Forum » PPA
[#1] Dział "Q&A" na PPA?
Mam pomysł, proszę go potraktować jako wstępną propozycję, wymagającą dopracowania.

Dość często zdarza się tu, że (dotyczy zwłaszcza "noobów") zakładane są po 10 razy te same tematy z pytaniem typu "jak na Amidze sformatować dyskietkę" albo "co to jest LZX" itd.

W zwiazku z tym od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rozszerzeniem funkcjonalności naszego zacnego portalu o taki dział, który można by roboczo ująć jako "jak zrobić...?", który byłby takim zbiorem wiedzy z zakresu obsługi Amigi (hardware/system) na zasadzie: pytanie/zagadnienie + odpowiedź i do tego przypisane słowa kluczowe (na tej samej zasadzie jak wybiera się to w przypadku forum).

W budowaniu zawartości działu bralibyśmy udział wszyscy, w miarę możliwości (znajomości odpowiedzi). Byłaby to taka nasza wewnętrzna portalowa amigowska mini-wikipedia. Autorami zarówno zagadnień/pytań oraz odpowiedzi mogliby być wszyscy użytkownicy, tak jak się to odbywa na wiki, oczywiście pod nadzorem moderatora, z możliwością zgłaszania poprawek itd..

Myślę, że ma to sens, bo po pierwsze wiedza naszych użytkowników przybrałaby ładną uporządkowaną formę, a po drugie mechanizm pytanie-odpowiedź i tak tutaj funkcjonuje, z tym, że odpowiedzi szybko giną w gąszczu tematów i po jakimś czasie znowu kolejna osoba wyskakuje z tematem, który był tu poruszany wielokrotnie.

Co Wy na to?

-

edit:

Proponowany tutaj dział byłby uzupełnieniem działu "Sprzęt", względnie "Programy". Wydaje mi się, a w zasadzie wiem to na pewno, że szybciej przybędzie dziesiątek krótkich pytań i odpowiedzi niż długich artykułów :)

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2013 05:47:31 przez mccnex
[#2] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mccnex, post #1

Hmmm... Czym ten pomysł różni się od już istniejącego FAQ, do którego prawie nikt nic nowego nie dopisuje?
[#3] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mailman, post #2

Mógłbym to co wyżej napisałem sprowadzić do takiej propozycji, żeby do forum dodać możliwość "przerobienia" tematu z pytaniem na wpis do działu FAQ (na poziomie użytkowników), ale trzeba by podyskutować nad szczegółami jak to by miało wyglądać.

FAQ mógłby dzięki temu ponownie zatętnić życiem...

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2013 06:00:07 przez mccnex
[#4] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mccnex, post #3

Automat nie zastąpi człowieka. Można co najwyżej wprowadzić opcję "Dodaj temat do FAQ", ale wówczas osoba dodająca nadal musi napisać przynajmniej to pytanie, aby później ktoś z poziomu FAQ mógł dopisać odpowiedź. Trafia ona do nas, a my musimy ją poprawnie językowo zatwierdzić (ludzie różnie piszą - bez PL literek, bez składni, bez interpunkcji, czyli tzw. syf językowy). Obawiam się jednak, że w ten sposób mogą powstawać zapychające FAQ pytania bez odpowiedzi i nadal pozostanie zagadką, co z tym fantem począć.

Nie bójmy się stwierdzenia - jeżeli użytkownikom i czytelnikom portalu nie zachce się czegokolwiek robić, to sytuacja z brakiem odpowiedzi do podstawowych pytań zadawanych n-razy nie zmieni się. I choćbyśmy nie wiem jak bardzo się starali i wymyślali na nowo koło, bez Waszego wkładu tego nie będzie. Smutne, ale prawdziwe.
[#5] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mailman, post #4

Dokladnie, ludzi pytajacych trzeba odsylac do FAQ.
[#6] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mailman, post #4

No dlatego wlasnie sie odzywam, bo tu dostrzegam jakies szanse na to, zeby jakas cegielke do calosci dolozyc.

Dla mnie nie stanowi problemu, zeby zamiast pisac na forum nalezycie zredagowac pytanie i odpowiedz od razu w formie akceptowalnej "wyslac" do FAQ'u, a delikwentowi pod jego pytaniem wstawic linka. Mysle, ze paru innym osobom rowniez.

No dobra, ja swoje powiedzialem, Ty tez. Zobaczymy co na to reszta...
[#7] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mccnex, post #6

Myślę, że jeśli znalazłaby się jedna lub kilka osób, które mają trochę czasu, to mogłyby powybierać z takich tematów na forum pytanie i sensowne odpowiedzi. Odpowiednio to zredagować i następnie w formie artykułu dodać do FAQ.
Problemem jak zawsze jest znaleźć człowieka, który dysponuje nadmiarem czasu.
[#8] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@jarob, post #7

Problemem nie jest brak Q&A a to, że nikt po prostu nie znajduje FAQ na portalu. Ja proponuję wzamian boks zatytułowany "FAQ", z losowo generowanym pytaniem i linkiem do tegoż lub po prostu jakiś banner w widocznym miejscu - "Masz problem z Amigą? Zajrzyj do naszego FAQ!".

PS: grxmrx, sprawdź statsy - ile osób tam wchodzi i skąd tam trafia. Strzelam w ciemno, że będziesz zdziwiony, że:
a) tak mało;
b) tylko z Google;

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2013 11:02:10 przez _arti
[#9] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mccnex, post #1

To nic nie zmieni, bo jak ktoś ma problem to nie zadaje sobie trudu szukania tylko zakłada wątek. Często odpowiedź bywa szybsza jak samodzielne znalezienie, co podtrzymuje taki model działania.

Jeżeli administratorzy np. od dziś oznaczaliby "wartościowe posty" z rozwiązaniami problemu danego wątku w przyszłości łatwiej byłoby wyszukiwać.

Obawiam się ze twoja praca byłaby daremna. Jeśli jesteś zdeterminowany - zacznij od zrobienia listy pytań. W odpowiedziach potem już będzie łatwiej, wiele osób tu ma sporą wiedzę, ważne żeby był fundament. A jak "baza FAQ" ("Q&A") się rozrośnie to wtedy można pomyśleć o większym projekcie (wiki).
[#10] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@adam_mierzwa, post #9

"To nic nie zmieni, bo jak ktoś ma problem to nie zadaje sobie trudu szukania tylko zakłada wątek. Często odpowiedź bywa szybsza jak samodzielne znalezienie, co podtrzymuje taki model działania."

Nic dodac, nic ujac. TLDR to intelektualne ADHD obecnego dziesieciolecia. super OK!
[#11] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@adam_mierzwa, post #9

Jeżeli administratorzy np. od dziś oznaczaliby "wartościowe posty" z rozwiązaniami problemu danego wątku w przyszłości łatwiej byłoby wyszukiwać.

Taka możliwość (wyróżnianie postów) istnieje już od dawna i nawet jest wykorzystywana. Prawo do wyróżnienia odpowiedzi mają moderatorzy działu oraz autor danego wątku. Kłopot w tym, że najwyraźniej wie o niej chyba tyle samo osób co o FAQ :)
[#12] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@recedent, post #11

Wiem że istnieje, chciałem tylko przypomnieć :)
Zgadza się, większość nie zna wszystkich opcji portalu.

Ja sam nigdy nie korzystałem z oznaczania postów bo nigdy tematów nie zakładałem, a moderatorem nie jestem. Ale skoro pojawił się pomysł "Q&A" będący rozwinięciem FAQ + mechanizm o którym mówimy - to razem nabiera większego sensu. To tak jak Gutenberg stworzył nową jakośc łącząc idee znane powszechnie (no, trochę odjechałem z tym przykładem )
[#13] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@adam_mierzwa, post #12

A może poza uwydatnieniem FAQ/Q&A przekształcić to w wiki, jako polską bazę wiedzy o Amigach. Atarowcy mają swoje polskie Atariki, i u nich takich tematów jest mało, bo baza wiedzy jest obszerna i obejmuje wiele aspektów. U nas też by się przydała bardzo tego typu forma przechowywania informacji, więc apeluję do tych, którzy jeszcze nie są starymi piernikami (nie ruszaj, bo po co) o zastanowienie się nad tym. W razie pytań służę pomocą w temacie ogólnego prowadzenia wiki, jak i silników DokuWiki lub MediaWiki (wbrew pozorom, łatwo je umieścić w ramce portalu i stworzyć styl, szczególnie do tego pierwszego)
[#14] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@Skrzyp, post #13

Czym się różni obecna forma FAQ od Wiki? Jedno i drugie mogą edytować użytkownicy, w jednym i drugim mogą dodawać nowe hasła.
[#15] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mailman, post #14

A jak dodac tam nowe haslo? Zapewne PM albo mailem?
[#16] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mailman, post #14

Wiki ma narzędzia wspólnej edycji bardzo rozbudowane, można przeglądać wersje hasła wstecz. A przede wszystkim opiera się na hiperłączach. Artykuły są powiązane ze sobą.
FAQ to taka lista haseł, definicje mają po akapicie. Gdyby naprawdę chcieć rozbudować FAQ to niekoniecznie łatwo byłoby coś znaleźć. Wejdź w Amiga FAQ » Sprzęt i wyobraź sobie że ta lista ma 200 pozycji.
Są problemy które wystąpią w miarę rozrastania się, trzeba byłoby dodać kilka kategorii i trochę pozmieniać. Wspomniany sprzęt podzielić na subkategorie np Amiga 500/600. AmigaOne 500/SAM 460, i t.d.
Ja tam nie upieram się przy wiki bo wiem że to pole do przepychania się o przecinek i bicie piany "co jest a co nie jest Amigą". Ale FAQ w obecnej formie "trąci myszką".
[#17] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@adam_mierzwa, post #16

...bicie piany "co jest a co nie jest Amigą"

Adam wypluj te slowa! Ani mi sie widzi, zeby tam sie takie rzeczy dzialy, brrr...! To mialaby byc encyklopedia technicznej wiedzy hardware'owo-software'owej, a nie miejsce sluzace zniechecaniu do Amigi.
[#18] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mccnex, post #15

A jak dodac tam nowe haslo? Zapewne PM albo mailem?

Gdy tam wejdziesz, w lewym górnym rogu jest taki wielki, zielony button z napisem "Dodaj wpis" ;)
[#19] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@adam_mierzwa, post #16

Kwestia nawigacji i powiązań - zgoda, ale reszta argumentów typu "FAQ to taka lista haseł, definicje mają po akapicie", to już jest merytoryka. Jeżeli nikt nie napisał i nie napisze więcej, to najbardziej rozbudowany Wikimechanizm tego nie zmieni.
[#20] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mailman, post #19

Ha! Dobre, nie zauwazylem tego przycisku przyznam szczerze...

Nie wiem tylko czy to dowodzi mojej slepoty czy tego, ze ten dzial naprawde wymaga poprawy zauwazalnosci :)

Co do:

Kwestia nawigacji i powiązań - zgoda, ale reszta argumentów typu "FAQ to taka lista haseł, definicje mają po akapicie", to już jest merytoryka.

Zgoda, mysle, ze to na poczatek jest dobre rozwiazanie, ktore pozwoli sie przekonac czy dalsze kroki maja sens, mam nadzieje, ze nie przysporzy Grx'owi zbyt duzo roboty.
[#21] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mccnex, post #20

@Mailman, jeszcze jedno apropos FAQ, chyba lepiej by bylo, zeby zamiast wyswietlac to w formie skroconej, tj. "Amiga - pytania poczatkujachych (76)" dac tak, zeby wszystko bylo wyswietlane od razu w formie takiego "drzewka" (ktore czesciowo tam juz jest zrobione), np.:

Glowny Dzial 1
...pytanie
...pytanie
...pytanie
Glowny Dzial 2
...Dzial 1
......pytanie
......pytanie
......pytanie
...Dzial 2
......pytanie
......pytanie
......pytanie
Glowny Dzial 3

itd.

(kropki wstawilem zamiast spacji)

Same pytania to czysty tekst, wiec nie bedzie problemu, ze to sie jakos dlugo bedzie wczytywalo, co Ty na to?

BTW, widze tez, ze jest tam mechanizm zglaszania poprawek. Troche mi glupio, ze wyskoczylem z Q&A, a nie zauwazylem tego FAQ'a, ale moze dzieki temu teraz jakos to odzyje, bo szczerze mowiac naprawde cholernie trudno to znalezc! :)
[#22] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mccnex, post #21

Same pytania to czysty tekst, wiec nie bedzie problemu, ze to sie jakos dlugo bedzie wczytywalo, co Ty na to?

To już pytanie do Grxa...
[#23] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@mccnex, post #1

Pomysł z modernizacją i przekształceniem działu FAQ w formułę wiki chodzi mi po głowie od dawna i to jest najważniejsza rzecz, obok ulepszenia wewn. wyszukiwarki o lepszy silnik, jaką chciałbym się zająć a najbliższym czasie. Ciesze się, że wyszedłeś z taką inicjatywą (choć jak sam przyznałeś cech już istniejącego działu nie znałeś, a jest tam możliwość zgłaszania poprawek i historia zmian). Poza pomysłami bardzo pomocny byłby dla mnie ktoś do testów i podrzucania sugestii do proponowanych zmian żeby taka funkcjonalność była przystępna dla użytkowników.
Na pewno odrzucam wszelkie zewnętrzne skrypty z typu mediawiki czy dokuwiki. Pomijając już kwestie licencyjne (GPL) to integracja tego typu wynalazków by użytkownik zalogowany tu był też zalogowany tam rodzi tylko problemy różnego typu a z drugiej strony nie potrzebujemy wszystkich funkcjonalności, które takie oprogramowanie umożliwia.

BTW Temat wiki nie jest tu nowy.
[#24] Re: Dział "Q&A" na PPA?

@grxmrx, post #23

Dobra, Grx, to jak bedziesz mial cos do przetestowania - daj znac. Pisze sie na to. Nadam cos od siebie, a i tez zapodam temat znajomym, zeby sie udzielili, mysle, ze pare osob spokojnie sie do ogarniania tego znajdzie OK
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem