Forum » PPA
[#1] Apel do moderatorów i innych użytkowników
Dziś w dziale Amiga przebrnąłem przez ponad 250 postów w temacie "Natami - testy 06.06.2011". Pierwsze co postanowiłem, to by w trosce o nerwy usunąć konto. Za bardzo jednak lubię ten portal i większość ludzi go odwiedzających, a przede wszystkim Amigę, żeby nie spróbować zainicjować czegoś w temacie uzdrowienia i oczyszczenia sytuacji.
Mój apel do moderatorów i innych użytkowników jest następujący:
Czy nie warto zastanowić się nad eliminowaniem z PPA ludzi jawnie i bezczelnie rozwalających nasze i tak wątłe środowisko? Kpiących z wieloletniego dorobku wszelkiej maści Amigowców spod wielu znaków, na rzecz Amigi w tym kraju. Każdy chyba już zauważył, że dziś PPA to jedno wielkie trolowisko, służące forsowaniu chorych idei z jednej strony i ich dementowaniu z drugiej. Wielu z nas coraz rzadziej się udziela, a główne skrzypce w dyskusjach grają ludzie pokroju 1989. Ten człowiek stworzył tu sobie arenę, na której daje upust swojej megalomanii i bezkarnie wylewa bzdury zrodzone w jego ciasnym umyśle. Odejście MOSowców nie nauczyło nas czegoś?

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2011 15:59:41
[#2] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@frywolny_marian, post #1

Przychylam się. Trudno przebrnąć przez kał, który leje się w forum pomoc .

[#3] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

No chyba nie odeszliśmy całkiem. A tak serio, to coraz cześciej jak zauważyłeś, pojawiają się wątki, w których nie mam ochoty wypowiadać się, bo są licytacjami, kto myśli, że wie więcej niż inni.

Co do trolli. Nie odpowiadajmy na ich posty, bo szkoda czasu. Nie mam nikogo konkretnego teraz na myśli, choć faktycznie wypowiedzi 1989 mogą zirytować. Myślę, że szefostwo powinno przyjrzeć się wyrywaniu z kontekstu wypowiedzi fragmentów, na które "specjaliści" odpowiadają. Niech odnoszą się do całości dowcipnisie albo wcale.

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2011 16:17:44
[#4] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

Akurat 1989 nie obraża, chociaż faktycznie jest go dużo, i wypowiada się na każdy temat w każdym wątku.
Może niektórzy się dopasują (np. michalmarek przestał reklamować PS3 i niekiedy fajnie pisze, ma diablo dobra pamięć do starych gier np).
No każdy z nas ma swoich "ulubieńców", ja staram się z nikim nie ścinać, w tym wątku o Natami się chyba nawet nie wypowiadałem.

Ja tu widzę paru lepszych modeli jak 1989 (niektórzy dopiero się wybijają), ale odpuszczę prezentację własnej prywatnej listy (nie jest zresztą długa).

Czy nie warto zastanowić się nad eliminowaniem z PPA(..)
No ale w jaki sposób?
Może w nowej wersji forum będzie możliwe wprowadzenie pewnej funkcjonalności typu oceny użytkownika czy wypowiedzi. Oczywiście nie na zasadzie fotka.pl. Nie potrafię precyzyjnie określić jak miałoby to wyglądać, ale może by się przydało. Może niechlubna łata przypięta do profilu skłoniłaby niektórych do przemyśleń własnego postępowania czy sposobu wypowiedzi.
[#5] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@Ender, post #3

>> wątki, w których nie mam ochoty wypowiadać się, bo są licytacjami, kto myśli, że wie więcej niż inni.
Dobrze to ująłeś.
>> Co do trolli. Nie odpowiadajmy na ich posty, bo szkoda czasu.
Rzecz w tym, że nie ma już innych wątków poza wątkami ciągniętymi przez troli. Większość energii i czasu ludzie poświęcają na szarpanie się z nimi. Rzeczowe dyskusje już dawno znikły.

[#6] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

Spokojnie, odczekaj jeszcze trochę. W nowym kodzie PPA masz opcję ignorowania użytkownika, a także zwijanie offtopów, żeby nie przeszkadzały w czytaniu wątku. Nie karmienie trolli jeszcze nigdy nie było tak proste i intuicyjne jak w nowym PPA! OK

[#7] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@adam_mierzwa, post #4

@adam_mierzwa
>> No ale w jaki sposób?

Na początek zmusić trola do pisania w pojedynczych postach, choć to da niewiele dla całości dyskusji, ale chociaż w oczy się tak nie będzie rzucał. Później wątki odbiegające od tematu ekspresowo zamykać, w najgorszym wypadku przenosić trolowisko do rzeźni czy hyde parku.

[#8] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@recedent, post #6

Ale mi bardziej niż na własnym komforcie zależy na samym PPA i środowisku Amigowym. Exec już się praktycznie z powodu radykalizmu zwinął. Jeszcze tylko na PPA brakuje amigowych nacjonalistów i bufonów bredzących trzy po trzy.

[#9] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@frywolny_marian, post #5

Rzeczowe dyskusje już dawno znikły.

Bo skończyły się tematy. Po trylion razy omówiono już kwestie wyższości płyty 1D4 nad 2B i niuanse instalacji Apollo1240. Każdą grę zrecenzowano po 100 razy. Pozostają dyskusje o gruszkach na wierzbie. To jeden z argumentów na poparcie mojej tezy: trudno się przez kolejne deakdy bawić tym samym. To środowisko się po prostu doszczętnie wypaliło.

Jednakowoż nie rozumiem po co cenzura. Czy brakuje miejsca na serwerze?
[#10] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@Daclaw, post #9

Pomiędzy "dyskusją o gruszkach na wierzbie", a na przykład napastliwym najeżdżaniem na użytkowników "śmieciomaków" jest spora różnica. Przez to rozumiem "rozbijanie środowiska" i "niszczenie PPA". Przypominam, że w nagłówku portalu jak byk stoi: "Amiga - Polski Portal Amigowy: AmigaOS, MorphOS, AROS, AmigaOne, Pegasos, Natami" Ktoś kto nie potrafi uszanować miejsca o określonym profilu powinien być z niego wyproszony.

Owszem tematy się skończyły, ale na nasze własne życzenie. MOS to nie Amiga, PPC to nie Amiga. Nic dziwnego, że nie ma o czym dyskutować, bo ile można o klasyku.

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2011 16:54:10
[#11] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

Ja mam lepszy pomysl!

Proponuje stworzyc dzial "programowanie Amiga klasyczna"

Tam, kazdy kto sie rozwija tworczo na setki postow, moglby pokazac na co go stac i przy okazji moze, ktos by sie czegos nauczyl z takich tasmociagow.
Mysle, ze taki dzial nikomu przeszkadzac nie bedzie a tylko przyczyni sie do wzrostu popularnosci PPA i spadku ilosci bezsensownych topikow.

Tak wiec czekam z niecierpliwoscia na jakikolwiek odzew OK
[#12] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@selur, post #11

Problem w tym, że trole nie mają zbyt wiele sensownego do powiedzenia. Nie liczył bym na to, że pomysł się sprawdzi.

[#13] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@Ender, post #3

choć faktycznie wypowiedzi 1989 mogą zirytować

Twoje wypowiedzi tez irytuja. A propos zamknietego watku, to jestes w bledzie, prototyp Amigi bylby dzisiaj na pewno w fpga, zreszta JayM robil w pewnym sesnie podobnie, uzywal uniwersalnych blokow logicznych (sam ich nie konstruowal) i laczyl ze soba tworzac jakis uklad..., przypominasz sobie Amige w walizkach ?, potem to juz tylko kwestia kasy ktora mial Commodore, a ktorej nie maja tworcy NatAmi, zeby przeniesc uklady do asic, na szczescie fpga sa dzis malutkie.....i tyle mam do dodania:)

Co do trolli.

A co do trolli to cyt. "zwykle wielkie, tępe, powolne, brutalne stworzenie fantastyczne unikające słońca (często zmienia się pod jego działaniem w kamień). Zazwyczaj jego atrybutem jest wielka maczuga."

W amiswiatku jest duzy rozlam i to jest glowny problem. Jak powstanie juz cos na wzor mos.pl, ale dt. tylko NatAmi, czyli pewnie dopiero po premierze NatAmi, to tam bede udzielal sie piszac juz tylko o NatAmi..., a tutaj skasuje swoje konto, bo nie mam ochoty obcowac z MOSistami czy innymi fanami MakowPPC, ktorzy na kazdym kroku wbijaj szpile Amidze . Jak zauwazyliscie zapewne, nie komentuje juz nic zwiazanego z MOS/AOS4/PPC, nie ma mnie na mos.pl i execu, moge dac slowo, ze nie bedzie.. :), znajdziecie mnie tylko pod tematami zwiazanymi z Amiga w rozumieniu klasycznym, moze jeszcze AROS, choc ew. tylko AROS 68k mnie interesuje. Nie wiem tylko co robia MOSisci pod tymi tematami , skoro ich to nie dotyczy, wnioskujac po tym juz co pisza.., od nich zaczyna sie wojna w amiswiatku i rzucanie miechem, czego przykladem jest chocby ostatnio zamkniety watek.

Ale wypada przeczypic sie do mnie, bo MOSista nawet jak jatrzy to swojak... . A z innymi mam na pienku, ALE w innych tematach i dla zasady chca poszczypac gdziekolwiek 1989 :)

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2011 17:43:33
[#14] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@1989, post #13

Masz prawo uważasz, że moje wypowiedzi są irytujące, ale to wszystko co napisałeś później to tylko potwierdzenie tego, że jak zwykle nie wypowiadasz się w temacie. Co kogo obchodzi co zrobisz jak będzie NAtami? (Aż boję się pomysleć co zrobisz jak jej nie będzie). A teraz pisz sobie jaki jestem zły, że nie widzę błędów u innych mosistów itd.

Miłego wieczoru wszystkim. OK Tobie też, żeby nie było.
[#15] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

Od tego jest forum dyskusyjne, żeby dyskutować nie ?

Jeżeli nie ma chamskiego najeżdżania, to nie widzę powodów żeby zamykać wątek. Offtopic też potrafi być ciekawy. Większość tutaj, to ludzie "w pewnym wieku", chciałoby się napisać "na poziomie" którzy mają ugruntowane spojrzenie na pewne sprawy. Myślę że nie będzie dla nich niebezpieczne wysłuchanie innych. Fajnie poznać punkt widzenia innej osoby.

Tylko mesjanizm czasami trochę śmieszy. Vide - moja wizja wszechświata jest właściwa, bo tak !
[#16] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@frywolny_marian, post #8

Nie rzucim PPA skąd nasze hobby,
Nie będzie nam troll w twarz pluł
I środowiska nam nie rozwali ....
[#17] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@Ender, post #16

Proszę Cie, jeśli jedna osoba miałaby potencjał by rozwalić środowisko, to tylko by o jego nijakości i wątłości znaczyło.
Nie róbcie tutaj nagonki na jedną osobę, to niepotrzebne.
A parafrazowanie roty jest nie na miejscu - nie te lata, nie ta epoka.

Swoją drogą, dyskusje mają to do siebie , że raz są spokojne, a raz burzliwe.
1989 ma swoje poglądy i powinny być uszanowane. Może czasami hardcorowo nie daje za wygraną, ale cóż, taki gość :)
Generalnie ostro powinno się jak już to potraktować wszystkich uczestników dyskusji, która potoczyła się /jak wielu twierdzi/ wprost w kloakę.

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2011 18:50:28
[#18] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@Ender, post #16

PPA jest jedynym znanym mi amigowym portalem, gdzie różne gusta potrafią przyjaźnie - mimo wszystko - koegzystować. I to jest piękne w PPA!

Odnośnie eliminowania kogokolwiek - to brzmi jak pojście w ślady exec'a. Przecież merytoryczne argumenty potrafią się same obronić, a system banów działa skutecznie. Moim skromnym zdaniem to wystarczy. Przecież nikt mi nie każe czytać irytujących mnie wątków, czy wypowiedzi.

PPA FTW OK
[#19] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@Banter, post #18

iPAD /PS3/ X360 FTW ! :)

Amiga FTQ ! :)

[#20] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@michalmarek77, post #17

ja tam spasowałem dwa dni temu - głową muru nie przebijesz
[#21] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@wali7, post #20

A mnie dziwi jak to niektórzy znają się na wszystkim :) i zabierają głos niemalże w każdym wątku.

Co więcej, tematy wątków są raczej jednoznaczne, więc wypadałoby je czytać ze zrozumieniem i pisać na temat. Zawsze można założyć inny, poboczny wątek.
Trochę samokrytki, panowie, też by się przydało, myślę...
[#22] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@michalmarek77, post #17

A czy w tej parafrazie masz gdzies wskazanie na kogoś?
Zauważ, że szyderczy uśmieszek ma zasugerować koledze, któremu odpowiadam, że robię sobie jaja i nie należy przejmować się tak bardzo wszystkim co dzieje się na tym forum. Miał być sarkazm, a wyszło jak wyszło. Myślałem, że to będzie jasne. Cóż pomyliłem się. Mea culpa.
[#23] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@Banter, post #18

Napisałem jedynie o tym, że wypowiedzi kolegi 1989 mogą zirytować, nikomu nie kazałem go wyeliminować. Nie mam nic przeciwko odrębnym poglądom, a jedynie sposobie ich wyrażania. Sugerowanie, że ja się znam, a Ty nie, bo coś tam (przykład), jesteś taki a taki, łapanie za słówka, wyciąganie fragmentów wypowiedzi (co zrobiłem dla żaru na początku tego postu) z kontekstu, to mnie ( i pewnie nie tylko mnie) irytuje. Życzyłbym sobie, żebysmy starali się sobie wyjaśnić co mieliśmy na myśli, gdy mamy wrażenie, ze nie jestesmy rozumiani, a nie uparcie odpowiadali w tonie sugerującym to co napisałem powyżej.

Jak z pytaniami, będzie jakaś odpowiedź?
[#24] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

NatAmi to zjawisko sezonowe, tak samo jak kiedyś MorphOS i Pegasos czy AmigaOS4 i AmigaOne (choć może mniej to ostatnie w naszym kraju) więc nie ma co się tak bardzo ekscytować skalą zjawiska i jej wpływem.
Natomiast eliminowanie za odmienne poglądy - eliminując uczestników dyskusji (jeśli nie spamują, nie trollują, a wyrażają jedynie swoje zdanie), selekcjonować ich tak żeby została tylko grupka przytakujących sobie to nie jest to dobra droga i raczej bym jej nie stosował. Co to jest 250 postów i to nie w jeden dzień wyprodukowanych a w kilka? To jest tyle co nic i nie ma przymusu tego czytać, jedynie moderatorzy muszą. Jednocześnie zgadzam się, że 1989 rozwleka (i tu pytanie czy spamuje lub trolluje czy nie?) dyskusje, ale przecież ktoś mu odpowiada, dyskutuje z nim - więc metodą eliminacji należałoby wyeliminować wszystkich po kolei co byłoby nonsensem bo jak już pokazało kilka przypadków akcji obdarowywania banami użytkownicy się obrażali na portal i tak czy siak ktoś sobie poszedł.

Wydaje mi się również, że to jest jednak kwestia pewnych przyzwyczajeń korzystania z forum. Użytkownicy przyzwyczaili się do działającej źle już w założeniach opcji ostatnich postów (zamiast skorzystać z listy wątków w działach forum), a powinny być ostatnie wątki i takie też są domyślnie w nowej wersji strony. Druga sprawa to brak możliwości ignorowania wątków lub użytkowników czy też ukrywanie postów niezwiązanych z tematem, które to opcje również w nowej wersji dodałem. Wszystko na życzenie użytkowników PPA. To są rozwiązania, które są odpowiedzią na zapotrzebowanie lepszej widoczności tematów i postów na forum. Chciałbym uruchomić nową wersję w lipcu.

Nie zgadzam się również, że nastąpiło jakieś odejście tzw. mosowców i że trzeba jakąś nauczkę z tego wyciągać. Nastąpił tylko foch Krashana, patrząc na sposób w jaki zapowiadał i kasował konto, a szkoda bo jako ekspert mógłby pomóc w niektórych tematach na forum.
PPA od zawsze informowało i pisało chętnie o MorphOS-ie, ja sam również jako użytkownik jestem tym systemem zainteresowany. Poza tym pamiętam bardzo długi czas i bardzo dużo inwektyw i oskarżeń jakie szły w kierunku PPA od pewnej, niewielkiej, choć głośno krzyczącej grupki użytkowników, który MorphOS-a nie lubią. Wszystko to trzeba było przyjmować i robić swoje dalej w ramach wolnego czasu. A można było w ogóle nie zajmować się tym systemem i mieć z głowy, ale kto teraz to pamięta.

Wracając do tematu - aby moderatorzy mogli lepiej działać potrzebują nowych narzędzi, a takie stworzyłem i mam nadzieję wdrożyć w lipcu.
Sami użytkownicy są jacy są, poza banowaniem nie mamy za bardzo na nich wpływu.

[#25] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@grxmrx, post #24

Wprowadzic limit postow i +/- w komentarzach. Im wiecej plusow dostanie dana osoba od innych uzytkownikow, tym wiekszy limit (wg. jakiegos tajnego algorytmu) dostanie (i analogcznie - odwrotnie w przypadku minusow). I po klopocie ;)

[#26] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@grxmrx, post #24

Ja mam jeszcze jedną propozycję - skoro będzie możliwość automatycznego ignorowania postów wybranych użytkowników, to powinni użytkownicy wiedzieć, że tyle i tyle osób ustawiło sobie bana na nich. Oczywiście bez informacji kto konkretnie.
[#27] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@_arti, post #25

+/-, karma czy reputacja jest w planach, na początku jednak będą tylko oznaczenia postów jako OT, co będzie ukrywało te posty. Ukrywać posty w taki sposób będzie mógł/może (bo taka opcja już została przetestowana i działa w nowej wersji) autor wątku oraz admin lub moderator.

[#28] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@wali7, post #26

W którym miejscu umieściłbyś taką informację? W profilu użytkownika?

[#29] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@grxmrx, post #27

Minusowanie i ukrywanie postow nie rozwiazuje problemu, bo dalej jest smietnik, tylko mniej smierdzi... Limit postow ogranicza ten smietnik.

[#30] Re: Apel do moderatorów i innych użytkowników

@grxmrx, post #24

@grxmrx
Nie chodzi o samą ilość postów, chodzi o arogancką, zniechęcającą, jątrzącą i złośliwą postawę wobec dyskutantów używających innego sprzętu niż trole.
@arti
System plusów i minusów w połączeniu z limitem postów to broń obosieczna.

Ok, poczekajmy na nowe narzędzia może się sprawdzą.

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem