[#26]
Re: Alerty, zwiechy i sieć.
@stachu100,
post #25
Da się wyregulować.
Bardzo często jest w zasilaczu potencjometr, którym ustala się napięcie referencyjne.
Taki zasilacz najlepiej podpiąć do jakiegoś obciążenia, np. żarówka samochodowa, stary twardziel, z którym nie jesteś emocjonalnie związany.
Zasilacze ATX muszą działać z obciążeniem, więc nie włączaj go bez wcześniejszego podpięcia jakiegokolwiek urządzenia.
Znajdujesz potencjometr (jeżeli jest, to jeden i to jest właśnie ten), kręcisz nim delikatnie i sprawdzasz na mierniku ile volt masz na wyjściu.
Musisz jedynie zwrócić uwagę na fakt, że wzrośnie napięcie na +5, +12, -12. Jednak Każde urządzenie ma jakąś tolerancję i te kilka setnych lub dziesiątych części volta nie powinno uszkodzić Amigi i osprzętu.
UWAGA: Robisz wszystko na własną odpowiedzialność tak w materii sprzętu, jak i własnego zdrowia i życia. Grzebanie w otwartym zasilaczu, który jest podłączony do sieci, bez wiedzy o tym co robisz może być niebezpieczne.
Ja mam ATX, którego właśnie w ten sposób nieco podrasowałem. Amiga działa stabilnie.
UPSSSS!!!
Nie czytałem kilku wcześniejszych wypowiedzi w wątku i widzę, że powieliłem post Stacha

Chociaż moja informacja dotyczy zasilaczy ATX, nie AT.
Ostatnia aktualizacja: 07.12.2011 10:25:15 przez cichym
Ostatnia aktualizacja: 07.12.2011 10:25:31 przez cichym
Ostatnia aktualizacja: 07.12.2011 10:26:36 przez cichym