Forum » PPA
[#31] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@RadoslawF, post #28

Z kartami graficznymi będzie gorzej, jest jakiś wiarygodny program do ich testowania ?

Przychodzi mi na myśl SySpeed - w teorii mógłby przetestować kartę , można by uruchomić kilka gier i także przetestować . Problem polega na tym, że każdą kartę trzeba by testować minimum dwa razy. Raz w konfiguracji w Zorro II, a raz w Zorro III, no i wiadomo że testy kart na m68k ni jak będą miały się do testów kart PPC . Oczywiście największym problemem jest zebranie kart do testów :)
[#32] Amos
A moze byc artykul np jak zrobi menu w amosie ?.
[#33] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@Olo, post #31

Nie wszystkie karty na zorro pracują w obu slotach, większość pracuje tylko w z2 lub tylko z3.
Karta BVision jest szybsza od najszybszych w slotach zorro i to chyba wszyscy wiedzą bez testowania. Wszyscy też wiedzą że karta uniwersalna będzie szybsza (szybszy transfer danych) w z3 a wolniejsza w z2.
Ważnym parametrem każdej karty jest pixel clock, od niego zależy maksymalna rozdzielczość karty i głębia kolorów, to można bez testów opisać.
Ale jak ktoś bardzo chce potestować osobiście to wkładając kartę pracującą tylko w trybie z2 w slotach z3 przestawiany wszystkie następne sloty w tryb z2.

Pozdrawiam
[#34] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@RadoslawF, post #33

wkładając kartę pracującą tylko w trybie z2 w slotach z3 przestawiany wszystkie następne sloty w tryb z2.

Źródło? Nigdy nie zaobserwowałem takiego efektu.

Poza tym OT się stworzył znów...

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2012 10:21:24 przez strim
[#35] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@strim, post #34

Wyczytałem to w jakimś artykule w Amigowej prasie.

Pozdrawiam
[#36] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@mailman, post #9

Prawie wszystko co wymieniłeś już było opisywane, może nie na PPA ale gdzie indziej np. u mnie. Ja mam za to pomysł na temat, który na pewno nigdy nie był poruszany - Ignition. To bodaj jedyny wartościowy program pisany specjalnie dla 68k, który ukazał się w ostatnich latach. Ba to jedyny program 68k, który leży na ukierunkowanym wyłącznie na PPC OS4Depot.
Tak sobie obserwuję próby tworzenia niepotrzebnych i sztucznych podziałów (wszyscy amigowcy są braćmi) np. wątek "Zadeklarowani fani retro Amigi :)" i czekam na jakieś konkrety. Konkretem byłoby napisanie tekstu który przedstawiałby Amigę z AmigaOS 3.x jako podstawowy normalny komputer, na którym zdeklarowany fan "RetroAmigi" przedstawiłby coś ciekawego co można zdziałać. 587 recenzja retrogierki w tym nie pomaga, co najwyżej umacnia jedynie tezę że stare Amisie są dziś wykorzystywane jedynie jako podkładka pod SuperFroga odpalana dwa razy do roku. Sam mógłbym artek o Ignition naskrobać, ale celowo tego nie robię. Czekam bowiem na czyny a nie puste słowa. Na razie bowiem wygląda to trochę tak że Ci co nie chcą używać do wszystkiego PC, tylko jak najdłużej przebywać z AmigaOS (w moim przypadku jest to w domu jakieś 98% vs. 2% na korzyść Amigi) są "fałszywymi", a Ci co w zasadzie wszystko robią na grzybie a na A500 jedynie od czasu do czasu pogierczą są esencją amigowości.

P.S.
Jeśli to nie tajemnica, ile płacicie za wierszówki?

P.S.2

Wiem że mnie zbanujesz, natomiast mam nadzieję że post zostawisz. Pomysł z recką Ignition chyba nie jest zły;)
[#37] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@mailman, post #1

Właśnie złożyłem zamówienie na 2 ostatnie numery ( #7 i #8 ) pisma PPA, których jeszcze nie mam. Przeczytałem w #6 fantastyczną pierwszą część kursu pisania "swojej pierwszej gry" autorstwa Asmana i muszę nadrobić zaległości w czytaniu tego kursu właśnie zamawiając numery #7 i #8.

Z tej też okazji, ponieważ ostatnimi czasy piszę biblioteczkę przydatną w pisaniu gier w języku C o nazwie GameX, chciałbym zapytać się, czy mógłbym na łamach pisma przedstawić kurs pisania gier za pomocą tego programu. Najlepiej zrobiłbym to do numeru #10, bo w tej chwili jeszcze pracuję nad wypuszczeniem stabilnej wersji 1.1, która będzie podstawą do napisania tekstu. Ponieważ Asman pisze serię artykułów o podobnej tematyce chciałbym się zapytać, czy jest to dobry pomysł.
[#38] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@Mufa, post #36

Nikt się nie naśmiewa z Amigowców z AmigaOne, raczej Amigowcy z AmigaOne naśmiewają się z graczy grających na Amidze 500.

Ja nabywam najpewniej w listopadzie nowy komputer Amiga 4000T, więc będę miał okazję opisać, co to szary użytkownik może robić na Amidze z AmigaOS3.x. Ja na PC to przede wszystkim gram w parę starszych już gier (są to oryginały, które leżą na półce) i szperam w Internecie, a dosyć sporo czasu spędzam na zabawie i pracy na Amidze 1200.
[#39] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@Mufa, post #36

Recka Ignition była w numerze 25(4) Total Amiga PL.
[#40] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@Mufa, post #36

Jeśli to nie tajemnica, ile płacicie za wierszówki?

W zależności od aktualnych możliwości. Ostatnio przez dwa numery było 20 zł/stronę.
[#41] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@Minniat_Planet, post #37

Z tej też okazji, ponieważ ostatnimi czasy piszę biblioteczkę przydatną w pisaniu gier w języku C o nazwie GameX, chciałbym zapytać się, czy mógłbym na łamach pisma przedstawić kurs pisania gier za pomocą tego programu.

W przypadku takiego narzędzia najpierw należałoby je ukończyć. Na chwilę obecną dobrym pomysłem jest artykuł co to jest i z czym to jeść, a później myśleć o szkółce.
[#42] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@mailman, post #41

A może by tak recka najlepszych programów kopiujących. Ja wiem dyskietek podobno mało kto używa, podobno...np. d-copy, x-copy, superduper.
[#43] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@miro_78, post #42

Wg. mnie najbardziej produktywne podejście polegałoby na napisaniu takiego artykułu samemu, zamiast sugerowania w tym wątku jakie artykuły mają powstać. Bądźmy szczerzy, niezależnie od wierszówek i tak każdy pisze o tym co go interesuje. Wątpie, żeby jakikolwiek autor zrealizował zachcianki, które pojawiają się w tym wątku, chyba że przypadkowo pokrywa się to akurat z jego pomysłem na artykuł...
[#44] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@strim, post #43

Oczywiście chciałbym wnieść coś w rozwój popularności Amigi jako retro maszynki i nie tylko ale w niektórych dziedzinach nie posiadam odpowiedniej wiedzy a nie chcę pisać bredni. Jeśli już cokolwiek napiszę to postaram sie podejśc do tego zagadnienia mozliwie dokładnie. Co to będzie i kiedy nie mam pojęcia bo daleki jestem od składania deklaracji na wyrost nie raz sie przekonałem że chcieć a móc to dwie różne sprawy.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2012 20:58:13 przez miro_78
[#45] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@mailman, post #41

Zgoda, najpierw ukończę GameX z poprawnymi szablonami funkcji, żeby następne wersje były do niej kompatybilne. Wtedy zdecyduję się na opis programu z przeznaczeniem do publikacji w piśmie.

Co do X-COPY, chyba nie ma osoby (amigowca), która nie umiałaby obsługiwać tego legendarnego programu. Jego graficzny interfejs jest do opanowania przez każdego "Lamera" ;)
[#46] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@strim, post #43

Mam odmienne zdanie (odnośnie realizowania zachcianek). Łatwiej zmóc się na napisanie artykułu wiedząc że jest potrzebny. Miło wiedzieć przed napisaniem że na artykuł ktoś wogóle czeka.
W sumie chodzi o teksty do poczytania a nie zapełnienie stron dla samego zapełnienia. Ktoś może mieć kilka mętnych pomysłów ale zrealizuje ten o który ktoś inny będzie pytał. Tu nie chodzi o 20 zeta ale o poczucie że to co się zrobiło - komuś się przydało.
Z propozycji mailmana - ja poczytałbym chętnie "dystrybucje AROS-a".
Natomiast zdałem sobie sprawę że nie ma ciekawych pytań odnośnie AmigaOS 4.1 (poza tymi wymienionymi przez mailmana) - sam się zastanawiam o czym chciałbym poczytać, i nie wiem.
Na pewno nie chciałbym o klasyku bo ileż można.
[#47] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@strim, post #43

Wg. mnie najbardziej produktywne podejście polegałoby na napisaniu takiego artykułu samemu, zamiast sugerowania w tym wątku jakie artykuły mają powstać. Bądźmy szczerzy, niezależnie od wierszówek i tak każdy pisze o tym co go interesuje. Wątpie, żeby jakikolwiek autor zrealizował zachcianki, które pojawiają się w tym wątku, chyba że przypadkowo pokrywa się to akurat z jego pomysłem na artykuł..

Sporo racji w tym co piszesz jest, generalnie pisze się o tym czym się samemu człowiek interesuje. Taki np. wspomniany przez Mailmana Hollywood, jak najbardziej leży w kręgu moich zainteresowań i jakieś trzy miesiące temu jak wyszedł nowy Designer zaczęlem nawet pisać artka. Przyszły jednak wakacje, komputer z lekka został odstawiony na bok, a jeśli już był używany to częściej na polu rozrywkowym, no i automatycznie miało to swoje przełożenie w artkach - Turrican, HoM&M, a te 3Kb tekstu, które napisałem dotąd o Hyllywoodzie, będzie musiało niestety poczekać aż znowu "złapię ciąg na ten program". Jednakowoż rzucane w necie pomysły też mogą być inspirujące. O UADE artka raczej napisać nie dałbym rady, no bo co tu dużo pisac, wrzuca się plugin do TuneNeta i gra. Raczej już można by napisać arta o TuneNet i przy tej okazji poświęcić kilka zdań UADE. No ale TuneNet był już opisywany w prasie. O takim Snoopy widziałbym możliwość napisania artka na 5kb tekstu, czyli pół strony (ale bez obaw ja raczej w krótkich tekstach się nie lubuję). Natomiast o SCUMM to bez wysilku można by wyskrobać arta na 20kb. Tak więc fani czasopisma PPA radzę się mobilizować i pisać, bo jeśli pewnego dnia stwierdzę że mam chęć coś naskrobać, a nie ma jakiegoś tematu którym akurat bym się intensywnie zajmował, mogę wykonać manewr wyprzedzający;)
[#48] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@Mufa, post #47

teraz kwestia czy skupiamy się na "promowaniu" poprzez pisanie artów nowej czy starej amigi
[#49] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@dario35, post #48

"promowaniu" poprzez pisanie artów nowej czy starej amigi

Autor będzie promował te, na które w danej chwili ma ochotę. Proste.

Próba narzucenia z góry o czym kto ma pisać skończyłaby się tym, że nikt nie napisałby nic.

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2012 12:57:23 przez strim
[#50] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@mailman, post #1

Na chwilę obecną mamy jeszcze 9 stron wolnych.
[#51] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@mailman, post #50

Na chwilę obecną mamy jeszcze 9 stron wolnych.

Dotarł do Ciebie mój mejl w sprawie krótkiego tekstu?
[#52] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@slay, post #51

Tak i na niego odpisałem 8 września. Raz jeszcze wysłałem odpowiedź.
[#53] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@mailman, post #52

Pusto :) Najwidoczniej mamy jakieś problemy na łączach :)
[#54] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@slay, post #53

Mail doszedł, przyjąłem do wiadomości, bez odbioru :)
[#55] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@mailman, post #50

Na chwilę obecną jest 8 stron wolnych. Nadal czekamy na artykuły.
[#56] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@asman, post #26

Jeżeli Asman dośle część czwartą cyklu, wówczas do zapełnienia numeru pozostaną trzy strony. Jeżeli nie, to pięć.
[#57] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@mailman, post #56

Dośle, dośle, proszę o kilka dni cierpliwości i od razu przepraszam za zwłokę. Kod jest napisany w 90% a tekst w 40%.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2012 22:12:32 przez asman
[#58] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@asman, post #57

Wczoraj skończyłem pisać, dzisiaj podeśle w godzinach wieczornych, gdy na spokojnie jeszcze raz przeczytam.
[#59] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@asman, post #58

Dziękujemy wszystkim za nadesłane artykuły. Numer dziewiąty został zamknięty. Każdy kolejny artykuł, który wpłynie będzie zasilać PPA#10.
[#60] Re: PPA#9 - czekamy na artykuły

@mailman, post #59

fajnie!

BTW: wysłałem zrzuty do Galerii
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem