[#1] różne kiszki z MOSa
Jako świerzy user MOSa chcialbym tu powoli wymienic pare różnych niezbyt miłych dla mnie 'ficzerów; :D MOSa, z ktorymi do tej pory sie spotkalem; Mysle ze sa to braki i niedociagniecia, ale jesli gdzies sie pomyle to prosze o sprostowanie. No i to jest moje subiektywne zdanie. Mowa o MOSie 1.4.5

1. natywna rexxsyslib.library nie dzila. trzeba podmienic na wersje 68k.
2. nie ma w ogole installera. trzeba wziac jakiegos z OS3.x
3. mosowe Multiview nie łyka AmigaGuide. No chyba ze ja o czyms nie wiem. (brak tak podstawowego dla Amigi datatype ?)
4. 'Information' na ikonce podaje jakze przydatna kazdemu informacje czy ikonka jest Glow czy PNG a nie podaje np. Ściezki do wyjetej ikonki, lub, w przypadku wolumenow, nazwy systemowej wolumenu, np. DH0: czy CD0:.
5. Rename wolumenu z poziomu ambienta, owszem, dziala, ale dla czlowieka jest to widoczne dopiero po resecie. Sam system to widzi.
6. Niby caly Ambient jest MUIowy, ale dlaczego requestery plikowe i Shell nie? Nie sa cześcia desktopu?
6. Nie ma automatycznego refresha w okienkach katalogow. Jak cos kopiuje do ramu przykladowo Opusem i okno ramu jest otwarte, to nic sie nie zmienia. Na domiar zlego nie ma nawet recznego refresha. Trzeba zrobic close&open.
7. Nie ma deficon, ale to wiedzialem juz wczesniej i bylem przygotowany.
8. Odswierzanie grafiki na Ambiencie, przy suwaniu okienek wcale nie jest takie szybkie jak myslalem. Wystarczu zakryc desktop kilkoma (5-6) wiekszymi okienkami MUI roznych programow i nad nimi poprzesuwac jakims innym wiekszym okienkiem programeu MUI i mamy efekt ogona komety :) Cos takiego widzialem na linuxie z KDE na starym piecyku ze 129mb ram i 300mhz. No chyba ze moj Peg 2 G3 600 z 256mb ddr i r7500 64mb 128bit jest za cienki na to.
9. powylaczalem gradienty w MUI we wszystkich przewijanych listak jak np. kontakty w AmiGG, bo sie krzaczyly. Na statycznych elementach gradienty są ok.
10. W setingach Ambienta dodano mozliwosc ustawienia infosów w okienkach odnosnie ilosci plikow, katalogow itp. a'la windows, a nie dodano jakze typowo amigowej mozliwosci umieszczenia przydatnych informacji na gornej belce.

Wyszlo mi z tego 10 przykazan :D
Chcialbym to wszystko jakos polatac, nawet latkami na 68k. Da sie to skompletowac i doprowadzic Ambienta do stanu uzywalnosci jaki mają OS3.9 i 4.0 ? Ale zaznaczam. Nie chce Opusa Magellana.

r-tea
Amiga Pegasos2 user
[#2] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #1

Nie chce nic mówić ale "swierzy" przez "ż" sie pisze :P

Pozdro

[#3] Re: różne kiszki z MOSa

@Malin, post #2

to zależy. Jak bardzo całkiem świeży, to owszem, przez 'ż', ale jak jak świeży, ale już tak na granicy swieżości i nieśiweżości, to przez 'rz'. Nie znasz tej zasady? ;)
[#4] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #1

2: installer jest na aminecie
3: tak, nie ma dt dla amigaguide
4: podawanie sciezki do katalogu (lub linkow) jest do zrobienia. tak samo dodanie nazwy wolumenu to banal.
5: ciekawe, mi dziala. rename z menu kontekstowego oczywiscie. nowa nazwa jest pod ikona.
6: tak, requestyry i konsola nie sa czescia desktopu. mui-owa konsola to np muicon. www.binaryriot.com/dreamolers
mui-owa aslke zapewnia mui4.
6: ciekawe, bo mi dziala.
7: jest, ale jeszcze bez konfiguracji przez gui. pisalem o tym juz kiedys.
8: na g4 jest ok:)
9: w listach nie dzialaja jedynie pionowe gradient. poziome sa ok
10: pewnie kiedys bedzie

tutaj nie ma co latac. wiekszosc rzeczy dotyczy ambienta, wiec mozna liczyc ze niedlugo bedzie to poprawione/dodane
[#5] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #3

Coś wiem o "swierzosci" zwłaszcza gdy spędza się wiele godzin w jednym miejscu :D Wszystko przesiąką tym , no , takim smrodkiem :)

Sory za offtopic

[#6] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #1

ad1. tak, trzeba użyć wersji z OS3.x
ad2. przegrać z OS3.1 lub z experymentalny z Aminetu
ad3. zainstalować AmigaGuide datatype oraz amigaguide.library z OS3.x (nie jestem pewien, ale chyba jakiś zamiennik jest na aminecie)
ad4-10. olać Ambienta (może kiedyś dorośnie do stanu używalności...) i używać Magellana - albo wodotryski, albo funkcjonalność

Co do requesterów ogólnie - jeżeli chcesz to mogę podesłać patcha zastępującego te durne ASLki starym dobrym reqtoolsem (niestety takie programiki z wersji 68k nie działają z MOSem 1.4.5).

Jeszcze jedna uwaga dla "początkującego" odnośnie arexxa - zrób katalog "SYS:RexxC" i skopiuj do niego z MOSSYS:C wszystkie programy związane z arexxem (RX, RXC, RXSET, itd), gdyż sporo programów ma niestety do nich wpisane ścieżki "na sztywno" do "SYS:RexxC" co powoduje spore problemy (np. ImageFX!).

[#7] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #1

- DefIcons już działa w najnowszym Ambiencie
- jeśli chodzi o requestery, to polecam nowe MUI4.0 beta - wielu ma mieszane uczucia wobec tego pakietu, ja nie zauważyłem jakiejś większej "wiechliwości", a zamiast starych ASL masz rewelacyjne, nowe, MUIowe requestery. Z ich poziomu możesz zrobić także rename, delete, cut, copy.... zawsze mi tego brakowało.
- odświeżanie zawartości okien pod AMbientem u mnie działa
- zamiast Ambienta możesz użyć Mosowego Scalosa (mi się nie podoba), obadaj też nowsze niż w 1.4.5 wersje Ambienta (jedną z kompilacji żródeł z CVS znajdziesz na stronie rzookola)

Ostatnia modyfikacja: 10.11.05 22:47
[#8] Re: różne kiszki z MOSa

@Marek Szyprowski, post #6

Co do requesterów ogólnie - jeżeli chcesz to mogę podesłać patcha zastępującego te durne ASLki starym dobrym reqtoolsem (niestety takie programiki z wersji 68k nie działają z MOSem 1.4.5).

Zainstalowalem sobie magicASL. Uzywalem go na OS3.1 i sie przyzwyczailem.
[#9] Re: różne kiszki z MOSa

@wali7, post #7

- zamiast Ambienta możesz użyć Mosowego Scalosa (mi się nie podoba), obadaj też nowsze niż w 1.4.5 wersje Ambienta (jedną z kompilacji żródeł z CVS znajdziesz na stronie rzookola)

Obadam obie rzeczy. Ciekawi mnie ten Scalos. pamietam jak probowalem najnowsza wersje na OS3.1 A1200 z 060 i jesli chodzi o szybkosc odpalania zmienionego LoadWB to byla to porazka :S no ale teraz mam 600mhz i inne bajery :) zobaczymy.
[#10] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #8

To nie jest dobry pomysł...

[#11] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #8

To jest bardzo zły pomysł. MagicASL potrafi czasami hitować. A potem będzie, że MOS jest niestabilny...

[#12] Re: różne kiszki z MOSa

@Marek Szyprowski, post #11

Ale ja nie chcę reqtoolsowego ASLa, ani żadnego innego niż muiowy :D

A ktos używa na powaznie Scalosa na MOSie zamiast Ambienta???
[#13] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #12

Ale ja nie chcę reqtoolsowego ASLa, ani żadnego innego niż muiowy

No to zainstaluj MUI4.

[#14] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #9

Scalos na Mos'a jest w wersji beta i jak chcesz to można go używać, ale ja nie polecam, trochę się nim bawiłem, ale brak mu kilku rzeczy które ma ambient. Wrażenie z nim miałem jakbym używał workbencha.

[#15] Re: różne kiszki z MOSa

@TCD, post #14

mi też scalos nie przypadł do gustu - wygląd nieszczególny, stabilność taka sobie, pozatym requestery nadal te same.
chcesz ładne (i funkcjonalne) requestery - tylko MUI4.0
[#16] Re: różne kiszki z MOSa

@MinisterQ, post #10

No wlasnie, jak to jest z tym MagicASL? Wiesz, czesto intensywnie uzywam go (na WB3.1) gdy robie debug z MuForce i chyba nie zauwazyles do tej pory zadnych hitow?

No chyba ze chodzi o inny patch. Mam takie cos w u-s.

;BEGIN MagicASL
Run <>NIL: C:PatchAsl
;END MagicASL

PatchAsl jest w wersji 40.7
[#17] Re: różne kiszki z MOSa

@TCD, post #14

ale brak mu kilku rzeczy które ma ambient.

Wydaje mi sie ze Scalos jednak ma konfigurowalna gorna belke. Ambient nie. To raczej dyskwalifikuje Ambienta ;)

Wodotryski mozna naprawde pominac, ale podstawowej rzeczy, jaka jest konfigurowalna gorna belka - nie :)
[#18] Re: różne kiszki z MOSa

@wali7, post #7

No mam juz tego Ambienta ze strony rzookola. Najwazniejsza rzecz: narzeszcie moge ustawic sobie widok w trybie listy w oknie katalogu! Ale to powinno byc od poczatku!
bardzo fajna i przydatna rzecz, to widok miniaturek obrazkow jesli takowe sa w katalogu i maja swoje ikonki.
No i na koniec, jedna wkurzajaca rzecz. Dlaczego nie moge ustawiac ikonek na samym dole ekranu tak, aby niemal dotykaly nazwami krawędzi?! W poprzedniej wersji byla swoboda, a tutaj mi pachnie win$ !!!
[#19] Re: różne kiszki z MOSa

@grxmrx, post #13

No to zainstaluj MUI4.

Slyszalem, ze paru osobom niezle sie ta najnowsza wersja dala we znaki :) No, ale jak sam nie wyprobuje to nie bede wiedział.

Ostatnia modyfikacja: 13.11.05 23:40
[#20] Re: różne kiszki z MOSa

@TCD, post #14

[...]ale brak mu kilku rzeczy które ma ambient. Wrażenie z nim miałem jakbym używał workbencha.

Workbencha? :) No, akurat dla mnie jest to argument na plus :D
Wiem, ze nie ma skórek, ale to akurat łatwo przezyje :) jesli bym sie zdecydował uzywać Scalosa.
Wiem, ze wielu userów MOSa poinstalowało sobie Opusa Magellana, wiec ten Ambient nie tylko mnie nie wystarcza :)
Ale, kiedy bedziemy mogli wyprobowac Nemesis :D
:D
[#21] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #20

Gdyby wystarczał mi workbench, to i wystarczałby mi Ambient, który ma
już więcej opcji niżli WB. Ale ja jestem bardziej wymagający. Co do
skórek, to one są dzięki systemowi a nie ambientowi. Są osoby które
instalowały sobie WB... można i tak...

[#22] Re: różne kiszki z MOSa

@Andrzej Drozd, post #17

Wydaje mi sie ze Scalos jednak ma konfigurowalna gorna belke. Ambient nie.

No, nie jest tak źle! Mozna w prefsach wrzucic na belke konfigurowalny zegarek tekstowy + data :D
[#23] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #19

mui4 jest ok tylko asl.library z pakietu mui4 hituje przy pierwszym zapisie pliku z IB. (może więcej hituje ale tego juz nie wiem)
[#24] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #8

magicasl dzialajacy na MOSie jest... na plycie z 1.4.5. Wystarczy zmienic nazwe muiasl.library (czy jakos tak) na asl.library .
[#25] Re: różne kiszki z MOSa

@jacaDcaps@ferraz/antarctic, post #24

To mnie bardzo zaciekawiło! :)
Naprawdę wystarczyło tylko zmienić nazwę?
[#26] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #18

Uuu jezeli to dla Ciebie jedyny mankament ambienta to jest niezle :)
Spokojnie wszystko sie tworzy..powolutku ale jednak ;) dopadnij Kiero

[#27] Re: różne kiszki z MOSa

@AmiChris, post #26

No nie jedyny niestety.
Pożegnałem się z tą nowszą wersją Ambienta i wróciłem do tej ofucjalnej (zwykłej).
Tutaj
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=4975&t=4975
jest powód.
[#28] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #27

eee, a nie lepiej blad zglosic i powiedziec co trzeba zrobic
zeby go odtworzyc? no i ktora wersja ambienta (data)? jakis
czas temu (ale to juz dosyc dawno) poprawilismy blad objawiajacy
sie blokowaniem plikow.
[#29] Re: różne kiszki z MOSa

@R-Tea, post #27

którą masz wersję Ambienta? na mojej (31.10) wszystko działa OK
[#30] Re: różne kiszki z MOSa

@kiero, post #28

@ kiero & wali7

Ambient version: 1.42 (22.10.2005) [debug]

Tak pisze w About z górnego menu.
To jest ta wersja, którą ściągnąłem ze strony rzookola. Ktoś na forum PPA mi polecił.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem