[#31] Re: Radeon9200

@Olo, post #29

Jakby ktos pytal, to Radeon9500Pro nie dziala :(
[#32] Re: Radeon9200

@Broda, post #15

Są już bety sterowników radeonowych, które znacznie zmniejszają ten efekt w Pegasosie I (niestety w 100% nie da się tego wyeliminować, ze względu na problem z Articią S). W Peg II ten problem nie występuje.
[#33] Re: Radeon9200

@Krashan, post #32

przy otwieraniu okienka slychac wyłacznie ciche "puknięcie" innych problemów przy nowym sterowniku nie zauważylem..... :) na PegI
[#34] Re: Radeon9200

@Arbuz, post #1

No i właśnie przeczytałem sobie cały ten wątek i doszedłem do punktu wejścia/wyjścia ;)
Coż, planuje zakupić kartę graficzną dla Pegasosa II (G4 jak by ktoś pytał;) i brałem pod uwagę właśnie taniego Radeona9200SE. Najpierw poczytałem conieco recenzji testów na sieci, później popytałem znajomych co sądzą o tej lub tych kartach i właściwie nie wiem... Właściwie znajomi, użytkownicy pc patrzyli na tą kartę w kontekście gier 3D. Podobnie w większości recenzji... Mi natomiast zależy na w miare dobrej karcie graficznej, taniej, z pewnością dobrej jakości obrazu. Na Pegasosie planuje obok używania MorphOS również Linuxa i MacOSX na MOLu. Co do gier 3D to ja właściwie mało gram, prawie w ogóle, jest to na pewno niższy priorytet niż pozostałe.
Właściwie z obsługiwanych przez MorphOS-a kart tylko tą (9200 RV280) mogę dostać w sklepach...

[#35] Re: Radeon9200

@grxmrx, post #34

Najlepiej kupic Radeona 8500LE albo 9000PRO. Ja używam Radeona 7k i działa idealnie...
[#36] Re: Radeon9200

@grxmrx, post #34

AFAIK działają Radeony 7000 - 9200. Przy czym chyba nie na wszystkich działa overlay. Ja w swoim Pegasosie 2 mam Radeona 9000 i ten model właśnie polecam. Kupiłem w Komputroniku.

[#37] Re: Radeon9200

@Rafał, post #36

Hmm, tylko 9000 nie można już praktycznie nigdzie dostać :(
W komputronink co prawda jest jedna oferta..., popytam jeszcze roznych firm, moze ktoras moze sprowadzic...

[#38] Radeon9200SE

@Brodek, post #35

No tak, ale jedynie 9200se z tych kart, które są względnie tanie i do których są sterowniki są dostępne w lokalnych sklepach w Legnicy z tego co widzę.
Niech mi ktoś dobrze doradzi, czy Pegasos z MorphOS czy nawet Linuxem i MOLem potrafi wykorzystać choćby 9200se?
Praktycznie wszystkie recenzje kart graficznych jakie napotkałem skupiały się głównie przy osiągach co do gier 3D i samego 3D w ogóle. Mnie samo 3D aż tak bardzo na razie nie interesuje. Chciałbym mieć kartę, która zapewnia dobrą jakość obrazu, nową i taką do której są sterowniki (2D). Tu jest kwestia tego czy taki MorphOS, Linux czy MacOSX pod molem (ewentualnie) potrafi wykorzystać osiągi choćby takiej karty jak tania i uważana w recenzjach za słabą (bo okrojoną o pare rzeczy w stosunku do poprzednich wersji) kartę.
Mam nadzieje, że ktoś mógłby mi doradzić. Trzeba wziąść pod uwagę na ile tak naprawdę Pegasos II G4 będzie w stane obsłużyć taką kartę zarówno ze strony sprzętu (AGP...) jak i systemu i programów/gier aktualnie dostępnych lub dostępnych za jakiś czas.

[#39] Re: Radeon9200SE

@grxmrx, post #38

A czemu się tak upierasz na nową kartę? Radeonów 7xxx jest na Allegro zatrzęsienie...
[#40] Re: Radeon9200SE

@Grzegorz Kraszewski, post #39

Może to zabrzmieć głupio, ale po prostu lubię mieć sprzęt na gwarancji i szybki jak i łatwy dostęp do miejsca, w którym sprzęt kupiłem. Jeśli chodzi o typowo amigowe rzeczy to nie mam wyboru zwykle jeśli chodzi o miejsce, ale jeśli mam możliwośc kupna jakiegoś sprzętu na miejscu, w Legnicy to dla mnie lepiej i wygodniej. Przecież nie będę każdej części kupował wysyłkowo i w przypadku gdy ew. nie będzie działał jak trzeba to odsyłał, płacił za wysyłke, czekał i modlił się żeby nic się nie stało przesyłce.

[#41] Re: Radeon9200SE

@grxmrx, post #38

Pozwole sobie sie wtracic... OS4 bedzie obslugiwal, na pewno w 2D, Readeony 9xxx :]
[#42] Re: Radeon9200SE

@grxmrx, post #40

7500 na DDR'ach to bardzo dobra karta nawet jak na dziejsze czasy. 9200 to slabiutka konstrukcja.
[#43] Re: Radeon9200SE

@reactor, post #41

Trolluj waść trolluj... Tyle że Radeony 9xxx to MOS już od dawna w 2D obsługuje, nie obsługuje jeszcze serii 98xx, ale to kwestia czasu. Ciekawsze pytanie brzmi kiedy OS4 obsłuży jakiegokolwiek Radeona w 3D, bo MOS już to potrafi (pokaz bety 1.5).
[#44] Re: Radeon9200SE

@Grzegorz Kraszewski, post #43

To ze wtrace cos na temat OS4 nazywasz trolowaniem? Nie przesadzasz troche Krashanie?
[#45] Re: Radeon9200SE

@reactor, post #44

No, na forum MorphOS to jest niewątpliwie trollowanie.
[#46] Re: Radeon9200SE

@MiniQ, post #45

Przepraszam ze naruszylem swiete zasady tego forum. Ide sie samobiczowac
[#47] Re: Radeon9200SE

@reactor, post #46

Tylko obiecaj, porób fotki i gdzieś wystaw. Wtedy wybaczymy. :P
[#48] Re: Radeon9200SE

@MiniQ, post #47

hehe, dobra ;)
[#49] Re: Radeon9200

@MDW, post #2

mam problem. nie moge zainstalować i uruchomic zadnej gierki. próbowałem wielu rzeczy i nic!!!
POMOCY czy to moze być wina starych sterowników do radeona9200??? Proszę o pomoc :):)
[#50] Re: Radeon9200

@Arbuz, post #1

Jakby co to mracę magisterską napisałem na PageStreamie na Pegazie II czego nie zapomniałem nadmienić w uniwersyteie Łódzkim, dlatego że nie mogli zweryfikować pracy gdyż program na grzyba który sprawdza oryginalność pracy poprostu wymiękł. Ale po wielu próbach przekonania jakoś przeszło. Chcieli pracę na nośniku gdyż:
a) chciano sprawdzić poprawność i oryginalność pracy,
b) kazali podpisać kwitek o możliwości wykorzystania pracy przez inne osoby (śmierdzi mi to lewizną)

Pozdrawiam
[#51] Re: Radeon9200

@Broda, post #6

Ja mam Radeona 7000 i nie narzekam na brak sterów 3D. Pamieci DDR robią swoje, operacje 2D dużo szybsze niż na Voodoo...

Nie, no bez jaj...

Polecam a jesli chodzi o znieksztalcenia dzwięku przy dragowaniu okienek można się przyzwyczaić.

Nie, no bez jaj... ;);)

[#52] Re: Radeon9200

@Broda, post #15

Ja z radeonem 9200 w P2 nie miałem problemów z rwącym dźwiękiem, działał na tyle, na ile to było możliwe (brak 3d).

[#53] Re: Radeon9200

@Poke, post #24

Taak, doprawdy powalające argumenta. To że ty czegoś nie potrafisz zrobić, nie musi oznaczać automatycznie że się tego w ogóle nie da zrobić. Proste.

[#54] Re: Radeon9200

@MDW, post #4

po przesiadce z BVision odzywam:). Ostrosc zupelnie inna. Tryby od 320x240 do 1024x768 mam w 100 Hz, a 1280x1024 w 80Hz

Przy monitorze LCD moze byc, a nawet powinno 60Hz!
[#55] Re: Radeon9200

@MDW, post #2

Ba okropne jak w tym czymś kiedyś pisałem dla mamuski prace i jak używałem prostych skrutów klawiszowych typu wytnij,wklej to mi się to g...o wieszało i wiesza po dzień dzisiejszy... a wordów to instalowałem tyle ile mrówek w mrowisku ...
[#56] Re: Radeon9200

@SZAMAN, post #54

Powinien być tryb zgodny z VESA (bądź specyfikacją monitora), z reguły 60Hz nie daje najstabilniejszego obrazu jeśli LCD podłączony jest przez zwykły kabel VGA. LCD ładnie sygnalizują, kiedy częstotliwości wychodzą za obsługiwany obszar, więc można sobie spokojnie tuningować parametry.
[#57] Re: Radeon9200

@Jacek Piszczek, post #56

Aby osiagnac najlepsza jakosc obrazu, sprawdz, czy parametry wyswietlania ustawione sa na 1280 x 1024, 60Hz

- to z instrukcji obslugi mojego monitorka LCD17.

Chcialem po prostu MDW zwrocic uwage, ze przy LCD Hz nie maja juz znaczenia, co pozwala troche odzyc starym karta graficznym, wczesniej dzialajacym na granicy swoich mozliwosci.

LCD ładnie sygnalizują, kiedy częstotliwości wychodzą za obsługiwany obszar, więc można sobie spokojnie tuningować parametry

Zgadza sie i jest to wspaniala cecha LCD-kow.
[#58] Re: Radeon9200

@Arbuz, post #1

/me nie jest ani MOSofca ani Amigofca (nieuzywana a1200) ale poleca r8500 nawet do pieca, kupilem co prawda na allegro ale warto bylo dac nawet 270zl. Tylko ze za wersje pelna (nie LE) i produkcji ATI. Stery dostalem na plycie ale i tak sa niepotrzebne bo sciagasz nowego catalysta ze stronki ati, a do ami/mosa i tak producent ich nie dodaje... :] W przypadku mosa chyba rzeczywiscie warto poczekac na dalszy rozwoj sytuacji, bo uzywanie dosc dobrej karty graficznej do zbierania kurzu jest raczej malo sensowne :]
[#59] Re: Radeon9200

@Arbuz, post #1

Jak bedziecie musieli kupić pieca to omijajcie szerokim łukiem wszystko co zalatuje Windows/Office xP lub wyższym! Nie dajcie się aktywacji a może nawet czipowaniu! Bojkotujcie ten syf!!! Zostańcie na ostatniej granicy Windows/Office 2000! Są to ostatnie wersje stuffu z M$ dające conajmniej taką niezależność od M$ co inne systemy od ich producentów z lepszych czasów. Windows/Office 2000 to zainstalujecie i uzyjecie nawet na wsi bez telefonu. Dlatego odwrócćie się od xP i wyższych póki jeszcze czas! Zostańcie na ostatniej granicy - granicy 2000! Ja tak zrobiłem i jest mi dobrze - puszczam nawet WinUAE + AmigaOS3.9, bo na razie nie stać mnie na A1.

Pytanie do wszystkich przymusowych i nie przymusowych zdunów:

Dlaczego wszyscy jak bezmyśne lemingi lecą na xP tym samym skazując się na uzależnienie od M$ nie wiedząc że to da im tylko niewolę w szponach M$? Po co mają przy byle rekonfiguracji pieca żebrać o aktywację w M$? Dlaczego nie zatrzymają się na ostatniej granicy Windows/Office 2000 + Service Pack4+Rollup 1? Skąd taka bezmyślnośc? Nawet szmatari tak nie uzalezniało swoich fanów jak to robi M$!

Moge rzec tylko jedno. M$ od xP wzwyż to większy syf jak szmatari ze swoim Trash Operating System. Ach, o ile bardziej to xP zasługuje na to miano! Dlatego wydaje mi się że jak Tramiel to był tylko :S to Gates przy nim to !
[#60] Re: Radeon9200

@TurricaN, post #59

przewietrz pokój i poszukaj śladów pleśni
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem