Aha rozumiem, czyli uwazasz ich za nieomylnych supermenow, amigowskich nadludzi ktorym wszystko wychodzi perfekcyjnie.
Nic takiego nie napisał. Ale skoro wycofali się z Articii, poświęci trochę czasu i sporo pieniędzy na zaprojektowanie nowej wersji płyty z innym mostkiem, to chyba musi być jakiś powód. Inni klienci MAI też jakoś dziwnie się wycofali ze współpracy z tą firmą - czy to też przypadek?
Jak myslisz czemu ponad 2000 ludow na swiecie uzywa Aone
Jakich ludów? Koczowniczych?

ROTFL
A tak poważnie, wątpię, żeby aż tyle osób kupiło A1. Gdzie oni niby się pochowali?
na szynie 133Mhz i to bez zadnych aprili i sie nie skarzy.
Widocznie nie używają ich zbyt intensywnie. Albo mają ami-klapki na oczach. Nadal też jeszcze trzy osoby w Polsce używają Pegasosów w wersji bez układów April. Jakoś też się nie skarżą. To nie znaczy, że ich komputery w ogóle nie mają bugów.
Czemu jesli arctia jest taka zla, Eyetech nie oglosil jeszcze rozpoczecia produkcji plyt AmigaTwo opartych na ukladzie Marvell tak jak uczynila to konkurencja.
Jestem pewien, że szef Eyetechu z ogromną radością wymieniłby Articię na jakiś inny układ. Choćby tylko po to, żeby zamiast drogich DIMMów można było używać DDRów. Dlaczego tego jeszcze nie zrobił? Odpowiedź jest banalnie prosta. Eyetech nie jest producentem, jest tylko dystrybutorem. Nie mają wyboru.
Przeciez nie byloby zadnych problemow, powiedieli by ze pierwsze plyty AONE byly prototypowe i ze dopiero teraz rozpoczyna sie prawdziwa produkcja.
Sure... Powiedzieliby tak po prostu "wyrzućcie płyty A1 do kosza i kupcie teraz A2". Tak, też myślę, że nie byłoby żadnych problemów :D Po tym jak niektórzy fani dwa razy kupowali kupony, żeby później jeszcze raz za to samo zapłacić kupując A1 i to jako kota w worku, bo bez amigowego systemu, myślę, że amiowce przyjełyby to ze zrozumieniem.
Pegaz nie pozwala na wiecej niz 100Mhz i to jest prawda, a jesli publicznie zarzucisaz mi klamsttwo to poprosze o jakis pokaz Pegaza 1 w dzialaniu na szynie 133Mhz
AFAIK były pojedyncze egzemplarze działające na 133MHz. Widocznie stwierdzili, że część układów Articia nie działa dobrze przy tej częstotliwości i podjeli decyzję, żeby ustawiać częstotliwość na 100MHz.
BTW, były też Pegasosy I z G4. Nawet chyba był jakiś publiczny pokaz i Pegaz działał na 133 MHz. Jeden użytkownik opublikował benchmarki, tego jestem pewien.
taki akapit sie znajduje, jednak nie widze w tym nic dziwnego
Ten akapit jest IMHO *absurdalny*.
Jesli zac chodzi o sam konkretny przypadek instalacji Debiana ana AmigAONE, to sam dysstrybutor stwierdzil ze wedlug jego podejrzen najprawdopodobniej walniety byl czytnik cdrom.
Nie wiem, co Ci powiedział, ale błędy były przy odczycie z *dysków twardych* przy włączonym DMA. To ja przeprowadzałem test i nie rozmawiałem z Tobą.
w przeciwienstwie do niektorych komentarzy i :screenschootow" nie przedostala sie na portale
Jedyne co się przedostało, to o przekłamaniach przy odczycie z dysków twardych przy włączonym DMA. Proszę, nie przekręcaj faktów.
Okazuje ise bowiem ze winny tej kompromitujacej sytuacji jest wlasnie MorpHos a nie arctica, (w koncu na linuksie jest OK).
Też używałem Linuksa na Pegasosie I (oczywiście Debian/unstable). Dlatego też myślałem, że właśnie wina leży po stronie sterownika dla Radeona w CyberGraphXie. Kiedy przełożyłem dysk z Pegasosa I do Pegasosa II i zobaczyłem, jak z tym samym sterownikiem działa Pegasos II, przekonałem się, że jednak wina była po stronie Articii
Co do akceleracji 2D, to jestem niemal pewny ze taka jest
Nie o to chodzi. Ja też używałem najnowszych sterowników z akceleracją 2D na Pegasosie I pod Linuksem. Bez problemów.