[#1] Pegaz i zacinajace sie MP3.
Podczas odtwarzania MP3 z programu Kaya i przesuwania zawartosci
strony www w Voyagerze dzwiek "skacze", "zacina sie" jak na A1200 z
MC68020....jakas porada ??
[#2] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Marcin, post #1

pewnie stery karty graficznej... no ale ja się nie znam :)
[#3] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Marcin, post #1

Mam to samo moim zdaniem jest to kwestia małego buforu, ale w opcjach nie ma jak go zmienić... więc.... pozostaje czekaś na nową wersję...
[#4] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Marcin, post #1

o ile dobrze pamietam to arcticas.chyba w nowym mosie troche to arctive obeszli ale nie dam glowy.
[#5] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Marcin, post #1

Wina Arctiki, użyj najnowszych sterów do Radeona, wtedy mniej
skacze... A problemy też zmniejsza używanie kulki w myszce miast
przycisków... Kolejny pomysł to zmiana Pegaza na 2....
[#6] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Tomek (Kaczus), post #5

Ojej, aż tak źle jest na Radeonie w Pegasosie1? Na Voodoo aż takich jazd nie ma żeby przesuwanie zawartości okna przycinało dźwięk.

A tak przy okazji... cieszę się, że Genesi zrezygnowało z Articii w Pegasosach2. Współczuje AmidzeONE, która postanowiła tkwić w tym kłębku bugów. ;)
[#7] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@MDW, post #6

hmmm, MOSa (1.4) mam wlasnie na voodoo i podczas odtwarzania mp3 tak szarpie ...

[#8] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Tomek (Kaczus), post #5

z nowymi sterami do Radeona jest tak samo, moim skromnym zdaniem to nie tu lezy problem, u mnie dzieje się to przy operacjach dyskowych wystaczy ze do dysku dobija sie uruchamiający sie Voyager + Kaya i cos jeszcze... przy innych playerach nie ma to miejsca... więc może to rozmiar buforu w plyerze?
[#9] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@MDW, post #6

Problem raczej w AGP... VooDoo masz pewnie na PCI...
[#10] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Tomek (Kaczus), post #9

Tomek no własnie próbujemy ci to wytłumaczyc jakoś nie ma zniekształceń dzwieku które były przy starych sterach tylko Kaya dostaje czkawki i powtarz np ostatnią sekunde utworu itp.
[#11] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Brodek, post #10

To jak wina Kaya to wywalic ja :) AmiNetRadio rulez :)
[#12] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@marcik, post #11

A AmiNetRadio OGG Vorbis gra? Bo ja jakos nie słyszałem.....
[#13] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Brodek, post #12

Aaa, chodzi o OGG - no tu juz jest gorzej, zostaje slanie bug-raportow na beta-2. Bo co prawda SongPlayer tez zagra OGG, ale IMO jest gorszy nawet od Kaya...
[#14] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Tomek (Kaczus), post #9

Mam voodoo 5 na AGP...
[#15] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Brodek, post #8

a moze chodzi o taki blad >>>

to wyczytalem w dokumentacji programu Kaya

Limitations / Known bugs :
-only one visual plugin at once is supported
-ahi mode requester is not asynchrone

??
[#16] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Marcin, post #15

to chyba nie to... nie wiem skąd sie to bierze... ale jest
[#17] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Brodek, post #16

Boszsssss...myslac po "amigowemu" to trzeba ustawic priorytet "play", a jezeli nie mozna to darowac sobie durnowaty program i uzywac AmigaAMP :)

"ot co"
[#18] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Marcin, post #1

Ja przeprowadziłem trochę badań i doszedłem do wniosku, że to jest błąd w Voyagerze. Bo tu panowie niespodzianka - na Pegasosie II i Voodoo3 PCI też się tnie przy skrolowaniu (fakt, że słabiej, ale jednak). Co więcej Voyager się bardzo dziwnie zachowuje przy ładowaniu strony - mam testową stronę, manual do MySQL-a. To jest 2,5 MB HTML-a bez grafiki. Voyager ładując to zamraża system na prawie minutę (na Peg II !!!). IBrowse ładuje stronę 7 sekund... Co więcej na IBrowse można myszkę zajeździć a żadnego cięcia się dźwięku uzyskać się nie uda (chyba nawet na Peg I, ale tego to już nie pamiętam). Druga ważna sprawa - nieprzekierowanie debugu do RAM-u z reguły powoduje problemy z dźwiękiem. Na czas wysyłania linii debuga zatrzymany jest multitasking, jeżeli dane idą na "wiszący w powietrzu" port szeregowy, to multitasking zatrzymywany jest na dość długo i mamy problemy z dźwiękiem. Dlatego opcja "ramdebug" przy boocie jest obowiązkowa.
[#19] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@MDW, post #6

Proponuje juz dac sobie spokuj z tymi wspolczuciami. Wiesz jaki jest podstawowy blad Pegazowcow ?
Wy po prostu z gory zakladacie ze jak cos zle dziala na Pegazie to na bank beda klopoty na AONE.
Ja kupujac swoja Amige tez sie nasluchalem kilku Ciekawych rzeczy od posiadaczy Pegasosa.
I tak np. odradzano mi ustawienie proca do jego nominalnej predkosci 933Mhz, bo przeciez "pegaz ma tylko 600Mhz"
a to niby mialo oznaczac "problemy ukladu Arctica z prockami o wyzszym taktowaniu".
Zalecano mi tez dokrecenie szyny do 100Mhz, bo przeciez "Pegaz tak ma bo Arctica na wiecej nie pozwala".
Cale szczescie nie skorzystalem z tych rad i jakos nie widze problemow.
I na koniec zeby nie bylo ze odbiegam od tematu, w tej chwili w tle leca sobie mp3, a w okienkach kilka podbajerzonych pluginow
co chwile,zamykam, chowam czy przesowam jakies okna i zadnych problemow nie mam.
Tak wiec winy nie szuakaj w ukladzie Arctica, tylko w lukach systemowych (sprzetowych) duetu MOS+Pegasos.
Zreszta ktos juz tu napisal ze na Pegazie II, tez tak jest, co powinno zamknac dyskusje na temat Arcticii i wspolczucia AONE.
[#20] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Mufa, post #19

Proponuje juz dac sobie spokuj z tymi wspolczuciami. Wiesz jaki jest podstawowy blad Pegazowcow? Wy po prostu z gory zakladacie ze jak cos zle dziala na Pegazie to na bank beda klopoty na AONE.

Wiesz, jakos mam zaufanie, jak osoby ktore zaprojektowaly karty BPPC, CSPPC, BVision, CVPPC i kilka innych, po zrobieniu Pegaza mowia, ze mostek jest zabugowny - jesli tak mowia, to musza miec jakis powod ku temu, bo chyba braku umiejetnosci, czy wiedzy na temat projektowania to im nie zarzucisz. A jakos mniej wierze, gdy osoby zajmujace sie stickerowaniem plyt mowia, ze albo dziala super (choc w praktyce wyglada to inaczej), ale za chwile bedzie dzialac super.

Zalecano mi tez dokrecenie szyny do 100Mhz, bo przeciez "Pegaz tak ma bo Arctica na wiecej nie pozwala".

Tak pisze w instrukcji do AOne, ze trzeba zmniejszyc jak beda problemy, bo pegaz nie pozwala na 100MHz? Nie wierze ;)

I na koniec zeby nie bylo ze odbiegam od tematu, w tej chwili w tle leca sobie mp3, a w okienkach kilka podbajerzonych pluginow
co chwile,zamykam, chowam czy przesowam jakies okna i zadnych problemow nie mam.
Tak wiec winy nie szuakaj w ukladzie Arctica, tylko w lukach systemowych (sprzetowych) duetu MOS+Pegasos.

Zdzwie Cie zapewne, ale jak pracuje na Linuxie to tez nie mam zadnych zaklocen dzwieku. Dziwne, co nie? Czyli wina MOSa. A moze jednak nie, bo na Linuxie na Pegazie (na AOne pewnie tez) Radeony dzialaja bez akceleracji?

[#21] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@marcik, post #13

Ha, nie zgodze sie. SP jest definitywnie najlepszym playerem mp3/ogg jaki jest dostepny dla AmigaOS/MorphOS, choc nie wyglada moze pieknie to doskonale spelnia swoje zadanie a o to chodzi.
[#22] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@MDW, post #6

Zgadza sie, Radeony w P1 maja powazne problemy z dzwiekiem. Na szczescie nowe sterowniki dla Radeona niemal likwiduja ten problem do zera (Co zabawne nie na wszystkich kartach)
[#23] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Marcin 'Morgoth' Kurek, post #21

Mi brakuje jednego ficzera z ANR - wyszukiwania z playlisty, a takze miewam z nim problemy ze stabilnoscia, jak "przeskakuje" szybko miedzy mp3, ale tylko z wersja mosowa - stare dzialaj mi dobrze.
[#24] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Grzegorz Kraszewski, post #18

Miałem rację, był błąd w Voyagerze. Mam już betkę bez tego błędu i tym
razem nie ma żadnych frezów, ani zacięć w dźwięku. Choćby rozgrzewać
muysz do czerwoności.
[#25] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@MDW, post #6

co ma do tego articia ? to że się dźwięk tnie w pagezie pod mos'em podczas przesuwania okienek to tylko i wyłącznie wina mos'a
[#26] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Marcin 'Morgoth' Kurek, post #22

Zgadza sie, Radeony w P1 maja powazne problemy z dzwiekiem. Na szczescie nowe sterowniki dla Radeona niemal likwiduja ten problem do zera (Co zabawne nie na wszystkich kartach)

karta graficzna ma problemy z dźwiękiem - gratuluję logiki;
niemal likwidują - to znaczy co? likwidują czy nie likwidują? o ile mnie pamięć nie myli - komputery są maszynami opartymi na logice binarnej;
co zabawne - zabawne jak ch***ra, szczególnie dla mnie;

nie na wszystkich kartach - a więc nie likwidują -- pogratulować po raz kolejny
[#27] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@marcik, post #20

Wiesz, jakos mam zaufanie, jak osoby ktore zaprojektowaly karty BPPC, CSPPC, BVision, CVPPC i kilka innych, po zrobieniu Pegaza mowia, ze mostek jest zabugowny - jesli tak mowia, to musza miec jakis powod ku temu, bo chyba braku umiejetnosci, czy wiedzy na temat projektowania to im nie zarzucisz. A jakos mniej wierze, gdy osoby zajmujace sie stickerowaniem plyt mowia, ze albo dziala super (choc w praktyce wyglada to inaczej), ale za chwile bedzie dzialac super.

Aha rozumiem, czyli uwazasz ich za nieomylnych supermenow, amigowskich nadludzi ktorym wszystko wychodzi perfekcyjnie. Jak mniemam nie dopuszczasz do siebie zadnej mysli ze po calkiem udanych konstrukcajch typu BPPC czy CSPPC nie mogla sie im przydarzyczadna wpadka mniejszego lub wiekszego kalibru czytez po prostu zwylkly wypadek przy pracy.

Sorry ale czemu uwazasz ze konstrukcja Pegasosa jest doskonala, tylko bledy uklau Artica sa winne temu zeplyta ta przeszla juz dawno do historii. Jak myslisz czemu ponad 2000 ludow na swiecie uzywa Aone na szynie 133Mhz i to bez zadnych aprili i sie nie skarzy. Czemu jesli arctia jest taka zla, Eyetech nie oglosil jeszcze rozpoczecia produkcji plyt AmigaTwo opartych na ukladzie Marvell tak jak uczynila to konkurencja. Przeciez nie byloby zadnych problemow, powiedieli by ze pierwsze plyty AONE byly prototypowe i ze dopiero teraz rozpoczyna sie prawdziwa produkcja. Amigowcy czekali na nowy model ponad 10 lat, wiec pocvzerkali by i rok dluzejj.

Tak pisze w instrukcji do AOne, ze trzeba zmniejszyc jak beda problemy, bo pegaz nie pozwala na 100MHz? Nie wierze ;)

Pegaz nie pozwala na wiecej niz 100Mhz i to jest prawda, a jesli publicznie zarzucisaz mi klamsttwo to poprosze o jakis pokaz Pegaza 1 w dzialaniu na szynie 133Mhz Co do instrukcji od AONE, to rzeczywiscie taki akapit sie znajduje, jednak nie widze w tym nic dziwnego gdyz rownie dobrze moge zrobic podobny eksperyment powiedzmy na pececie, wez ze 100 plyt najlepijej 3-4 letnch i sprawdz je na czytniku 32X i 52X a nastepnie powiedz mi na ktorym udalo Cisie odczytac wiecej plyt.
Jesli zac chodzi o sam konkretny przypadek instalacji Debiana ana AmigAONE, to sam dysstrybutor stwierdzil ze wedlug jego podejrzen najprawdopodobniej walniety byl czytnik cdrom. Bowiem pozniej na innym czytniku, bez wzgledu na ustawienia szyny itp instalacja przebiegal zawsze pomyslnie, ja opierajac si na moich doswiadczeniach moge jedynie to potwierdzic. Jednak ta informacja w przeciwienstwie do niektorych komentarzy i :screenschootow" nie przedostala sie na portale. Zapewne nie byla zbyt wyodna dla fanow motyla.

Zdzwie Cie zapewne, ale jak pracuje na Linuxie to tez nie mam zadnych zaklocen dzwieku. Dziwne, co nie? Czyli wina MOSa. A moze jednak nie, bo na Linuxie na Pegazie (na AOne pewnie tez) Radeony dzialaja bez akceleracji?

No coz w tym momencie przyznales ja bardzo wychwalany przez Ciebie i nie tylko MorphOS jest do dupy. Okazuje ise bowiem ze winny tej kompromitujacej sytuacji jest wlasnie MorpHos a nie arctica, (w koncu na linuksie jest OK).
Co do sterow 3D to jestem za duza lama z linuksa aby sie autorytatywnie na ten temat wypowiadac. Wiem jedno, niektore rzeczy np. systemowe blankery 3d dzialaja nieprzyzwoicie wolno, co wskazwaloby na brak akceleracji, z kolei niektore gry np. Myth 2 , dzialaja bardzo szybko i to ze wszystkimi bajerami akcelrowanymi Co do akceleracji 2D, to jestem niemal pewny ze taka jest, oczywiscie nie w starndardowej stabilnej wersji Debiana dolaczenej do AmigaONE. Niestety trzeba zainstalowac testowa wersje Xfree86 4.2, lub tez niestabilna 4.3 (jesli uzywa sie nowych radeonow z serii 9xxx)

Podsumowujac, sorry jesli urazilem jakiegos fan Pegaza..Ogolnie rzecz biorac to raczej brzydze sie wszelkimi dyskusjami Pegazos kontra AmigaONE, dziejacymi sie na ACP czy Execu. Pomimo ze nowa Amisie mam od ponad miesiaca i pomimo ze ze strony niektorych betatesterow OS4.0 slyszalem podszepty aby wyjasnic kilka spraw ,zachowalem milczenie. Niemniej musialem sie w koncu odezwac, trudno jest bowiem zachowac miuczenie w sytuacji gdy ktos kto na oczy nie widzial komputera jaki posiadasz, z gory zakldadal ze bedzie on dzialal tak i tak, skoro Ty na swoim monitorze widziszzupelnie cos innego.
I jeszcze na koniec przeslanie do posiadaczy pegazosow. Wiem ze swego czasu bylo modne wyglaszanie teksrow jaki to Pegasos jest cool i jaka to AmigaONE jest bee. Jednak teraz gdy pokaz AmigiONE w naszym kraju toikwestia tygodni, moze miesiecy, warto by moze jednak siegnac po fakty a nie pobozne zyczenia. Nie ma sensu publiczne robienie z siebie glupca, bo weyfikacja nastapi juz niebawem, a ja w przeciweinstwie do was posiadam AONE i wiem dobrze jaki bedzie wynik tej weryfikacji.
BTW! Ja chociaz mialem okazje treoche popracowac na Pegasosie, nie wydaje werdyktow co i jak na nim chodzi, byloby milo zebyscie Wy ktorzy na oczy nie widzieli AmigiONE rowniez powstrzymali sie od komenttarzy. To z pewnoscia powstrzyma mnozeniu sie brednioseriali.
[#28] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Mufa, post #27

Aha rozumiem, czyli uwazasz ich za nieomylnych supermenow, amigowskich nadludzi ktorym wszystko wychodzi perfekcyjnie. Jak mniemam nie dopuszczasz do siebie zadnej mysli ze po calkiem udanych konstrukcajch typu BPPC czy CSPPC nie mogla sie im przydarzyczadna wpadka mniejszego lub wiekszego kalibru czytez po prostu zwylkly wypadek przy pracy.
Gdzie tak napisalem? Przeczytaj jeszcze raz moj post i nadinterpretuj go. Nie sa dla mnie supermenami, ale sa o wiele wiekszymi autorytemi w dziedzinie sprzetu niz Eyetech.
Sorry ale czemu uwazasz ze konstrukcja Pegasosa jest doskonala, tylko bledy uklau Artica sa winne temu zeplyta ta przeszla juz dawno do historii. Jak myslisz czemu ponad 2000 ludow na swiecie uzywa Aone na szynie 133Mhz i to bez zadnych aprili i sie nie skarzy.
Pomijajac slynne DMA o ktorym do konca nie wiadomo czy dziala czy nie - nawet niedawno opublikowane screenshoty na exec.pl nie swiadcza o poprawnym dzialaniu - i to wcale nie dlatego, ze podwazam ich wiarygodnosc. Wystarczy im sie chwile przyjrzec i widac, ze z DMA ciagle jest cos nie tak. Kolejny problemy to wybrednosc w pamieciach.
Czemu jesli arctia jest taka zla, Eyetech nie oglosil jeszcze rozpoczecia produkcji plyt AmigaTwo opartych na ukladzie Marvell tak jak uczynila to konkurencja. Przeciez nie byloby zadnych problemow, powiedieli by ze pierwsze plyty AONE byly prototypowe i ze dopiero teraz rozpoczyna sie prawdziwa produkcja. Amigowcy czekali na nowy model ponad 10 lat, wiec pocvzerkali by i rok dluzejj.
Nawet jesli Eyetech uznalbym, ze AOne jest nieudana konstrukcja, to niemoga nic zrobic. Zapewnie dobrze wiesz, ze to nie oni produkuja/projektuja plyty i sa zalezni od firm trzecich...
Pegaz nie pozwala na wiecej niz 100Mhz i to jest prawda, a jesli publicznie zarzucisaz mi klamsttwo to poprosze o jakis pokaz Pegaza 1 w dzialaniu na szynie 133Mhz
Ja Ci nie zarzucam zadnego klamstwa! Prosze jeszcze raz o przeczytanie mojego poprzedniego posta.
Co do instrukcji od AONE, to rzeczywiscie taki akapit sie znajduje, jednak nie widze w tym nic dziwnego gdyz rownie dobrze moge zrobic podobny eksperyment powiedzmy na pececie, wez ze 100 plyt najlepijej 3-4 letnch i sprawdz je na czytniku 32X i 52X a nastepnie powiedz mi na ktorym udalo Cisie odczytac wiecej plyt.
Ale co ma czytnik do predkosci FSB? Dla mnie ten cytat z instrukcji definitywnie swiadczy o tym, ze na szynach 133 MHz moga sie dziac cyrki.
No coz w tym momencie przyznales ja bardzo wychwalany przez Ciebie i nie tylko MorphOS jest do dupy. Okazuje ise bowiem ze winny tej kompromitujacej sytuacji jest wlasnie MorpHos a nie arctica, (w koncu na linuksie jest OK).
Taa, przeczytalas moja wypowiedz do konca?
warto by moze jednak siegnac po fakty a nie pobozne zyczenia.
Fakty:
- FSB 133MHz - nawet w instrukcji pisza, ze moze robic problemy
- DMA - przyjrzycie sie screenshota z execa
- wybrednosc z pamieciami
- na Peg1 z articia dzwiek sie rwie, na Peg2, w ktorym wlasciwie jedyna zmiana byla wymiana mostka, dzwiek dziala OK.

[#29] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@marcik, post #28

- DMA - przyjrzycie sie screenshota z execa

Gdzie na execu są jakieś screenshoty? Jedynie news o nich, a na PPA również o tych obrazkach news był i to odrobine wcześniej ;)... co nie znaczy, że na naszym serwerze są obrazki, na AmigaWorld.net są
Chyba, że chodzi jeszcze o jakiś obrazek, którego nie udało mi się znaleźć...

[#30] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@marcik, post #28

Ale co ma czytnik do predkosci FSB? Dla mnie ten cytat z instrukcji definitywnie swiadczy o tym, ze na szynach 133 MHz moga sie dziac cyrki.

Nie wiem co ma, ale w tym samym punkcie instrukcji jest napisane ze zamiast dokrecac FSB, mozna uzyc wolniejszego czytnika. Tak czy owak, ten punkt instruckji nie ma praktycznie zadnego zastosowania. Przynajmniej ja nigdy nie musialem korzystac z zanej z tych mozliwosci.. Byc moze kiedys, przed rokiem na pierwszych AONE z najstarsza wersja Firmware, byly jakies cyrki. Jednak dzis opierajac sie na moich doswiadczeniach, proponowalbym Eyetechowi usuniecie tego punktu z instrukcji.

na Peg1 z articia dzwiek sie rwie, na Peg2, w ktorym wlasciwie jedyna zmiana byla wymiana mostka, dzwiek dziala OK.

Coz, kilka krotnie zarzuciles mi nie czytanie wszystkiego do konca, wiec pozwol ze odwdziecze sie tym samym. Tak wiec przeczytaj uwaznie wszystkie odpowiedzi na pytanie zadane przez Marcina. Szczegona uwage radzilbym Ci zwrocic na odpowiedz Kraschana, a konkretnie na toz danie:
Bo tu panowie niespodzianka - na Pegasosie II i Voodoo3 PCI też sić tnie przy skrolowaniu (fakt, że słabiej, ale jednak).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem