[#1] DVD w MorphOS
Witam!
Mam od niedawna Pegasosa, poustawiaîem wiëkszoôc rzeczy, ale mam problem z filmami DVD.
Otóű na Ambiencie pokazuje sië îadnie pîytka, mogë zobaczyc zawartoôc, jednak jak chcë obejrzec film pod MPlayerem to on nie moűe znaleúc pîyty i blokuje sië system - pomaga tylko restart. Dzieje sië tak z większoôciâ filmów.
Mój sprzët to Pegasos II, DVD LG DVDRAM (GSA-H10N-tak pokazuje SCSIConfig), MorphOS 1.4.5, najnowszy ambient i MUI.
Czy czegoô nie zainstalowaîem, czy trzeba ustawic mount liste dla DVD i jeôli to jak?

Pozdrawiam

Ps. Dlaczego pod AWEbem mam pozamieniane c z ë, tzn. jak piszë ë i c, to pojawia sië c, a po podglâdzie wszëdzie jest ë (te c to polskie, ale sië nie wyôwietla)?

[#2] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #1

Co do filmów to niestety niewiele mogę pomóc, bo nie mam w Pegasosie napędu DVD, warto wejść na nasz kanał IRC i popytać na przykład. Jeżeli chodzi o polskie znaki, masz w systemie ustawioną nieprawidłową mapę klawiatury, sprawdź, czy jest to "pc104_pl".

[#3] Re: DVD w MorphOS

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Klawiaturë mam ustawinâ ISO-PL z pakietu ISO-AmigaPL. Z klawiaturâ PC 104-PL jest jeszcze gorzej.
Hmmm, moűe te fonty z tego pakietu sâ úle spolszczone?

[#4] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #1

Ściagnij sobie "TD mplayer GUI" (nakładka GUI na mplayera) z mojej strony www.tdolphin.org i spróbuj za pomocą niego odpalić filmy DVD (zakładam że masz DVD podpiete jako slave na pierwszej taśmie, jeśli masz inaczej napisz do mnie maila).

[#5] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #3

musisz ustawić mapę klawiatury 104_pl (jest w MOSie od razu) i czcionki w standardzie latin2 wszędzie gdzie pojawiają się polskie literki (a więc jako czcionka ekranowa, systemowa, w ustawieniach MUI - najlepiej globalnie, oraz w przeglądarce internetowej)
a do DVD używam MPlayera i TDMplayerGUI (widzę że sam autor nakładki ubiegł mnie ;) )

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 13:08
[#6] Re: DVD w MorphOS

@wali7, post #5

Mam TDmplayer i nie reaguje wogóle na włożoną płytę (może coś źle ustawiłem), Devedie zaczął widzieć niektóre jak zainstalowałem AmiCDROM-MorphOS. MPlayera mam w wersji 0.91 i 1.0rc1 i jest to samo na obu. DVD jest podłączone na oddzielnej taśmie niż HD i oczywiście na oddzielnym orcie.
Klawiaturę przestawiłem, ale jest ten sam problem, jeszcze sprawdzę z fontami z WindowsaXP, może bedzie dobrze.

[#7] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #6

W ostatnim poście masz już polskie literki OK. :D

[#8] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #6

Po zainstalowaniu czcionek z WindowsaXP jest ten sam problem, mam pozamieniane ę i ć, a na stronie jak widzę pod FireFoxem jest złe kodowanie znaków.
Klawiatura jest ustawiona na pc-104pl, na ekranie mam porawnie po polsku, ale kodowanie na stronie jest złe.

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 13:44

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 13:45
[#9] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #8

Tak, bo pisałem teraz z Maka, gdyż na Pegasosie właśnie zmieniałem czcionki.
Sputnik koduje poprawnie, ale nie można z niego jeszcze pisać.

Ps. Przepraszam, nie zauważyłem że jest edycja i wywaliłem nowy post.

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 13:46
[#10] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #8

Na stronie jest kodowanie ISO-8859-2 i jest na pewno dobrze (zawsze możesz w przeglądarce wyświetlić źródło strony i to sprawdzić). Natomiast instalując pod MOS-em czcionki TrueType trzeba podać stronę kodową (oczywiście również ISO-2).

[#11] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #8

AS napisał(a):

> mam pozamieniane ę i ć,[...] [...] na ekranie mam porawnie
> po polsku, ale kodowanie na stronie jest złe.

Na jakiej stronie? Bo jeśli na PPA, to może masz po prostu włączone w ustawieniach AmigaPL zamiast ISO-8859-2.
[#12] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #6

Z dvd jedyny problem - niektore mplayery kiepsko synchronizuja, co do czcionek, to jesli to ttfy, to przy instalowaniu nie podawaj względnej sciezki tylko bezwzględną. Taki maly blad programu do ustawien.

[#13] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #6

Dodaj do TDmplayerGUI w additional options "-dvd-device ide.device:2" (2 jesli masz DVD jako master na drugiej taśmie, a 3 jeśli slave na drugiej taśmie) i teraz sprawdz czy odpala tytuły/tracki (kilka pierwszych) z DVD, aha nie zapomnij odpowiednio zaklikać "mplayer executable is v1.0+" w settings'ach i dać Use lub Save. Jak odklikasz "no shell" to będziesz widział jakie problemy ma mplayer.

[#14] Re: DVD w MorphOS

@Kaczus, post #12

Czcionki do wyôwietlania strony mam bitmapowe z pakietu ISO-AmigaPL. Ustawienie w AWebie mam poprawne ISO-8859-2. Przy instalacji ttf-ów ustawiîem strone kodowâ 8859-2.
Jednak problem się pojawia. Może gdieś w ustawiniach coś jeszcze trzeba zmienić?

[#15] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #14

czcionki ISO-AmigaPL maja to do siebie, ze albo wyswietlaja zle ę ć w jednej albo w drugiej wersji... bo sie te kody pokrywaja, ale z innymi znaczeniami.

[#16] Re: DVD w MorphOS

@Rafael/ARMO, post #13

Dzięki Rafael. Poszło, trzeba było dopisać w additional options device i działa. Nareszcie

[#17] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #16

W następnej wersji TDmplayerGUI, device:unit dla DVD i VideoCD będzie już na zakładce "settings"

[#18] Re: DVD w MorphOS

@Rafael/ARMO, post #17

To drugie pytanie, dlaczego płyty z filmami VCD (oryginalne) nie sa widziane w systemie. Nie pojawia się ikonka, DOpus4 nie widzi?

[#19] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #18

bo autorzy mosa tego niedorobili niestety.... brak pelnej obslgi tak samo jak przy plytach z muzyka...

[#20] Re: DVD w MorphOS

@Kaczus, post #15

Czy czcionki trzeba instalować w SYS:MorphOS/Fonts, czy wystarczy w SYS:Fonts. Czy będą widziane w systemie.

He, he, już sam sprawdziłem, będą widziane.

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 15:13
[#21] Re: DVD w MorphOS

@Kaczus, post #19

W 1.5 pewnie jest :D

[#22] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #14

Hmm, to sië moűe podîâcze :) Otóű mam ten sam problem z AWebem i polskimi fontami.
Pod IBrowse jest ok, jednak pod AWebem jest tak samo jak opisaî AS. Zainstalowaîem TTFy doîâczane ze Sputnikiem, w podglâdzie FTManagera widaę polskie znaki, podobnie z innymi programami. AWeb juű polskich ttfów nie wyôwietla.

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 15:22
[#23] Re: DVD w MorphOS

@Kaczus, post #19

Czy to tzn., że VCD jak na razie nie można oglądać na Pegasosie? TDMPlayer jakoś nie wyswiatlał ich, bo z muzyką radzi sobie dobrze CD Player choć płyki też nie wyświetla na pulpicie.

I od razy dołączam drugie pytanko. Czy można wyswietlać płyty CD nagrane w wielu sesjach, bo jak na razie to widzi mi tylko ostatnią?

[#24] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #23

Spróbuj uzyc CacheCDFS, przy wlożeniu płyty pokazywało się okienko z listâ sesji.

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=7255&t=7249

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 15:31
[#25] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #23

Ogladac filmy VCD oczywiscie mozna. Nie mozna jedynie przegladac zawartosci plyty za pomoca filemanagerow.
[#26] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #23

Ogladac mozna, zawartosci nie zobaczysz.... Obsluga danych w systemie nie przewiduje jak na razie takich danych.

[#27] Re: DVD w MorphOS

@Kaczus, post #26

Wracajâc do fontów. Ciâgle jest problem. Zarówno z fontami bitmapowymi, jak równieű z tymi z Windowsa (testowaîem z XP i z 98), a takűe czcionki z firmy Bitstream. Klawiatura jest pc-104.pl.
Tak wyglâda jakby mapa w kodepages úle konwertowaîa, albo jakbym miaî coô úle ustawione.
Hmmm, teraz to na ekranie mam kaszanę z polskimi nakami, ciekawe jak bedzie na stronie.

[#28] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #27

Może został jeszcze gdzieś jakiś komponent pakietu iso-amigapl, który wcześniej instalowałeś? W tym pakiecie chyba nie tylko fonty są. Wylistuj sobie archiwum i na tej podstawie przeszukaj dysk czy coś nie zostało i ci nie miesza.
[#29] Re: DVD w MorphOS

@R-Tea, post #28

Ja stawiam na jakiś problem z AWebem, gdyż pod IBrowsem nie miałem takiego problemu.

[#30] Re: DVD w MorphOS

@Korni, post #29

Możliwe, że to problem AWeba. Nie instalowałem nic z AmigaPL, mam czystego MorphOSa.
A IBrowse stosuje czcionki systemowe, czy ma możliwość ustawienia własnych, bo nie znalazłem? W MUI są ustawione generalnie ISO, a IBrowse wyświetla jakieś inne i np. na PPA są krzaczki zamiast polskich liter. Czy można w Ibrowse wymusić kodowanie w ISO-8859-2, czy stosuje domyślnie czytając ze strony?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem