Forum » PPA
[#1] Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA
Witam,

Główny web developer Polskiego Portalu Amigowego poszukuje ludzi do współpracy przy tworzeniu i testowaniu nowej wersji kodu strony www.ppa.pl.

Od osób zainteresowanych współpracą wymagana jest:
- praktyczna znajomość języków programowania PHP4 i PHP5 (mile widziana znajomość programowania obiektowego),
- znajomość języka SQL,
- pojęcie o zagadnieniach dotyczących bezpieczeństwa aplikacji internetowych .

Nie jest to oferta pracy więc nie można liczyć na pracę odpłatną. Jest to ogłoszenie dla wszystkich chętnych którzy chcą pomóc w rozwoju strony (od strony kodu).

O szczegóły proszę pytać mejlem (e-mail podany w profilu grxmrx) lub tutaj na forum.

To tyle oficjalnie :)

Aktualnie współpracuje z kilkoma osobami w zakresie tworzenia nowego kodu strony, ale problemem jest organizacja tej współpracy by każdy mógł rozwijać stronę i pisać swój kawałek kodu.

Dlatego bardzo przydatna byłaby wiedza osób, które już programują lub programowały w zespole nad różnymi projektami. Chciałbym to jakoś zorganizować bowiem przerażają mnie głównie dwie rzeczy - jakość aktualnie wykorzystywanego kodu oraz ilość pracy i czasu jaką musiałbym sam włożyć żeby wszystko napisać tak jak bym chciał (i tutaj też nie jestem pewien czy akurat wszystkie moje pomysły co do rozwoju są trafione).

Szukam ludzi którzy mogą wygospodarować troche wolnego czasu i chcą pomóc w rozwoju strony, jeśli ktoś nie ma czasu (choćby 15 minut w tygodniu na przejrzenie kodu i zasugerowaniu czegoś) to proszę się nie zgłaszać bo to by nie miało sensu :)

Poza tym jak widać po sygnaturce szukam pracy jako programista PHP, co oznacza tylko tyle że mam motywacje, jestem głodny wiedzy i pozyskania doświadczenia zawodowego (choć w tych firmach, w których już starałem się o pracę wymagają od kandydatów nieco więcej niż aktualnie umiem). Być może dzięki projektowi rozwijanemu wspólnie z innymi każdy (a także i ja) wyniesie z tego pewne doświaczenie, które przyda się być może później również w pracy.

Pozdrawiam

[#2] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@grxmrx, post #1

pewnie zostanie bez odpowiedzi jak to ogloszenie: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=12&i=1317&t=1317

[#3] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@Kaczus, post #2

Kaczuś
A co ten programista ma w tym MUI niby zrobić? ;)
[#4] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@witekk, post #3

Napisac GUI

[#5] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@Kaczus, post #4

Ciekawe :)
A do jakiego programu? Bo ja moglbym sprobowac, choc nie gwarantuje, ze cos z tego bedzie bo dawno w MUI nie siedzialem ;)
[#6] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@witekk, post #5

Nie rozumiem dlaczego wątek na temat mojego ogłoszenia stał się dyskusją na temat ogłoszenia kaczusia (a przecież mógł być tam kontynuowany) :(

[#7] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@grxmrx, post #6

OK
Przepraszam, juz nie bede tu pisal, bo nie mam zadnego pojecia o PHP, SQL i innych narzedziach zwiazanych z internetem i bazami danych
[#8] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@grxmrx, post #6

pech? ;)

[#9] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@koodlaty, post #8

ja tez nie mam bo niewiem jak sie tego nauczyc czy cos takiego porpostu jak to zacząć
fragment kodu....zawsze to mi się kojarzy z programowaniem :)
sorry za OT

[#10] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@grxmrx, post #6

chyba masz pecha co do tego php;)
[#11] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@grxmrx, post #1

Szkoda że nie znam php :( , więc jedynie moge wspomóc PPA pisaniem artykułów i .. wspierać duchowo grxmrx :D Dziękując grxmrx-owi za naprawde kawał wspaniałej roboty jaką jest PPA :)

[#12] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@grxmrx, post #1

Troszkę się zastanowiłem nad zgłoszeniem, ale jednak uznałem, że moja wiedza o PHP jest zbyt mała, a i z wolnym czasem teraz już byłby problem...
Mimo wszystko pewnie kilka osób się odezwie.
[#13] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@grxmrx, post #1

Cóż, jak na razie nikt się nie zgłosił. Nie jest to jakieś wielkie zaskoczenie. Na pewno wielu programistów PHP odwiedza ten portal, ale zapewne nie ma czasu na takie dodatkowe i nieodpłatne zajęcie. Pamiętam jak kiedyś była dyskusja o uwolnieniu kodu PPA. Jeśli nadarzyła się okazja na to by mieć do tego kodu dostęp i go rozwijać nikt się nie zgłosił (jak na razie).

Tu nie są potrzebne jakieś zagłaskujące zdania, że ja dużo zrobiłem i fajnie. Chciałbym nieco przyspieszyć i ruszyć z miejsca to co zacząłem. Sam również ciągle się ucze i wykorzystuje zdobytą wiedzę przy realizacji tego niemałego projektu. Jeśli nikt się nie zgłosi to będzie jak do tej pory, kod będzie rozwijał się powoli bo już nie tak szybko jak wtedy gdy studiowałem.

[#14] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@grxmrx, post #13

Piszesz, że szukasz pracy jako programista php.
Może podałbyś więcej danych o sobie - wiek, wykształcenie, portfolio, jaki rodzaj pracy Cię interesuje (etat, zlecenie, zdalna) i w jakim mieście.

[#15] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@achesa, post #14

Dane, o które pytasz przesłałem na twój adres e-mail (nie chce zaśmiecać wątku na forum).

[#16] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@grxmrx, post #1

A co dokladnie trzeba robic?
Mam troche doswiadczenia z aplikacjami webowymi (glownie PHP i Perl, bazy danych MySQL i PL/SQL) - na codzien developuje CMS zarzadzajacy contentem filmowym (klipy, tapetki, dzwonki, chat, spam sms/mms) w Vodafone, Orange, O2 i innych pomniejszych (w pomniejszych tylko czesc contentu).
Moze do czegos sie tu przydam (oprocz psucia nerwow coniektorym ;) )

PS. grxmrx za pare miesiecy bede potrzebowal junior developera do swojego biura - gdybys chcial moglbys robic mniej wiecej to co ja teraz robie z tym, ze niestety musialbys wyemigrowac.

Ostatnia modyfikacja: 11.10.06 14:15
[#17] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@Czarek, post #16

A co dokladnie trzeba robic?

Choćby przeglądnąć kod, potrzebna jest dyskusja nad rozwiązaniami, czy niektóre pomysły są trafne, gdzie mogą być błędy, gdzie zabezpieczyć skrypt, gdzie i jak zoptymalizować. Jest też wiele różnych mniejszych rzeczy do napisania/odnowenia, a wszystkim na raz nie jestem w stanie się zająć.

PS. grxmrx za pare miesiecy bede potrzebowal junior developera do swojego biura - gdybys chcial moglbys robic mniej wiecej to co ja teraz robie z tym, ze niestety musialbys wyemigrowac.

Nie rzucim ziemi skąd nasz ród :) No ale pożyjemy zobaczymy, jak już minie te pare miesięcy to kto wie co będzie ;) Od maja (odkąd szukam pracy) nie znalazłem nigdzie żadnej pracy w branży (obojętnie czy programista czy zwykły informatyk). Jestem bezrobotny (bez prawa do jakiegokolwiek zasiłku), nie mam żadnego stażu, nigdzie jeszcze nie pracowałem. W różnych firmach szukają pracowników, ale wymagania są takie, że musiałbym najpierw gdzieś pracować i mieć doświadczenie zawodowe (lub chociaż komercyjne portfolio) by mnie przyjęli.

[#18] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@grxmrx, post #17

grxmrx napisał(a):

> Od maja
> (odkąd szukam pracy) nie znalazłem nigdzie żadnej pracy w
> branży (obojętnie czy programista czy zwykły informatyk).
> Jestem bezrobotny (bez prawa do jakiegokolwiek zasiłku), nie
> mam żadnego stażu, nigdzie jeszcze nie pracowałem. W różnych
> firmach szukają pracowników, ale wymagania są takie, że
> musiałbym najpierw gdzieś pracować i mieć doświadczenie
> zawodowe (lub chociaż komercyjne portfolio) by mnie przyjęli.

Wbrew pozorom nie jest tak strasznie jak mówisz. Większość problemu leży u podstaw. W najczęściej ludzie ablo nie chcą pracować , albo nie potrafią znaleźć roboty.

Moim zdaniem warto skorzystać z usług tzw agencji (np Randstad - ma bardzo rozbudowany i kompetentny dział zajmujący się rekrutacją informatyków). Zwykle wygląda to tak, że znajdują ci prace w obszarze jaki sobie wybierzesz na okres tymczasowy, co najczęściej skutkuje tym, że zostajesz na dużo dłużej jeśli tylko się sprawdzisz. Poza tym doświadczonko rośnie, no i status freelancera też nie jest zły.

[#19] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@Kokos, post #18

Wbrew pozorom to ludzie, którzy mają pracę nie rozumieją tych, którzy pracy nie mają i jej nie znajdują choć szukają (to działa na zasadzie "syty głodnego nie zrozumie").

[#20] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@grxmrx, post #19

Pracuje od grudnia 2006. A pracy szukałem przez jakieś 7 miesięcy. Głównie dlatego, że nie potrafiłem szukać. Robota dla informatyków w Polsce jest. Zapewniam. Jeśli nie potrafimy jej samodzielnie znaleźć, warto spróbować, żeby ktoś to zrobił za nas. Ot cały przekaz.

[#21] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@Kokos, post #20

Jest roznica miedzy praca a robota.... Najwiekszym problemem jest miejsce zamieszkania, w roznych regionach/miastach jest roznie, w jednym znajdujesz normalna robote w ciagu kilku tygodni w innym trzeba szukac z pol roku. Teoretycznie mozna sie przeprowadzic, ale to jest malo oplacalne w granicach pl, jesli juz to wtedy oplaca sie bardziej wyjechac do bardziej cywilizowanych krajow niestety...

[#22] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@grxmrx, post #17

Choćby przeglądnąć kod, potrzebna jest dyskusja nad rozwiązaniami, czy niektóre pomysły są trafne, gdzie mogą być błćdy, gdzie zabezpieczyć skrypt, gdzie i jak zoptymalizować. Jest też wiele różnych mniejszych rzeczy do napisania/odnowenia, a wszystkim na raz nie jestem w stanie sić zająć.

Bardzo chetnie w wolnej chwili. Lubie czytac madry kod.

[#23] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@Czarek, post #16

@ Czarek

Czy to konieczne w czasach globalnej wioski? Tym bardziej w takim zawodzie? Przecież jako informatyk z powodzeniem można pracować zdalnie, nawet dla pracodawcy "zza siedmiu mórz".
[#24] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@R-Tea, post #23

Bardzo bym tego chcial. Tez nie lubie byc za morzem, ale niestety musze.
Mysle, ze male projekty, ktore da sie robic samemu spokojnie mozna robic zdalnie, ale jednak wieksze rzeczy tworzone zespolowo (w jednym lub w kilku zespolach) robi sie duzo szybciej i latwiej kiedy zespol(y) jest w jednym biurze.

[#25] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@Kokos, post #20

Nie zgodze sie z toba Kokos.
Nie wiem skad masz informacje, ze jest tutaj praca dla informatykow.
Chyba, ze mowisz o pracy dla pseudo-informatykow (jakies tam duperele ala pogotowie komputerowe, sprzedawca w sklepie itp. p******y).
Z moich informacji wynika, ze ci naprawde swietni informatycy pracuja dla duzych firm do ktorych zwykly informatyk sie nie dostanie ze wzgledu na wymagania jakie im sie stawia.
Z drugiej strony jesli kogos interesuje praca jako "informatyk" w dziale komputerowym a markecie (a tutaj owszem oferty pracy sa) za 1000zl no to coz...

Ogolnie jak to ujal Kaczus (uklon w strone kolegi ) praca <> robota.
Bo "roboty" to w Polsce jest pelno wbrew pozorom i to w roznych dziedzinach tylko komu sie chce robic za murzyna za marne 1000zl miesiecznie...

----
btw: tez jestem bezrobotny ale narazie nie szukam pracy (poczekam az wszyscy nasi informatycy wyemigruja na zachod) ;)
[#26] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@selur, post #25

No to może Cię zaskocze... Ale pracuje w pośrednictwie pracy. :) Uwierz mi na słowo. :)

[#27] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@Kokos, post #26

A tak z ciekawosci - w jakiej miejscowosci?

[#28] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@Kaczus, post #27

Warszawa. Ale firma jest ogólnopolska, a raczej ogólnoświatowa. :]

[#29] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@Kokos, post #28

No właśnie - w warszawie jest inaczej.... Jak myslisz, dlaczego tak
duzo osob z Lodzi jezdzi w sumie wegetujac do wa-wy do pracy (obecnie
taca ok 6 godzin dziennie na same przejazdy)...

[#30] Re: Programista PHP i grupa robocza ds. rozwoju kodu PPA

@Kaczus, post #29

Ale ja naprawdę nie mówiłem TYLKO o Warszawie. Dział Infostaff działa naprawdę w całej polsce. Rekrutuje w całej Polsce i dla prawie całej polski. Póki co działania ograniczają się do następujących miast i ich okolic:

Warszawa
Bielsko-Biała
Bydgoszcz
Gdańsk
Gliwice
Gorzów Wlkp.
Grodzisk Mazowiecki
Katowice
Kielce
Koszalin
Kraków
Legnica
Łowicz
Łódź
Opole
Piła
Poznań
Szczecin
Tczew
Tychy
Wałbrzych
Wrocław

A to nie jest mało. Oczywiste jest, że osoby świeżo po szkole, bez konkretnego wykształcenia, doświadczenia, bez praktyk, bez ukończonych kursów, bez udzielania się "społecznego" będą miały ciężej. Ale to jest do zrobienia. Dlatego warto sobie zrobić dobry start i myśleć za wczasu. Tak czy inaczej... Praca jest.

Jeszcze 7 miesięcy temu korzystając tylko z usenetu, abby.pl i usc.gov.pl miałem po ~4 telefony w tygodniu w sprawie pracy, a co 2 tygodnie jakieś spotkanie kwalifikacyjne. Praca jest. Tylko nie każdy potrafi się załapać. A mi się w końcu udało. A jakimś masterem nie jestem. Ukończone LO, 2 letnie studium - sieci, ukończony kurs CCNA i miesięczne praktyki w UPRP. To naprawdę niedużo. A teraz wiem, że gdybym wcześniej dogadał się z jakąś agencją to najprawdopodobniej szukanie roboty trwałoby krócej.

Ktoś może powiedzieć, że nie dziwota bo w Wawie... Ale nie chce mi się wierzyć, że jest dużo gorzej w reszcie miast... np w Łodzi..

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem