[#1] Padł Mac Mini :(
Kurcze przedwczoraj padł mi Mac, właśnie zadzwonili z serwisu, że nie podniosą płyty, a naprawa jest zupełnie nie opłacalna, a jeszcze 14 dni temu zarejestrowałem na nim MOS-a. Czy są jakieś zniżki jeżeli padnie Mac przy zakupie nowej licencji :) ?

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2010 12:10:51
[#2] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #1

Czy są jakieś zniżki jeżeli padnie Mac przy zakupie nowej licencji ?

To nie ma jednej licencji na wszystkie Maci?
[#3] Re: Padł Mac Mini :(

@Andrzej Drozd, post #2

Czyli jak kupię nowego przegram keya powinien działać ? Chyba nie. Właśnie jakiegoś szukam na allegro.

[#4] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #3

No powinien. Tak mi sie wydaje. Kupiłeś MOSa i już. To byłby jakiś karygodny żart abyś musiał płacić za niego dwa razy.

Jedynie może być tak, że jeżeli licencja nie pozwala, to nie możesz mieć tego MOSa na dwóch kompach jednocześnie.

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2010 12:18:42
[#5] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #3

Musisz napisac do kogos z teamu (nie pamietam wlasnie do kogo), w przypadku padu sprzetu o ile pamietam dalo rade zmienic uzytkownika.

[#6] Re: Padł Mac Mini :(

@stefkos, post #5

Ok mam parę dni więc może do tej pory coś się dowiem.

[#7] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #1

mamy w lublinie jakis serwis maków ?

[#8] Re: Padł Mac Mini :(

@rzookol, post #7

ale mamy elektroniczny, na wolskiej oddałem "Eletronik" czy coś takiego. Podjęli się naprawy. Nigdzie indziej nie chcieli.

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2010 12:35:49
[#9] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #8

Jak nie podniosą mini poproś może o jakieś pisemko stwierdzające Pad systemu i MorphOS Team, zgodnie zresztą ze wcześniejszymi zapowiedziami, powinno Ci wygenerować klucz na nowego mini.

[#10] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #8

A kwaku85?
Może warto zapytać?
[#11] Re: Padł Mac Mini :(

@stachu100, post #10

Hmmmm, zaraz wyślę maila. Najgorsze, że jest brak części zamiennych, nie wiem jeszcze co dokładnie padło, ale dzisiaj się dowiem. W razie co już mam na oku Maca na allegro. Bo jak koszt naprawy wyniesie ~300 - 400 zł to naprawa jest już nieopłacalna.

[#12] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #11

Najczęściej padają połaczenia pomiędzy układem scalonym a płytką drukowaną. Tak zwane "kulki". Robią się na nich przerwy w połączeniach. Zazwyczaj układy pozostają 100% sprawne. Wystarczy układ/układy wylutować, postawić nowe kluki i wlutować.
Osoby o mocnych nerwach potrafią włożyć taką płytę do piekarnika gazowego i podgrzać do temperatury 190-200 stopni. Dość często następuje naprawa uszkodzonego połączenia. OK
Sam znam nawet człowieka który tak zrobił z tanią kartą graficzną. Działa do tej pory. :)

Ale do sprzętu droższego typu płyta główna metoda "piekarnikowa" nie jest zbyt zalecana. Istnieje możliwość uszkodzenia czegoś przy okazji.
[#13] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #11

oni mają schematy minisów ?

[#14] Re: Padł Mac Mini :(

@rzookol, post #13

Schemat nie jest do niczego potrzebny.
[#15] Re: Padł Mac Mini :(

@rzookol, post #13

Nie wiem ja nie znalazłem. Jedyne co znalazłem przez 2 dni to service manual jak rozłożyć i wymienić.

[#16] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #15

Właśnie rzuciłem okiem na ilość układów BGA na płycie głównej.
http://www.lbodnar.dsl.pipex.com/macmini/macmini_board.jpg
3 z jednej strony.
Chyba się nie zmieścisz w 400PLN. No chyba że za pierwszym lub drugim razem trafi na właściwy układ.
Zaczekaj co odpowie kwaku85, ale pewnie potwierdzi to co napisałem.
Jażeli tak, to wkładaj płytę do piekarnika gazowego. I tak nie masz nic do stracenia.
[#17] Re: Padł Mac Mini :(

@stachu100, post #16

a co z ewentualnymi plastikowymi elementami, których nie da się zdemontować?
[#18] Re: Padł Mac Mini :(

@quaint, post #17

Nic.
One są przystosowane do temperatury max 230 stopni. Taka temperatura panuje podczas procesu lutowania w fabryce.

Należy tylko wyjąć bateryjkę oraz wszelkie plastiki, przewody i radiatory czyli wszystko co można normalnie zdjąć rękami/śrubokrętem.
[#19] Re: Padł Mac Mini :(

@stachu100, post #16

możesz przybliżyć teorię piekarnika gazowego :)
(jak rozumiem chodzi o topnienie sciezek)

[#20] Re: Padł Mac Mini :(

@quaint, post #17

Jak już się bawimy, to zamiast piekarnika wziąłbym opalarkę do farby i delikatnie podgrzał rzeczone układy od spodu. Elementy plastikowe mają większą szansę przeżycia wtedy.

[#21] Re: Padł Mac Mini :(

@stachu100, post #18

Dzisiaj odbiorę i wieczorem próbuje. Zamiast ciasta Mac Mini.

[#22] Re: Padł Mac Mini :(

@rzookol, post #19

Wujek google Twoim przyjacielem :)

http://www.addictivetips.com/computer-tips/fix-your-graphics-card-by-baking-in-oven/

Chodzi o topienie kulek pomiędzy układem BGA a PCB.
[#23] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #21

w końcu strucla ;) Powodzenia!

[#24] Re: Padł Mac Mini :(

@G. Kraszewski, post #20

Opalarka do farby ma dwie duże moim zdaniem wady:
1) Nie ma dobrej kontroli temperatury.
2) Podgrzewasz miejscowo co prowadzi do deformacji PCB. W piekarniku całe PCB jest w miarę równomiernie podgrzewane.
Edycja:
Trzecia wada:
Trzeba ją mieć. :)

Piekarnik gazowy jest zdecydowanie częściej spotykany w gospodarstwie domowym.

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2010 13:41:15
[#25] Re: Padł Mac Mini :(

@stachu100, post #24

No nie wierzę, Sand będzie robił jabłecznik :D

Staszek chyba ostatnio Janka Muzykanta czytał czy co ;)

[#26] Re: Padł Mac Mini :(

@pampers, post #25

Spróbuje, nic mi innego nie pozostało. Zobaczę wieczorem czy wyjdzie z niego jabłecznik z cynamonem. Ustawić go na 150 stopni ? czy więcej ? Ewentualnie mogę w elektrycznym to zrobić tylko do rodziców trzeba podjechać.

[#27] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #26

Chyba jak robią to na 200 stopni. Folia aluminiowa pod spód + kulki z folii jako podstawki. Elektryczny może być lepszy, bo tam chyba jest opcja równomiernego rozkładu temperatury (jakiś termoobieg, czy cuś). Jedni mówią, żeby wkładać do nagrzanego piekarnika, a inni radzą wkładać do zimnego i podgrzewać (żeby nie było nagłych zmian temperatury - to chyba nawet ma sens).

Pozostają kwestie: którą stroną do góry i ile zdrowasiek poczekać przed wyłączeniem grzania.

[#28] Re: Padł Mac Mini :(

@Andrzej Drozd, post #4

Licencja jest na konkretny sprzęt (związana z unikalnym identyfikatorem płyty głównej). W przypadku nieodwracalnego uszkodzenia przysługuje darmowa licencja na inną, dowolnie wybraną przez użytkownika maszynę. Jeśli kogoś stać na posiadanie kilku komputerów, to powinno być go też stać na kilka licencji.
[#29] Re: Padł Mac Mini :(

@sand, post #26

Radziłbym poczekać na opinie kwaku85.
Zastosuj metodę "piekarnikową" tylko wtedy jeżeli powie że koszt będzie większy niż jesteś w stanie zapłacić.

I pamiętaj że nikt nie da Ci 100% gwarancji że naprawa zakończy się sukcesem.

Metoda "piekarnikowa" skutkuje w ok. 70-80%, także przygotuj się na ewentualną porażkę. :(

1) Zobacz jak przygotować płytę do włożenia:
http://hardforum.com/showthread.php?t=1421792
Genaralnie wyjmij wszystko co się da i podłóż podkładki z folii aluminowej pomiędzy płytę a blachę.
2) Piekarnik podgrzej do ok. 200 stopni Celsiusza. Potem włóż płytę.
3) Przy temperaturze piekarnika 200 stopni "piecz" płytę ok. 8-10 minut.
4) Po tym czasie wyłącz gaz ale nie otweiraj drzwiczek ani nie wyjmuj płyty! Pozwól jej spokojnie ostygnąć w środku.
5) Po 20 minutach od wyłączenia gazu wyjmij płytę, podłącz wszystko i przetestuj.
6) Jak dalej nie działa możesz powtórzyć procedurę tylko że z temperaturą 220 stopni Celsiusza. I tak nie masz nic do stracenia. :)

Co od piekarnika elektrycznego:
Chyba można; nie wiem. Termoobieg w elektrycznym byłby wskazany.
[#30] Re: Padł Mac Mini :(

@Jacek Piszczek, post #28

przy czym komputery kosztują mniej niż licencja więc trochę z tym przesadzasz

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem