kategoria:
[#1] Breathless minimalny konfig
Hej,
Jaki jest minimalny konfig amigi, żeby to smigalo płynnie w nienajnizszej rozdzielczości?
na golej a1200 wygląda jak cytadela na a500 ;)...
[#2] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #1

Najniżej grałem na 040/25Mhz i jako-tako chodziło. Minimum grywalne wg. mnie to 040/40Mhz.
[#3] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #2

Po instalacji patcha 1.1 szybkość wzrasta o 20%, na 040/33MHz gra się już fajnie.
[#4] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #1

Ja za dawnych czasów grałem i przeszedłem "Bezdechowca" na Blizzardzie 1230/50MHz MKIV.
Aczkolwiek trzeba było zmniejszyć okno i bajery. Bo na pełnym ekranie po wciśnięciu klawisza
w prawo albo lewo myślałem że gra się zawiesiła, bo klatek było jakieś 1 na 4 sekundy ; ).
[#5] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #2

oszkurde... a myslalem, ze jakas aca1232 wystarczy... :/
[#6] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #5

Na mniejszym oknie powinno smignac
[#7] Re: Breathless minimalny konfig

@Hellena, post #6

Coś mi się wydaje, że B. wymaga koproca albo minimum 040. Tak czy siak, na trzydziestce więcej niż 5-6 kl./s, na najmniejszym oknie bym się nie spodziewał.
[#8] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #7

Niestety to prawda, że Breathless ma spore wymagania. Np. na Blizzardzie IV (z koprocesorem) DoomAttack śmiga na pełnym ekranie i low res, w high res nadal jest grywalny, choć nie tak płynny, a Breathless... Anemia ;)

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2014 21:28:14 przez Jacques
[#9] Re: Breathless minimalny konfig

@Jacques, post #8

Tylko, że te dwa tytuły dzieli chyba dość znaczna różnica w czasie ich powstania na Ami. Chyba że się mylę
[#10] Re: Breathless minimalny konfig

@Jacques, post #8

A próbował ktoś tego na aca1232/30 40Mhz?... Na YT są filmiki jak niekiepsko śmiga na 30 Mhz...
[#11] Re: Breathless minimalny konfig

@diecast64, post #9

To zależy. B. powstał w 1996 a pierwsze porty DOOMa rok później.
[#12] Re: Breathless minimalny konfig

@waldiamiga, post #3

Z patchem w troszkę mniejszym oknie na Blizzardzie 1230 MK III można swobodnie grać. Ja grałem w tą grę około 1996 bez patcha i przeszedłem całą, także nie jest tak źle.
[#13] Re: Breathless minimalny konfig

@waldiamiga, post #3

Po instalacji patcha 1.1 szybkość wzrasta o 20%, na 040/33MHz gra się już fajnie.

Potwierdzam, testowane kilka dni temu.
[#14] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #10

Ja na ACA 1230/56 MHz (mam 12,5 mipsa) próbowałem i idzie zagrać, ale zapomnij o pełnym ekranie.
Kiedyś tą grę przeszedłem na CD32+Promodule czyli 020/14Mhz + kooproc 68882/50 MHz.. był masochizm ale to była flagowa gra tamtych czasów obo AB3D TKG...
[#15] Re: Breathless minimalny konfig

@Voyox, post #14

Amigowych gierek 3D bałbym się odpalać w dzisiejszych czasach żeby nie dostać szoku jakie to badziewne tak w to bym zagrał szeroki uśmiech. Jak na razie mój konfing Amigi to wyklucza
[#16] Re: Breathless minimalny konfig

@zorkadar, post #15

Spróbuj na UAE to zobaczysz że nie były to całkowite knoty, poziomy fajne, potworki niestety już nie. Dla mnie Breathless, AB3D2 TKG a nawet Gloom były odpalane do znudzenia.
Wolf czy DOOM i D2 nie były aż takie rewolucyjne, dopiero Duke Nukem 3D, Heretic czy Hexen odstrzeliły Amigę daleko...
Polityka Commodora niestety...
[#17] Re: Breathless minimalny konfig

@zorkadar, post #15

Bez przesady. Właśnie odkryłem, że oprócz turbo ogromne znaczenie ma jakie kostki SIMM/DIMM wkładamy do karty. Od kiedy włożyłem 8 MB z firmy Elbox do mojej Rakiety - czyli Blizzarda 1260/50MHz turbo działa znacznie szybciej, zaś np. Gloom dostał takiego kopa, że w 2x1 na pełnym ekranie działa szybciej aniżeli 50 klatek na sekundę W 1x1 na ciut mniejszym ekranie działa podobnie szybko. Okazuje się, że niektóre kostki mogą być gorszej jakości lub po prostu wadliwe. Z jedną kostką pamięci miałem tak, że komputer wieszał się w losowych momentach. Pomogła wymiana pamięci.

Polecam kartę 060 do Amigi jeśli ktoś chce pograć w natywne gry 3D na Amidze. Mówię Wam, BVision może się schować, AGA działa znacznie szybciej i wydajniej z kartą 060!

Breathless nie testowałem jeszcze, choć chętnie bym zobaczył jak się sprawuje.

Szkoda, że "amigowcy" przesiedli się w części na te okropnie drogie maszyny z PPC. Moim zdaniem zrobili to z tego powodu, że nie muszą teraz ślęczeć nad optymalizacją swoich programów Esencją Amigi było właśnie ciągłe doskonalenie się, optymalizacja i dobór wydanych algorytmów. A teraz...
[#18] Re: Breathless minimalny konfig

@Hexmage960, post #17

A co miałeś zanim włożyłeś owe 8MB? ;)
[#19] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #18

Jak to co, nic! Przecież przy 060 na "prawdziwej Amidze" AGA robi kółka dookoła BVision nawet bez fastu!
[#20] Re: Breathless minimalny konfig

@recedent, post #19

Teraz doczytałem, że Hexmage960 się nabija :D
[#21] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #18

Miałem inną kostkę - 32MB, testowałem wczoraj z paroma i ta z Elboxu, która zresztą wizualnie wygląda lepiej działa dużo szybciej. Daję słowo, jest różnica. Mam zamiar kupić sobie też nową kość 64MB z Allegro.

I nie, nie nabijam się. O ile testowałem BVision z BPPC i 040/25MHz to karta graficzna nie daje żadnej przewagi. Gloom działa szybciej w trybie PAL i na 060.

Naprawdę polecam testować z różnymi pamięciami, bo tak jak napisałem, różnią się.
[#22] Re: Breathless minimalny konfig

@Hexmage960, post #21

O ile testowałem BVision z BPPC i 040/25MHz to karta graficzna nie daje żadnej przewagi. Gloom działa szybciej w trybie PAL i na 060.

Ogólnie 040/25 MHz w Blizzardzie PPC, to paść większa niż...020/28 MHz (programy testowe pokazują 31 MHz). Mam takiego Blizzarda z 020.

Absolutnie nie można porównywać 040/25 MHz do 060. Nigdy, przenigdy, bo to jest absurd. pomysłOK
Ponieważ 040/25 MHz w kartach BPPC jest FENOMENEM PORAŻKI.

Dopiero po podkręceniu 040 do 40 MHz (oscylatorem 80), wszystko nabiera normalnych kształtów - przyspiesza pamięć Chip, AGA, Fast dostaje kopa, także BVision oraz...PPC zyskuje 50 MIPS.OK
[#23] Re: Breathless minimalny konfig

@Andrzej Drozd, post #22

Absolutnie nie można porównywać 040/25 MHz do 060. Nigdy, przenigdy, bo to jest absurd.

Możliwe, ale ja już nie zamierzam pchać się w lepsze karty z PPC, które są dość drogie. Jestem kontent z karty Blizzard 1260 którą mam.

Dopiero po podkręceniu 040 do 40 MHz (oscylatorem 80), wszystko nabiera normalnych kształtów - przyspiesza pamięć Chip, AGA, Fast dostaje kopa, także BVision oraz...PPC zyskuje 50 MIPS.OK

Ale po co komu przyspieszona pamięć Chip, AGA skoro to wszystko zostaje zastąpione przez BVision i to z miernym skutkiem?

BVision może się komuś podobać, ja mam kiepskie doświadczenia, i tak gier i programów, które wyciskają z PPC jest mniej niż na M68k. Quake działa, ale po co mi to, to już tylko krok od wymiany sprzętu na PC...

Ciekawe, czy ktoś ma podobne doświadczenia z kostkami pamięci co ja.
[#24] Re: Breathless minimalny konfig

@Hexmage960, post #23

Może po prostu trafiłeś na kość pamięci 50ns. Różnica pomiędzy 50ns i 60ns jest widoczna gołym okiem.
[#25] Re: Breathless minimalny konfig

@Sir_Lucas, post #24

Szczegolnie przy podkrecaniu 060. Na 50ns smiga mi 75 Mhz. I taki tez config polesam do Breathless.
[#26] Re: Breathless minimalny konfig

@Hexmage960, post #23

Możliwe, ale ja już nie zamierzam pchać się w lepsze karty z PPC, które są dość drogie. Jestem kontent z karty Blizzard 1260 którą mam.

Karty PPC to już białe kruki. Nigdy już nie będziemy mieli szansy pchać się w coś lepszego. Sam bym chciał mieć w swojej karcie 060, ale mam tylko 040 (podkręcony do 40 MHz). Jakby nie było, karty BPPC nie są takie głupie, bo oferują starusieńką, poooowolną, tylko ośmiomegabajtową, ale jednak kartę graficzną bez slotów zorro.
Nie ma się co płaszczyć nad BVision - to jest paść z połowy lat 90-tych. Takiego czegoś używali w pierwszych Pentiumach. Ale jednak jest i działa.

Ale po co komu przyspieszona pamięć Chip, AGA skoro to wszystko zostaje zastąpione przez BVision i to z miernym skutkiem?

No właśnie jest to uzasadnione. Ponieważ oprócz Chipu na prędkości zyskuje też Fast. Cała karta BPPC oferuje lepszą przepustowość. Nie mówiąc już o tym, że szybszy 68k, to szybsze sterowniki CGX dla BVision.
Ja wręcz uważam, że używanie BVision na 040/25 to absurdalna porażka. Katastrofa.
Dopiero na podkręconym 040 do 40 MHz wszystko zaczyna działać normalnie, nawet IDE o którym tu nie ma mowy.
Jednak BVision i tak się marnuje prędkościowo nawet przy 040/40MHz. Najlepszy efekty Permedia2 może uzyskać tylko na komputerach Pentium2. ;)
[#27] Re: Breathless minimalny konfig

@Andrzej Drozd, post #26

Problem jest glownie w tym, ze kwarc 68k taktuje szyne PCI dla BVision. W przypadku 040/25MHz to jedynie 50Mhz. Najlepiej karta graficzna pracuje przy 80-atce.
[#28] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #27

Mialem kiedy Blizza PPC z 040/25 i potwierdzam , byla to mega padaka. w porownaniu z apollo 040/40 wszystko spowolnilo tak ze mi sie odechcialo Amigi uzywac. oczywiscie karta kosztowala 3 x tyle co apollo... kupilem w nadziei na natywny system na ppc i emulacje maca ppc. obszedlem sie smakiem i na pare lat zrezygnowałem z Amigi. Ale to juz offtopic.

Swoją drogą Breathless natywny na PPC i Warp 3d z podkreconą grafą i przeciwnikami 3 d.... to by bylo cos ...
[#29] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #5

mocna ACA 1232 wystarczy do grania w Brethless'a w nieco okrojnym oknie.
tutaj moj film pokazujacy jak to smiga : ( 1:45 jest B.. )
https://www.youtube.com/watch?v=xnloTFBPQl0
[#30] Re: Breathless minimalny konfig

@fibi, post #29

W Breathless piksele 2x1 czy 2x2 ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem