kategoria:
[#31] Re: Breathless minimalny konfig

@KJB, post #30

Tutaj znajduje się tabelka z kodami, jak ktoś nie ma, a chce korzystać z patcha: http://eab.abime.net/attachment.php?attachmentid=27694&d=1296226183

Na 68040 40MHz można grać bez problemu w 1x1 na całym ekranie (320x200) - kiedyś testowałem. Nie ma może 25FPS, ale jest bardzo grywalnie. Wieczorem przetestuję jak chodzi wersja z patchem i bez na 68030 50MHz.
[#32] Re: Breathless minimalny konfig

@flops, post #31

Zrobiłem mini testy u siebie. Nie wiem, czy mam grę spatchowaną czy nie ale na 060/50Mhz gra się bardzo płynnie tak do 66% wielkości ekranu (piksele 1x1). Powyżej już wyraźnie zwalnia a na pełnym ekranie chodzi, jak dla mnie, nieaktceptowalnie wolno.
[#33] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #32

To znaczy że wersja jest bez patcha (przez co nie ma chyba żadnej różnicy, pomiędzy 68040 40MHz a 68060 nawet 80MHz - pewnie c2p na blitterze). Wersja z patchem, chodzi chyba lepiej na 68040 niż bez parcha na 68060.
[#34] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #32

Od lat w dyskusjach widać pewien trend. Im ktoś ma słabsze turbo tym bardziej udowadnia że na nim gry 3D wspaniale chodzą i MP3 wspaniale się odtwarza.

Pozdrawiam
[#35] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #32

A masz wersję skompilowaną pod 060? Bo z tego co pamiętam to "zwykła" wersja wpadała w trapy i działała masakrystycznie wolno.
[#36] Re: Breathless minimalny konfig

@waldiamiga, post #35

Mam jakąś z WHDLoad, nie wiem. Możecie mi podeslać spatchowany exe?
[#37] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #36

[#38] Re: Breathless minimalny konfig

@flops, post #37

No to zdaje się, że jestem zbyt wymagający :D Mam tę samą wersję.
[#39] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #38

Faktycznie, nie pamiętałem że to tak słabo chodzi. Ogólnie dla mnie grywalne jest na pełnym ekranie na 68060 66MHz w 1x1, ale to jest na oko 15FPS. Nawet w 2x1 nie ma 25FPS. Za to DoomAttack 040, na mojej 68060 66MHz jest tak samo grywalny na karcie graficznej w rozdziałce 640x400. Szybkość Dooma jednak miażdży Breathlessa. Choć obie gry przeszedłem na 68030, więc tragedii nie ma, tylko trzeba zmniejszyć okno i detale.

Taka 68030 40MHz to jest już dobra platforma do pisanie gier FPP wykorzystujących raycasting. Tylko trzeba naprawdę się mocno przyłożyć do optymalizacji algorytmów i kodu.
[#40] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #38

A spróbuj z wersją 1.11F
Nie iem jak ta wersja zachowa się na 060 ale spróbować nie zaszkodzi :)
[#41] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #38

Przejrzyj patche na PPA.
[#42] Re: Breathless minimalny konfig

@flops, post #39

Taka 68030 40MHz to jest już dobra platforma do pisanie gier FPP wykorzystujących raycasting. Tylko trzeba naprawdę się mocno przyłożyć do optymalizacji algorytmów i kodu.

i dlatego właśnie że trzeba by się 'mocno przyłożyć' to nie jest dobra platforma

oczywiście optymalizować warto aczkolwiek jeśli pisze się silnik celując w dany typ procesora robi się pewne cięcia i kompromisy powiedzmy artystyczne. Takie właśnie cięcia jakich Id nie zrobili bo pisali Dooma aby dobrze działał na 486 a nie 386 i dlatego gra wygląda tak dobrze jak wygląda

oczywiście dałoby się lepiej zoptymalizować Dooma co udowodnili zdolni koderzy po otrzymaniu źródeł robiąc porty wydajniejsze od oryginału ale to nie udowadnia że 030 jest dobry do tego typu gier tylko że mając dużo czasu i zdolnych ludzi 'da się'. Niestety nie każdy twórca gier, szczególnie taki który potrafi zrobić dobrą grę może sobie pozwolić aby gry nie wydawać tylko płacić ludziom aby siedzieli i kodzili grę...

także suma sumarum takim minimum aby mówić o dobrej platformie do pisania gier FPP wykorzystujących raycasting jest imho coś na poziomie 68040 40MHz czy 486DX2 66MHz. I nawet aby na takim szybkim ( ) sprzęcie gra dobrze chodziła trzeba trochę się pomęczyć z optymalizacją...

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2014 20:17:49 przez XoR
[#43] Re: Breathless minimalny konfig

@KJB, post #30

1x1, jedynie co okroilem to delikatnie wielkosc okna jakies 3/4

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2014 21:29:20 przez fibi
[#44] Re: Breathless minimalny konfig

@fibi, post #43

Wczoraj w nocy znalazłem chwilkę czasu i przeszedłem trzy plansze. 320x200 w 1x1 na 68060 66MHz.
[#45] Re: Breathless minimalny konfig

@flops, post #44

Zainicjowałem tego posta mając nadzieję, że pogram w tą grę. Teraz nabieram przekonania, że Breathless chodzi płynnie dopiero na pentium 100 z s3 virge, co z kolei prowadzi do wniosku, że ta gra nie powinna być wydawana na Amigę (mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany). Liczę na to, że mając aca pogram chociaż w glooma i fears. Zadyszkę odpuszczam. Szkoda :/...

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2014 10:34:06 przez wilkwcieniu
[#46] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #45

To wszystko zależy od twoich wymagań i cierpliwości ;) Ja, gdzieś w 96, próbowałem przejść Cytadelę na gołej CDTV choć teraz bym się już tego raczej nie podjął. Z czasem człowiek leniwieje i potrzebuje wygody. Ot.

Mam ACA1232/25MHz i wg. mnie żadna teksturowana gra 3D nie jest na niej grywalna ale jak komuś wystarczą piksele 2x1 i 60% okienko, to pewnie będzie miał trochę radości.
[#47] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #46

ja chciałem się zdecydować na aca 40mhz. a tutaj widzę, że jedynie blizzard i to z najwyższej półki (kupiłbym gdyby to było gdzieś dostępne).
[#48] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #47

Celuj w jakieś 040, nawet 25Mhz - niewiele droższe od trzydziestki a dużo tańsze niż 060. Na ACA1232/40Mhz, w średnim oknie na pewno pograsz w Glooma, Cytadelę, Alien Breed 3D, Project Battlefield a nawet w Genetic Species. Breathless pewnie też ale komfortowe toto nie będzie.
[#49] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #48

Przegladam amibay'a... nic, nic, nic... trochę się martwię o kompatybilnsc 60tki z whd i starymi grami.
[#50] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #47

030 powinien uciągnąć Glooma Deluxe. W innym przypadku pozostaje klasyczny Gloom - piksele ziarniste, ale pamiętam jak grałem dawno temu w demo Glooma, to bardzo mi się podobał. W mojej opinii to kwestia przywiązania do Amigi - ja mam ogromny sentyment do tych gier, dlatego mi się podobają. Jeśli naprawdę cenisz gry na Amigę (np. byłeś gorącym fanem Amiga Computer Studio) to nie powinno być przeszkód.

Co do Fears, to o ile pamiętam ta gra nie jest bardzo wymagająca.

Ja od dawna mam Blizzarda 030/50MHz w Amidze, więc tutaj troszkę przyzwyczaiłem się do wygody jakie daje karta turbo. Dla mnie taka karta i trochę pamięci FAST to podstawa wygodnej pracy i zabawy na Amidze.
[#51] Re: Breathless minimalny konfig

@Hexmage960, post #50

skończy się na tym, ze kupie najtańszy ram tylko dla whd. kupowanie droższej aca mija się z celem skoro ta karta nie potrafi uciagnac 3d.
[#52] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #48

kupiłem wlasnie aca 1232/40mhz. nie chce pol roku szukac blizzarda w dobrej cenie a apollo nie ufam. zamontuje jutro (jeśli itu dosle w trybie błyskawicznym) i podzielę się wrażeniami. tak jak już pisałem ktoś wrzucil filmik z aca33mhz i dzialalo to co najmniej znośnie.
[#53] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #52

gdybys czytał moje posty ktore odpowiadaja na Twoje obiekcje co do ACA to bys wiedzial... gratuluje zakupu , to dobra karta - 9,5 mipsa i szybki FAST ram wystraczy do pogrania w Doom 1 , Brethless na 70 % oknie , rowniez Doom 2 i Strife jest grywalne , odpalałem rozniez Heretic co pokazuje film i niestety nie jest to grwalne na 030.
Zakup tej turbiny to nie tylko WHDLOAD , mozna zmierzyc sie rozniez z SCUMMem AGA tj np. DOTTA lub Full Throtle, gralem rózniez z powodzeniem w TFXa , oczywiscie trzeba wybrac odpowiednie patche z Aminetu itp..
ot taka zabawa szeroki uśmiech
[#54] Re: Breathless minimalny konfig

@fibi, post #53

TFX'a chętnie bym zobaczył na tej karcie. Twoje posty czytałem z uwagą, ale miałeś sporą przeciwwagę wśród opinii obecnych :)...

P.S. Gdybym znalazł Blizzarda w dobrej cenie to penie bym kupił.
[#55] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #54

Myślę że będziesz zadowolony, szczególnie gdy odrzucisz wygórowane oczekiwania. Ja pamiętam
że na Blizzardzie dobrze mi się grało w amigowe fpsy. Naturalnie to było dawno temu.
Pamiętam też gdy kupiłem sobie Apollo 040/25 to grało mi się jeszcze lepiej, łatwo też jest
je podkręcić do 40MHz, to taka kropla goryczy bo mogłeś mieć Apollo, które potem można przerobić
na 060, co też ostatnio zrobiłem. Teraz już jestem w klasycznym niebie, bo ppc dla klasyka
mnie nie interesuje, przynajmniej na razie .
[#56] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #54

no włsnie nie bylem tego pewien czy doczytales bo podesłaem Ci film na który wszystko jasno pokazuje co do predkosci karty (030/40Mhz) a Ty dalej swoje stekania ze nie da sie pograc w 3D.
W Brethelessa gralem po odpowiednich patchach, pixle normalne czyli 1x1 i predkosc jak na Amige calkiem ok. przy oknie ... zreszta sam widziałes
ave
[#57] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #54

Z TFXem jest różnie, np u mnie na A1200 + FAST ale za to z FPU 50 Mhz, wersja pod koprocesor działa całkiem ładnie.
[#58] Re: Breathless minimalny konfig

@BULI, post #57

Jak wy to robicie? U mnie na 060 TFX ma moze z 8 kl/s.
[#59] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #58

Swoją drogą ja mocno liczę, że IC wyprodukuję jakieś mocniejsze karty. Kupiłem najsilniejsza ACA z obawy, że niebawem i tych kart zabraknie.

A tak z innej beczki. Cytat z mojej żony gdy poprosiłem, żeby uspokoiła mnie, że pęknięcie na obudowie cm8833 jest niewidoczne:

"Adrian, nie rób z pasji obsesji"... Mądra kobieta.
[#60] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #59

Doszła karta ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem