[#1] AirScan (eSCL)
Mała aktualizacja: można zapisać adres IP w pliku konfiguracyjnym. Plik tworzy się i aktualizuje po kliknięciu Connect. Do pobrania: link. Z nowszymi skanerami zadziała na razie tylko Prescan.
2
[#2] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #1

Po niedzieli będę walczył.
[#3] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #2

Ja też po niedzieli.
[#4] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #1

Jest jakaś lista urządzeń wielofunkcyjnych, które mogą z tym zadziałać czy trzeba na ślepo walić?
[#5] Re: AirScan (eSCL)

@recedent, post #4

Przetestowane Epson XP-322, Epson L3160, Canon G6050 (wiadomość z MorphZone)
HP OfficeJet Pro 8120e, - działa w trybie Preview
Hp envy 5640 - działa w trybie Preview ale wiesza program po zapisaniu obrazu
Ogólna obserwacja jest taka, że warto się dowiedzieć jaką wersję protokołu eSCL obsługuje urządzenie. Starsze wersje są bardziej tolerancyjne na składnię zapytań klienta (2.5, 2.62) i działają stabilnie. Nowsza wersja 2.9 (w nowych HP) jest kapryśna jeśli zapytanie nie jest precyzyjne a dokumentacja jest dla mnie trochę zawiła. Pozostaje metoda prób i błedów a bez urządzenia w zasięgu wzroku jest to trudne.
[#6] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #5

Zamieściłem nową wersję programu. Obecnie podczas pierwszego udanego połączenia ze skanerem program pobiera listę obsługiwanych rozdzielczości i wysyła je do okna wyboru oraz zapisuje w pliku preferencji wraz z numerem IP i wykrytą nazwą skanera. Przy ponownym uruchomieniu program wczytuje te dane do interfejsu. Nie zobaczysz już więcej rozdzielczości, których nie obsługuje Twój skaner.
Niestety kluczowy dla tej logiki programu jest dostęp do właściwości skanera, które standardowo udostępniane są pod adresem skanera w /eSCL/ScannerCapabilities. Niestandardowa lokalizacja tej informacji uniemożliwia prawidłowe działanie programu w tej wersji. Będę jednak poszukiwał rozwiązania.
[#7] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #6

No ładnie!szeroki uśmiech
Przetestuję. Dam znać. Pozdro
[#8] Re: AirScan (eSCL)

@Piotr Myszkowski, post #7

Przetestowałem i działa ładnie. Mi pokazuje że mam max 1200 dpi ( 100, 200, 300, 600, 1200 ) OKszeroki uśmiech

Dwie Uwagi:

1. Daj znać chłopakom na MorphZone żeby zwracali uwagę jak mają ustawiony Adres IP4 Drukarki
- Czy mają ustawiony na Statyczny,
- Czy na DHCP.

Jak na Statyczny - to program sam z czyta adres z preferencji i zadziała nawet i po jakimś czasie,
dopuki sami nie przestawią na DHCP.
Jak na DHCP - to gdyby się okazało że im nagle nie działa to niech najpierw sprawdzą sobie
adres IP4 przyporządkowany do drukarki bo w tych ustawieniach Adres jest zmienny
i odczyt z pliku .prefs na nic się przyda.

Nie wiem jak u Nich za granicą jest ustawiany Adres,
- czy przez IP4 ( tak jak w Polsce ),
- czy przez IP6 - chyba zależy od kraju albo od dostawców Internetu . Nie sprawdzałem szeroki uśmiech.

Mogą to zrobić na dwa sposoby:
- z poziomu Wayfarera lub innej przeglądarki niech wpiszą IP swojej sieci i tam sprawdzą
jaki ma adres ich drukarka,
- wejść w konfigurację drukarki i w ustawieniach Sieci i pobrać ( wydrukować tak jak ja sobie ) STAN SIECI
gdzie jest podany aktualny Adres Drukarki no i jeszcze dużo więcej parametrów .
Ja mam akurat ustawione:
- Network Scanning - Enabled
- AirPrint - Enabled
- Google Clound Print - Disable
- Epson Connect - Disable

Niech każdy przed uruchomieniem AirScanner-a sprawdzi sobie jakie ma ustawienia i ewentualnie
włączy lub wyłączy w drukarce.

Pozdro
1
[#9] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #6

I fajnie zapis prefsów działa. Teraz tylko resztę. 😀
I widzi ADF! Choć prescanu nie robi
[#10] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #9

OK uporządkujmy informacje, żebym wiedział na czym stoimy. Prescanu nie robi w ogóle czy tylko po wybraniu ADF? Pobierz proszę najnowszą wersję 0.58 i sprawdź różne kombinacje i daj znać co działa z co nie.
Spróbuj też pełnego skanu bo coś tam zmieniłem.
[#11] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #10

Wersja 0.59 - uporządkowałem nieco GUI
[#12] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #11

Wrersja 0.59 - dopisz zapisywanie w prefsach PROTO... włącza się HTTPS, ale u mnie działa HTTP

HTTPS:
1. Okna programu nie można powiększyć
2. plate - prescan 600 dpi (z prefsów) , rozdzielczość ??? , obrazek wymiar: 637x825x24bit
3. ADF - prescan , Scan start failed: HTTP 409

4. skan realny - p[łaski 75 dpi : błąd linia 740 , in function: perform - ADF to samo - connecting to skanera....

HTTP:
Skan na 600 DPI działa!
Skan na 1200 DPI wyświetla błąd linia 800 load brush - w końcu wisi...
ADF wcale nie reaguje

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 07:30:54 przez Pero
[#13] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #12

ojej ale bałagan się zrobił... Dziękuję za info
dziś będzie nowa wersja 0.6 z przebudowanym GUI i początkiem ekranu skanowania zaawansowanego. Musze najpierw skończyć ten etap, żeby juz do tego nie wracać. Kolejne wersje będą już na poprawki działania. Bo ja zupełnie jak ta żaba z dowcipu: przecież się nie rozdwoję
[#14] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #13

A szkoda! 😀
Ja i tak jestem zadowolony ze nowoczesny sprzęt będzie działać na mosie.
Jeszcze tylko drukowanie i podstawowe elementy są na chodzie.
[#15] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #14

Nowa wersja 0.60 gotowa do pobrania. Dodałem zapis protokołu. Reszta musi zaczekać.
Jest za to zapowiedź funkcji zaawansowanych w drugiej zakładce. Jeśli znajdziesz czas na ponowny test (linie kodu z błędami są teraz inne) to proszę podeślij mi na priv.

[#16] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #15

Pod wieczór.
[#17] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #1

Z ciekawości zapytam: Czy udało Ci się uzyskać polskie znaczki (bo wiem, że w RapaGUI są z tym problemy), czy machnąłeś ręką i po prostu zrobiłeś wersję anglojęzyczną?
[#18] Re: AirScan (eSCL)

@recedent, post #17

Chcę dodać locale ale jak już ustali się ostateczny wygląd gui. Nie zgłębiałem jeszcze kwestii znaków międzynarodowych.
[#19] Re: AirScan (eSCL)

@recedent, post #17

Dodałem testowo polskie locale (częściowe). Nie mam do piątku możliwości sprawdzenia na MorphOS. Na macOS widzę polskie ogonki prawidłowo. Możesz sprawdzić na MorphOS i dać mi info?
Tymczasowy plik: link
[#20] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #19

Chcę wstawić screeny do wiadomości na priva, ale nie można wkleić obrazków. Prześlij mi adres meilowy poza forumowym.

Skanowanie do 300 dpi pracuje bez ssl.
Powyżej są błędy

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 21:25:21 przez Pero
[#21] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #20

Czyli jak rozumiem i odczytuję Twoje rozdzielczości to prescan 75dpi dziala oraz scan na 75, 150, 200 i 300 dpi działa. Nie działa scan na 600 dpi. Widzę, że masz też podajnik ale na nim rozdzielczości się kończą na 300 dpi. Czy z podajnikiem zadziałało? Widzę z tego, że muszę pobierać osobno rozdzielczości dla szyby i osobno dla podajnika.
[#22] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #12

Skan na 1200 DPI wyświetla błąd linia 800 load brush - w końcu wisi...

Teraz doczytałem w Scanner Capabilities, że Twój skaner nie odczytuje 1200dpi. Stąd błąd. W obecnej wersji nie ustawiam rozdzielczości na sztywno tylko pobieram je ze skanera więc nie zobaczysz opcji 1200. Zastanawia mnie dlaczego 600 dpi działało a teraz nie. Sprawdź ten dodatkowy przycisk Scan w zakładce Advanced - tam ustawiłem jako typ dokumentu Document tak, jak wcześniej było przy Scan w Basic. Z kolei w w Basic jest ustawiony typ dokumentu Text + Photo i może on nie łyka 600 dpi. Niestety nie mając przed sobą skanera pozostaje korespondencyjna metoda prób i błędów.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 22:01:08 przez Bohun
[#23] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #21

ADF nie działa wcale
[#24] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #22

Ale 1200 widzę ....Zakładka Adv. jest aktywna ale wszystkie elementy już nie...
[#25] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #24

Faktycznie, źle spojrzałem na Twój log - masz max 1200 na szybie i max 300 na podajniku.
Masz coś takiego w sekcji podajnika: <scan:AdfOption>DetectPaperLoaded</scan:AdfOption> możliwe, że to wykrycie papieru jest wymagane aby zacząć skanowanie z podajnika. Dodam to w sekcji Advanced w kolejnej wersji.
[#26] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #25

Teraz przetestowałem u siebieszeroki uśmiech

na Prescan - działa i 300 i 600 i 1200

na Advanced - działa też .

na Scan - skaner się uruchomił - ale muszę jeszcze sprawdzić co i jak .
ok, racjaszeroki uśmiech
1
[#27] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #25

A mógłbyś dodać opcję " Przerwij Skanowanie " - chodzi o to że np: w 1200 dpi - plik
końcowy będzie bardzo duży no i będzie się długo skanował a plik z 600 dpi będzie 2-krotnie mniejszy a różnica praktycznie mało zauważalna.

1200 to już chyba dla profesjonalistów jest ?
[#28] Re: AirScan (eSCL)

@Piotr Myszkowski, post #26

Tytułem wyjaśnienia Prescan idzie z najniższym dostępnym dpi. Ustawienia dpi dotyczą tylko skanowania właściwego, dlatego przesunąłem ten gadżet niżej. Widzę, że używasz wersji z "pełnym" tłumaczeniem czyli alfy, która przygotowałem z myślą o skanerze kolegi Pero. Dodałem tam dłuższe "nagrzewanie" z myślą o wyższych rozdzielczościach, które u niego nie działały. Nie jestem pewien zastosowanego rozwiązania i nie mam dziś jak sprawdzić - możliwe, że scan nie pójdzie.
Co do pomysłu przerwania skanowania to pomyślę o tym.
[#29] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #28

Ok. Dzięki.
[#30] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #28

Scan start failed: HTTP 409 niezależnie od opcji
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem