Jako świerzy user MOSa chcialbym tu powoli wymienic pare różnych niezbyt miłych dla mnie 'ficzerów; :D MOSa, z ktorymi do tej pory sie spotkalem; Mysle ze sa to braki i niedociagniecia, ale jesli gdzies sie pomyle to prosze o sprostowanie. No i to jest moje subiektywne zdanie. Mowa o MOSie 1.4.5
1. natywna rexxsyslib.library nie dzila. trzeba podmienic na wersje 68k.
2. nie ma w ogole installera. trzeba wziac jakiegos z OS3.x
3. mosowe Multiview nie łyka AmigaGuide. No chyba ze ja o czyms nie wiem. (brak tak podstawowego dla Amigi datatype ?)
4. 'Information' na ikonce podaje jakze przydatna kazdemu informacje czy ikonka jest Glow czy PNG a nie podaje np. Ściezki do wyjetej ikonki, lub, w przypadku wolumenow, nazwy systemowej wolumenu, np. DH0: czy CD0:.
5. Rename wolumenu z poziomu ambienta, owszem, dziala, ale dla czlowieka jest to widoczne dopiero po resecie. Sam system to widzi.
6. Niby caly Ambient jest MUIowy, ale dlaczego requestery plikowe i Shell nie? Nie sa cześcia desktopu?
6. Nie ma automatycznego refresha w okienkach katalogow. Jak cos kopiuje do ramu przykladowo Opusem i okno ramu jest otwarte, to nic sie nie zmienia. Na domiar zlego nie ma nawet recznego refresha. Trzeba zrobic close&open.
7. Nie ma deficon, ale to wiedzialem juz wczesniej i bylem przygotowany.
8. Odswierzanie grafiki na Ambiencie, przy suwaniu okienek wcale nie jest takie szybkie jak myslalem. Wystarczu zakryc desktop kilkoma (5-6) wiekszymi okienkami MUI roznych programow i nad nimi poprzesuwac jakims innym wiekszym okienkiem programeu MUI i mamy efekt ogona komety :) Cos takiego widzialem na linuxie z KDE na starym piecyku ze 129mb ram i 300mhz. No chyba ze moj Peg 2 G3 600 z 256mb ddr i r7500 64mb 128bit jest za cienki na to.
9. powylaczalem gradienty w MUI we wszystkich przewijanych listak jak np. kontakty w AmiGG, bo sie krzaczyly. Na statycznych elementach gradienty są ok.
10. W setingach Ambienta dodano mozliwosc ustawienia infosów w okienkach odnosnie ilosci plikow, katalogow itp. a'la windows, a nie dodano jakze typowo amigowej mozliwosci umieszczenia przydatnych informacji na gornej belce.
Wyszlo mi z tego 10 przykazan :D
Chcialbym to wszystko jakos polatac, nawet latkami na 68k. Da sie to skompletowac i doprowadzic Ambienta do stanu uzywalnosci jaki mają OS3.9 i 4.0 ? Ale zaznaczam. Nie chce Opusa Magellana.
r-tea
Amiga Pegasos2 user