję pełnoprawną przeglądarkę www i przeglądarkę do pdf. Nawet gdyby to było zrobione w jakiś dziwny sposób. Może da się na nieużywanych rdzeniach uruchomić Linuxa i mieć do niego dostęp w systemie amigi przez jakieś vnc lub coś w tym stylu?
[#55] Re: Nowy sprzęt spod znaku motyla - Mirari

@arturB, post #53

Dla tych co nie widzìeli dodam, ze demo multicora nawet nie ruszylo

Co jest dość smutną wiadomością dla tych, którzy obgryzali z niecierpliwością palce czekając na "działające SMP".

Ale jesteśmy w dziale MorphOS, a skoro wspomniałeś już o obsłudze wielu rdzeni to Frank Mariak nie wyklucza, że taka funkcjonalność prędzej czy później się pojawi. Przy czym z góry zapowiedział, że na pewno nie będzie to SMP. Jest natomiast możliwa jakaś forma AMP.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem