Forum » PPA
[#1] Propozycje zmian w dziale Giełda
W dziale Giełda dodałem w formularzu opcję "Cenę podano w treści ogłoszenia", dzięki której będzie można podać cenę w kategorii Sprzedam (nie łamiąc przy tym regulaminu) bez konieczności sumowania cen wszystkich przedmiotów.

Druga sprawa również dotyczy pola cena, które nie było wymagane (przez sam system) gdy ktoś zaznaczył kategorię Sprzedam - wówczas cena ustawiana była na domyślną (czyli 0, czyli "za darmo") przez co ktoś kto zapomniał podać ceny (inna sprawa, że pretensje powinien mieć wówczas tylko do siebie;) mógł wpaść w pułapkę, w której moderator widząc brak ceny a jednocześnie ofertę sprzedaży - kasował ogłoszenie lub ukrywał. Zmieniłem by to pole było wymagane gdy ktoś wybierze kategorię Sprzedam.

W temacie wątku są "propozycje zmian" - moje propozycje już wdrożyłem. Jeśli użytkownicy działu mają inne pomysły/propozycje zmian systemowych - proszę o opisanie ich tutaj.
[#2] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #1

Proponuje zrezygnować z obowiązku wstawiania ceny w przypadku kiedy oferta dotyczy przedmiotu wystawionego na licytację w dowolnym portalu aukcyjnym. Wszak wystawiający nie musi wiedzieć jaką cenę wywinduje licytacja.

Pozdrawiam
[#3] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #1

No to przy okazji zmian ja bym chciał poruszyć inna kwestię. Amigowcy interesują się często nie tylko Amiga ale i Atari C64 starymi konsolami itp itd. Ja nie mam nic przeciwko temu aby poza Amigiami mogli się również ogłaszać atarowacy czy komodorowcy . Jednak wolał bym aby było widoczne rozgraniczenie między Amigą a pozostałymi platformami.

Benedykt Dziubałtowski
[#4] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Jestem za.
[#5] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

Jak dla mnie jestem ZA przedstawionymi jak na razie propozycjami. Pozwoli to uniknąć nieporozumień i niedomówień.
[#6] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #1

Rowniez jestem za pomyslem o wszelaki starym sprzecie retro w dziale gielda . I jakis system komentarzy by sie przydal jak na amibay aby zminimalizowac straty generowane przez osoby nieuczciwe.
[#7] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@PrzemasIII, post #6

Jedyne co mi ciągle chodzi po głowie to powiązanie tego działu z Allegro. Oczywiście to nie łatwe, bo trzeba by uderzyć w jakieś drzwi w zarządzie Allegro, ale fajnie by było gdyby mieli na Allegro małą zakładkę w której było by uwzględnione powiązanie z profilem na PPA.

Nie wiem jak technicznie to rozwiązać, bo się na tym nie znam. Jestem za to skarbnicą dobrych rozwiązań i obiektywnych werdyktów w konfliktach... tak sobie pozwolę nieskromnie pojechać

A poważniej mówiąc. Moim zdaniem gra jest nie warta świeczki ponieważ mało rzeczy się tu wystawia porównując do takiego Allegro i nie ma sensu zaangażowanym w tworzenie strony dorzucać bezsensownej roboty.

W całej sytuacji potrzeba chyba jak zwykle więcej dystansu, zdrowego rozsądku, komunikacji z wystawiającymi sprzęt, a mniej prężenia klaty i przesadnego "wykazywania się". Nie ma tu przecież tylu ogłoszeń, a wszystko jest opatrzone stosowną datą, żeby przeglądający nie mógł ogarnąć treści ogłoszenia i czego ono dotyczy. Nie widzę też potrzeby dzielenia na kategorie. Retrokomp to retrokomp, może to być C64, Amiga, Atari, czy Mac, a tu jest masa osób z tego co się zorientowałem, które interesują się wieloma platformami tego typu.

pozdrawiam :)
[#8] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

Jak to miałoby wyglądać w formularzu i na liście ogłoszeń? W jaki sposób należałoby też zmienić regulamin?
[#9] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

Popieram, powinna być osobna kategoria dla obcego sprzętu retro.
[#10] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #1

Proponuję dodatkowo dodanie pola "tytuł" oraz zmianę domyślnego widoku listy ogłoszeń na podobny do tego jaki ma np. tablica.pl lub gumtree.
[#11] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #8

Mi się podoba system jaki działa na amibay.com Ja bym to widział jako podforum na którym można normalnie wystawiać oferty sprzedaży. System komentarzy za udaną/ nie udaną transakcję tez jest dobry.

Benedykt Dziubałtowski
[#12] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

Polecę trochę klasykiem
Jestem za, a nawet przeciw OK
[#13] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #1

Świetna zmiana ode mnie OK
[#14] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

To nie jest odpowiedź na moje pytanie ;) tylko zgłoszenie propozycji innej funkcjonalności. Mnie chodziło o to jak ma wyglądać to rozgraniczenie na ogłoszenia związane z tematem portalu a pozostałe. Chciałbym wiedzieć jak to miałoby wyglądać na liście ogłoszeń jak i w formularzy.
[#15] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #14

Można by było rozdzielić tak:

Amiga - Kupię, Sprzedam, Zamienię
Atari - Kupię, Sprzedam, Zamienię
Commodore - Kupię, Sprzedam, Zamienię
Inne - Kupię, Sprzedam, Zamienię
Oferty Pracy

Można jeszcze dodać opcje Oddam ;)
[#16] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@(V)(I)mothe(P), post #15

Nie jestem pewny czy warto robić od razu tyle działów.
Do istniejących sprzedam/kupie/zamienię/oferty pracy dodał by kolejną zakładkę "inne" lub "pozostałe" a w niej tradycyjnie sprzedam/kupie/zamienię. Takie rozwiązanie nic nie zmieni w nawigacji tym których interesuje tylko Amiga a pozostali zainteresowani wejdą sobie katalog głębiej i będą mieli pozostałe oferty. Jeśli któraś grupa komputerów będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem (liczbą ogłoszeń) to wtedy będzie można zastanowić się na zrobieniem dla niej indywidualnego działu.
Ogłoszenia nie dotyczące Amigi powinny być widoczne dopiero po wejściu do działu dla nich przeznaczonego.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2012 11:39:58 przez RadoslawF
[#17] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@RadoslawF, post #16

Może i tak, ale wtedy było by mniej nieporozumień w którym dziale/kategorii wystawić sprzęt. Choć to tylko propozycja i być może, za bardzo by zagmatwała nawigację w dziale giełda.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2012 11:40:25 przez (V)(I)mothe(P)
[#18] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@(V)(I)mothe(P), post #17

Nieporozumienia są, były i będą, dowodem tego np. dyskusja o jednym z moderatorów czy jego działalności.
Można oczywiście zrobić ileś katalogów tematycznych co tez będzie zwiększać liczbę pomyłek a dodatkowo utrudni życie oglądającym dział giełda.
Dzisiaj wchodzę do giełdy i czytam ogłoszenie wszystkie bez wchodzenia do zakładek kupię/sprzedam/zamienię, nie mamy wiedzy czy po dopuszczeniu ogłoszeń na inne komputery i ich osprzęt ilość ogłoszeń znacznie nie wzrośnie. Osoby zainteresowane tylko Amigą będą miały pretensję że muszą wyszukiwać interesujących ich ofert i/lub zagłębiać się w dodatkowe zakładki. Stąd moja propozycja aby tak to skonstruować aby zmiana w żaden sposób nie zmieniała ich przyzwyczajeń. Wchodzą do giełdy i mają to co przedtem a jak są zainteresowani to wchodzą głębiej i mają dodatkowe oferty nie związane z Amigą.

Pozdrawiam
[#19] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #14

Obrazek1
Obrazek 2

Tak bym to widział. Amiga i tylko Amiga wraz z ofertami pracy jest widoczna tak jak do tej pory. Po kliknięciu na pozostały sprzęt retro mamy kupie sprzedam zamienienie zlecę c64, atari tip itd.

Proponuje tez dodać opcję zlecę lub od razu zlecę/wykonam. Zlecę wymianę kondesatorów, wykonanie kable kabelka itp itd.

Benedykt Dziubałtowski
[#20] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

Ja bym to widział w ten sposób, podczas wystawiania ogłoszenia byłyby dostępne "checkboxy" Amiga, Commodore, Atari, inne itd.. Wystawiający sam by zaznaczał do jakiej kategorii należą przedmioty zawarte w ogłoszeniu, potem w dziale giełda można by dać filtr, aby przeglądający mógł sobie wybrać jakie kategorie chce wyświetlić (jeśli zostało zaznaczone pole "Amiga i Commodore", to wyświetlą się wszystkie ogłoszenia w których były zaznaczone te kategorie).

Oczywiście filtr ustawiony domyślnie na Amiga :)

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2012 12:56:00 przez rafgc
[#21] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #1

Ja ogólnie zmienił bym nazwę działu z giełda, bo się różnym, różnie kojarzy na ogłoszenia.
[#22] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #1

Odnośnie kwestii komentarzy. Nie wiem, czy jest konieczność robienia czegoś takiego, bo będzie kolejne miejsce do wypisywania głupot, a potem ktoś to będzie musiał pilnować. A przecież chodzi przede wszystkim (w moim odczuciu) o rozeznanie się, czy ktoś z kim chcemy zrobić interes jest wiarygodny.

Dlatego dla mnie dobrym rozwiązaniem było by umożliwienie wskazania jakiegoś miejsca w sieci, gdzie można by znaleźć np. profil z komentarzami kogoś, kto chce sprzedać fant i ogłasza się w dziale "Giełda".
Po pierwsze mamy możliwość sprawdzenia czy inni (jeżeli jacyś byli) byli zadowoleni z transakcji. Przy dużej ilości pozytywów będzie jasne, że transakcja jest w miarę bezpieczna. Jeżeli wystąpiła by jakaś wątpliwość co do powiązania obu użytkowników, to można ją zweryfikować np. wysyłając PW na profil podany w sieci. Jeżeli dostaniemy odpowiedź zgodną z zapytaniem, to wiadomo, że jest OK, w innym przypadku wiemy jasno, że ktoś kręci wałka.

Poza tym warto w sumie chyba w przypadku niepewnych sprzedawców dokonywać transakcji w miejscach typu eBay, Allegro, Amibay etc., bo tam anonimowość jest mniejsza.

Oczywiście jeżeli ktoś zawczasu nie pomyśli, to żadne zabezpieczenie mu nie pomoże i tak czy siak da się zrobić w wała.
[#23] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #1

Wszystko co było niezwiązane z tematem wątku zostało przeniesione tutaj.
[#24] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #1

tak czytam i czytam.... wlasnym oczom sie wierze... taka draka sie rozkrecila.

pomysł

a może po prostu zamiast usuniecia takiego (niezgodnego z regulaminem) ogloszenia byloby ono ukrywane a odpowiedni komentarz wysylany do delikwenta (z automatu) z prosba o poprawienie bledu?

ps. czasem zal stracic swoje wypociny... ;)
[#25] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@Paul, post #24

Ja myślę, że zmodyfikować regulamin i dopuścić inne retro sprzęty. Określić konkretne typy lub wiek sprzętu jaki można wystawiać.
[#26] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@Ender, post #25

Ja to widzę tak jak napisałem w poście #15. Byłoby jasno i wyraźnie dla wszystkich, a że trochę klikania nikomu nie zaszkodzi, wtedy będzie wiedział co gdzie wystawia. A regulamin trzeba tak zmodyfikować i dostosować aby już nikt nie miał żadnych obiekcji.
[#27] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@Paul, post #24

Coś na ten kształt już działa. Kontrowersyjne ogłoszenia są ukrywane a nie kasowane aby reszta adminów mogła podjąć decyzję gdy sam nie jestem czegoś pewien.

Benedykt Dziubałtowski
[#28] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@grxmrx, post #1

Ja mam mala propozycje jak uniknac problemow z dzialem Gielda:

Mozna by zalozyc na forum w dziale PPA zamkniety watek pt "Ogloszenia do poprawki"
Benek umieszczal by tam linki do ogloszen ktore nie trzymaja sie regulaminu.
Np taki: "Osoba -tu nick- umieszczajaca ogloszenie -tu link- proszona jest o uzupelnienie -tu czego brakuje-. Jesli poprawka nie zostanie wykonana to ogloszenie zostanie skasowane w ciagu -tu czas- (np 2 dni)."

Oczywiscie email do delikwenta tez by byl wysylany.
Wtedy Benek bedzie kryty i nikt nie bedzie sie mogl skarzyc jaka to moderacja jest zla.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2012 13:51:43 przez Phibrizzo
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Propozycje zmian w dziale Giełda
[#30] Re: Propozycje zmian w dziale Giełda

@RadoslawF, post #29

Mysle taki pomysl moze ochronic kazdego moderatora kim kolwiek by nie byl. Jest to bardzo prosty system ktory niedawalby zadnych argumentow tym osobom ktore krzycza ze ich ogloszenie zostalo skasowane ze wzgledu na widzimisie mederatora.
Co do zamykania watkow sie nie wypowiem.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem