Mam pomysł, proszę go potraktować jako wstępną propozycję, wymagającą dopracowania.
Dość często zdarza się tu, że (dotyczy zwłaszcza "noobów") zakładane są po 10 razy te same tematy z pytaniem typu "jak na Amidze sformatować dyskietkę" albo "co to jest LZX" itd.
W zwiazku z tym od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rozszerzeniem funkcjonalności naszego zacnego portalu o taki dział, który można by roboczo ująć jako
"jak zrobić...?", który byłby takim zbiorem wiedzy z zakresu obsługi Amigi (hardware/system) na zasadzie: pytanie/zagadnienie + odpowiedź i do tego przypisane słowa kluczowe (na tej samej zasadzie jak wybiera się to w przypadku forum).
W budowaniu zawartości działu bralibyśmy udział wszyscy, w miarę możliwości (znajomości odpowiedzi). Byłaby to taka nasza wewnętrzna portalowa amigowska mini-wikipedia. Autorami zarówno zagadnień/pytań oraz odpowiedzi mogliby być wszyscy użytkownicy, tak jak się to odbywa na wiki, oczywiście pod nadzorem moderatora, z możliwością zgłaszania poprawek itd..
Myślę, że ma to sens, bo po pierwsze wiedza naszych użytkowników przybrałaby ładną uporządkowaną formę, a po drugie mechanizm pytanie-odpowiedź i tak tutaj funkcjonuje, z tym, że odpowiedzi szybko giną w gąszczu tematów i po jakimś czasie znowu kolejna osoba wyskakuje z tematem, który był tu poruszany wielokrotnie.
Co Wy na to?
-
edit:
Proponowany tutaj dział byłby uzupełnieniem działu "Sprzęt", względnie "Programy". Wydaje mi się, a w zasadzie wiem to na pewno, że szybciej przybędzie dziesiątek krótkich pytań i odpowiedzi niż długich artykułów :)
Ostatnia aktualizacja: 25.11.2013 05:47:31 przez mccnex