Wątek zamknięty
[#1] Nowi?
Ciekawi mnie jedno - czy "dziewicza" młodzież wstępuje w szeregi amigowców? Nie chodzi mi o ludzi, którzy bawili się pięćsetkami w pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych, ale takich, co to wyrośli na piecach, a potem nagle objawiła im się Amiga po roku, powiedzmy, 2003?
[#2] Re: Nowi?

@BartTP, post #1

Zdarzają się pojedyncze przypadki.
[#3] Re: Nowi?

@BartTP, post #1

Ja jestem takim "przypadkiem". Od '92 miałem C64, ale potem od 96 rzuciłem sie ostro na "IBMa" hahahahahah

A od drugiej połowy 2005 jestem z Amigą. Początki były straszne.

Ale teraz mam 4 x A1200 w różnych konfigach, A600HD, A500,CD32 z Promodule

teraz bardzo chętnie zdobyłbym A4000. Na allegro jest ale w desktopie. Troche przeraża mnie fakt przekładania tego wszystkiego poza tym ciężko jest zdobyć obudowe Tower do Ami4000.

btw: mam pytanie mam ktos moze na zbyciu A4000T??

jesli tak to chętnie zakupię: sztuk jeden :D

[#4] Re: Nowi?

@BartTP, post #1

A ja jestem przypadkiem, że się rzucę (ale nie z mostu) jak wyjdzie w końcu
w pełni AmiOne z AOS4 - tak wiem niektórzy już ją skreślili z planów "wydawniczych", ja mam jeszcze nadzieje, ona ponoć matką głupich
ale umiera ostatnia i jak każda matka kocha swoje dzieci...

[#5] Re: Nowi?

@Hugen, post #4

AmigęOne skreślił z planów wydawniczych sam producent...
[#6] Re: Nowi?

@Grzegorz Kraszewski, post #5

Bomba, reszta granat!!!

Tylko czekać na Mosa 1.5 :D

A czy wiadomo, czy bedzie wersja na Classica??
[#7] Re: Nowi?

@Sir_Lucas, post #6

Nie wiadomo czy w ogole wyjdzie MOS1.5 na jakakolwiek platforme (nikt nie wie co zamierza MOS Team... moze oni sami tez nie wiedzia ;) ).
Wiadomo natomiast ze wyjdzie AmigaOS4 na klasyka PPC.

[#8] Re: Nowi?

@reactor, post #7

Wiadomo natomiast ze wyjdzie AmigaOS4 na klasyka PPC.

A na cóż innego mógłby w tej chwili wyjść? A i tak nie zmienia to faktu, że MOS był pierwszy :D.
[#9] Re: Nowi?

@Grzegorz Kraszewski, post #8

A i tak nie zmienia to faktu, że MOS był pierwszy
I co z tego?

[#10] Re: Nowi?

@BartTP, post #1

Ciekawi mnie jedno - czy "dziewicza" młodzież wstępuje w szeregi amigowców? Nie chodzi mi o ludzi, którzy bawili się pięćsetkami w pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych, ale takich, co to wyrośli na piecach, a potem nagle objawiła im się Amiga po roku, powiedzmy, 2003?

Ja już pytałem tutaj http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=28131&t=28122#reply_28131 co sprowadza nowych na jedynie słuszną drogę. :D

Ostatnia modyfikacja: 14.05.06 14:31
[#11] Re: Nowi?

@reactor, post #9

I co z tego?

Jak to co - satysfakcja, że był pierwszy. Bo użyteczność Amigi Classic pod tym czy innym systemem operacyjnym jest wątpliwa.
[#12] Re: Nowi?

@reactor, post #7

reactor napisał(a):

> Wiadomo natomiast ze wyjdzie AmigaOS4 na klasyka PPC.
A niby skąd wiadomo? Z tego co ostatnio słyszałem, to AOS wyjdzie, jak będzie nowy sprzęt. Jasny z tego wniosek, że jeśli nie będzie, to nie będzie też AOS 4.0 dla Classiców.
Co gorsze, wątki na AW.NET wskazują, że AInc. jest "niezbyt" zainteresowana tematem licencjonowania sprzętu pod AOS. Redaktorzy pewnego innego portalu, twierdzą że na pewno uda się to Troice i ACK Controls, tyle że licencja to zamało, a n.p. Krashan(który realizował już projekty o podobnej skali, więc wie co mówi), twierdzi że dokończenie tych projektów nie jest pewne, choćby z racji finasowania.
Także, osobiście, wiele rzeczy bym powiedział o AOS 4.0, ale nie że "wiadomo że wyjdzie", niestety.
[#13] Re: Nowi?

@Grzegorz Kraszewski, post #5

A jednak kilka egzemplarzy wyszło, można je nawet kupić na efunzine.

A co do klasyków, wydajności, etc, bla, bla, bla... Na miłość Boską, ludzie nie po to kupują te komputery, bo trzyma ich nadzieja na to, że Amiga "odżyje", ale dlatego, że lubią ten komputer, lubią w nim dłubać, znają się na nim i tak dalej.

Nie wiem, ale może istnieje klub zagorzałych użytkowników 386 SX i Windows 3.1, którzy za Chiny (nawet Ludowe) nie chcą się przeflancować na najnowsze pentiumy. Ich też można by nazwać hobbystami, wariatami, maniakami, i tak dalej.

Czytałem dzisiaj o scenie atarowskiej. To, co ci goście wyprawiają z tymi maszynkami przechodzi ludzkie pojęcie.

Założę się, że większość sympatyków Amigi, oprócz niej samej, ma także obok pieca. Ja mam w domu cztery piece, w tym jeden kupiony kilka tygodni temu, drugi coś w okolicach 2003 roku (dwa pozostałe to dziadki: 233, bez twardziela i stacji dysków i 600 w pełni sprawny), a pomimo tego usiłuję poskładać A4000. Nie dlatego, żeby podniecać się fajerwerkami graficznymi typu Flash, ale po to, żeby sobie ją tunningować. Proste. Robię to, bo sprzęt ciężko dostać, bo jest drogi (osprzęt dokładniej - ceny mediatorów to przesada, za to aukcje na allegro dostarczają wielu wrażeń), bo jest rzadki, bo od użytkownika wymaga mózgu, bo, bo, bo... Bo lubię Amigę i złego słowa na nią nie powiem i nigdy nie powiedziałem. Dziwię się tedy, że prowadzone są rozmowy typu: czy dogonimy PC? Wiadomo, że nie dogonimy, bo to jest już niemożliwe. Ludzie, którym Amiga wystarczy jako jedyny komputer domowy to hardkorowcy, którym należy się szacunek za zacięcie. Ale na Boga Żywego, nie sądzę, aby rozpatrywanie problemów "Amiga czy PC" było na miejscu! PC to komputer, Amiga to hobby. PC to narzędzie pracy, Amiga to pożeracz czasu. PC to unifikacja, Amiga to indywidualizm. PC to masy, Amiga to jednostki. PC to maszyna, Amiga to elektroniczna przyjaciółka. I tyle.

PS. Założę się, że nikt z Was nigdy nie nadał imienia swojemu PCtowi, natomiast wielu nadało imię Amisi. Czy się mylę?
[#14] Re: Nowi?

@BartTP, post #13

I wiecie co? Mam gdzieś, czy powstanie nowa super-hiper Amiga, czy MorphOS będzie nadal rozwijany, czy wyjdą nowe Pegazy, czy OS4.0 wyjdzie poza fazę testów.

Ważne, że jest to, co kocham. A kocham Amigę. I nie obchodzi mnie, czy wyjdzie do niej nowa karta turbo czy nowa przeglądarka internetowa. Jak będę potrzebował nowości, to z czystym sumieniem kupię piątego peceta. Nadal będzie on jednak dla mnie tylko maszyną. A Amigę będę miał w sercu zawsze - choćby była to poczciwa Amiga 500.

PS. To czemu składam A4000? A, bo jak pieścić to DUŻĄ babę. :) Kochanego ciała nigdy za wiele. :)
[#15] Re: Nowi?

@BartTP, post #13

PS. Założę się, że nikt z Was nigdy nie nadał imienia swojemu PCtowi, natomiast wielu nadało imię Amisi. Czy się mylę?

Mylisz się. Przy instalacji windows jak i otoczenia sieciowego nadaje się nazwę pecetowi

Ostatnia modyfikacja: 14.05.06 20:22
[#16] Re: Nowi?

@koodlaty, post #15

Nie o to mi się rozchodziło, wiesz o tym. ;)
[#17] Re: Nowi?

@BartTP, post #16

Wiem ale muszę się czegoś przyczepić

[#18] Re: Nowi?

@BartTP, post #13

Czytałem dzisiaj o scenie atarowskiej. To, co ci goście wyprawiają z tymi maszynkami przechodzi ludzkie pojęcie.

Rzuć linkiem, chętnie poczytam.
[#19] Re: Nowi?

@Sylwester, post #18

http://atariarea.krap.pl/

Ten odnośnik tutaj znalazłem. Szczególnie podoba mi się przerobienie ataryny na terminal linuxowy. ;)
[#20] Re: Nowi?

@BartTP, post #13

A pochwal sie proszę jaką Ami składasz w desktopie czy tower?

Masz moze jakieś zdjęcia. Mi udało się poskładać A1200Elbox z Mediatorem, ale miałem przy tym i duźo frajdy i sporo nerwów teraz stoi obok Infinitiva i PowerMaca. Teraz mam własnie ochote jeszcze na Ami4000.

Czy masz płyte głowna z desktopa czy z Towera??

Jakiej obudowy uzywasz??

Pzdr

[#21] Re: Nowi?

@Sir_Lucas, post #20

Na razie się targuję na Allegro, więc nie będę pisał, żeby nie zapeszać. ;)

Ale marzy mi się A4000 w SkyTower od pieca.
[#22] Re: Nowi?

@BartTP, post #21

Ja skromnie wstawił bym tego desktopa z allegro do normalnej wieży AmiTower.

Hhahahahahahah

Też mam ochote na tego desktopa z monitorem z allegro, ostatnio był Tower na allegro i poszedl za 1875zł.

Wygląda na to że będzie niezła jatka we wtorek rano

Hahahahah ciekawe ilu jeszcze z nas ma ochote na tą Ami, ale sądze że naprawdę wielu.

Pzdr
[#23] Re: Nowi?

@Sir_Lucas, post #22

Pewnie tak. ;)

Ale sądzę, że to jakiś przekręt... Choć kto wie. ;)
[#24] Re: Nowi?

@BartTP, post #13

No obok pegazow mam peceta, ale jest to najwolniejszy z komputerów i
zakupiony, bo mogę od czasu do czasu zarobić na chałturze pod
windowsa.... Do pewnego czasu obywalem sie bez peceta...

[#25] Re: Nowi?

@BartTP, post #13

@ BartTP
Dziwię się tedy, że prowadzone są rozmowy typu: czy dogonimy PC? Wiadomo, że nie dogonimy, bo to jest już niemożliwe. Ludzie, którym Amiga wystarczy jako jedyny komputer domowy to hardkorowcy, którym należy się szacunek za zacięcie.

Dziękuję za uznanie :D

A nowi sie pojawiają widać, bo od czasu do czasu jakieś nowe ksywki się pojawiają na PPA.

Ostatnia modyfikacja: 14.05.06 23:02

Ostatnia modyfikacja: 14.05.06 23:03
[#26] Re: Nowi?

@Torn, post #12

Także, osobiście, wiele rzeczy bym powiedział o AOS 4.0, ale nie że "wiadomo że wyjdzie", niestety.
To twoje zdanie na podstawie obserwacji aktualnej sytuacji "rynku". Byli tez tacy, ktorzy swego czasy na podstawie obserwacji twierdzili, ze OS4 nie istanieje, a screenshoty powstaly w Photoshopie. Czas pokaze kto ma racje... cos czuje ze nowu ja

Ostatnia modyfikacja: 14.05.06 23:07
[#27] Re: Nowi?

@reactor, post #26

Owszem, jeśli byś napisał że najprawdopodobniej wyjdzie, to bym się zgodził. Ale napisałeś że "wiadomo", że wyjdzie, a to implikuje 100%-ową pewność. Chyba się zgodzisz, że 100% pewność, to nie jest?
Tak na poważnie, to nawet nie ma 100% pewności co do wyjścia MS Windows Vista, a co dopiero AmigaOS 4.0.
[#28] Re: Nowi?

@Torn, post #27

Aha, czyli teraz chcesz sie przekomarzac co jest na 100% a co nie? Bawic sie w procentowanie pewnosci, bez sensu taka dyskusja. EOT.

[#29] Re: Nowi?

@Torn, post #27

Tak na poważnie, to nawet nie ma 100% pewności co do wyjścia MS Windows Vista

Ja tam bym chcial miec taka nadzieje na wyjscie OS4 jaką mam na Win-Vista ktora na pewno wyjdzie :P

[#30] Re: Nowi?

@BartTP, post #14

I wiecie co? Mam gdzieś, czy powstanie nowa super-hiper Amiga, czy MorphOS będzie nadal rozwijany, czy wyjdą nowe Pegazy, czy OS4.0 wyjdzie poza fazę testów

Byłoby jednak miło gdyby Amigant mógł powiedzieć - "mój sprzęt jest lepszy i potrafi więcej" nie tylko w sferze emocjonalnej. Jak już było wspomniane, nie ma co się łudzić, że dogonimy PC, choć jednak czasem u mnie ta przekora się pojawia i jestem beznadziejnym optymistą. Miło by było znów mieć komputer niezastąpiony w jakiejś dziedzinie... Kto wie, kto wie. Byle taka machina nie kosztowała 10x średnia miesięczna krajowa ;)

Ważne, że jest to, co kocham. A kocham Amigę. I nie obchodzi mnie, czy wyjdzie do niej nowa karta turbo czy nowa przeglądarka internetowa.

Amen! Amen!
Co z tego , że wirtualna Ami pod WinUAE jest 40x szybsza niż A400040. Ja i tak wolę mojego kochanego zdechlaczka z sig'a ;) Ma klimat i dostarcza kupę frajdy!

Ostatnia modyfikacja: 16.05.06 14:53
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem