Forum » PPA
[#31] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@Olo, post #27

a będzie:

"AIKON
Fucking People" ?

[#32] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@Kokos, post #1

Jeśli wykorzystany będzie boingball, to trzeba będzie odpalić działkę Amiga Inc. :D

[#33] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@Pinto, post #32

Hmm boingball nie jest znakiem wymyslonym chyba przez Amige, z tego co
pamietam byl to motyw pierwszego dema na Amigę.

[#34] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@Kaczus, post #33

Nieważne przez kogo wymyślony, tylko przez kogo zastrzeżony :)

[#35] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@Pinto, post #34

Jeśli ktoś używał przed zastrzezeniem i moze to udokumentowac, to
zastrzerzenie go nie dotyczy.

[#36] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@Kaczus, post #35

Panowie nie dajmy sie zwariowac !!!!

Widze, ze udziela sie tutaj wszystkim jakas schizofrenia.
Rozumiem, ze wiekszosc z was ma obawy przed wymiarem sprawiedliwosci (w koncu co wladza to "wladza" i nigdy nie wiadomo co w danym momencie sobie tam wymysli.. ) :D
Nie udawajmy bardziej swietych niz sam sp. Jan Pawel II. bo to jest zalosne !

Nikt wam glowy nie urwie za to ze macie jakis znaczek na koszulce
(no chyba, ze nosicie koszulki z napisem cH.W.D.P. i paradujecie przed Komisariatem Glownym Policji ale zawsze mozna sie wytlumaczyc ze oznacza to "Chojnie wspierajmy dzialania policji" jak to sam dobitnie okreslil jeden komendant )

Zdajecie sobie sprawe z tego ile ludzi na swiecie nosi koszulki z logosami ?
I co jak myslicie dlaczego ich jeszcze wszystkich nie pozamykano za rzekome 'przestepstwo" ? :)

---
Strasznie dziwie sie tutaj niektorym ludziom, ktorzy wpierw zarzucaja mi ciemnote (ze wzgledu na moj IE i brak "cookies") a z drugiej strony udaja, ze zyjemy w nienagannym panstwie prawa i proboja byc jeszcze bardziej restrykcyjni niz to przewiduja obowiazujace glupawe przepisy.
[#37] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@selur, post #36

Ej.. Ale Ty tak serio? Przecie to było w tonie -> ;) <- imo. :)

[#38] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@Kokos, post #37

Serio.. serio..

Pare godzin temu podalem linka do "rzekomego wareza", ktory zawieral uwolnionego juz AMOS'a i zagrozono mi tu banem ...( nie ma sensu przytaczac tu jakichkolwiek argumentow, chodzi tylko o sam fakt).

A poniewaz wiem z doswiadczenia, ze czesto ludzie potrafia przechodzic ze skrajnosci w skrajnosc nalezy zwracac na takie zachowanie baczna uwage i przypominac, ze wszystko co w nadmiarze "szkodzi zdrowiu".

---
Onegdaj Polska - jeden z najwiekszych "piratow" na swiecie teraz wiedzie prym w praworzadnosci i przesciga sie w ustanawianiu swoistych rekordow z cyklu "zabronmy tego czy owego".

btw: Wiecie kto aktualnie najbardziej "broni" praw obywatelskich ?
Ludzie wywodzacy sie z bylych partii komunistycznych :)
Czyz Polska to nie "piekny" kraj ?

[#39] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@selur, post #38

Już nie przesadzaj z tym banem...

Udowodnij ludkom, że AMOS jest uwolniony to link wróci i jeszcze Cie ładnie przeproszą. :] Póki co uchodzi to za warez..

[#40] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@Kokos, post #39

Nie ma co lamentować nad tematem bo jakby ktoś bardzo chciał to i tak by sobie *sam* znalazł tego amos-a.

[#41] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@alpine, post #40

dokaldnie tak jak mowi [#40]

Tu nie chodzi o zadnego bana (ktory i tak nie robi na mnie zadnego wrazenia :) ) tylko o odrobine zdrowego rozsadku.

Po prostu nie mozemy przypominac non stop, ze tego nie nalezy, tamtego i owego bo tak a tak ... bo to tylko "woda na mlyn" tych, ktorzy chcieliby jeszcze wiecej zakazow.

Niech kazdy kieruje sie zdrowym rozsadkiem a badzie dobrze OK

----
ha ha ha ale napisalem wczesniej "mlyn na wode" :) ...tak to jest jak sie robi pare rzeczy naraz "po lebkach"

Ostatnia modyfikacja: 21.10.06 23:48
[#42] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@selur, post #41

Tu nie chodzi o zadnego bana (ktory i tak nie robi na mnie zadnego wrazenia ) tylko o odrobine zdrowego rozsadku.

Żadnego bana nie dostałeś. O czym Ty piszesz? Zamknąłem tamten wątek, bo ciągnięcie go nie miało sensu. Inna sprawa, że na wielu forach, gdzie jest trzymany porządek bana już dawno byś dostał za obrażliwą i bezpodstawną dyskusję z moderatorem. Jak już wcześniej pisałem w wątku o zmianach na forum, jesteś bardzo świeżym uczestnikiem wspomnianych, co odebrałeś jako jakieś napiętnowanie lub ujmę, a tymczasem na każdym kroku dajesz temu dowód.

Po prostu nie mozemy przypominac non stop, ze tego nie nalezy, tamtego i owego bo tak a tak ... bo to tylko "woda na mlyn" tych, ktorzy chcieliby jeszcze wiecej zakazow.

Jak widać trzeba przypominać, bo raz na miesiąc trafia się ktoś nowy (tak jak Ty), kto nie rozróżnia warezów i abandonware od rzeczy naprawdę uwolnionych. I w dodatku robi z tego straszną aferę.

Niech kazdy kieruje sie zdrowym rozsadkiem a badzie dobrze

I właśnie to robimy, bo nie chcemy, aby PPA zniknęło z sieci tak jak wiele innych portali czy stron, które też udostępniały "niby legalnie dostępne, uwolnione oprogramowanie". My chcemy jeszcze troche pofunkcjonować.

A co do koszulki - owszem, nikt Ci nie zabroni napisać sobie czego chcesz na koszulce i w niej chodzić (nawet logo Amigi), ale wątek jest o tym, aby takie koszulki sprzedawać, a to bez stosownych pozwoleń na wspomniane logo jest nielegalne.
[#43] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@mailman, post #42

Co do boingballa to bym sie zastanowil, czy i na ile jest to znak
zastrzezony. Prawdopodobnie w kontekscie z napisam Amiga tak, wogole
to wątpię. Ponieważ nie jest to znak stworzony przez firmę Amiga.
Prawo patentowe tu jest trochę w tym względzie nie do konce tak jasne.
Wystarczy, ze znajdziesz kogos, kto tego znaku używał _przed_ jego
zarejestrowaniem i jeśli on udostępnia ten znak darmo, mozna go uzywać
- oczywiście w kontekscie promowanie tego kogoś. A ponieważ znak
powstał przed tym jak go Amiga INC zaczęła używać, to nawet jeśli go
zarejestrowała ma nikłe szanse na wygranie z kimś innym używającym go.
Wystarczy, że pokaże, że używa go w innym kontekście. Zresztą dla mnie
znakiem amigi jest amicheck. Boingball w kontekście firmy Amiga mi się
źle kojarzy z marnej jakości przepłacanymi AmigaOS 3.5+

[#44] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@mailman, post #42

Widzisz jakbys wykazal choc odrobine uwagi w celu zrozumienia moich uwag to z pewnoscia nie zaplatalbys sie we wlasne sieci.

Proponuje zatem przeczytac jeszcze raz caly ten topik (szczegolnie #38) i w czasie pisania riposty wlaczyc sobie drugie okienko z calym topikiem bo jak juz mowilem wczesniej odpowiadanie majac tylko i wylacznie jednego posta z calego topiku na ekranie nie jest zbyt komfortowe.
A "bezpodstawna dyskusja z moderatorem" to tylko twoj punkt widzenia bo moj jest zupelnie inny.

Po drugie nie musisz sie powtarzac.
Zrozumialem twoje intencje ale przyjmij odrazu do wiadomosci, ze ja swojego zdania tez nie zmienie bez wzgledu na to czy uwazasz, ze masz zawsze racje czy nie.

Po trzecie znowu powtorze:
"Nie jestem zadnym swiezym uczestnikiem forow" tylko "nowym uczestnikiem tego forum".

i po piate przez dziesiate...
Zrozumialem, ze bardzo troszczysz sie o to forum (miejscami chyba az za bardzo no ale w koncu to nie moja sprawa) wiec nie bede podawal tu juz zadnych linkow zebym nie zostal czasem posadzony o jakas dywersje srodowiska amigowego.

Tak wiec mysle, ze sprawa jest teraz na tyle jasne, ze mozna zakonczyc te nasza pogadanke.

---
pozdrawiam
[#45] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@selur, post #44

Wiesz... Nie chodzi się w obłoconych butach po domu kogoś kto Cię zaprosił i nie przestawia się mebli bez pytania.

Choćby tyle.

[#46] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@selur, post #44

Tak wiec mysle, ze sprawa jest teraz na tyle jasne, ze mozna zakonczyc te nasza pogadanke.

I musisz w dodatku mieć ostatnie słowo. A miej...
[#47] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@Kokos, post #45

Kokos a jesli jestem Swietym Mikolajem ? :D
[#48] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@selur, post #47

Na Święta trochę za wcześnie, ale tak wiem, jak mam coś z psychiką...
[#49] Re: Kto chce PPA na klacie? :>

@mailman, post #48

[#50] Do czech razy szczuka.

@Kokos, post #1

No niech ktoś się zlituje i dostarczy jakąś grafikę na koszulki.. Dalej jestem gotów pociągnąć temat, ale bez tego ani rusz.. :(

[#51] Re: Do czech razy szczuka.

@Kokos, post #50

A jakbysmy dali fotke ojca red. [kb] z aureola w checkmarki,mialoby to wziecie czy nie??

Powaznie teraz juz,rozmawiaj z Uranem,zapewne cos moglby przygotowac :)

[#52] Re: Do czech razy szczuka.

@AmiChris, post #51

Uran mnie ignoruje jak może. Próbowałem parę razy na różne sposoby.

[#53] Re: Do czech razy szczuka.

@Kokos, post #52

hmm widze ze temat sie nie rozwija ;) a tu lato idzie i mozna by poszpanowac z logo PPA na koszulce :D jest wiele firm ktore robia takie buzery za okolo 40-50 zeta, mamy porzadna koszulke z obrazkiem jaki chcemy i tutaj pytanie czy potrzebuje zgody redakcji na uzycie logo ? oczywiscie nie w celeach komercyjnych, a tylko na wlasna koszulke :P

[#54] Re: Do czech razy szczuka.

@Hellena, post #53

Zanosisz logo na pendrivie do punktu zajmującego się nadrukami na koszulkach i po sprawie :)

[#55] Re: Do czech razy szczuka.

@Hellena, post #53

Wyjaśnienie znajduje się na dole każdej strony.
Reasumując - tak, potrzebujesz. Grafika jest autorstwa redaktora PPA. Dodatkowo prawa ma też inna 'firma'. A poza tym, z takiego małego loga to chyba marny znaczek będzie? ;)
Może coś się wymyśli.

[#56] Uran said

@Pinto, post #54

Fragment rozmowy z Uranem, dla wiadomości zainteresowanych:

> Pierwszym problemem są prawa do znaków takich jak boing, motylek
> morphosa itp. Co prawda używamy ich na PPA, ale nie zarabiamy na tym,
> no i w stopce jest info o prawach autorskich. Nie chciałbym w
> przyszłości mieć tego typu problemów z prawem autorskim, bo jestem
> grafikiem i bardzo mocno by się to odbiło na mojej reputacji na którą
> ciężko pracuję.

Rozumiem. Ale na moje oko takie elementy jak boingball nie są znakami
towarowymi. Pewności nie mam. Jak będę mieć dam znać. Z koszulek też
nie przewiduje profitów, ale nie wiem jak mam to udowadniać w razie
czego. Można też tworzyć modyfikacje ala ADIDAS - ABIBAS / 3 paski - 4
paski, ale może udałoby się to zrobić w nieco subtelniejszy sposób.
Projekty graficzne przecież nie muszą się przecież ograniczać do logo
producenta na klacie, żeby były kojarzone z amigą czy PPA.

> Jeśli juz jakoś uda się ominąć powyższy pierwszy problem, napisz, w
> jakiej konkretnie rozdzielczości musiałyby być grafiki na te koszulki.
> I co byś w ogóle chciał na nich mieć.

Dogadam się z drukarniami w tej sprawie, jak tylko dogadamy się w
sprawie projektu graficznego.

Rzuce też temat na forum.

Dzięki za odzew i pozdrawiam,
Konrad

Niestety mam wrażenie, że Uran po prostu nie chce się tym zająć. A nie znam nikogo innego, kto mógłby zrobić jakąś dobrą graficzkę na koszule.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

[#57] Re: Uran said

@Kokos, post #56

Hmmm - o ile amicheck, czy motylek moze byc znakiem zastrzezonym, to do boingballa mam watpliwosci, bo powstal wczesniej i zostal wypromowany przez kogo innego.

[#58] Re: Uran said

@Kaczus, post #57

Boingball i Amicheck są znakami zastrzeżonymi. W dokumentach sądowych, które dostarczył McEwen na okoliczność procesu z Hyperionem załączone zostały stosowne wnioski (ZTCP - muszę to sprawdzić w domu).
[#59] Re: Uran said

@mailman, post #58

Zastrzezone, jesli odnosza sie do firmy Amiga, ponieważ znak jakotaki powstał wcześniej - w innym kontekście, np nawiązując do dema, w którym został użyty możesz go używać.

[#60] Re: Uran said

@Kaczus, post #59

Oczywiście. Dla tego też na portalu możemy ten znak wykorzystać. Pytanie jednak, czy możemy sprzedawać koszulki z tym logo? Według mnie nie do końca.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem