[#1] Problemy z UAE pod MorphOS
Mam problem z UAE... a dokładniej: jak dotąd ŻADEN nie działa. Próbowałem wersje zwylke i SDL - mam czarny ekran i informację o jakimś błędzie w CLI. Próbowałem nawet wersję MOS z GUI - zamraża mi system zaraz po kalibracji, która jest ponoć ok. Mam kick.rom z KS3.1.

[#2] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #1

Musisz mieć plik konfiguracyjny .uaerc lub uruchamiać E-UAE z opcją, która załaduje wskazany plik z konfiguracją. Mam nadzieję, że chodzi o E-UAE, a nie UAE.

[#3] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #1

Uzyj rhlaunch
GUI do E-UAE

Ostatnia modyfikacja: 11.10.06 20:59
[#4] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Norbert, post #3

Zmienił sie adres rhlaunch
oto poprawny:
http://natmeg.webhop.net/
[#5] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #1

ja używam wersji dla SDL, bo w wersji nie SDL są u mnie jakieś problemy w przyjmowaniu komend z klawiatury (reset, zmiana dyskietki....)
jak chcesz, mogę Ci wysłać moje pliki konfiguracyjne
[#6] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@wali7, post #5

Sciagnij wersje E-UAE ze strony http://fabportnawak.free.fr/uae/?M=A
Nie bedziesz mial problemow z komendami z klawiatury rowniez w wersji "nie SDL".
Dziala np. SAVE i LOAD STATE.
[#7] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Norbert, post #3

eee... ten rhLaunch jakiś taki lewy jest. Nie zapisuje ustawień, nie ma obsługi HD... a i tak nie działa

[#8] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #7

Napisz skad masz E-UAE oraz jak wygląda plik .uaerc?
[#9] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #7

Zapisuje, ale jeden konfig. Jeżeli zapiszesz A500 nie masz możliwości zapisu A 1200. Nie zapisuje ustawień np wyswietlania okno-ekran, wyświetlanie diod Led, ustawień joystick`a. Obsługa HD polega na wybraniu dyskietki z wybranego katalogu. Ale za to obsługuje 4 stacje dyskietek. UAE odpalony z Ambienta widzi u mnie tylko 2 stacje, a szkoda.

[#10] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Pero, post #9

A wystarczy przegladnac tymczasowy konfig do E-UAE jaki stworzyl rhlaunch.
Dopisz do .uaerc:
nr_floppies=4
floppy0type=0
floppy1type=0
floppy2type=0
floppy3type=0
[#11] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Norbert, post #10

Dzięki! Ale poprzednio ktoś mi już podawał takie działanie tylko chyba opis był inny! A czasu nie bardzo mam na zabawy, więc zrezygnowałem. I nie działało... Teraz spróbuję zrobic jak radzisz!

[#12] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Pero, post #11

Znalazłem! To była także Twoja porada, ale inna definicja stacji dysków...Za to Vice chodzi mi jak Zyleta!!!

[#13] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Norbert, post #8

Skąd mam? Ze wszystkich możliwych źródeł, jakie znalazłem... i ŻADNA wersja mi nie działa prawidłowo. We wszystkich wersjach E-UAE jakie próbowałem mam tylko czarny ekran i w kółko reset (w odstępach ok. 5 sekundowych), a UAE MOS SE działa tylko bez dźwięku (w czasie inicjalizacji dźwięku zwiesza mi system).

[#14] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Pero, post #9

> Obsługa HD polega na wybraniu dyskietki z wybranego katalogu

Tylko że to NIE JEST obsługa HD...

Bo widzisz... ja mam kilka tysięcy gier pod WHDLoad, i nie mam jak ich "włożyć" do UAE. A z dysków ADF nie chcę korzystać bo to niewygodne (wyobraź sobie np "Beneth a Steel Sky" na kilkunastu dyskach...), a pozatym nie mam ich zbyt dużo (a ściągać tego szmelcu nie będę). W ogóle śmieszna sprawa - UAE na PC ma możliwość ustawienia katalogu jako HD (czyta pliki z wyznaczonego katalogu, np systemowe), a na Amigę jest tylko obsługa HDF i durnych image dysków... paranoja.

Nie zostało mi chyba nic, jak czekać na kartę turbo do classica.

[#15] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #14

UAE na PC ma możliwość ustawienia katalogu jako HD

Hmm, czy ja źle rozumiem to co piszesz? Mam zwykły katalog z AmigaOS na dysku i działa.

Pierwsza linijka z mojego konfigu euae:
filesystem=rw,wb:Schron:Magazyn/KlasikProgz/Workbench3.9

Ostatnia modyfikacja: 16.10.06 17:10
[#16] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #14

Nieprawda, na E-UAE na MorphOS-ie również można wybrać sobie katalog na dysku i określić go w konfiguracji jako partycja dla emulatora i to działa. Mam tak ustawione od dawna w E-UAE, również mam sporo gier zainstalowanych przez WHDLoad i wszystko ładnie działa. A HDF to nie wiem, może raz coś tam sprawdzałem, ale to było tak dawno, że już nie pamiętam, bo i po co mi plikopartycja skoro mogę mieć partycję dla emulatora jako katalog.

[#17] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #14

Poprzednicy odpowiedzieli, ale co tam, i ja dorzucę swoje ;)
E-UAE obsługuje spokojnie HD jako katalog MOSa, dorzucasz tylko linijkę w rodzaju:
filesystem=rw,Workbench:workbenchold (w tym wypadku E-UAE montuje katalog Workbench:workbenchold jako partycję dysku, o nazwie decyduje chyba kolejność, u mnie jest jedna taka katalogo-partycja i UAE nazywa ją DH0)

co do konfigów, to konfig od A500 u mnie wygląda następująco:
kickstart_rom_file=Roms/kick13.rom
immediate_blits=no
cpu_type=68000
gfx_width=320
gfx_height=256
gfx_lores=yes
gfx_linemode=none
gfx_center_horizontal=smart
gfx_center_vertical=smart
gfx_fullscreen_amiga=no
gfx_fullscreen_picasso=no
sound_bits=16
sound_channels=stereo
sound_frequency=44100
cpu_speed=real
chipset=ecs
#gfx_vsync=true
fastmem_size=1
chipmem_size=1
#z3mem_size=0
floppy_speed=0
joyport0=mouse
joyport1=joy0
amiga.screen_type = custom

na tym konfigu chodzi wszystko za A500, moja wersja E-UAE to 0.8.29-WIP3. Tak wogóle to mam zrobiony filetyp Ambienta dla ADF z komendą w rodzaju E-UAE -f A500.config -0 %sp ... gdzie A500.config to podany wyżej konfig, nie używam pliku uae.rc, bo nie trzeba (mam też drugi konfig "A1200" dla bardziej wymagających gier, wybierany z menu kontekstowego ambienta). Oczywiście w podanej akcji powinny być podane pełne ścieżki.
[#18] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@wali7, post #17

W moim przypadku (nie wiem czemu?) plik konfiguracyjny MUSI się nazywać .uaerc. A partycję z systemem ami (mam ze starej mojej Ami) muszę mieć jako pierwszy katalog w partycji z emulatorem E-UAE np. emulatory:systemAmi/ Jeżeli jest więcej katalogów Uae nie rusza.

[#19] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Pero, post #18

Po prawdzie, u mnie plik .uaerc istniał, ale byłem pewien że to pozostałość ze starego E-UAE. Po wykasowaniu go wszystko nadal działa jak trzeba.
A używasz parametru -f? Bo ten parametr nakazuje E-UAE wczytać inny niż .uaerc plik konfiguracyjny. Jeśli używasz -f, to sprawdź SnoopDosem, czy masz dobrze podane ścieżki, może szuka tego pliku gdzieś indziej, nieznajduje, i wczytuje .uaerc.
Aha, uzywam wersji SDL 0.8.29-WIP3, bo nieSDL zachowuje się jakoś dziwnie. Prędkościowo jest OK, bo według autora wolniejsza wersja SDL wyciąga u mnie wg SysInfo 10x A500. W każdym razie gry idą z dzwiękiem zupełnie płynnie.
[#20] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@wali7, post #19

Używam parametru -f i d..a. W mimetypach ustawiłem adf jako menu A500 i A1200. Ale to pryszcz. Tak samo zrobiłem dla DMS. Również używam wersji SDL gdyż zwykła się kaszaniła. Na Pegu 1 niestety dzwięk się dalej tnie w grach, chociaż mi to w zasadzie nie przeszkadza, bo nie mam podpiętych głośników....

[#21] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Pero, post #20

Pero mozesz podeslac swoje konfigi do E-UAE oraz E-UAE, bo to troche dziwne ze masz takie problemy.
E-UAE masz z linka http://fabportnawak.free.fr/uae/ ? Sprzwdz jeszcze raz, bo wersja WIP3 była poprawiana (teraz juz dziala SAVE STATE w noSDL)
U mnie wersja "natywna" dziala szybciej od SDL. Dzwiek sie tnie mniej, a jesli ustawi sie ekran emulacji na 320x256 jest jeszcze lepiej no i jest overlay.
[#22] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@wali7, post #17

Dzięki za wskazówki... a tak w ogóle to ze mnie jest ciapa

Przecież do E-UAE są podane demo-konfigi.

Połączyłem więc twoje dane z danymi z jednego z konfigów, i wszystko działa prawie w pełni sprawnie...

prawie (robi wielką różnicę ;) )

bo nie działa mi AGA (mimo że wpisałem zarówno chipset=aga jak i chipset=AGA), a pozatym czy da się coś zrobić, aby mi myszka się nie aktywowała dla MOS gdy nacisnę MB na skraju ekranu (fullscreen)?

BTW: Przyznam się szczerze że przez moment zapomniałem że to Peg a nie classic ;)

Z ostatniej chwili: Dobra... już AGA jest ok (musiałem na emulowanej Ami dopisać do s-s rozkaz AGAOn)... zostały tylko już ta aktywacja myszki

Ostatnia modyfikacja: 19.10.06 03:01
[#23] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #22

Dziwne, u siebie żadnych AGAon nie wpisywałem :)

[#24] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Korni, post #23

AGA działa po uruchomieniu SetPatch w AmigaOS, z tego co wiem. U mnie też żadnych AGAOn wpisywać nie musiałem, no ale może to właśnie przez to że uruchamiam cały system, z Workbenchem, a nie np. system bez sekwencji startowej.

[#25] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Norbert, post #21

Ściągnąłem sobie nowe E-UAE z podanego linka i wreszcie poprawnie działa mi wersja bez SDL, okran w fullscreenie jest ładnie rozciągnięty na cały ekran (w SDL jakoś tak głupio... niby widać cały, ale jest denerwująco przesunięty). Za to pojawił się inny problem... czy wersja nie SDL obsługuje joystick? SDL owa działa bezproblemowo z joypadem, a ta nie chce :( . Obie wersje korzystają z tych samych plików konfiguracyjnych (czyli mój plik configu do A500 podałem gdzieś wyżej w tym wątku)
[#26] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@wali7, post #25

Jakby nie obsługiwała, to poczułbym się załamany. Mam sobie wreszcie kiedyś kupić joypada, bo na klawiaturze nie jest tak przyjemnie :)

[#27] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Korni, post #26

Można sobie skonfigurować pada tak, aby jego przyciski "udawały" naciśnięcie przycisków na klawiaturze. Ale skoro SDLowy E-UAE obsługuje pada bezpośrednio, to dlaczego nie SDLowy nie może?
Ktoś ostatnio pisał, że obsługa joysticka jest robiona właśnie przez SDL.library, więc może dlatego....
[#28] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@grxmrx, post #24

Ja przegrałem cały system z classic'a. Tam działało bez problemu. Prawdą jest że wywaliłem parę linijek z s-s, ale na E-UAE robiły one jaja (programy, nie linijki), lub po prostu niue działały.

[#29] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@wali7, post #25

U mnie działa Joy(pad) bez problemu. Musiałem tylko zmienić joyport1= z joy0 na joy1

[#30] Re: Problemy z UAE pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #22

A nie wie ktoś, jak załatwić sprawę tej aktywacji myszki?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem