[#6]
Płatny MorphOS dla Pegasosów?
@grxmrx,
post #1
Ożywie troche 'trupa' bo temat się chyba ostatnio zaktualizował. Pytanie nadal aktualne, choć może wtedy mniej realne(?).
Pojawiają się ostatnio głosy, że niektórzy użytkownicy mogliby zapłacić za nową wersję MorphOS-a. Ktoś podał pomysł by to było 50 euro. Nie wiem co na to 'oficjele od MorphOS-a', ale sprawa jest bardzo dziwna.
Genesi ponoć nie ma pieniędzy by płacić deweloperom za rozwój MorphOS-a...
Tak się zastanawiam, czy MorphOS od zawsze był i jest systemem dla ludzi go tworzących?
Wiem, że chodzi o pieniądze, ale jeśli Genesi ich nie ma to nie ma MorphOS-a dla użytkowników.
Czy ja mógłbym zapłacić za MorphOS-a 50 euro? Nie wiem, ale bardzo bym się wkurzył gdybym musiał płacić za nową wersję, przynajmniej w perspektywie tego oczekiwania na cud (1.5...) od dłuższego czasu.
Uzytkowników Amig PPC już olano jeśli chodzi o MorphOS. Od jakiegoś czasu olewa się użytkowników Pegasosa. To nie jest tak, że są tacy, którzy tylko by narzekali. Przecież jak docierają różne informacje, po tym jak się zgłosi błędy, etc. do jakiegoś dewelopera z MOST i ten odpowie, że to już wieki temu zostało poprawione w 1.5 to można się poczuć bardzo głupio.
Kiedyś pytałem kilka osób czy jest gdzieś dostępna licencja na system MorphOS. Może słabo szukałem, ale nie znalazłem jej nigdzie. Ani na CD ni w dokumentacji. Czyli mogę domniewywać jednego - system jest betą i nie ma żadnej licencji dla użytkownika. A chciałbym wiedzieć czy są przewidziane jakiekolwiek aktualizacje dla Pegasosa i czy w ogóle jest przewidywana wersja płatna. Z resztą, pewnie i tak oficjele mogliby zrobić co zechcą.
W odróżnieniu od podobnych tego typu postów ja bym oczekiwał takiego cudu by trzech wspaniałych oficjeli napisało, że już im się nie chce i to już koniec. Niech dadzą sobie spokój i nam wszystkim będzie łatwiej. Część przejdzie na AmigęOne i AmigaOS4, inni na pc i będzie sprawa rozwiązana.
Nie wiem jak inni się czują, ale ja się czasami czuje jak frajer.
Z MorphOS 1.4.2 się ciesze, dziękuje ludziom, którzy ten system stworzyli. Jednak nie w tym rzecz.
Na początku to było śmieszne, później nie zwracałem na to uwagi. Jednak po kilku miesiącach zacząłem sobie zdawać sprawę, że na dobrą sprawę MorphOS może nigdy nie wyjść dla użytkowników w takiej formie w jakiej był dostępny obecnie.
Pegasos to mój główny komputer, chciałbym go używać nadal jako użytkownik a nie turysta.
Jeśli MorphOS dla Pegasosów będzie płatny to jestem o tym przekonany, że wielu ludzi może się czuć bardzo głupio, choć niby nikogo nie oszukano. Jeśli to będzie nadal tak bardzo chore to nie wiem jak inni, ale ja się zastanowie czy by nie skończyć ostatecznie z tym co wydawało mi się, że jest i będzie normalne.
Jeszcze jedno - jeśli w ogóle by się zdecydowali na płatny system to moim zdaniem jeśli z tym płaceniem zaczęliby od wersji 1.5 to by w bardzo złym świetle na tym wyszli, tak z punktu widzenia użytkownika (nie wiem jak inni, ale może też inni by się z tym stwierdzeniem zgodzili).