[#1] MOS 2.0
Tak się zastanawiam na jakiej zasadzie będzie się odbywać instalacja MOS-a 2.0 (jak się oczywiście ukaże). Czy będzie go można "apdejtnąć" na 1.4.5 czy trzeba instalować wszystko od nowa i wszystkie przypisy będą stracone?
Poza tym mam pytanie czy w komplecie będzie nowe MUI czy też trzeba będzie doinstalować?
Może by tak ktoś odpowiedzialny za nowego MOS-a by informował o stanie prac? Jakieś njusy, co będzie nowego, co poprawiono itp. itd.
Pozdrawiam
[#2] Re: MOS 2.0

@Arbuz, post #1

mui bedzie w komplecie. nic nie trzeba bedzie instalowac.

[#3] Re: MOS 2.0

@kiero, post #2

A sama instalacja jak będzie się odbywać? Zamiana plików czy pełna reinstalacja (formatowanie partycji, ponowna instalka innego softu)?
[#4] Re: MOS 2.0

@Arbuz, post #3

nie wiem

[#5] Re: MOS 2.0

@Arbuz, post #1

hmm dzielisz skore na niedzwiedzu kiedy mis jeszcze nawet do lasu nie przybyl?
[#6] Re: MOS 2.0

@DRACOX, post #5

Bo tak naprawdę to nawet MIkroszoft czasem ujawnia szczegóły swoich nowych tfurczości. A ja cierpliwy jestem i ciekawy co nowego w Mosie slychać. Poza tym pobawiłem się trochę z Mos 1.5 i fajny był więc zastanawiam się CO NOWEGO :D
[#7] Re: MOS 2.0

@Arbuz, post #6

Arbuz! Nie pisz z błędami! Powinno być TFU!-rczości

[#8] Re: MOS 2.0

@Arbuz, post #3

A po co formatować partycję? MorphOS przecież to jest praktycznie AmigaOS. :) Pojęcie "instalacji" w AmigaOS jest pojęciem nieco na siłę przejętym z innych systemów operacyjnych. Przecież tutaj można wszystko "zainstalować" tak jak się chce. Niczego nie trzeba tracić. Przecież w AOS/MOS to wszystko są tylko pliki i katalogi, które można sobie skopiować, zastąpić innymi, zmienić im nazwy. Nie ma debilnego rejestru czy innych tajemniczych rzeczy. Tu każdy zwyczajny użytkownik może sobie sam "poskładać" system z porozrzucanych po świecie plików i to BEDZIE DZIAŁAŁO. :) Nawet jeżeli skrypt instalacyjny będzie zalecał instalowanie systemu na gołej partycji to przecież jest oczywiste, że całą partycję z MOS 1.4.5 sobie skopiujesz gdzieś do jakiegoś katalogu i potem pododajesz to co było w starym systemie, a czego nie będzie w nowym. Jakieś datatypy, kilka przypisać w user-startup, jakieś ikonki, dodatkowe klasy MUI, programy w WBStartup. Przecież to jest robota najwyżej na 20 minut. :)

Przyznam się, że ja z lenistwa czasem tak po prostu zwyczajnie robię sobie backup całej partycji jak podmieniam Ambienta czy MUI na nowsze. Jakby się coś krzaczyło to po prostu całą partycję kopiuję znów ze zbackupowanego katalogu. To przecież tylko pliki i katalogi. :)

[#9] Re: MOS 2.0

@MDW, post #8

MDW napisał(a):

> To przecież tylko pliki i katalogi. :)

Ooo, to tak samo jak pod linuksem ;)gwizdanie

[#10] Re: MOS 2.0

@Arbuz, post #1

Tak się zastanawiam na jakiej zasadzie będzie się odbywać instalacja MOS-a 2.0

Przecież nie ma MOS-a 2.0?

[#11] Re: MOS 2.0

@szuler, post #9

Ooo, to tak samo jak pod linuksem

Offtopic!

zbanowac

Ostatnia modyfikacja: 02.07.07 16:28
[#12] Re: MOS 2.0

@szuler, post #9

Ooo, to tak samo jak pod linuksem.

Bardzo możliwe. :) Nigdy mnie linuxowe systemy nie interesowały. :)

[#13] Re: MOS 2.0

@Pero, post #7

Przepraszam. Poprawię się

ps. Tak poza tym to nowy Firefox poprawia błędy ale jak wpiszę Mikroszoft to błędu nie poprawia.

Ostatnia modyfikacja: 02.07.07 19:01
[#14] Re: MOS 2.0

@MDW, post #8

Ja to wszystko rozumiem bo tak właśnie robię. Może mało precyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o to że jak MOS 2.0 ma obsługiwać pliki >2GB to i trzeba taką partycję odpowiednim filesystemem potraktować i sformatować.
[#15] Re: MOS 2.0

@Grzegorz Kraszewski, post #10

Tak sobie pomyślałem że jeśli nie ma 2.0 to nie powinno być reakcji na ten temat a tu pierwszy Kiero zareagował więc coś w tym musi być Ale nie chodziło mi o prowokację (samo to tak wyszło) ale chodziło mi o jakieś sygnały z Mostimu, że coś się dzieje przy MOS-ie
[#16] Re: MOS 2.0

@szuler, post #9

Właściwie w Linuksie wszystko jest plikiem ;)
[#17] Re: MOS 2.0

@Arbuz, post #14

to dos.library, a filesystem juz teraz SFS1 ma obsluge plikow powyzej >2GB do 4GB.

[#18] Re: MOS 2.0

@Arbuz, post #15

Przecież nic sie nie dzieje. MOS2.0 to ściema, i nic z niego nie będzie, bo BBRV nie potrafią go na efike skompilować.

[#19] Re: MOS 2.0

@MinisterQ, post #18

Ty w ogóle nawet tak nie waż się myśleć - przecież jeżeli MOS2 nie wyjdzie, to eFunzine zwolni Grzegorza Kraszewskiego z funkcji, jak to szło (?), "naganiacza" i co biedaczysko pocznie bez tej lukratywnej posady...

A tak odrobinę poważniej - skoro MOS2 będzie obsługiwał długie pliki i potrzebna będzie podmiana filesystemu, to zawsze można zrobić backup partycji, sformatować i przegrać dane z backupu na świeżo sformatowaną partycję. (?)

Ostatnia modyfikacja: 02.07.07 19:54
[#20] Re: MOS 2.0

@MinisterQ, post #18

Był w sieci nawet filmik, jak Bill i Raquel przy winie siedzą i Efice i grzebią w skradzionych źródłach MOS-a. Film był wykonany ukrytą kamerą i ktoś z teamu go wrzucił na YouTube, ale Genesi przekupiło serwis tymi pieniędzmi, które do tej pory dzięki mnie zarobiło na Efikach. Linka więc podać nie mogę, bo nie pomyślałem, żeby zgrać na dysk...

detektyw

[#21] Re: MOS 2.0

@Arbuz, post #13

Gdybyś napisał Mikroszajs też by nie poprawił.

[#22] Re: MOS 2.0

@Grzegorz Kraszewski, post #20

Przy okazji tego oświadczenia zaznacz swoją obecność w eFunzine
[#23] Re: MOS 2.0

@Grzegorz Kraszewski, post #20

Ciekawe kto tą ukrytą kamerę podstawił.
Jaka jakość to była?
[#24] Re: MOS 2.0

@DanielJ., post #23

hdtv.
To chyba oczywiste?

[#25] Re: MOS 2.0

@MinisterQ, post #24

Padlem na ziemie

[#26] Re: MOS 2.0

@Arbuz, post #1

A ja mam pytanko, czy MOS2.0 będzie już bez patchów na drukowanie i kłopotów z Turbo Printem?
[#27] Re: MOS 2.0

@R-Tea, post #26

A ja mam pytanko, czy MOS2.0 będzie już bez patchów na drukowanie i kłopotów z Turbo Printem?

Ja nie jestem osoba kompetentna zeby sie wypowiadac w tych sprawach ale sie wypowiem. :D Osobiscie nie liczylbym na poprawie drukowania. Nie wierze, ze ktokolwiek sie zabral za sprawe drukarek. To jest takie nudne... :)

Ostatnia modyfikacja: 19.07.07 21:26
[#28] Re: MOS 2.0

@MDW, post #27

A szkoda... bo gdyby uzyc pakietu canondisk + go rozszerzyc dla tych
drukarek - zycie byloby latwiejsze, to co TP oferuje dla canonow jest
ponizej krytyki.Pewnei z innymi drukarkami moze byc podobnie...

[#29] Re: MOS 2.0

@Kaczus, post #28

Ja nie narzekam na współpracę TP i HP 840c.
[#30] Re: MOS 2.0

@Arbuz, post #1

Witam! podpinam się pod temacik! Czy jest ktoś mądry w stanie powiedzieć jakie elementy będzie w sobie zawierał MOS 2.0? Mam na myśli nie tylko pakiet bibliotek, sterowników i podstawowych narzędzi w katalogach C, Tools oraz Utilities. Nowy poseidon chyba będzie koniecznością w tym pakiecie. Mówię o dodatkach np. edytor tekstu czy zestaw podobny do tego co było w superboundies. Może ktoś coś wie ????

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem