[#1] Płatny MorphOS dla Pegasosów?
Może umknęła mojej uwadze pewna kwestia związana z rozwojem MorphOS-a i jego dostępnością, stąd moje pytanie.

Czy przyszłe/kolejne wersje systemu MorphOS będą zawsze i "dożywotnio" dostępne dla każdego użytkownika Pegasosa za darmo? Czy może nastąpić taka sytuacja, że nagle ktoś np. z Genesi czy MOSTu sobie wymyśli, że teoretycznie kolejna aktualizacja/wersja systemu zawiera zbyt dużo zmian i trzeba płacić?
Czy choćby teoretycznie istnieje taka możliwość czy nie ma takiej możliwości z powodu np. jakiejś licencji?

[#2] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@grxmrx, post #1

Oby nie

[#3] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@grxmrx, post #1

Dobre pytanie. Coz wtedy i MOS sie rozdwoi i bezplatna wersja pojdzie swoja droga...a platna pewnie umrze lub zbankrutuje...
[#4] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Andrzej Drozd, post #3

Jeśli nabyłem płytę Pegasos, w okresie, kiedy był darmowy, to rozumiem, że będzie darmowy nadal. Zresztą może powstanie konkurencja i Hyperion udostępni O$.x dla Pegazów i co wtedy ... ??

[#5] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@marcin, post #4

No i co z tego? Z A1200 dostałem OS3.1 a OS3.5 czy OS3.9 musiałem zwyczajnie kupić. I nie widzć w tym nic zdrożnego, jeżeli za nowe wersje systemu musiałbym płacić - przecież nikt za darmo pracować nie bćdzie... tyle tylko, że muszą to być nowe wersje, a upgrade i fix-y nie powinne być płatne..
[#6] Płatny MorphOS dla Pegasosów?  

@grxmrx, post #1

Ożywie troche 'trupa' bo temat się chyba ostatnio zaktualizował. Pytanie nadal aktualne, choć może wtedy mniej realne(?).
Pojawiają się ostatnio głosy, że niektórzy użytkownicy mogliby zapłacić za nową wersję MorphOS-a. Ktoś podał pomysł by to było 50 euro. Nie wiem co na to 'oficjele od MorphOS-a', ale sprawa jest bardzo dziwna.
Genesi ponoć nie ma pieniędzy by płacić deweloperom za rozwój MorphOS-a...
Tak się zastanawiam, czy MorphOS od zawsze był i jest systemem dla ludzi go tworzących?
Wiem, że chodzi o pieniądze, ale jeśli Genesi ich nie ma to nie ma MorphOS-a dla użytkowników.

Czy ja mógłbym zapłacić za MorphOS-a 50 euro? Nie wiem, ale bardzo bym się wkurzył gdybym musiał płacić za nową wersję, przynajmniej w perspektywie tego oczekiwania na cud (1.5...) od dłuższego czasu.
Uzytkowników Amig PPC już olano jeśli chodzi o MorphOS. Od jakiegoś czasu olewa się użytkowników Pegasosa. To nie jest tak, że są tacy, którzy tylko by narzekali. Przecież jak docierają różne informacje, po tym jak się zgłosi błędy, etc. do jakiegoś dewelopera z MOST i ten odpowie, że to już wieki temu zostało poprawione w 1.5 to można się poczuć bardzo głupio.

Kiedyś pytałem kilka osób czy jest gdzieś dostępna licencja na system MorphOS. Może słabo szukałem, ale nie znalazłem jej nigdzie. Ani na CD ni w dokumentacji. Czyli mogę domniewywać jednego - system jest betą i nie ma żadnej licencji dla użytkownika. A chciałbym wiedzieć czy są przewidziane jakiekolwiek aktualizacje dla Pegasosa i czy w ogóle jest przewidywana wersja płatna. Z resztą, pewnie i tak oficjele mogliby zrobić co zechcą.
W odróżnieniu od podobnych tego typu postów ja bym oczekiwał takiego cudu by trzech wspaniałych oficjeli napisało, że już im się nie chce i to już koniec. Niech dadzą sobie spokój i nam wszystkim będzie łatwiej. Część przejdzie na AmigęOne i AmigaOS4, inni na pc i będzie sprawa rozwiązana.

Nie wiem jak inni się czują, ale ja się czasami czuje jak frajer.
Z MorphOS 1.4.2 się ciesze, dziękuje ludziom, którzy ten system stworzyli. Jednak nie w tym rzecz.
Na początku to było śmieszne, później nie zwracałem na to uwagi. Jednak po kilku miesiącach zacząłem sobie zdawać sprawę, że na dobrą sprawę MorphOS może nigdy nie wyjść dla użytkowników w takiej formie w jakiej był dostępny obecnie.
Pegasos to mój główny komputer, chciałbym go używać nadal jako użytkownik a nie turysta.

Jeśli MorphOS dla Pegasosów będzie płatny to jestem o tym przekonany, że wielu ludzi może się czuć bardzo głupio, choć niby nikogo nie oszukano. Jeśli to będzie nadal tak bardzo chore to nie wiem jak inni, ale ja się zastanowie czy by nie skończyć ostatecznie z tym co wydawało mi się, że jest i będzie normalne.
Jeszcze jedno - jeśli w ogóle by się zdecydowali na płatny system to moim zdaniem jeśli z tym płaceniem zaczęliby od wersji 1.5 to by w bardzo złym świetle na tym wyszli, tak z punktu widzenia użytkownika (nie wiem jak inni, ale może też inni by się z tym stwierdzeniem zgodzili).

[#7] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@grxmrx, post #6

W międzyczasie wyszły dwie oficjalne informacje od MOSTu ;)

[#8] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Cargo, post #14

Nic straconego, sprzedaj Pegaza i po krzyku.

AmigaOS4 jest produktem komercyjnym o czym informowano od poczatku.
Jednak wszystkie patche, update itp beda darmowe i dostepne po rejestracji w Hyperione. Jesli zakupiles inne produkty Hyperionu i zarejestrowales sie takze otrzymasz za darmo odpowiednie update do wersji OS4.
Jak zapewne zauwazyles AmigaOS4 dynamicznie sie rozwija, coraz wiecej osob jest zainteresowanych przeniesieniem swoich programow pod OS4 i dopytuje sie o SDK. Eyetech zapowiada juz nowy model Amigi .... wiec chyba warto.

Serdecznie zapraszam.
[#9] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Amig_OS, post #8

Masz racje, zastoj w obozie MOSa daje wielu do myslenia. Wiele programow migruje na OS4.

Na pewno "lata swietnosci" pega i mosa minely....do czasu wydania MOSa. Jednak trend uciekania od Pega i MOSa moze sie zwiekszyc, jesli MOS bedzie platny.

Nowa Amiga, hmmmm ciekawy jestem, co bedzie w sobie miala, licze na szybszy procesor, "wspolczesne" typy pamięci, jakis pcix, moze scsi.

[#10] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Cargo, post #9

Masz racje, zastoj w obozie MOSa daje wielu do myslenia. Wiele programow migruje na OS4.

Moge proscic o przyklad programow, ktorych rozwoj jest porzucany na MOSie i migruja na OS4?

Jednak trend uciekania od Pega i MOSa moze sie zwiekszyc, jesli MOS bedzie platny.

Ja uciekania nie zauwazylem. Narzekanie - tak, ale jakos nie widze, zeby ludzie sprzedawali Pegazy i kupowali A1. I dziwilbym sie bardzo, bo mimo wszystko dostepny Pre-OS4, a MOS 1.4.2 to w porownianiu tych systemow o wiele lepiej wypada MOS. Porownianie sprzetu jest rowniez na korzysc Pegaza.
[#11] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Cargo, post #9

Z tym migrowaniem programow bylbym ostrozny, wiele programow stworzonych na MOS'a jest przenoszonych na AOS4 bo prosza o to programisci i uzytkownicy AOS4, a co maja im powiedziec twórcy programów na MOS'a, odwalcie sie od nas ? Uzyczaja zrodla itd., bo wiedza ze tak male srodowisko powinno ze soba wspolpracowac i sie wspierac nawzajem. Jednak to jest zaraz odbierane w ten sposob, ze programy migruja z MOS'a na AOS4, bo MOS sie skonczyl a wielki AOS4 nadchodzi.

Po za tym nie widze odwazejmnienia drugiej strony, dlatego dalsze przenoszenie programów moze sie niedlugo skonczyc.
[#12] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@grxmrx, post #1

Jak kupowalem Pega i MOSa, MOS byl darmowy. Nie podpisywalem przy kupnie zadnych umow. Uwazam, ze mam prawo do bezplatnych wersji MOSa.

Jesli chodzi o propagande sukcesu, ktora siali niektorzy zgromadzeni wokol projektu MOSa, to udalo im sie....nabrac wielu ludzi.

Podobno Genesi ma intratne kontrakty na Pegasosy, to gdzie teraz jest ta kasa? MOST zostal wpuszczony w maliny ??

[#13] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Cargo, post #12

Ja za jakies rewolucyjne wersje systemu moge spokojnie zaplacic te 200, 300 czy 400 zl. Oczywiscie jakies drobne aktualizacje, poprawki (w stylu BoingBagow czy ServicePackow) powinny byc darmowe. Wydaje mi sie, ze chyba lepiej bedzie jak MOS bedzie platny. Przynajmniej nie bedzie tej laski i ludzie bioracy za niego kase beda bardziej czuc sie w obowiazku... Acha i uwazam, ze wersja 1.5 raczej powinna byc jeszcze darmowa, bo sporo osob kupujac Pegasosa czegos takiego sie spodziewa. Ja oczywiscie moge zaplacic i za 1.5 ale inni mogliby plakac za tymi marnymi paroma zlotowkami. :)
[#14] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@MDW, post #13

Sorki, ale wlasnie wielu ludzi przyciagnieto wlasnie darmowym systemem i tanim Pegazem, jako odpowiedz na droga Amige 1 i platny AOS4. Ja czuje sie teraz glupio...moglem kase odlozyc i kupic...

[#15] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Cargo, post #14

Dyskutowanie na ten temat nie ma sensu imo. Żadne decyzje jeszcze nie zapadły.
[#16] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Jacek Piszczek, post #15

Dodam jeszcze, że cała dyskusja nt płatnego MOSa wyszła od użytkowników, a nie od MOSTeamu.
[#17] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Amig_OS, post #8

A jaki będzie ten nowy model Amigi może troche szczegółów
[#18] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Amig_OS, post #8

Nic straconego, sprzedaj Pegaza i po krzyku.

I co mu zaproponujesz w zamian? Płytę główną, z którą ciągle związane są podejrzenia iż jest porażką konstrukcyjną, łataną workaroundami w systemie?
Albo system, który ciągle musi jeszcze doganiać w wielu aspektach podstarzałego MOSa1.4?

Eyetech zapowiada juz nowy model Amigi .... wiec chyba warto.

Nie zapomnij mu urządzić pokazu OS4 i A1 przed zakupem, coby mógł organoleptycznie stwierdzić, czy faktycznie "warto". O różnicy w cenie też nie zapomnij wspomnieć. I nic nie mów o zapowiedziach, bo dobrze chyba wiesz jak jest z dotrzymywaniem terminów w światku amigowym.

Serdecznie zapraszam.

Jak odrzuci zaproszenie, to wyślesz go do specjalisty?
W obecnej sytuacji najbardziej uczciwą radą będzie stara jak świat, ukochana przez amigowców - "poczekać".
[#19] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@MiniQ, post #18

Widac, ze zzera cie zazdrosc i zawisc .... nie dziwie sie bo sam zainwestowales w plyte i system bez przyszlosci.

Przyzwyczailem sie do tego typu dyskuji ... brak argumentow wiec czas na personalne zaczepki - typowa polityka posiadacza Pegasosa.

Wlasnie robie sobie miejsce na twardzielu na natywnego ImageFX ....

Pozdrowko
[#20] Natywny ImageFX

@Amig_OS, post #19

Natywny dla AmigaOS4 czy natywny dla AmigaOS3?
Bo jeśli chodzi o tą wersję 'lekką' to ona jest zdaje się dla AmigaOS3 czy się myle?

[#21] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Amig_OS, post #19

brak argumentow

Przeczytaj jeszcze raz pierwszą, i drugą część mojej wypowiedzi.
To, że przestałeś zwracać uwagę na te argumenty, nie znaczy, że przestały nimi być.

Widac, ze zzera cie zazdrosc i zawisc ....

Tak, jestem nią przesiąknięty do szpiku kości.

nie dziwie sie bo sam zainwestowales w plyte i system bez przyszlosci.

Jeśli twoje inne informacje są równie rzetelne i zgodne z prawdą, to nic tylko pogratulować. ;)

czas na personalne zaczepki

Nie moja wina że bawiłeś się w znachora. Personalne zaczepki... Może tak ci się wydawać, że z czasem ludzie zapominają "jak to było", i jak to dyskusja z tobą zawsze zjeżdżała do rynsztoku, jak po serii niewygodnych pytań odsyłałeś wszystkich do specjalistów, groziłeś procesami i określałeś preferencje seksualne, ale nie martw się - ja nie jestem "ludzie", i łatwo nie zapominam. "Serdecznie zapraszam" w tym kontekście brzmi tak, że człowiek czuje się conajmniej nieswojo.

Wlasnie robie sobie miejsce na twardzielu na natywnego ImageFX ....

Doprawdy, wzruszające.
[#22] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Amig_OS, post #19

nie dziwie sie bo sam zainwestowales w plyte i system bez przyszlosci.

Nie za ostro, Arku?

Wlasnie robie sobie miejsce na twardzielu na natywnego ImageFX

"It is (still) an 68k compile but has PowerPC plug-ins. Native version is in the planning phase." (link z newsa)
[#23] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@MiniQ, post #21

Daruj sobie, sam zaczynasz a potem zapominasz o czym sam pisales
Pare linijek wyzej znowu zaczales spiewki o specjalistach.

Co do twoich nickow sam je sobie wybierasz - zrezta bylo to po twojej kolejnej zaczepce.

Zreszta ... po co sie tlumacze skoro i tak cierpisz na amnezje, wtracasz swoje 3 grosze a potem robisz z siebie ofiiare. Wygodnie interpretowac tylko to co sie chce.

---------------
Ze swej strony, wiecej nie bede wdawal sie z Toba w jakiekolwiek dyskuje a komentarze bede omijal z daleka.

PS.

Powoli mam juz dosc pogrozek z numeru GG: 3945754 a takze telefonow z pogrozkami z numeru: 0 694 029 617.

Jesli ktos rozpozna podane numery bylbym wdzieczny za informacje.
[#24] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Amig_OS, post #23

Policja na pewno rozpozna. Trzeba tylko to im zgłosić. Chyba wiesz, gdzie masz najbliższy komisariat?

[#25] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Jacek Piszczek, post #22

Da mnie jest to system bez przyszlosci, moze gdyby byl zgodny z AmigaOS4 , uruchamial sie na najnowszych Amigach - bylby bardziej ciekawy - niestety CybergrapX, MPlayer i DefIcons nie uczyni z niego jeszcze alternatywnego rozwiazania dla Amigowcow. Moim prywatnym zdaniem :P

Wiem co tam pisze, potrafie czytac - jednak dotyczy to wersji LITE.
Zagwarantujesz,ze nie bedzie wersji natywnej, podobnie jak w przypadku pokazywanego juz AE.
[#26] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Amig_OS, post #25

Tak czy siak miejsce na twardzielu będzie czekać ;)

[#27] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@jrzeuski, post #24

Myslisz ze nie zglosilem. Oczywiscie wlaciciel w dzien wylancza komorke, zabawe rozpoczyna sobie ok polnocy.
Telefon jest prawdopodobnie na karte prepaid, podalem go dlatego, ze moze ktos rozpozna powyzszy numer.
[#28] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Amig_OS, post #23

No tak wszystko ok, ale dalej nic nie wiem co to za nowa Amiga one . Zbieram powoli kase na nowa amige i czekam, a tu nic nie można sie dowiedziec .Toczycie panowie spory ... mam taki pomysł koło Połczyna Zdroju powstał zalew albo coś takiego rzecz w tym, że jest tam sporo wolnego miejsca. Może by tak jakiś turniej Rycerzy komputerowych zmontować, wybić wszystkie przeciwne zdania, odpocząć, wykurować rany
i wtedy na temat Amigi w spokoju podyskutować.
[#29] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@Amig_OS, post #23

skoro i tak cierpisz na amnezje, wtracasz swoje 3 grosze a potem robisz z siebie ofiiare. Wygodnie interpretowac tylko to co sie chce.

[#30] Re: Płatny MorphOS dla Pegasosów?

@DziadzioMiecio, post #28

Niestety nie pracuje w MaiLogic wiec wiem tyle co podano do publicznej wiadomosci ... , ze Eyetech chce prowadzic nowy model komputera Amiga wiec wysprzedaje zaleglosci magazynowe. Podazajac ta droga mozna wnioskowac ze nic nie stoi na przeszkodzie zeby to byla: A1-XC micro-ATX, o ktorej wspominano na AWN.
http://amigaworld.net/modules/news/article.php?storyid=1455
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem