[#31] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@ZaP, post #26

karta graficzna ma problemy z dźwiękiem -> dokladnie tak. Na PC byla taka sytuacja az nie weszlo AGP. Przy niektorych kartach na PCI scrolowanie obrazu powodowalo klopoty z dzwiekiem. Przyczyna byl bus mastering karty graficznej PCI. AGP zlikwidowalo ten problem.
[#32] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Mufa, post #30

Coz, kilka krotnie zarzuciles mi nie czytanie wszystkiego do konca, wiec pozwol ze odwdziecze sie tym samym. Tak wiec przeczytaj uwaznie wszystkie odpowiedzi na pytanie zadane przez Marcina. Szczegona uwage radzilbym Ci zwrocic na odpowiedz Kraschana, a konkretnie na toz danie:
Bo tu panowie niespodzianka - na Pegasosie II i Voodoo3 PCI też się tnie przy skrolowaniu (fakt, że słabiej, ale jednak).

I to swiadczy o badziwnosci MOSa/Pegaza? Bo czytajac dalej wypowiedz Krashana widac, ze byl to problem badziwnosci Voyagera, ktory, jak podjrzewam, podczas smoth-scorllingu blokowal system. Wiec jak sie to ma do badziewnosci MOSa/Pegaza, to ja nie wiem.
[#33] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@grxmrx, post #29

Gdzie na execu są jakieś screenshoty? Jedynie news o nich, a na PPA również o tych obrazkach news był i to odrobine wcześniej... co nie znaczy, że na naszym serwerze są obrazki, na AmigaWorld.net są
Chyba, że chodzi jeszcze o jakiś obrazek, którego nie udało mi się znaleźć...

Hmm, nie wiem czy na ppa byl tez drugi screenshot, ktory zostal podany w komentarzach do tego news - chodzi mi wlasnie o te 2 screenshoty
[#34] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@marcik, post #33

Tylko oczywscie, nie chodzi mi o screenshoty podane przez ravka, ale o screenshoty z newsa "Testowanie nowej Amigi - komu wierzyć?", gdzie sa 2 screenshoty wykonane przez pana Sinana Gürkana, ktore mialy dowodzic, ze DMA jednak dziala poprawnie, ale mnie one nie przekonaly a nawet upewnily w przekonaniu, ze DMA jest cos nie tak proponuje sie przyjrzec tym screenshotom tutaj i tutaj.

[#35] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Mufa, post #30

Szczegona uwage radzilbym Ci zwrocic na odpowiedz Kraschana,

Przez samo 'h' jeśli mogę prosic.

a konkretnie na to zdanie: Bo tu panowie niespodzianka - na Pegasosie II i Voodoo3 PCI też się tnie przy skrolowaniu (fakt, że słabiej, ale jednak)

Akurat to zdanie nie nadaje się jako argument w (bezsensownej moim zdaniem) kłótni "Pegasos vs AmigaOne". To zacinanie się dźwięku było wynikiem błędu w przeglądarce Voyager, który polegał na tym, że w określonych sytuacjach program nie odblokowywał multitaskingu (brak wywołania funkcji Permit()). Błąd ten został znaleziony i usunięty. Używając wersji Voyagera z poprawionym błędem nie udało mi się w żaden sposób uzyskać jakichkolwiek zakłóceń dźwięku (również przy włączonej funkcji "smooth scrolling"). Dotyczy to również wszystkich innych aplikacji jakie dotychczas wpadły mi w ręce. Błąd Voyagera oczywiście powodował te zacięcia również na Pegasosie I, usunięcie błędu powinno eliminować zacięcia również i na tej maszynie (nie mam już Pegasosa I, więc nie mam jak sprawdzić). Znaczenie błędów w chipsecie Articia S jest niepotrzebnie przeceniane. Takowe owszem istnieją, ale ujawniają się rzadko, a dzięki łatce April2 tylko w ekstremalnych przypadkach, które w praktyce daje się uzyskać tylko pisząc specjalne testy.

[#36] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Grzegorz Kraszewski, post #35

Dodam, ze nieaprilowany model jest bardzo czuly na rodzaj pamieci, dyski itp... Wiec odpowiedni sprzet moze okazac sie, ze bedzie dzialal rzeczywiscie bez wiekszych problemow, natomiast zmieniajac pamiec, dysk, czy cd moze sie okazac, ze bada problemy... Co wychodzi np pod linuxem (zla pamiec) O ile MOS startowal, to linux nie.... Pod mosem byly wtedy oczywiscie problemy np z wypalaniem plyt itp... ale system jakotaki startowal, natomiast linux przy starcie wywalal sie... Dlatego musze stwierdzic, ze jednak jest cos nie tak z ktoryms z uzytych chipow, bo dowolnie dobierac sobie dyskow/pamieci nie mozna.... A zapomnialbym, podobnie bylo jak mialem podlaczony jeden ze starszycg dyskow, MOS startowal, pod linuxem byly z tym dyskiem problemy...
[#37] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Tomek (Kaczus), post #36

Dodam, ze nieaprilowany model jest bardzo czuly na rodzaj pamieci

To wina Articii. Articia jest bardzo wymagająca jeśli chodzi o pamieć. Natomiast ten problem nie ma związku z Aprilami. W przypadku Pegasosów z układami April jest to samo, A1 oczywiście też. Najlepiej jest stosować pamięci ECC Registered. Polecany model dla A1 i Pegasosów to Kingston KVR133X72RC3 z układami Infineona. Inne rodzaje pamięci (czyli nie ECC-R) też czasem działają, ale zwykle jest tak, że przestają działać po dodaniu drugiego modułu. Natomiast rzeczywiście jest tak, że niekótre wady sprzętu ujawniają się pod Linuksem, inne pod Morphosem.
[#38] o mamo! tu sa bugi!

@Mufa, post #27

No coz w tym momencie przyznales ja bardzo wychwalany przez Ciebie i nie tylko MorphOS jest do dupy.

Nadinterpretujesz to co powiedział. Nie było to żadnym "przyznaniem", a spekulacją (przeczytaj akapit do konca...). Poza tym już Krashan wskazał, że to błąd samego Voyagera, a nie Pegasosa ani MorphOSa. To za mało, żeby określić cały OS jako "do dupy".

Czemu jesli arctia jest taka zla, Eyetech nie oglosil jeszcze rozpoczecia produkcji plyt AmigaTwo opartych na ukladzie Marvell tak jak uczynila to konkurencja.

Czy by chciał czy nie to tego zrobić nie może, ponieważ Eytech nie zaprojektował i sam nie produkuje płyt AmigaOne.

po calkiem udanych konstrukcajch typu BPPC czy CSPPC nie mogla sie im przydarzyczadna wpadka mniejszego lub wiekszego kalibru czytez po prostu zwylkly wypadek przy pracy

Projekt płyty głownej to nie jest coś co sie robi na chybił-trafił w parę minut. Jak widać mają doświadczenie i potrafią zrobić porządny projekt. Wpadki, ktore nie były ich (lub są urojone... :P) też znaleźli i poprawili (bądz zrobili chip-placebo :)).
[#39] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Marcin, post #1

Ja mam taką radę. W przyszłości pisz o takich kłopotach nie tu, ale na liście. Po lekturze komentarzy w tym wątku (dopiero teraz to czytam, bo rzadko tu zaglądam) jestem przerażony. Uczestnicy piszą o różnych niezwiązanych ze sobą sprawach, a osoby nie posiadające Pegasosa tylko trollują. Myślę, że w takiej atmosferze trudno jest rozwiązać jakikolwiek problem.

[#40] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Rafał, post #39

Próbując mimo wszystko coś wyprostować...

Jest jeden problem sprzętowy. Ten problem dotyczy użytkowników kart na AGP. Wszystko wskazuje na to, że winna jest Articia, bo ten problem nie występuje w przypadku Pegasosów 2.

Drugi problem to błędy w programach. Np. jeśli jakiś program wykona nielegalną operację, to komputer wyrzuca debug output na seriala lub do pamięci. Jeśli w takiej sytuacji użytkownich słucha MP3, to nic dziwnego, że musi rwać.

[#41] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Rafał, post #40

użytkownik nie użytkownich
[#42] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Mufa, post #19

I tak np. odradzano mi ustawienie proca do jego nominalnej predkosci 933Mhz, bo przeciez "pegaz ma tylko 600Mhz"

Tak? Kto Ci odradzał ustawianie proca do jego nominalnej częstotliwości, *bo Pegasos ma tylko 600Mhz*? Pewnie raczej odradzano Ci podkręcanie magistrali *powyżej jej nominalnej częstotliwości*, bo zawsze podkręcanie wiąże się z jakimś ryzykiem. Część egzemplarzy daje się bez najmniejszych kłopotów ostro podkręcić. Część w ogóle nie daje się podkręcić. Np. ja mam płytę Asus z procesorem Athlon. Gdy tylko choć minimalnie podniosę częstotliwość, to komputer po jakimś czasie używania się wiesza - zwykle po kilku godzinach intensywnego użytkowania. Oczywiście parametry płyty i pamięci są takie, że te komponenty powinny bez problemów działać z większą częstotliwością.

a to niby mialo oznaczac "problemy ukladu Arctica z prockami o wyzszym taktowaniu"

Bo to akurat fakt. Co wcale nie oznacza, że akurat Twój egzemplarz w ogóle nie działa z wyższą częstotliwością.

Jeśli chodzi o problem z DMA, w Twojej A1 występował niezależnie od ustawionej częstotliwości. Przy 100MHz też!

[#43] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Rafał, post #39

"W przyszłości pisz o takich kłopotach nie tu, ale na liście"

Mozna dowidziec sie jak zapisac sie na polska liste dotyczaca Pegaza/MOSa?
[#44] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Mufa, post #27

Aha rozumiem, czyli uwazasz ich za nieomylnych supermenow, amigowskich nadludzi ktorym wszystko wychodzi perfekcyjnie.

Nic takiego nie napisał. Ale skoro wycofali się z Articii, poświęci trochę czasu i sporo pieniędzy na zaprojektowanie nowej wersji płyty z innym mostkiem, to chyba musi być jakiś powód. Inni klienci MAI też jakoś dziwnie się wycofali ze współpracy z tą firmą - czy to też przypadek?

Jak myslisz czemu ponad 2000 ludow na swiecie uzywa Aone

Jakich ludów? Koczowniczych? ROTFL

A tak poważnie, wątpię, żeby aż tyle osób kupiło A1. Gdzie oni niby się pochowali?

na szynie 133Mhz i to bez zadnych aprili i sie nie skarzy.

Widocznie nie używają ich zbyt intensywnie. Albo mają ami-klapki na oczach. Nadal też jeszcze trzy osoby w Polsce używają Pegasosów w wersji bez układów April. Jakoś też się nie skarżą. To nie znaczy, że ich komputery w ogóle nie mają bugów.

Czemu jesli arctia jest taka zla, Eyetech nie oglosil jeszcze rozpoczecia produkcji plyt AmigaTwo opartych na ukladzie Marvell tak jak uczynila to konkurencja.

Jestem pewien, że szef Eyetechu z ogromną radością wymieniłby Articię na jakiś inny układ. Choćby tylko po to, żeby zamiast drogich DIMMów można było używać DDRów. Dlaczego tego jeszcze nie zrobił? Odpowiedź jest banalnie prosta. Eyetech nie jest producentem, jest tylko dystrybutorem. Nie mają wyboru.

Przeciez nie byloby zadnych problemow, powiedieli by ze pierwsze plyty AONE byly prototypowe i ze dopiero teraz rozpoczyna sie prawdziwa produkcja.

Sure... Powiedzieliby tak po prostu "wyrzućcie płyty A1 do kosza i kupcie teraz A2". Tak, też myślę, że nie byłoby żadnych problemów :D Po tym jak niektórzy fani dwa razy kupowali kupony, żeby później jeszcze raz za to samo zapłacić kupując A1 i to jako kota w worku, bo bez amigowego systemu, myślę, że amiowce przyjełyby to ze zrozumieniem.

Pegaz nie pozwala na wiecej niz 100Mhz i to jest prawda, a jesli publicznie zarzucisaz mi klamsttwo to poprosze o jakis pokaz Pegaza 1 w dzialaniu na szynie 133Mhz

AFAIK były pojedyncze egzemplarze działające na 133MHz. Widocznie stwierdzili, że część układów Articia nie działa dobrze przy tej częstotliwości i podjeli decyzję, żeby ustawiać częstotliwość na 100MHz.

BTW, były też Pegasosy I z G4. Nawet chyba był jakiś publiczny pokaz i Pegaz działał na 133 MHz. Jeden użytkownik opublikował benchmarki, tego jestem pewien.

taki akapit sie znajduje, jednak nie widze w tym nic dziwnego

Ten akapit jest IMHO *absurdalny*.

Jesli zac chodzi o sam konkretny przypadek instalacji Debiana ana AmigAONE, to sam dysstrybutor stwierdzil ze wedlug jego podejrzen najprawdopodobniej walniety byl czytnik cdrom.

Nie wiem, co Ci powiedział, ale błędy były przy odczycie z *dysków twardych* przy włączonym DMA. To ja przeprowadzałem test i nie rozmawiałem z Tobą.

w przeciwienstwie do niektorych komentarzy i :screenschootow" nie przedostala sie na portale

Jedyne co się przedostało, to o przekłamaniach przy odczycie z dysków twardych przy włączonym DMA. Proszę, nie przekręcaj faktów.

Okazuje ise bowiem ze winny tej kompromitujacej sytuacji jest wlasnie MorpHos a nie arctica, (w koncu na linuksie jest OK).

Też używałem Linuksa na Pegasosie I (oczywiście Debian/unstable). Dlatego też myślałem, że właśnie wina leży po stronie sterownika dla Radeona w CyberGraphXie. Kiedy przełożyłem dysk z Pegasosa I do Pegasosa II i zobaczyłem, jak z tym samym sterownikiem działa Pegasos II, przekonałem się, że jednak wina była po stronie Articii

Co do akceleracji 2D, to jestem niemal pewny ze taka jest

Nie o to chodzi. Ja też używałem najnowszych sterowników z akceleracją 2D na Pegasosie I pod Linuksem. Bez problemów.

[#45] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Andrzej Drozd, post #43

Kupic Pegaza i to najlepiej w Efunzine :)
[#46] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Tomek (Kaczus), post #45

Istnieje taka lista? Jest tylko dla klientow eFunzine?
[#47] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@marcik, post #46

pegasos-lista@morphos.pl
nie mow, ze na niej nie jestes.... W zasadzie jest dla klientow
eFunzine, choc nie tylko...
[#48] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Tomek (Kaczus), post #47

No, wlasnie nie jestem, jako ze nie mialem mozliwosci zakupu w eFunzine... Nie wiesz z kim sie skontatkowac, aby sie tam dostac?
[#49] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@marcik, post #48

Z ravkiem?
[#50] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@marcik, post #48

Akurat chwilowo serwer jest odciety od sieci :( Z winy TPSA. Jak tylko ruszy, to Cie dopisze.
[#51] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@marcik, post #46

Dla wszystkich posiadaczy Pegasosów.
[#52] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Rafał, post #44

Rafal napisał(a):

A tak poważnie, wątpić, żeby aż tyle osób kupiło A1. Gdzie oni niby sić pochowali?

Pochowali sie od Australi az po USA, oczywiscioe szerokim lukiem omijajac nasza czesc kontynentu. Nie wiem dokladnie ilu jest userow AONE, to ze jest ich okolo 2000 mozna uslyszec od niektorych betatesterow OS4.0. Rowniez Alan Redhouse co chwile przechwala sie ze AmigaONE to poza Macami i IBM najlepiej sprzedajaca sie plyta na swiecie oparta na PPC. Nikt z konkurencji nigdy tego nie dementowal. Wreszcie jesli Pegasosow jest ponad 1000 pomimo ze co chwila sa jakies przerwy w ich produkcji, to przypuszczalnie plyt AmigaONE, ktore sa produkowane bez przerwy od listopada 2002 powinno byc troche wiecej.

Jestem pewien, że szef Eyetechu z ogromną radością wymieniłby Articić na jakiś inny układ. Choćby tylko po to, żeby zamiast drogich DIMMów można było używać DDRów. Dlaczego tego jeszcze nie zrobił? Odpowiedź jest banalnie prosta. Eyetech nie jest producentem, jest tylko dystrybutorem. Nie mają wyboru.

A mi sie wlasnie wydaje ze maja wybor i to wiekszy niz gdyby byli producentem. W koncu to Eyetech nabyl prawo do "przemiany" Terona w Amige ONE. I jesli producent wciska im bubla. to nic prostrzego jak poszukac jakiegos innego producenta. Tak sobie mysle ze producent dogadujac sie z Eyetechem trafil na zyle zlota, bo dzieki temu otrzymal marke, co zaowocowalo nie tylko znacznym wzrostem sprzedazy ale i ceny jako mozna zadac za markowy sprzet. Tak wiec to wlasnie producent musi wchodzic Eyetechowi w tylek aby ten czasami nie zdecydowal sie na zerwanie intratnego jak na rynek alternatywnych plyt PPC kontraktu. Zreszta sa juz pierwsze tego dowody, Eyetech wysadowal ze jest duze zapotrzebowanie na tansze maszyny nawet kosztem ograniczenia rozbudowy i juz nowy model wchodzi do przedsprzedazy. Skoro Eyetech jak sam zauwazyles nie produkuje tych plyt wiec jasne ze o zaprojektowanie i wyprodukowanie MicroA1 musial postarac sie producent.

A co do Artciti i taktowanie prockow. T ciekawym jaki Ty masz wytlumaczenie ze nie powstal Pegasos 1 1Ghz. Bo ja slyszalem ze wlasnie dlatego ze Arcttica ma problemy z szybszymi prockami, jakos dziwnie to wyglada w obliczu sporej liczby userow Amigi ONE, ktorzy z powodzeniem uzywaja swych maszyn podkreconych do 1GHZ, a nawet powyzej tej granicy.
[#53] Re: Pegaz i zacinajace sie MP3.

@Mufa, post #52

Mufa napisał(a):

> A mi sie wlasnie wydaje ze maja wybor i to wiekszy niz gdyby
> byli producentem. W koncu to Eyetech nabyl prawo do "przemiany"
> Terona w Amige ONE.

Też mi przemiana. Naklejenie nalepki.

> I jesli producent wciska im bubla. to nic
> prostrzego jak poszukac jakiegos innego producenta.

O, tak! Przecież producentów płyt opartych na PPC są całe tabuny...

> Tak sobie
> mysle ze producent dogadujac sie z Eyetechem trafil na zyle
> zlota, bo dzieki temu otrzymal marke, co zaowocowalo nie tylko
> znacznym wzrostem sprzedazy ale i ceny jako mozna zadac za
> markowy sprzet. Tak wiec to wlasnie producent musi wchodzic
> Eyetechowi w tylek aby ten czasami nie zdecydowal sie na
> zerwanie intratnego jak na rynek alternatywnych plyt PPC
> kontraktu. Zreszta sa juz pierwsze tego dowody, Eyetech
> wysadowal ze jest duze zapotrzebowanie na tansze maszyny nawet
> kosztem ograniczenia rozbudowy i juz nowy model wchodzi do
> przedsprzedazy. Skoro Eyetech jak sam zauwazyles nie produkuje
> tych plyt wiec jasne ze o zaprojektowanie i wyprodukowanie
> MicroA1 musial postarac sie producent.

Tylko czemu ten producent nie chce dać dokumentacji do oprogramowania chipa dźwiękowego w A1?

> A co do Artciti i taktowanie prockow. T ciekawym jaki Ty masz
> wytlumaczenie ze nie powstal Pegasos 1 1Ghz. Bo ja slyszalem ze
> wlasnie dlatego ze Arcttica ma problemy z szybszymi prockami,
> jakos dziwnie to wyglada w obliczu sporej liczby userow Amigi
> ONE, ktorzy z powodzeniem uzywaja swych maszyn podkreconych do
> 1GHZ, a nawet powyzej tej granicy.

Wydawało mi się, że ktoś gdzieś pisał, że sobie podkręcił P1 do 1GHz i działa mu swietnie. Tyle, że oczywiście procesor nominalnie ma 600MHz, więc żaden dystrybutor nie może go sprzedawać tak podkręconego. Genesi przygotowywało się do wypuszczenia kart z G3/1000 i G4 do P1, ale stwierdzili, że to nie ma sensu i lepiej skupić się na stworzeniu P2 i uwolnieniu się od Articii.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem