[#1] Amiga FPGA
na razie informacyjnie - http://lotharek.pl/product.php?pid=96

atari st/ amiga 500 (na razie) max 32MHz...wiecej nie powiem
[#2] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #1

W jaki cenowy przedział celujesz ?
[#3] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #1

Bez żartów poproszę. Procesor tylko 000 czy możemy liczyć na coś więcej ? grafika tylko OCS czy może ECS lub i AGA ?
Ile będzie pamięci ?, po filmiku widać że będzie obsługa ADFów a twardych dysków lub przynajmniej plikopartycji ?
Jak rozumiem obsłuży myszkę, klawiaturę i joya ?
I orientacyjnie kiedy będzie dostępne i równie orientacyjnie za ile ?

Pozdrawiam
[#4] Re: Amiga FPGA

@RadoslawF, post #3

czytanie ze zrozumieniem zawsze uważałem za nadobny przymiot.....

do not ask about price yet. for sure, we work into direction, so devices will be delivered in metal cases, and cheaper the MiniMIG

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2013 07:43:17 przez lotharek
[#5] Re: Amiga FPGA

@RadoslawF, post #3

Więcej na temat TU
[#6] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #1

Extra ! I po co komu jakieś Natami ? Moim skromnym zdaniem taką maszynkę w FPGA powinien już dawno temu wypuścić Hyperion/A-Eon i zaspokoić pragnienia amigowców o nowszym i lepszym klasyku.
[#7] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #4

Dzięki lotharek. Czekamy.
[#8] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #4

cheaper the MiniMIG

250 zł ? Mniej więcej po tyle nam wyszło 5 czy 6 MiniMigów "hurtem".
[#9] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #1

Doceniam działanie takich ludzi którzy tworzą takie cuda, ale czy to będzie miało FDD??
Naprawdę stacja daje dużo klimatu:)
[#10] Re: Amiga FPGA

@Skiba, post #9

następny dziwak ze zboczeniem fdd Żartuję :) Oczywiście, że dźwięk stacji Amigi dodaje trochę klimatu, ale szczerze to nawet z WinUAE dźwięk fdd daje dobry efekt :)

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2013 10:39:25 przez KingJulian
[#11] Re: Amiga FPGA

@KingJulian, post #10

Mam górę dyskietek i kilkanaście boxów i jakoś tak fajnie byłoby odpalić te dyskietki na takim cudzie.
Może uda się podłączyć stacje USB.
Pożyjemy zobaczymy.
[#12] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #1

Kliknę z domu, żem zainteresowany, ale co do informacji... to cenię język polski ;>
No i nie chce mi się przez kolejne linki i odnośniki przekopywać, żeby przeczytać zakładaną wydajność i inne parametry tego urządzenia.

Ale widzę, że Lotharek bierze się za coraz poważniejsze projekty co jest godne podziwu i pochwały.
[#13] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #1

Ja ciągle czekam na Speccy2010 :)

Fajne urządzenie, mi głównie się podoba z powodu jądra Atari ST. Ciekaw jestem ceny, bo Minimiga można zrobić za ok. 400 zł.

Zaletą Minimiga jest prawdziwy, nie emulowany procesor, w tej chwili może pracować z częstotliwością 50MHz. Wadą jest głównie to, że można mieć max. 4MB Ramu (z tego 512kB na Kickstart).

Ja na razie nie piszę się na ten projekt, ale trzymam kciuki OK
[#14] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #1

Teraz link działa :
link
Ludzie uczcie się ułatwiać innym życie. To mało kosztuje i nic nie boli.

Projekt świetny ! Ale ja czekam na NatAmi. Powinni się pospieszyć bo ktoś im zgarnie cały rynek klonów...
[#15] Re: Amiga FPGA

@gorzyga, post #13

No właśnie też się zastanawiam jaką to może być konkurencją dla minimiga którego już można kupić, tańszy? "Lepszy" chyba nie będzie, chyba projeky bardziej w stronę ATARI!?
[#16] Re: Amiga FPGA

@gorzyga, post #13

aletą Minimiga jest prawdziwy, nie emulowany procesor

Na litość boską, przecież to tylko kwestia technologii, a w działaniu, wyglądzie jest przecież dokładnie tak samo jakby siedział tam oryginalny procesor Motoroli. Czy jest sens zadręczać się aż tak bardzo ideologią? Przecież to nie jest problem porównywalny z WinUAE i emulacją na obcym, zimnym sprzęcie. Przecież to autonomiczne urządzenie. Nic nie musisz uruchamiać dodatkowo. Włączasz do prądu i masz Amigę.

Swoją drogą jak bardzo koszty poszłyby w górę, gdyby wymiarami i układem portów dopasować ten projekt do obudowy Amigi 600?
[#17] Re: Amiga FPGA

@Wojox, post #14

Przecież projekt Natami jest martwy
[#18] Re: Amiga FPGA

@Duracel, post #16

Nie przywołuj tutaj Boga :) Napisałem co wg. mnie jest zaletą - z tego co wiem nie ma jeszcze idealnego wsadu do FPGA emulującego 68000, dlatego uważam, że w tym wypadku prawdziwy procesor jest zaletą. Oczywiście mówimy o emulacji Amigi 500 - Minimig przez to nigdy nie będzie w stanie emulować Amigi 1200 choćby w FPGA ktoś wcisnął AGA.
[#19] Re: Amiga FPGA

@Skiba, post #11

No dokładnie pomysł Bez stacji dyskietek to lipa pomysł Jak urządzenie ma mieć klimat klasyka, to FDD to podstawaOK Ale ktoś zapewne to kupi ;)
[#20] Re: Amiga FPGA

@KingJulian, post #17

Przecież projekt Natami jest martwy

Bynajmniej.
[#21] Re: Amiga FPGA

@Duracel, post #20

More? :)
[#22] Re: Amiga FPGA

@amper, post #21

More?

Co do Natami, ja bym to streścił tak: "Operacja się udała, ale pacjent nie przeżył" :)

Co do sedna, Amiga FPGA wygląda ciekawie, ale ja czekam wciąż na cokolwiek sensownego w tej technologii dającego szybkość 060'ki (najlepiej zawierającego taki proc w postaci fizycznej).
[#23] Re: Amiga FPGA

@slay, post #22

No nowych newsów nie widać ze strony projektu NatAmi. Może zrobili działające egzemplaże dla wąskiego grona i olali resztę świata ? Albo to taka cisza przed burzą ?

Wracając do FPGA nie ma różnicy czy to oryginalny układ motoroli czy FPGA, z elektronicznego punktu widzenia to wszystko jedno. Bardziej to przypomina różnicę pamięci ROM i RAM(bardziej chyba EPROM), jedne są na trwale zapisane jak kickstart inne mozna zapisać i w razie co zmienić jak się wykryje błędy.
Intel miał wpadki ze swoimi prockami, bo umiały podzielić przez "0", gdyby były to układy ala FPGA mogliby klientom podmienić wkład i po bólu.
Ale sedno jest takie samo, włączami procek działa i wykazuje się identycznymi funkcjami. Więc jest to ta sama rzecz.

Ale wielu lubi tu siać ferment i ma z tego niezły ubaw.
Ja myślę o NatAmi, i mam nadzieję że projekt nie jest martwy. Jakby zrealizowali to co napisali byłoby świetnie OK A jakby w dniu premiery, był konkretny system w ładnej obudowie do wyboru, jakiś poprawiony AOS 3.9...5 i do tego jakaś fajna gierka w przyzwoitej rozdziałace OK

No szczyt marzeń....:P
[#24] Re: Amiga FPGA

@slay, post #22

Proponuję wystosować petycję do CommodoreUSA lub Hyperion/AEON i zobaczymy kto przychylniej spojrzy na marzenia amigowców o cudownym klasyku na FPGA
[#25] Re: Amiga FPGA

@Wojox, post #23

Ale sedno jest takie samo, włączami procek działa i wykazuje się identycznymi funkcjami. Więc jest to ta sama rzecz.

Wypisz-wymaluj WinUAE.
Włączasz typ procka: 060 i procek wykazuje się identycznymi funkcjami.
Więc jest to ta sama rzecz.
Bezpłatnie!
[#26] Re: Amiga FPGA

@Wojox, post #23

Wracając do FPGA nie ma różnicy czy to oryginalny układ motoroli czy FPGA, z elektronicznego punktu widzenia to wszystko jedno. Bardziej to przypomina różnicę pamięci ROM i RAM(bardziej chyba EPROM), jedne są na trwale zapisane jak kickstart inne mozna zapisać i w razie co zmienić jak się wykryje błędy.

Tutaj miałbyś 100% rację, jeżeli wsad do FPGA byłby opracowany przez Motorolę/Freescale na podstawie fabrycznej dokumentacji procesora. Niestety wsady pisane "przez lud" są robione w pewnym stopniu na zasadzie "reverse engineering" i dlatego nie odwzorowywują w 100% działania procesora. Podobnie jest z chpsetem Amigi - nie ma pełnej dokumentacji, nie ma pełnej implementacji w FPGA.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2013 15:08:20 przez gorzyga
[#27] Re: Amiga FPGA

@stachu100, post #25

Stachu wiem że rozmyslnie to napisałeś

Po pierwsze trzeba mieć PCeta, umieć uruchomić WinUAE i skonfigurować. Zakładam że wielu ludziom sprawia to problem.
Natomiast Natami ma na stałe swój FPGA zaprogramowany i nikt nic nie kombinuje.
Prędzej Amithlon dobrze zainstalowany na PCecie będzie przypominał taką NatAmi, albo PC z WinUAE który ma fajnie ustawiony autostart z pominięciem Windows który działa w tle....

FPGA także przypomina procesory od NVidii do wieloróznorakiego zastosowania, choć nie o takiej mocy.
Jeżeli FPGA byłby taktowany np. 2 GHz, możnaby uzyskać prawie idealnie funkcjonalny wzorzeć dowolnego CPU i to niezależnie w jaki sposób by umieszczono w nim oprogramowanie. Umieszczenie oryginalnego CPU jest niemożliwe ponieważ fizyczne rozmieszczenie bramek/tranzystorów w FPGA jest zupełnie inny.OK
[#28] Re: Amiga FPGA

@Wojox, post #27

NVidia, w swoich pierwszych Rivach używała właśnie układów FPGA :)

Przy użyciu FPGA da się odwzorować w 100% procesor (oczywiście zależy od możliwości CPU i pojemności układu programowalnego), jednak trzeba mieć do niego 100% dokumentacje (schemat logiczny). Układy FPGA właśnie są po to, żeby w nich odtwarzać "programowo" "fizyczne rozmieszczenie bramek i tranzystorów" :)
[#29] Re: Amiga FPGA

@stachu100, post #25

Stachu, prowokujesz ;) To nie to samo Pecet z Windowsem jest Pecetem z Windowsem. Natami czy Minimig w funkcjonalności jest tylko i wyłącznie Amigą, a nie PeCetem udającym Amigę, gdzie musisz wykonać cały zestaw czynności aby tę "Amigę" na ekranie uświadczyć.

Co do Natami... cisza przed burzą :)

Gorzyga, no więc sam widzisz, że praktycznie różnicy nie ma. Po prostu powstała nowa możliwość za sprawą rozwijającej się technologii tworzenia procesorów. Te bramki nie znikają po wyłączeniu komputera i odłączeniu prądu od tego procesora :)

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2013 17:21:19 przez Duracel
[#30] Re: Amiga FPGA

@Duracel, post #29

Nie do końca jest tak, że bramki nie znikają po wyłączeniu zasilania - Minimig za każdym włączeniem wgrywa wsad do FPGA, a po odcięciu prądu zawartość scalaka znika i jest on czysty jak prosto z fabryki :)

Ale mi nie chodzi o to, że technologia FPGA jest zła - jest super i to jest przyszłość. Tylko cały czas piszę o tym, że dokładność odwzorowania zależy od tego jak zaprojektuje się procesor - nie można tego zrobić ze 100% dokładnością nie mając 100% dokumentacji - dopóki projektant/producent 680x0 nie udostępni dokumentacji, dopóty nie będzie idealnego procesora w FPGA - dzięki zdolnym ludziom będziemy się zbliżać do ideału, ale nigdy go nie osiągniemy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem