[#16]
Re: Zmiana Regulaminu PPA
@Benedykt Dziubałtowski,
post #9
Nie wiem o co się sprzeczacie. Dość liberalny i klarowny regulamin, widziałem gorsze, w stylu "daj mi człowieka, a znajdę na niego paragraf", a społeczność i tak nieźle funkcjonowała.
Mam tylko kilka zastrzeżeń:
- uprawiania tzw. "trollowania" tzn. pisania postów wyłącznie w celu irytowania innych użytkowników bądź wszczynania awantur,
Jak to się ma do działu "Pręgierz"? :D
- uznanych powszechnie za naganne moralnie lub społecznie niewłaściwe,
Co to jest
treść powszechnie uznana za naganną moralnie? Bubel. Pod taką treść można podciągnąć wszystko, jak i od każdej blokady nałożonej z tego tytułu się odwołać z prośbą o udowodnienie, że dana treść jest niemoralna. Sformułowałbym ten punkt inaczej:
Obsługa portalu zastrzega sobie prawo do usunięcia treści, które uzna za niemerytoryczne bądź niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
Nie nadużywaj emotikonek przy pisaniu wiadomości. Nie pozwala to czytającemu skupić się na czytaniu tekstu wiadomości.
O ile mi wiadomo jest to zawarte w netykiecie, a do takiej już się odwołaliście. Ponadto - punkt pasuje mi bardziej do instrukcji obsługi forum, niżeli zasad korzystania z niego.
Redakcja PPA zastrzega sobie możliwość przeredagowywania nieprzyzwoitych fragmentów opinii w sposób nie zmieniający ich przekazu.
Przeredagowywanie to głupi pomysł, niezgodny z zasadą wolności słowa. Opinia, jaka by nie była, to jednak opinia, a zmiana jej treści (nawet z zachowaniem przekazu) wyklucza możliwość przypisania jej pierwotnemu autorowi. Odnośnie sankcjonowania niewygodnych treści już wspominałem i wg mnie jeden punkt tu wystarczy - to niepotrzebne dublowanie tego samego.
W przypadku odwołań się użytkowników od blokad czy też innych działań moderatorskich należy skontaktować się bezpośrednio z moderatorem, który podjął decyzję [...]
Kolejny bezsensowny pomysł - jak jakiś mod się na kogoś uweźmie, to prawo jest w zasadzie nie do wyegzekwowania. Propozycja:
W przypadku odwołań od decyzji moderatorów należy skontaktować się bezpośrednio z administracją portalu (bądź innym moderatorem).
Dwa punkty z regulaminu publikowania treści, na podstawie których zniszczy Was pierwszy lepszy prawnik:
6. Opublikowany na portalu PPA artykuł nie może zostać usunięty. [...]
5. Nadesłany artykuł, w formie opublikowanej na portalu PPA, nie może być zamieszczany w innych miejscach w sieci oraz w formie papierowej bez zgody autora artykułu oraz redakcji portalu PPA.
9. Redakcja PPA zastrzega sobie prawo wykorzystania, za zgodą autora, wcześniej opublikowanego artykułu w ramach niekomercyjnych projektów redakcyjnych.
A ten to po co? Skoro i tak wynika z niego, że uzyskanie zgody jest wymagane...
Interpunkcja woła o pomstę do nieba!

Jak chcecie, to mogę przeredagować ten regulamin na bardziej formalny - oczywiście z zachowaniem jego obecnych postanowień.