[#31] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #30

W IBrowse da się ustawić czcionki. Wystarczy wejść do preferencji. Używam fontów z pakietu ISO-AmigaPL.

[#32] Re: DVD w MorphOS

@Korni, post #31

Nie wiem, ale ja chyba jestem ślepy. Przejrzałem całe IBrowse 2.4 i nie znalzłem ustawień fontów, oprócz tych w MUI. Ale tych z MUI, u mnie w każdym razie, IBrowse nie uwzględnia na stronie i nie mam polskich liter. Ponadto IBrowse 2.4 jest u mnie bardzo nie stabilny, blokuje system po kilkunastu sekundach. Może wersja 2.3 lepiej pracuje na Pegasosie?
Dlatego używam AWeba, ale ten ma problemy z poprawnym wyświetlaniem polskich znaków.

[#33] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #32

settings/browser settings, zakladka czcionki ustawione czcioki zwykłe,
nieproporcjonalne i helvetica/arial. Polskie czcionki działają.

[#34] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #32

Jesteś ślepy :P, albo masz coś nie tak. Już nie używam IBa pod MorphOSem, więc więcej nie pomogę. Nie ma czego żałować :D

[#35] Re: DVD w MorphOS

@Korni, post #34

IB: ustawienia/ustawienia, HTML/Czcionki

[#36] Re: DVD w MorphOS

@Kaczus, post #35

Faktycznie czlowiek slepnie od tych komputerow. Niezauwazylem zakladki. Teraz w IBrowsie jest dobrze jesli chodzi o czcionki. Tylko dlaczego taki niestabilny. Moze trzeba cos mu dograc?
Widac ze problem ma AWeb z polskimi czcionkami, ale jest stabilny i dosc szybki.
Dziekuje wszystkim za pomoc.

Ostatnia modyfikacja: 09.01.07 21:56
[#37] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #36

Jak napisalem - u mnie nie ma... pokonfigorowałeś wszystko właściwie?

[#38] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #36

> Tylko dlaczego taki niestabilny. Moze trzeba cos mu dograc?

sprawdz czy tez sie wiesza IB2.4 jak mu wylaczysz w ustawieniach JavaScript support?

[#39] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #36

Jest gdzies wersja IB 2.3 demo w wersji na 060.Polecam goraco,imo ib jest bardzo stabilny w tej wersji pod mosem

[#40] Re: DVD w MorphOS

@AmiChris, post #39

Pod względem stabilności AWeba nie przebije :P

[#41] Re: DVD w MorphOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #38

Posprawdzalem wszystkie ustawienia i znalazlem jakis brakujacy katalog. Ale ustawienie go nie pomoglo w stabilnosci. Objawia sie to tym, ze po wczytaniu podstrony Ibrowse zamraza sie i system. Gdzie ustawia sie ten update Java aby go wylaczyc. W ustawieniach o Javie nie znalazlem automatycznej aktualizacji Javy?

[#42] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #41

z gornego rozwijanego menu mozna wylaczyc js na disable

[#43] Re: DVD w MorphOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #42

Ale to jest wogole wylaczenie Javy. Zreszta to nie jest to, bo po wylaczeniu Javy nadal zawiesza sie. SnoopDos pokazuje w tym czasie ENV:JPEGTMP failet - i to jest jego ostatnia wiadomosc.

Ostatnia modyfikacja: 10.01.07 00:19
[#44] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #43

dopisz taki katalog "JPEGTMP" w ENV:, a jak nie pomoze to wejdz do ustawien html-images i podaj mu sciezke "Swap for JPEG decoder:" do RAM: moze o to mu biega.

[#45] Re: DVD w MorphOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #44

Znalazlem juz jeden blad: otoz podmienil mi javascript.library z wersji Mosa na OS4. Podmienilem i ten blad juz sie nie pojawia. Teraz chce jeszcze z ENV uruchomic jpegmem i tu jest blad. Nie wiem czy to powoduje zawieszanie sie IBrowsa, ale Snopdos innych wiekszych bledow nie pokauje. No jest jeden wielki IBrowse ma problemy z wczytywaniem niektorych klas i bibliotek, ale w koncu je doczytuje. Ciekawe ze za kazdym razem pokazuje to inaczej. Nieraz wczytal wszystko bez bledu, a nieraz po 5 probie.

[#46] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #45

Sprawdź czy masz najnowsze klasy MUI, oraz czy się nie dublują.
SYS:Classes/MUI/
MOSSYS:Classes/MUI/
SYS:Apps/MUI/Libs/MUI/

Ostatnia modyfikacja: 10.01.07 12:53
[#47] Re: DVD w MorphOS

@Korni, post #46

Dzieki, faktycznie bylo kilka klas MUI podwojnych. Nie wiedzialem, ze w Apps tez sa klasy. Bo pozostale pilnuje. Jednak mimo to nadal sie IBrowse zawiesza.
Klasy powinienem miec najnowsze, dopiero co pobrane.

Ostatnia modyfikacja: 10.01.07 13:54
[#48] Re: DVD w MorphOS

@Korni, post #22

Do Korniego i ASa:

Jeśli w katalogu głównym z AWebem macie utworzony katalog "charsets" (a w nim jakieś pliki) to albo go usuńcie albo zmieńcie nazwę na np. "charsets - disabled". Ja to w ten sposób rozwiązałem.

[#49] Re: DVD w MorphOS

@El Amigos, post #48

Działa, thx OK

[#50] Re: DVD w MorphOS

@El Amigos, post #48

Mam ten katalog i wszystko działa.... Masz cos nie tak skonfigurowane.

[#51] Re: DVD w MorphOS

@El Amigos, post #48

Zmieniłem i po polski teraz piszę tak: żźśąęłóńęć
Dzięki, nareszcie będzie można mieć stabilną przglądarkę i spokojnie czekać na nowego Sputnika

Ostatnia modyfikacja: 12.01.07 22:32
[#52] Re: DVD w MorphOS

@Kaczus, post #50

Mam ten katalog i wszystko działa....

U Ciebie jakimś cudem działa (a sam widzisz że u mnie, Korniego i ASa ten katalog sprawia problemy). Może nie używasz TT tylko bitmapowych fontów? (albo korzystasz ze standardu AmigaPL a nie ISO)

W każdym bądź razie - brak tego katalogu pomaga.

[#53] Re: DVD w MorphOS

@AS, post #47

zainstaluj nowego JIT Trance v50.12

http://www.morphos-team.net/news.html

http://download.morphos-team.net

[#54] Re: DVD w MorphOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #53

Dzięki. Faktycznie pomogło nowe Trance. Po krótkich testach IBrowse 2.4 nie zawieśił się w tych miejscach, gdzie do tej pory to robiił.
Jednak gdy AWeb teraz ładnie pracuje z polskimi znakami, to IBrowse racej będzie miał sporadyczne zastosowanie.
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem