Wiesz, jakos mam zaufanie, jak osoby ktore zaprojektowaly karty BPPC, CSPPC, BVision, CVPPC i kilka innych, po zrobieniu Pegaza mowia, ze mostek jest zabugowny - jesli tak mowia, to musza miec jakis powod ku temu, bo chyba braku umiejetnosci, czy wiedzy na temat projektowania to im nie zarzucisz. A jakos mniej wierze, gdy osoby zajmujace sie stickerowaniem plyt mowia, ze albo dziala super (choc w praktyce wyglada to inaczej), ale za chwile bedzie dzialac super.
Aha rozumiem, czyli uwazasz ich za nieomylnych supermenow, amigowskich nadludzi ktorym wszystko wychodzi perfekcyjnie. Jak mniemam nie dopuszczasz do siebie zadnej mysli ze po calkiem udanych konstrukcajch typu BPPC czy CSPPC nie mogla sie im przydarzyczadna wpadka mniejszego lub wiekszego kalibru czytez po prostu zwylkly wypadek przy pracy.
Sorry ale czemu uwazasz ze konstrukcja Pegasosa jest doskonala, tylko bledy uklau Artica sa winne temu zeplyta ta przeszla juz dawno do historii. Jak myslisz czemu ponad 2000 ludow na swiecie uzywa Aone na szynie 133Mhz i to bez zadnych aprili i sie nie skarzy. Czemu jesli arctia jest taka zla, Eyetech nie oglosil jeszcze rozpoczecia produkcji plyt AmigaTwo opartych na ukladzie Marvell tak jak uczynila to konkurencja. Przeciez nie byloby zadnych problemow, powiedieli by ze pierwsze plyty AONE byly prototypowe i ze dopiero teraz rozpoczyna sie prawdziwa produkcja. Amigowcy czekali na nowy model ponad 10 lat, wiec pocvzerkali by i rok dluzejj.
Tak pisze w instrukcji do AOne, ze trzeba zmniejszyc jak beda problemy, bo pegaz nie pozwala na 100MHz? Nie wierze ;)
Pegaz nie pozwala na wiecej niz 100Mhz i to jest prawda, a jesli publicznie zarzucisaz mi klamsttwo to poprosze o jakis pokaz Pegaza 1 w dzialaniu na szynie 133Mhz Co do instrukcji od AONE, to rzeczywiscie taki akapit sie znajduje, jednak nie widze w tym nic dziwnego gdyz rownie dobrze moge zrobic podobny eksperyment powiedzmy na pececie, wez ze 100 plyt najlepijej 3-4 letnch i sprawdz je na czytniku 32X i 52X a nastepnie powiedz mi na ktorym udalo Cisie odczytac wiecej plyt.
Jesli zac chodzi o sam konkretny przypadek instalacji Debiana ana AmigAONE, to sam dysstrybutor stwierdzil ze wedlug jego podejrzen najprawdopodobniej walniety byl czytnik cdrom. Bowiem pozniej na innym czytniku, bez wzgledu na ustawienia szyny itp instalacja przebiegal zawsze pomyslnie, ja opierajac si na moich doswiadczeniach moge jedynie to potwierdzic. Jednak ta informacja w przeciwienstwie do niektorych komentarzy i :screenschootow" nie przedostala sie na portale. Zapewne nie byla zbyt wyodna dla fanow motyla.
Zdzwie Cie zapewne, ale jak pracuje na Linuxie to tez nie mam zadnych zaklocen dzwieku. Dziwne, co nie? Czyli wina MOSa. A moze jednak nie, bo na Linuxie na Pegazie (na AOne pewnie tez) Radeony dzialaja bez akceleracji?
Zdzwie Cie zapewne, ale jak pracuje na Linuxie to tez nie mam zadnych zaklocen dzwieku. Dziwne, co nie? Czyli wina MOSa. A moze jednak nie, bo na Linuxie na Pegazie (na AOne pewnie tez) Radeony dzialaja bez akceleracji?
No coz w tym momencie przyznales ja bardzo wychwalany przez Ciebie i nie tylko MorphOS jest do dupy. Okazuje ise bowiem ze winny tej kompromitujacej sytuacji jest wlasnie MorpHos a nie arctica, (w koncu na linuksie jest OK).
Co do sterow 3D to jestem za duza lama z linuksa aby sie autorytatywnie na ten temat wypowiadac. Wiem jedno, niektore rzeczy np. systemowe blankery 3d dzialaja nieprzyzwoicie wolno, co wskazwaloby na brak akceleracji, z kolei niektore gry np. Myth 2 , dzialaja bardzo szybko i to ze wszystkimi bajerami akcelrowanymi Co do akceleracji 2D, to jestem niemal pewny ze taka jest, oczywiscie nie w starndardowej stabilnej wersji Debiana dolaczenej do AmigaONE. Niestety trzeba zainstalowac testowa wersje Xfree86 4.2, lub tez niestabilna 4.3 (jesli uzywa sie nowych radeonow z serii 9xxx)
Podsumowujac, sorry jesli urazilem jakiegos fan Pegaza..Ogolnie rzecz biorac to raczej brzydze sie wszelkimi dyskusjami Pegazos kontra AmigaONE, dziejacymi sie na ACP czy Execu. Pomimo ze nowa Amisie mam od ponad miesiaca i pomimo ze ze strony niektorych betatesterow OS4.0 slyszalem podszepty aby wyjasnic kilka spraw ,zachowalem milczenie. Niemniej musialem sie w koncu odezwac, trudno jest bowiem zachowac miuczenie w sytuacji gdy ktos kto na oczy nie widzial komputera jaki posiadasz, z gory zakldadal ze bedzie on dzialal tak i tak, skoro Ty na swoim monitorze widziszzupelnie cos innego.
I jeszcze na koniec przeslanie do posiadaczy pegazosow. Wiem ze swego czasu bylo modne wyglaszanie teksrow jaki to Pegasos jest cool i jaka to AmigaONE jest bee. Jednak teraz gdy pokaz AmigiONE w naszym kraju toikwestia tygodni, moze miesiecy, warto by moze jednak siegnac po fakty a nie pobozne zyczenia. Nie ma sensu publiczne robienie z siebie glupca, bo weyfikacja nastapi juz niebawem, a ja w przeciweinstwie do was posiadam AONE i wiem dobrze jaki bedzie wynik tej weryfikacji.
BTW! Ja chociaz mialem okazje treoche popracowac na Pegasosie, nie wydaje werdyktow co i jak na nim chodzi, byloby milo zebyscie Wy ktorzy na oczy nie widzieli AmigiONE rowniez powstrzymali sie od komenttarzy. To z pewnoscia powstrzyma mnozeniu sie brednioseriali.