[#31] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #30

Dzięki za info. Przywróciłem wcześniejszą wersję. Nauczka dla mnie - nie publikować bez sprawdzenia.
1
[#32] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #31

Wersja wcześniejsza 0.56

- skanuje Perscan,
- skanuje Scann - od 100 do 600 dpi ( 100,200,300,600 ) bez problemu,
- ze 1200 dpi jest już problem - skanuje mniej więcej coś ponad połowę ( na oko )szeroki uśmiech
i drukarka wraca scaner do początku. Program AirScann zapisuje plik do ramu poprawnie z wielkością
w MB ( bo to normalne ) ale już nie można wyświetlić zawartości .

I tak sobie pomyślałem że może zabrakło w drukarce pamięci RAM na tak duży plik - drukarka
chyba najpierw przetwarza zeskanowany obraz na BitMapę w RAMie i potem wysyła do programu.

Sam już nie wiem

Wersja 0.61

- Prescan - normalnie bez problemu,
- Scan właściwy - problem - " waiting for scanner to warm up " - czeka na sygnał od scanera - ale się
nie doczeka - skaner w drukarce nawet nie drgnoł .
- Adwanced - skanuje bez problemu do 600 dpi - a z 1200 to samo co wyżej.

Podsumowując :
- na wcześniejszym - działa na preskanie jak i na skanie.
- na 0.61 - działa na preskanie jak i na Advanced .

2
[#33] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #30

HTTP 409 niezależnie od opcji

Zauważyłem, że w takiej sytuacji pomaga (u mnie) ponowne połączenie ze skanerem (Połącz)
Potestuję i spróbuję obsłużyć ten wyjątek.
A na razie nowa wersja 0.62 z poprawionym tłumaczeniem: link
[#34] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #33

Nie można ponowićć połączenia albowiem ponieważ bo przycisk jest po pierwszym połączeniu nieaktywny.
Ponowne uruchomiwniw programu też nic nie zmienia. Aktywny stał się advanced/skanuj ale brak reakcji.
Teraz mam tak na starszych wersjach! Problem może być po mojej stronie, tylko jak zdiagnozować?
Nic w systemie nie zmieniałem!

Sprawdziłem jeszcze raz - 0.59 działa

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2026 10:42:37 przez Pero
[#35] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #34

Zaktualizowane do wersji 0.63. Dodałem tłumaczenia na kilka języków. Dodałem obsługę formatu TIFF (jeśli skaner go obsługuje) oraz zabezpieczenie przed wielokrotnym kliknięciem przycisku skanowania. Zwiększyłem limit czasu w trybie podstawowym, co usprawniło skanowanie w wysokich rozdzielczościach. W trybie zaawansowanym dodałem skanowanie mono, kolor i w odcieniach szarości (w trybie podstawowym skanowanie jest zawsze kolorowe a konwersja kolorów odbywa się podczas zapisu wycinka/całości. link

Problem, o którym piszesz wymaga na razie (mam nadzieję) użycia przycisku na skanerze. Szukam nadal rozwiązań dla zdalnego zresetowania urządzenia ale obawiam się, że to może być indywidualne dla każdej marki. Na razie spróbuj skanowania w 600 dpi (skanowanie właściwe).

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2026 22:47:35 przez Bohun
[#36] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #35

Scan start failed: HTTP 409

Jak Ci pisałem: wersja 0.59 działa, ale kiedy chce szeroki uśmiech

Niestety, ale często mam takie jajca.

Po resecie PB 0.59 pracuje poprawnie

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2026 22:58:22 przez Pero
[#37] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #30

Nowa wersja link
Dodane opcje zaawansowane: regulacja jasności, kontrastu, wyostrzenie i próg bieli/czerni. Opcje te uaktywniają się jeśli skaner je obsługuje. W przeciwnym razie suwaki pozostaną nieaktywne.
Po uruchomieniu należy kliknąć "Połącz", żeby uaktualnić ustawienia w pliku preferencji, wtedy też uaktywnią się suwaki w zakładce Zaawansowane.
Co do kompatybilności to są małe poprawki ale jak zawsze nie mam jak sprawdzić. Na Epsonie XP-322 wszystkie opcje działają z wyjątkiem skanowania B&W w zaawansowanych - poprawię w kolejnej wersji.
1
[#38] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #37

No i jest prawie dobrze.
Dobrze: skanuje nawet w 600 DPI bez SSL! Wszystko Advanced z różnymi opcjami. Na 1200 DPI - skan pusty i skaner infromuje o anulowaniu.
Źle: Scan start failed: HTTP 409 - w podstawowych - pracuje tylko prescan. Zakładka staje się nieaktywna po poleceniu Połącz.

Jednym słowem: Tylko Advanced dla HP. Możesz zmontować prescan z Advanced i OK!
[#39] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #37

A na Mos-a jest najnowsza wersja ?
[#40] Re: AirScan (eSCL)

@Piotr Myszkowski, post #39

tak, pod tym linkiem co zawsze jest najnowsza wersja
[#41] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #40

Sorki. Byłem na wątku z amigaos
[#42] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #40

Sprawdzone ! Działa elegancko.

W oknie AirScanera jest scan właściwy a w PDF obok jest w Adwanced po korekcie z suwakami.

Skanowania wstępnego nie robiłem .

Przetestowałem ( 300 i 600 dpi ) .szeroki uśmiechOK

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2026 22:56:29 przez Piotr Myszkowski
[#43] Re: AirScan (eSCL)

@Piotr Myszkowski, post #42

W porównaniu do ciebie mam bryndzę...
[#44] Re: AirScan (eSCL)

@Piotr Myszkowski, post #42

Nowa wersja tam gdzie zawsze. Dodałem kompresję (u mnie działa elegancko) i trochę posprzątałem.
Kolejne kroki to będzie próba obsłużenia podajnika po czym mam zamiar popracować nad kompatybilnością. Dobra wiadomość jest taka, że kod poszybował do dewelopera MOS, który obiecał spojrzeć na niego pod kątem kompatybilności.

1
[#45] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #44

No i miodzio. Wersja 1 już blisko . OK
[#46] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #43

Spróbuj dzisiejszą wersję 0.67. Nie mam jak sprawdzić ale wydaje mi się, że coś znalazłem.
[#47] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #46

Jest lepiej! Debugloga wrzucam Ci na pocztę.
[#48] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #47

2
[#49] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #48

Przetestowane i działa pięknie szeroki uśmiech

Wersja 0.7

2
[#50] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #48

Zaktualizowałem do wersji 0.73
Dodane skanowanie dokumentu wielostronicowego do jednego pliku PDF w trybie advanced:

Jest też wstępna obsługa podajnika ale niestety nie mam możliwości sprawdzenia i mam też informację, że nie zadziałała na HP. Będę wdzięczny za sprawdzenie, jeśli ktoś ma obsługiwany skaner.
Debuglog zapisuje się w RAM:T
[#51] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #50

Panie! Nie siej Pan defetyzmu! szeroki uśmiech
ADF na HP działa! Nawet Multi-kulti!
Warunek jest jeden: Skanowanie w trybie Advanced ze zaznaczonym źródłem PLATEN!

Skanowane z urządzenia - HP OfficeJet Pro 8120e series. Powiodła się nawet próba skanu w trybie ADF 600 DPI do pliku PDF! Tyle, że trzeba dość długo czekać. Na innych formatach nie próbowałem.
Tutaj drogi autorze jeszcze jedna uwaga o rozpatrzeniu tego paska progresu. Nie do końca wiadomo co się dzieje. Tak jak pisaliśmy wcześniej.
Można skanić!
2
[#52] Re: AirScan (eSCL)

@Pero, post #51

jak działa to już nie ruszam, żeby nie zepsuć

jak mnie znowu wena najdzie to sprawdzę dlaczego podajnik działa na szybie, coś musiałem pokręcić
[#53] Re: AirScan (eSCL)

@Bohun, post #52

Człowieku! Nie przejmuj się tym drobiazgiem!
Pracuje poprawnie i to jest ważne. A o tym napisałem dla innych posiadaczy urządzeń HP. Aby wiedzieli i mogli popróbować. A o progresie pisałem bo jest to drobiazg (tak myślę 😀), ale pomocny. Nie mam przy biurku drukarki, więc naprawdę warto by widzieć co aktualnie się wyrabia. Niemiło jest ganiać po pokojach i zerkać na kombajn.
Pozdrawiam!
A w wolnej chwili możesz uruchomić mi printera 😀👍
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem