Forum » PPA
[#31] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@grxmrx, post #29

Wszystkie aktualnie dostępne powiadomienia w jednym boksie wyglądają tak. Swoją drogą i tak miałem w tej części kodu porobić porządki i poprawki i zoptymalizować co się dało, zrobiłem to i jest lepiej, a przy okazji dodałem parę nowych powiadomień.

[#32] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@pekdar, post #22

Proszę wszystkich zainteresowanych wersją strony na przeglądarki AWeb lub IBrowse o zabranie głosu w temacie przygotowywanej nowej odsłony strony portalu PPA.pl (w jakikolwiek sposób, może być wyrażenie opinii w tym wątku lub przesłanie do mnie mejla).
Elder_ppa zgłosił się na ochotnika do przygotowania szablonów.
Wciąż jednak nie wiem jakie jest zainteresowanie taką wersją, nie wiem czy jest sens tracenia wolnego czasu na taką wersję. Dla przykładu przygotowałem aktualnie stronę główną:
http://beta.ppa.pl/?html3=1

Według statystyk AWStats (na bazie logów serwera) za lipiec tak oto wygląda popularność przeglądarek www na www.ppa.pl:

Firefox	41.1 %
	Opera	21.9 %
	Safari	21.7 %
	MS Internet Explorer	10.8 %
	Mozilla	1.8 %
	iBrowse	0.7 %
	Unknown	0.4 %
	AWeb	0.4 %
	Nokia Browser (PDA/Phone browser)	0.2 %
	Gnome FileSystem Abstraction library	0.1 %
 	Others	 0.3 %

Nie wiem dokładnie czy AWStats zalicza OWB do Safari, ale to nieistotne w tym przypadku.

Statystyki statystykami, ale tematu nie zignorowałem, po prostu chciałbym wiedzieć czy mam(y) siedzieć w wolnym czasie nad takimi szablonami czy na przykład robić działy prywatne na forum lub inne funkcjonalności (nie mówiąc już w ogóle o przełączeniu się na nową wersję). Czas nie jest z gumy. Ja właściwie tylko w weekendy mogę spokojnie posiedzieć nad tym, a mógłbym robić inne projekty (np. komercyjne) pisać zlecenia, bogacić się, uczyć czegoś nowego, poznawać świat, etc., ale to już inna bajka...

[#33] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@grxmrx, post #1

A czy bedzie mozliwosc dodania opcji oceniania transakcji w dziale gielda na poszczegolnym profilu i o poszczegolnej transakcji ? Mysle ze to dobry pomysl .

[#34] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@grxmrx, post #32

Przyjrzałem się stronie trochę uważniej i tak: problemy z forum o których raportowałem zostały naprawione.

Błędy (czysto kosmetyczne), które zauważyłem są następujące:
- Amiga FAQ - brak póki co wpisów.

- Emulki - wszystkie tabele są takich samych rozmiarów (mają tyle samo wierszy), mimo że zawierają różną liczbę wpisów, np. tabela z C64 ma wszystkie wiersze wypełnione, podczas, gdy np. SNES ma tylko jeden wiersz zapełniony, a reszta tabeli jest czysta. Podobnie jest, choć nie jest to już tak rzucające się w oczy, w niektórych z pozostałych działów gdzie są takie dwu-kolumnowe tabele jak Publicystyka. Proponuję zrobić to tak jak jest w dziale Rodzynki, tj. wszystkie tabele są pod sobą w jednej kolumnie, a jeśli mają być w dwóch kolumnach to niech wysokości tabel będą odpowiednio dopasowane.

- Rodzynki - pola z linkami gdzie można pobrać gry są w kolorze jasno-szarym na ciemno-szarym tle, podczas gdy powinny być w kolorze niebieskim (w przypadku klasycznej skórki). Ten sam problem pojawia się w działach Komu Piwo, IRC oraz Reklama w portalu

- Amiga Games Top 10 - póki co archiwum jest niedostępne.

- Hosting - również niedostępne.

- Inne problemy: zielony guzik "Dodaj wiadomość" jest aktywowany tylko gdy naciśnie się na obszarze z napisem, jak naciśnie się poza tym obszarem ale w obrębie zielonego prostokąta guzik jest wciskany, ale nie powoduje żadnej akcji. Podobnie jest z wszystkimi zielonymi guzikami.

- Komentarze do wiadomości jeszcze nie funkcjonują.
- Wyliczenia (listy) w newsach: brakuje symboli np. kółeczek przed linijkami tylko same wcięcia.

- Forum - link "ostatnie wątki na forum" w działach przenosi nas do ostatnich wątków na całym forum, a nie do ostatnich wątków w danym dziale.

Przeglądarka to FireFox 6.0.

Należą się Wam duże podziękowania za pracę jaką wykonujecie przy tworzeniu Polskiego Portalu Amigowego.

Ostatnia modyfikacja: 19.08.2011 23:49:29
[#35] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@Minniat, post #34

- Rodzynki - pola z linkami gdzie można pobrać gry są w kolorze jasno-szarym na ciemno-szarym tle

whooops... Źródło tego problemu znajduje się w moim domu, a konkretnie - pomiędzy klawiaturą a krzesłem. Poprawię CSSy dla skórek pod tym kątem.

[#36] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@Minniat, post #34

- Amiga FAQ - brak póki co wpisów.

Poprawione. Dodałem przy okazji obsługę porównywania rewizji (kolejnych zmian we wpisach). Działać będzie od tej wersji skryptu, wcześniej rewizje nie były zapisywane a jedynie opisy zmian z datą.

- Emulki - wszystkie tabele są takich samych rozmiarów [...] Proponuję zrobić to tak jak jest w dziale Rodzynki, tj. wszystkie tabele są pod sobą w jednej kolumnie, a jeśli mają być w dwóch kolumnach to niech wysokości tabel będą odpowiednio dopasowane.

Tak jak jest w Rodzynkach jest niedobrze (ale nie będę tego zmieniał - nie mam innego pomysłu) bo na dużych monitorach/rozdzielczościach w przypadku rozciągającego się na całą szerokość układu strony mamy takie pasy, które się ciągną na całą szerokość.
W innych działach nie wiem jak i wg czego ma być zrobione odpowiednie dopasowanie.

- Rodzynki - pola z linkami gdzie można pobrać gry są w kolorze jasno-szarym na ciemno-szarym tle, podczas gdy powinny być w kolorze niebieskim (w przypadku klasycznej skórki). Ten sam problem pojawia się w działach Komu Piwo, IRC oraz Reklama w portalu

Poprawione.

- Amiga Games Top 10 - póki co archiwum jest niedostępne.

Funkcjonalność tego działu (od strony administracyjnej) nie została jeszcze przetestowana więc nie ładowałem archiwum.

- Hosting - również niedostępne.

Poprawione

- Inne problemy: zielony guzik "Dodaj wiadomość" jest aktywowany tylko gdy naciśnie się na obszarze z napisem

- Komentarze do wiadomości jeszcze nie funkcjonują.

Proszę o więcej danych.

- Wyliczenia (listy) w newsach: brakuje symboli np. kółeczek przed linijkami tylko same wcięcia.

To robota dla recedenta, mam nadzieję, że to czyta i doda dla ul.li odpowiedni list-style-type do ppa.css :)

- Forum - link "ostatnie wątki na forum" w działach przenosi nas do ostatnich wątków na całym forum, a nie do ostatnich wątków w danym dziale.

Tak ma być. Ostatnie tematy w dziale są pod linkiem "Spis tematów w dziale [nazwa-działu]".

Ostatnio robiłem testy importu danych (bez archiwów i obrazków) i wygląda na to, że wszystko importuje się poprawnie jak na tak dwie skrajnie różne struktury baz. Są jeszcze drobne rzeczy do poprawienia (np. zauważyłem, że przy imporcie komentarzy źle ustawiane są dane o ostatnim komentującym w wątku), ale proste do poprawienia.

[#37] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@grxmrx, post #36

Ja uważam że portal jest idealny. Jedyny i tej jakości w Polsce. Numer Jeden.
[#38] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@grxmrx, post #36

Już komentarze działają, kiedy pisałem tamte słowa kliknięcie na link z komentarzami przenosiło mnie na główną stronę forum, teraz jest OK.

Ostatnie tematy w dziale są pod linkiem "Spis tematów w dziale [nazwa-działu]".

A gdzie jest ten link, bo nie mogę znaleźć? Chyba jest z tym problem, bo nawet na bieżącym PPA link "Ostatnie posty" umieszczony pod liczbą wiadomości w danym dziale forum nie działa.

Co do szarego tła to jeszcze jest częściowo obecne w dziale Komu Piwo.

Co do symboli, to w recenzjach do gier brakuje jeszcze symboli przy podsumowaniu gry obok liczb z oceną grafiki/muzyki/liczbą dyskietek.

[#39] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@Minniat, post #38

W działach forum, czyli np. na http://beta.ppa.pl/forum/amiga/ jest wyświetlany spis tematów z działu. Nie ma opcji wyświetlania ostatnich postów w dziale i nie przewiduje jej w najbliższym czasie. Link Spis tematów jest natomiast w widoku wątku.

[#40] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@Minniat, post #34

Inne problemy: zielony guzik "Dodaj wiadomość" jest aktywowany tylko gdy naciśnie się na obszarze z napisem, jak naciśnie się poza tym obszarem ale w obrębie zielonego prostokąta guzik jest wciskany, ale nie powoduje żadnej akcji. Podobnie jest z wszystkimi zielonymi guzikami.

Nie potwierdzam. U mnie działa prawidłowo.

[#41] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@mailman, post #40

Teraz tak, zapomniałem w swojej odpowiedzi uzupełnić, że poprawiłem.

[#42] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@grxmrx, post #41

Może coś takiego dało by radę zaimplementować w nowej wersji PPA:

skill

??

Post 19 i 20

P.S. I coś nie działa wstawienie linku

[#43] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@Tomski, post #42

Nie może być znaku # w URL.

[#44] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@Minniat, post #34

Amiga Games Top 10 - póki co archiwum jest niedostępne.

Archiwum już jest dostępne, dodałem również eksperymentalnie wykresy (link dla tytułu gry).

http://beta.ppa.pl/amiga-games-top-10/

Niestety kilku notowań brakuje i nie wiem czy uda się je odtworzyć (chyba, że ktoś jakimś cudem posiada). Brakuje 2004-01, 2004-11 oraz 2007-06.

Aktualizacja: Brakuje już tylko 2007-06 (a znalezione notowania zostaną zaimportowane w nocy).

Jest też pewna niekonsekwencja z tytułami, np. Lotus Turbo Challenge 2 i Lotus Turbo Challenge II, UFO: Enemy Uknown i UFO: The Enemy Uknown czy Dune II: Battle for Arrakis oraz Dune II: The Battle of Arrakis i tym podobne. Mam nadzieję, że stopniowo będzie można to ujednolicić (dzięki czemu też wykresy będą pełniejsze). Zaimportowałem dane do czerwca 2011. Tylko niektórym grom przypisałem kategorie (uzupełnie później).

[#45] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@grxmrx, post #44

pokłony pokłony pokłony pokłony Szczerze podziwiam z takimi ludźmi ten serwis nigdy nie zginie.
[#46] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@Minniat, post #34

Wyliczenia (listy) w newsach: brakuje symboli np. kółeczek przed linijkami tylko same wcięcia.

Powinno już być OK.

[#47] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@grxmrx, post #1

Czy w nowej wersji wejście do forum będzie możliwe tylko z górnej belki , czy będzie dodane do bocznego menu?
W nowej wersji nie wyświetla mi wielu avatarów użytkowników które są widoczne w starej wersji.
Czy jest szansa dodać opcję komentarza pod Kalendarium? Czasem są ważne daty dla nas amigowców i chciałoby się coś dodać od serca pod jakimś wspominkowym wydarzeniem.
[#48] Re: Wersja beta nowej odsłony portalu

@vegeta, post #47

Czy w nowej wersji wejście do forum będzie możliwe tylko z górnej belki , czy będzie dodane do bocznego menu?

Tak.

W nowej wersji nie wyświetla mi wielu avatarów użytkowników które są widoczne w starej wersji.

Zgadza się, to kwestia skopiowania obrazków, do testów nie kopiowałem wszystkich.

Czy jest szansa dodać opcję komentarza pod Kalendarium? Czasem są ważne daty dla nas amigowców i chciałoby się coś dodać od serca pod jakimś wspominkowym wydarzeniem.

Nie ma w planach takiej funkcjonalności.

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem