Forum » PPA
[#1] Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum
Właśnie zainstalowałem na forum wybór kodowania znaków w treści wiadomości.
Na razie z takiej opcji mogą skorzystać jedynie zarejestrowani użytkownicy forum.
Kodowanie znaków można wybrać w edycji profilu jak i przy rejestracji nowego użytkownika. Co prawda nie wiem czy skrypty działają na 100% dokładnie, ale powinny.

Opcja wyboru kodowania nie działa jeszcze na podgląd wysyłanej wiadomości.
Użytkownicy forum, którzy nie są zarejestrowani nie mają jeszcze, ale także będą mieli możliwość wyboru kodowania znaków.
W najbliższym czasie (może w przysłym tygodniu) powinny dojść powyższe usprawnienia.

Jeśli ktoś chciałby przetestować działanie wyboru kodowania to proszę testować pod tym postem :)
Wszystkie zauważone błędy (jeśli jakieś są) proszę jak najszybciej zgłaszać na forum lub na adres [email]redakcja@ppa.ltd.pl[/email]

[#2] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@grxmrx, post #1

No to spróbujë i przetestujë (pűetestójë ;))

[#3] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@Baron Althaar, post #2

No i coś chyba nie tak jest ;)
Bo krzaczki widze.
Ale u mnie działa OK.
Hmm..
Czy na pewno wybrałeś AmigaPL w edycji profilu?

[#4] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@grxmrx, post #3

Na pewno mam ustawione AmigaPL i na pewno piszę teraz w AmigaPL :)

a teraz mały test: żółw błotny żre trawę i liście, a potem oblizuje się zamaszyście

[#5] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@Baron Althaar, post #4

O chyba jest już OK - nic nie krzaczy. To pięknie!

[#6] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@Baron Althaar, post #5

:D

Mam nadzieje, że to nie był błąd w skrypcie :)
Ale sprawdzi się jeszcze po kilka razy :)
Dzięki za betatesty :))

Jeszcze tylko podgląd i wyor dla niezarejestrowanych no i komentarze w newsach :)

[#7] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@grxmrx, post #6

No ciekaw jestem co się dzieje... To w końcu są błędy czy nie? :)
[#8] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@SirLEO, post #7

Testy ze zmienionym kodowaniem w ISO, to wyżej pisałem jak byłem zalogowany ze starego 'konta' i nie ustawiałem w profilu kodowania, było APL jak teraz zmieniałem na ISO.
Nie wylogowywałem się.
[#9] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@SirLEO, post #8

Teraz jestem niby wylogowany, ale status nadal mam, ze zalogowany, w moim profilu jest pusto, nie ma imienia...
[#10] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@Sirek, post #9

No i wywaliłem usera widmo i wróciło wszystko do normy :)
Wyskoczyło bym się zalogował chcąc tu odpisać, a powyższy post napisałem niezalogowany niby. :)
[#11] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@grxmrx, post #1

Dobra próbuję. ĄĆŚŻŹÓŃąćśżźóń. Chyba jest OK?. Koniec testu nic nie wybuchło

[#12] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@Arbuz, post #11

Pisałem to na Ami wczoraj. Dziś sprawdzam w pracy na grzybie i jest OK
Tylko czemu nadal nie mam na ami polskich liter tylko krzaki? Przy wpisywaniu komentarza wpisujć polskie znaki i jest Ok, ale przy czytaniu wszelakich njusów i kometarzy jest porażka. Czekam na pomoc.
ps. świetna sprawa z tym kodowaniem. Poydrawiam.

[#13] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@Arbuz, post #12

Widzicie jest jednak mały problem (na grzybie) bo zamias ,,z'' jest ,,y'' a zamias e z ogonkiem ,,ć''. Dziwne no nie?

[#14] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@Arbuz, post #13

W którym miejscu?
Jakie kodowanie masz ustawione w profilu i z jakiego komputera wysyłasz wiadomości?

Bo na grzybie AmigaPL chyba nie masz ustawione w systemie/przeglądarce, a jeśli wybrałeś w profilu AmigaPL i wysyłasz posty z grzyba, na którym standard kodowania masz ustawiony na ISO2 to właśnie w tym problem, bo wiadomości napisane w ISO wtedy się przekonwertują na ISO i dlatego np. "ę" przekonwertuje się na "ć".

[#15] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@grxmrx, post #1

A co to jest ISO-8592, które jest do wyboru w profilu?

[#16] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@jrzeuski, post #15

Słuszna uwaga, powinno być iso-8859-2. Nazwa kodowania w wersji roboczej była chyba wpisana z pamięci :)
Za chwile zmienie na poprawną nazwę tego kodowania.

[#17] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@grxmrx, post #14

Teraz piszę z Ami. A poprzedni komentarz pisałem z grzyba w pracy po konsultacji z informatykiem stwierdził, że nie będzie nic kobinował w sieci zakładowej abym mógł sobie wysyłać cytuję: jakieś komentarze (gbur ale spox gość). Ale mam jedno pytanie czy w ustawieniach MUI IBrowse'a mam ustawić czcionki Iso czy zwykłe amigowe aby treści całego PPA były normalne bez ,,krzaczków"? Thanxx za odpowiedź.

[#18] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@Arbuz, post #17

Czcionki ustawia sie w USTAWIENIACH IBrowse.
USTAWIENIA
-HTML
-Czcionki

Czcionki musza byc w ISO.
[#19] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@grxmrx, post #1

Jako,że ja używam tylko mapy klawiatury Iso-pl nie powinienem miec poroblemów.
[#20] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@Norbert, post #18

Dzięki działa.

[#21] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@DjThunder, post #19

Wczoraj napisałem komentarz i wyszły krzaki. Jak zobaczyłem na grzybie to się przestraszyłem. Też przetestuję lepiej póżno niż wcale. AĄąCĆćEĘćLŁł I już jest problem z eę

[#22] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@jackons, post #21

Czy może mi ktoś odpowiedzieć dlaczego występuje u mnie problem z ćę tzn.jak piszę na AMI ćę to widze na monitorze ten sam znak c z kreską.

[#23] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@jackons, post #22

Być może używasz 'mieszanych' czcionek AmigaPL-ISO. Kiedyś też używałem takich czcionek (nazwa czcionki zaczynająca się na ISO, np. ISOHelveticaPL) i było podobnie. Proponuje zainteresować się instalacją czcionek TrueType.

O ttf pisałem tutaj: http://ppa.ltd.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=355&t=354

[#24] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@grxmrx, post #23

Wielkie dzięki za pomoc i link do bardzo dobrego opisu.
[#25] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@grxmrx, post #1

Mój Test: ąćëłóźż ĄĆËŁÓŹŻ
Na podglądzie nie zauważyłem żadnych błëdów.

[#26] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@spiryt, post #25

Niestety nadal masz źle ustawione kodowanie. Wybierz w profilu AmigaPL lub jeśli wybrałeś znaczy to, że używasz jakiejś dziwnej mapy klawiatury i/lub czcionek z zestawu McGyvera. Najlepiej napisz jakich używasz czcionek w przeglądarce i jakiej używasz mapy klawiatury.

[#27] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@grxmrx, post #26

Mam ustawione czcionki: ISOTimesPL i ISOCourierPL w przeglądarce, a w systemie ISO-PL

[#28] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@grxmrx, post #26

Najlepiej podaj mi namiary gdzie mam pobrać czcionki i układ klawiatury.

[#29] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@spiryt, post #28

Odpowiednie czcionki (jeśli chodzi o bitmapowe) i mapy klawiatury znajdują się jeśli się nie myle np. w pakiecie lokalizacji do AmigaOS 3.9:
http://www.haage-partner.net/download/AmigaOS/BB3.9-2-Locales/BB3.9-2-polski.lha.
Dobrym rozwiązaniem jest również korzystanie w przeglądarkach z czcionek TrueType przygotowanych pod charset ISO2 o czym pisałem tutaj

[#30] Re: Wybór kodowania znaków (AmigaPL, ISO) na forum

@grxmrx, post #29

I więcej kombinuję tym mniej zaczynam rozumieć. Czy jest teraz litera "ę" e z ogonkiem? (ja ją widzę)

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem