[#1] Duży problem
Panowie na wakacje zabrałem sobie oprócz żony Pegaza. Ale bez monitora. I tu jest problem bo niby podobne monitory (mój LG 795ft+ - znajomego LG T710PH) ale widocznie parametry mojego są zbyt wygórowane bo obraz się nie wyświetla na monitorze znajomego (1280x1024 85Hz). Co mam zrobić bo nawet nie mam płytki z mos-em, żeby alarmowo wystartować i zmienić rozdziałkę. Potrzeba jest wielka bo miałem się pochwalić Pegazem z Mos-em a nie Pegazem z Fedora Core 6 i Fedora7
[#2] Re: Duży problem

@Arbuz, post #1

Ściągnij ISO z MOSem i wypal. Po kłopocie .

[#3] Re: Duży problem

@Korni, post #2

komórką chyba. Zapomniałem dodać że jestem na wczasach w lesie i korzystam tylko z netu przez komórkę więc drogo trochę.
[#4] Re: Duży problem

@Korni, post #2

wersja powerup pójdzie na pegu?
[#5] Re: Duży problem

@Arbuz, post #3

15MB nie będzie się ściągać w nieskonczoność. BTW: Podmontuj sobie partycję z MOSem pod Linuksem, skasuj prefsy i po kłopocie .

Ostatnia modyfikacja: 03.07.07 21:43
[#6] Re: Duży problem

@Arbuz, post #1

Niestety trzeba miec w takich sytuacjach bootowalna plyte. :( Mozna bylo pomyslec wczesniej i przed wyjazdem ustawic jakas hardcorowa rozdzielczsc. No ale oczywiscie to nie jest rozwiazanie problemu. Przeciez mogl na przyklad monitor pasc nagle i musialbys sie przerzucic na inny.

To jest problem i to nie tylko w MOSie. Juz mialem dwa razy taki problem pod Windows tez. :) Nie pytaj nawet jak sobie poradzilem... W trybie awaryjnym odinstalowalem sterowniki karty graficznej i potem mi sie odpalil w jakims hardcorowym 800x600x16 60Hz. :D

A wracajac do tematu... Glupie jest to, ze nie da sie jakos bootowac Pegasosa wlasnie w jakims domyslnym trybie graficznym. Probowalem mu przed chwila przerwac startup-sequence. Ciezka sprawa. Za szybko sie bootuje. :D Bardzo to jest glupi problem i az wstyd, ze istnieje. W takich przypadkach przydalby sie tryb "no startup-sequence". Moze ktos z MOS Team cos poradzi. Przydalby sie jakis sposob na to, bo naprawde czesto ten drobny ale jednak wkurzajacy problem sie pojawia. Wypadaloby to jakos rozwiazac...
[#7] Re: Duży problem

@MDW, post #6

MDW napisał(a):

> To jest problem i to nie tylko w MOSie. Juz mialem dwa razy
> taki problem pod Windows tez. :) Nie pytaj nawet jak sobie
> poradzilem... W trybie awaryjnym odinstalowalem sterowniki
> karty graficznej i potem mi sie odpalil w jakims hardcorowym
> 800x600x16 60Hz. :D

Wciskasz F8 przy starcie i odpalasz jako 'VGA compatible', przynajmniej jeśli o XP chodzi. No ale offtopic to jest, pod MOSem nie wiem co zrobić.

[#8] Re: Duży problem

@MDW, post #6

ja uzwam KeyPressed_MOS

http://nogfx.free.fr/morphos/MOS_Tools.readme

fragment instrukcji:

Whenever you press alt during startup-sequence, boot process will be interrupted
and a shell will be opened. To continue boot process you may then simply close
the shell or reboot if necessary... Now you won't need a boot CD to fix your system :)

Also, WBStartup will be disabled if you press the shift key during boot... No need
to manually move all files from sys:wbstartup :)

Ostatnia modyfikacja: 03.07.07 21:58
[#9] Re: Duży problem

@quaint, post #8

Nie rozumiem po angielsku :(
[#10] Re: Duży problem

@Arbuz, post #1

hmmm, mos2.0 podono ma miec mozliwość odpalania z trybu vga awaryjnego
jak masz linuxa to zedytuj pliki linuxem

[#11] Re: Duży problem

@Fei, post #7

Gdy odpalałem MOSa na świeżo odpakowanym Pegazie miałem podobny problem (mój LCD nie łyka 85hz). Dobrze, że miałem pod ręką starego CRT Hujdaja ;).
[#12] Re: Duży problem

@rzookol, post #10

Nigdy nie udało mi się zobaczyć partycji pegaza (inny dysk) pod fedora core 6 może dlatego że nie wiem od czego zacząć
[#13] Re: Duży problem

@Arbuz, post #12

W PegasosBooku jest to opisane:
1.1.2.3 Mounting partitions of other operating systems
How to mount a FFS partition under Linux ?
Firstly, only FFS partitions are supported. The command is simple, in root mode, type: "mount
/dev/xxxx /mnt/myamigapartition -t affs -o user,rw" (to mount the partition "xxxx"). You
can also add a line in /etc/fstab to mount your Amiga partition at each start :
/dev/xxxx /mnt/myamigaparition affs user,noauto 0 0

Nie wiem dlaczego piszą, że da się zamontować tylko partycję w FFS, zamiast affs wystarczy wpisać asfs. Działało przynajmniej u mnie z Debianem3.1 i Ubuntu5.10.

Ostatnia modyfikacja: 03.07.07 22:44
[#14] Re: Duży problem

@Arbuz, post #9

to ci i tak teraz nie pomoze, ale tak na przyszlosc pozwala uruchomic mosa w konsoli bez systemu po przytrzymaniu alt.
[#15] Re: Duży problem

@Korni, post #5

Korni napisał(a):

> 15MB nie będzie się ściągać w nieskonczoność.

Nie mówił długo, tylko drogo.

[#16] Re: Duży problem

@GumBoy, post #15

Też miałem kiedyś modem... 15MB można przeżyć.

[#17] Re: Duży problem

@Korni, post #16

Korni napisał(a):

> Też miałem kiedyś modem...

Napisał, że przez komórkę.

[#18] Re: Duży problem

@Korni, post #16

W mojej taryfie 15MB to 15 zł. Ja mniej więcej tyle (czasem trochę mniej - ok. 10 zł) miesięcznie wydaję na net z komórki (pomimo posiadania w domu stałego łącza 1Mbit). Po prostu lubię mieć pocztę i strony www zawsze pod ręką. :)

[#19] Re: Duży problem

@MDW, post #18

MDW napisał(a):

> W mojej taryfie 15MB to 15 zł.

Nieźle. U mnie 0.2 PLN za 100 KB w trybie modemu. O ile dobrze pamiętam, bo daaawno nie korzystałem.
A może faktycznie 0.1... nie pamiętam zupełnie. Ale 15 PLN możesz poświęcić.

Ostatnia modyfikacja: 04.07.07 00:52
[#20] Re: Duży problem

@MDW, post #6

MDW napisał(a):

> A wracajac do tematu... Glupie jest to, ze nie da sie jakos
> bootowac Pegasosa wlasnie w jakims domyslnym trybie graficznym.

Fakt, dlatego w 2.0 będziesz mógł wymusić tryb zgodny z VESA w boot-menu.
[#21] Re: Duży problem

@Jacek Piszczek, post #20

Fakt, dlatego w 2.0 będziesz mógł wymusić tryb zgodny z VESA w boot-menu.

Super! Właśnie na taką informację czekałem. :) Cieszę się bardzo.

Ech... Taki Pegasos z MOS 2.0 to naprawdę fajna Amiga. Szkoda, że taka nieprzyszłościowa (brak widoku na kolejne modele normalnego sprzętu) i tak późno powstała.
[#22] Re: Duży problem

@MDW, post #21

MDW napisał(a):

> Ech... Taki Pegasos z MOS 2.0 to naprawdę fajna Amiga.

Uważaj co piszesz ;)

[#23] Re: Duży problem

@GumBoy, post #22

Uważaj co piszesz ;)

Na tym portalu można. :) Ja naprawdę uważam, że Pegasos 2 G4 to moja najlepsza (nawet nie ze względu na prędkość) Amiga. Taki system operacyjny, taka stabilność, takie możliwości. Przecież gdybym to miał w roku 2000 to bym... ja pier... To byłby raj!

[#24] Re: Duży problem

@MDW, post #23

to raczej nie kwestia portalu tylko pewnej firmy zabraniajacej uzywania tego slowa;)
[#25] Re: Duży problem

@quaint, post #24

Dokładnie :)

[#26] Re: Duży problem

@quaint, post #24

to raczej nie kwestia portalu tylko pewnej firmy zabraniajacej uzywania tego slowa;)

O kurcze, faktycznie. Ale wpadłem. Teraz już tylko ucieczka do Meksyku mnie może uratować. :) Chociaż pewny być nie mogę, bo ręka sprawiedliwej firmy może dosięgnąć mnie wszędzie. Organizacja "Krwawe Boingi" ma długie macki i wtyki w każdym zakątku świata. :)

[#27] Re: Duży problem

@MDW, post #23

Nie czytales, co napisano do BBRV? :P Biedny Amigos bedzie musial zmienic ksywe :P

[#28] Re: Duży problem

@MDW, post #26

list z pogrozkami ze stanow juz na bank do Ciebie leci;)
[#29] Re: Duży problem

@Arbuz, post #1

Albo mi sie to snilo albo mozna z poziomu OF smigac po partycjach MOS'a, wystarczy znalezc plik screenmode.prefs i zmienic mu nazwe lub skasowac i wtedy Morphos powinien wystartowac w jakiejs defaultowej rozdzialce.
[#30] Re: Duży problem

@Kaczus, post #27

A co napisano? Albo gdzie można o tym poczytać?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem