Mam kilka pytań związanych z tworzeniem grafiki na maszynach wyposażonych w 32 MB VRAM.
Posiadam eMaca z Morphos-em i chciałbym spróbować zrobić na nim coś pożytecznego. Przeglądałem różne materiały (stosując się do wskazówek z forum) odnoście działających na motylku języków programowania i programów graficznych. Chciałbym stworzyć grę (wiem, wiem :) ) z grafiką podobną (chodzi o sposób ukazania pola gry i postaci) do gry Commandos z PC. Ma to być przygodówka. Postacie, zwierzęta, drzewa, budowle spróbuję stworzyć w Blenderze. Wykorzystam do tego laptopa, a efekt końcowy chciałbym przenieść na Morphos-a wykorzystując dostępną wersję Blendera. No to teraz pora na pytania:
1) Zastanawiam się, czy w grze z tego typu grafiką mam wykorzystać program do grafiki 2D (droga, ścieżka coś co będzie poza polem działania postaci w grze - nie wiem czy fachowo to nazywam), czy ograniczyć się tylko do Blendera? Załóżmy, że muszę korzystać z programu do grafiki 2D co lepiej wybrać PPainta, czy fxPainta? Co ma lepsze możliwości i działa lepiej na Morphos-ie?
2) Na co zwrócić uwagę przy tworzeniu w Blenderze i nie tylko, by projekt nie zabierał więcej niż 20 MB VRAM? Właśnie, czy 20 MB zarezerwowane na obsługę grafiki w grze przy łącznej ilości 32 MB VRAM to nie za dużo?
3) Jaka rozdzielczość i głębia kolorów byłaby najlepsza na moim sprzęcie i Morphos-ie (gdyby te 20 MB okazało się w sam raz)?
4) W Internecie natrafiłem na takie informacje
http://troman.pl/?p=817 http://troman.pl/?p=722 . Pomyślałem, że byłyby one przydatne przy projektowaniu. Szczególnie interesuje mnie opcja wykorzystywania plików, w których zapisane są dane Motion Capture. Korzystał ktoś z tego, czy przykładowe pliki można wykorzystać bez problemu, czy są jakieś obwarowania? Jak się sprawdza pierwsza opcja z pierwszego linku?
5) Zastanawiałem się, czy jest możliwe w projektowaniu animacji postaci, wykorzystanie nagrania wideo (klatka po klatce) w celu naniesienia ruchów z pliku wideo na ruch animowanej postaci albo przynajmniej określenia, w którym momencie i w jaki sposób porusza kończynami, głową?
6) Czy do przechwycenia obrazu i wykorzystania go jak wyżej przyda się VHI Studio ?
7) Robił ktoś coś w Match Moving? Podobno to taki ubogi krewny Motions Capture do wykonania na darmowym oprogramowaniu w domu i ma możliwość współpracy z Blenderem?
Ostatnia modyfikacja: 07.02.2011 17:08:16