[#1] MorphOS na Mac Mini?
Informacja na forum Amiga.org

[#2] Re: MorphOS na Mac Mini?

@mailman, post #1

"doesn't mean it's gonna be available any time soon."

No jak wszystko związane z mosem - za dwa tygodnie, "za świnty nigdy" - jak to się mawiało w moich stronach.

Jakaś chora moda nastała na pokazywanie filmików z jednej i z drugiej strony, kreowanie jakichś legend, opium dla amigowego "ludu", pokazywanie cudów, raju obiecanego, albo innego yeti. Ktoś coś widział, gdzieś, kiedyś, może...
Z jednej strony jakieś procesy o pożal się ktokolwiek "prawa", z drugiej strony parodia czeskiego filmu z pewnym Schmidtem w roli głównej...

[#3] Re: MorphOS na Mac Mini?

@MinisterQ, post #2

W Twoich stronach mieszkają sami niepoprawni pesymiści

[#4] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Pero, post #3

Niepoprawni optymiści zwykli mylić zdrowy realizm z pesymizmem. :P

[#5] Re: MorphOS na Mac Mini?

@mailman, post #1

I co z tego? Nie dla psa (usera) kiełbasa (mos 2.0).

[#6] Re: MorphOS na Mac Mini?

@UZi, post #5

heh a pamietam nie tak dawne czasy kiedy to os4 dla klasykow byl takim Yeti ..moze i mos 2.0 kiedys wyjdzie
[#7] Re: MorphOS na Mac Mini?

@DRACOX, post #6

za niedlugo nie bedzie juz dla kogo go wypuszczac wiec pozostanie nadal takim graalem ;)

[#8] Re: MorphOS na Mac Mini?

@mailman, post #1

To ja dorzucę trochę rozsądku do tego wątku:

Niech sobie go wsadzą! ;)

... maca oczywiście

[#9] Re: MorphOS na Mac Mini?

@DRACOX, post #6

nie był yeti bo było wiadomo że istnieje i działa, co więcej że działał wczesniej nawet niz wersje na A1

[#10] Re: MorphOS na Mac Mini?

@MinisterQ, post #2

W zasadzie to kiedys pokazywano też MOSa działającego na A1...

[#11] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Kaczus, post #10

Ale A1 widzialo mniej "ludu" niz samego MOSa 2.0 :P
[#12] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Andrzej Drozd, post #11

Za to używa więcej "ludu" niż samego MOSa 2
[#13] Re: MorphOS na Mac Mini?

@amigafan, post #12

Ostatnio troche A1 popadało więc niczego nie moża być pewnym :P

[#14] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Kaczus, post #10

To było kiedy Teron jeszcze na OpenFirmwarze działał... ileż to lat temu...
[#15] Re: MorphOS na Mac Mini?

@rzookol, post #9

A co to daje, że wiadomo że jest? Yeti też podobno jest
Większośc użytkowników pegasów i efik myślało, że jak są oficjalne pokazy Mosa 2.0 działającego na sprzęcie to już mały krok do jego oficjalnej prmiery, ale niestety musimy czekac i czekac Śpioch
[#16] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Jacek Piszczek, post #14

spoko, ja tylko przypominam, że pokazywano wiele rzeczy, chocby mosa 1.5 :) Co innego jednak pokazywac, co innego udostępnić :)

[#17] Re: MorphOS na Mac Mini?

@ZED^lM, post #15

Pokazy nie oznaczają na 100 % że coś będzie dostępne szybko :)

[#18] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Drako^lM, post #17

Właśnie w normalnym świecie pokazy oznaczają że coś będzie dostępne szybko, lub też w niedługim czasie. ;)

[#19] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Sir_Lucas, post #18

A w zakręconym świecie Amigowym i otoczkach nawet nie gwarantują, że w ogóle będzie dostępne: MOS 1.5, Wertep, Dragon i wiele wiele innych.

[#20] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Sir_Lucas, post #18

I tak i nie :)

[#21] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Sir_Lucas, post #18

W amigowym świecie nic nie jest gwarancją :P

[#22] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Sir_Lucas, post #18

Ałe jak wszyscy wiemy, normalny świat jest gdzieś indziej... jakby to było w języku używanym w Lądku Zdroju: The normal world is OUT THERE, correct?

Ostatnia modyfikacja: 17.01.08 11:03
[#23] Re: MorphOS na Mac Mini?

@wali7, post #22

Trzeba bardziej zaakcentować GDZIEŚ ;)

The normal world is SOMEWHERE out there ;)

Poprawiasz mi humor

[#24] Re: MorphOS na Mac Mini?

@MinisterQ, post #4

Aż takim optymistą to nie jestem :D

[#25] Re: MorphOS na Mac Mini?

@ZED^lM, post #15

Ponoć do końca roku pojawi się porcik, zaraz po MOS 2.3..

Ja mam takie pytanie..

W tych Macach Mini siedzi jedno zło, które mi spać nie daje.

Jest tam Radzio z 32 (ew 64, których na żadnym ebay'u nie widziałem) MB pamięci...

Czy to nie jest jakoś mało? Czy Mac Mini w ogóle pozwala na wymianę GFX lub rozbudowę pamięci?

//nie, nie pozwala na wymianę, o rozbudowie RAM nic nie znalazłem.

Czy takie coś udźwignie w ogóle rozdzielczość 1920x1200 (taką rozdzielczość ma natywnie mój monitor LCD)?

//hm.. wg specyfikacji ATI, pod MacOS - da się.. ciekawe jak to działa w praktyce..
//-> http://ati.amd.com/products/radeon9200/radeon9200me/specs.html

Danke!

Ostatnia modyfikacja: 16.07.2009 11:20:10
[#26] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Kokos, post #25

pamiec spokojnie sobie rozszerzysz. ja mam m.mini z 1 gb ( widzialem na ebay'u jakiegos z 2 gb ram'u, chociaz nie jestem pewien, czy 2 giga w przypadku wersji g4 jest wogole do upchniecia na plycie). radeon 9200 z 32 mb pamieci. taki return to castle wolfenstein smigal w 800/600 ze hej (inne starsze pozycje oczywiscie tez. wkurzylem sie w momencie, gdy chcialem przetestowac wersje demo colin mcrae, bo okazalo sie, ze wymaga min 64 mb pamieci graficznej ;/ co do wymiany karty gfx... teoretycznie chyba jest to mozliwe. proca rowniez mozesz troche podkrecic ( http://www.lbodnar.dsl.pipex.com/macmini/ ) . kupilem to specjalnie dla mos'a i czekam ;] i tak sobie tez mysle o pewnych problemach "na przyszlosc", ale zwiazanych z wi-fi pod mos'em. ciekawe, czy mos team planuje dodac jakies sterowniki dla modemow wi-fi w wersji usb ( bo wiadomo, ze nie wszystkie makowki maja standardowo wi-fi ). przeraza mnie troche wizja wlaczonego laptopa sluzacego jako zrodlo sieci (ktora dostepna jest tylko przez wi-fi ), wiec mnie osobiscie najbardziej narazie martwia sterowniki dla modemow(?)

[#27] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Kokos, post #25

Niestety 32MB pamięci graficznej to jest za mało. :( Jednak nie jest tak mało jakby się to mogło na pierwszy rzut oka wydawać, bo podobno wersja MorphOS-a dla MacaMini będzie jakoś lepiej wykorzystywała pamięć graficzną. Obecna wersja MOSa w Pegasosie podobno strasznie "trwoni" pamięć graficzną. W sumie co się dziwić skoro karty ze 128 MB kosztują 0 złotych i działają bardzo ładnie w Pegasosach. Ja głównie z tego powodu bym nie wymieniał Pegasosa 2 G4/1000 na MacaMini. Jak będę używał ekranu w swojej standardowej rozdzielczości, czyli 1600x1200 to trochę pamięci graficznej pójdzie (jak dobrze liczę to w 32bitach ok. 7,5 MB). Trochę szkoda, że znów mamy jakieś takie głupie ograniczenie. Z drugiej strony to GUI MacOSX jest mocno "graficzny" i właściwie bez akceleratora 3D nie bardzo ma sens. No i jakoś to na tych MacachMini przecież chodziło.

[#28] Re: MorphOS na Mac Mini?

@MDW, post #27

moim zdaniem mac os x na wspomnianym radku 9200 32mb smigal wysmienicie (1gb ram, cpu 1,25ghz) i bylem bardzo, ale to bardzo mile zaskoczony. wszystkie te bajery typu animowany dock, zwijanie/rozwijanie okien, przesuwanie z zawartoscia, zreszta wiadomo o co chodzi... jezeli mos na tym samym modelu macmini bedzie dzialac podobnie (w sensie ogolne odczucie komfortu i "plynnosci" dzialania ), no to dla mnie bomba :)

ps. Wiecie co , no nie wiem, ale za bardzo nie rozumiem do czego tych 32 mb bedzie za malo ? przeciez ludzie chyba maja swiadomosc tego, ze wspomniany komputer ( sam hardware) , jak rowniez os pod kontrola ktorego to bedzie niebawem ( ) dzialac kierowane sa raczej nie do uzytkownikow, ktorzy oczekuja dzialania najnowszych gier i grafiki rodem z konsol ( no chyba, ze o psx mowa ) ? moim zdaniem - zdaniem przecietnego user'a, ktory chce obejrzec film, posluchac mp3, zagrac w stare gry pod emulatorem, odpalic jakiegos tracker'a, sprawdzic poczte i porulezowac z przestawianiem ikon - 32mb wystarczy. Coz zrobic... bedzie nowy sprzet , ktory bedzie oferowal wysoka wydajnosc (ktora bedzie mogla byc wykorzystana ) za rozsadna cene, to kupi sie nowy sprzet. MacMini na dzien dzisiejszy - MOIM zdaniem - jest najlepszym rozwiazaniem dla moich potrzeb. Oczywiscie "prawie", bo oficjalnego MorphOS'a wspierajacego macmini jeszcze nie ma

[#29] Re: MorphOS na Mac Mini?

@MDW, post #27

"Obecna wersja MOSa w Pegasosie podobno strasznie "trwoni" pamiec graficzna"

mozesz rozwinac? jakies zrodlo takiej informacji?

[#30] Re: MorphOS na Mac Mini?

@Kokos, post #25

Kokos, nie ma możliwości wymiany karty grafiki w mini albo zwiększenie ilości pamięci. Na makowych forach widziałem podchody ale nikt się tego nie podjął bo wymagałoby to sporej ingerencji w ten mikrosprzęt.

Mój mini 1.5ghz z 64mb ramu spokojnie dźwiga rozdzielczość 1600x1050 i OsX działa całkiem znośnie, czasem daje się we znaki gdy mam np otwartą stronę www z mnóstwem flasha - wtedy scrollowanie działa mniej płynnie niż zwykle.

Mac Mini nie obsłuży więcej niż 1GB pamięci. Jak dla mnie takie parametry wystarczą dla MOSa, żeby pracować o wiele wydajniej niż na Pegazie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem