kategoria:
[#61] Re: Breathless minimalny konfig

@kaka, post #60

Będę miał ja we wtorek. Jest juz w Katowicach, ale ups nie zechciał mi jej wręczyć. W pn mnie nie ma, więc odpalę całość we wtorek.
[#62] Re: Breathless minimalny konfig

@wilkwcieniu, post #49

Przegladam amibay'a... nic, nic, nic... trochę się martwię o kompatybilnsc 60tki z whd i starymi grami.
Dzisiaj w końcu udało mi się wszystko dograć pod moją świeżą 060, i muszę powiedzieć że gry, które
miałem zainstalowane na karcie CF pod WHDLoad działają lepiej niż pod 040, to znaczy w ogóle
się uruchamiają. Pod 040 wiele z nich albo nie chciało się uruchomić albo szybko się wykrzaczało.
[#63] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #58

odpowiednie patche pobrane z aminetu ? w sumie to nie pamietam skad pobierałem
szału nie ma ale ale 10 ~12 klatek to wyrabia przy 030 tkowych ustwieniach.
[#64] Re: Breathless minimalny konfig

@Radek_Cz, post #62

Też mam znowu "dość świeżą 060" a wcześniej 040 i pierwsze wrażenia przeciwne do twoich.
[#65] Re: Breathless minimalny konfig

@BULI, post #64

A jaka to karta, bo z twojego profilu nic nie wynika.
[#66] Re: Breathless minimalny konfig

@Radek_Cz, post #65

Apollo, z tym, że mój system pod 040 był bardzo precyzyjnie skonfigurowany pod 040, więc systematycznie wymieniam rekonfiguruję kolejne elementy sytemu.
Na dzień dobry miałem problem z odpaleniem czegokolwiek pod WHDload, winny okazał się Oxypatcher WHDL zaczęło działać dopiero po wyłączenia patcha Oxpatchera.
Obecnie udało mi się skonfigurować pewne sprawy tak, że OxyPatcher nie koliduje z WHDLoad, ale wiele niestarych systemowych gier potrzebuje patchów lub wersji execów pod 060- właśnie okazało się, że Shadow Of The Third Moon też potrzebuje takiego EXEca, Quake też "normalnie" dopiero zaczyna działać z wersją 060.

Podsumowując, karta z 060 jest szybka i fajna, ale to nie jest tak, że zmieniasz dwie biblioteki i wszystko hula.
U mnie Apollo 040@33 zdecydowanie mniej wymagała wygibasów z oprogramowaniem.
[#67] Re: Breathless minimalny konfig

@Sir_Lucas, post #24

Hej, mam ciekawe wieści - przetestowałem swojego Blizzarda 060 z jeszcze inną kostką pamięci - 4MB i - komputer wyraźnie chodzi znacznie szybciej. Jednocześnie transfer z pamięcią CHIP jest szybszy (bo Workbench w 256 kolorach działa bardzo żwawo), a Gloom już daje radę w 1x1. Niestety 4MB to zbyt mało dla kilku tytułów, ale ja nie zamierzam wymieniać tej pamięci teraz.

Co ciekawe ta pamięć jest 70ns. Ja nie wiem do końca jak to działa. Może im mniej pamięci tym lepszy do niej dostęp? A może to jakość pamięci? Co też istotne wyłączyłem chwilowo Map-ROM. Boję się myśleć co gdyby trafić na dobrą pamięć 60 ns i włączony Map-ROM.

Teraz komputer działa tak szybko, że już więcej nie wymagam. Chętnie bym pokazał filmik z działania, ale w tej chwili nie mogę. Musicie uwierzyć na słowo.
[#68] Re: Breathless minimalny konfig

@Hexmage960, post #67

Używasz Workbencha w 256kolorach i 4MB Fastu przy procku 060? Cool.
[#69] Re: Breathless minimalny konfig

@fibi, post #63

Teraz możesz sam sprawdzić i pokazać nam, jak to u ciebie chodzi ;)

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2014 22:54:02 przez _arti
[#70] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #69

Okazało się, że moje pamięci 32MB (dwie kostki) są skopane. Pod Blizzardem IV 030/50MHz losowe procesy w komputerze się wieszają kiedy któraś z tych kostek pamięci jest zainstalowana. A ja długo, naprawdę długo ich używałem nie wiedząc, że nie są one w pełni sprawne.

Znalazłem w pełni sprawną kość 16MB 60ns, którą zamierzam poddać dokładniejszym testom.

Alien Breed 3D II TKG v1.1 WHDLoad pod 060 wyświetla mi 19 FPS i czasem spada. Gloom w 2x1 na pełnym lub prawie pełnym ekranie chodzi znacznie szybciej niż to co wyświetla ekran z Doomem na Twojej stronie.
[#71] Re: Breathless minimalny konfig

@Hexmage960, post #70

Gloom 2x1 ?
Nie kumam, ja wolę 1x1 przecież spokojnie pójdzie na 060 na pełnym ekranie i na AGA i GFX.
Jakiej procedury c2p używasz?
[#72] Re: Breathless minimalny konfig

@BULI, post #71

Używam procedury nazwanej "060" z "Glooma 3". A jakiej Ty używasz?

Nie kumam, ja wolę 1x1 przecież spokojnie pójdzie na 060 na pełnym ekranie i na AGA i GFX.

Muszę chyba kupić sobie nową kostkę pamięci. Bo u mnie 1x1 full-screen nie chodzi wystarczająco szybko do wygodnej gry. Jaką Ty masz kostkę zainstalowaną w swojej karcie z 060?

To by jakoś tłumaczyło, dlaczego również karta PPC z 040/25MHz tak wolno działa - wspólne są kostki pamięci.

Masz może jakąś jedną kość na zbyciu?
[#73] Re: Breathless minimalny konfig

@Hexmage960, post #72

Wygląda na to, że jest OK z moją pamięcią 8MB (od Eureki, nie Elboxu jak omyłkowo napisałem), bo właśnie gram w Glooma i rzeczywiście na ekranie 1x1 full-screen jest grywalne. Choć wolę grać w 2x1, bo wtedy jest ultra-płynne (według mnie około 50 Hz) :)

Ja przeszedłem nie-spatchowanego Alien Breeda 3D 2 na 68030 i dało się grać - gra była wystarczająco wygodna. A jest to gra bardzo zaawansowana - efekty świetlne, wektorowi przeciwnicy. Breathless z tego co pamiętam jest grywalny na 68030 (grałem w demo), ale bardzo trudny. Zabawa dopiero zaczyna się kiedy wykupimy lepszą broń.

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2014 10:05:58 przez Hexmage960
[#74] Re: Breathless minimalny konfig

@_arti, post #69

Według Twojego testera Arti w Breathlessie mam ~12FPS-14FPS na full screen 320x200 w 1x1 (dla mnie bardzo grywalnie jak na standardy z lat '90). Jak zmniejsze ekran o jeden stopień, to jest ~18FPS i gra się już super. Maszyna testowa to 68060 66MHz.
[#75] Re: Breathless minimalny konfig

@flops, post #74

Kupiłem sobie dwa SIMMy po 32MB 60ns na Allegro za 50zł Jak dojdą będę testował ze swoją Blizzard PPC+040/25MHz, no i pozostałymi kartami, jestem dobrej myśli. Myślę, że zarówno BlizzardPPC jak i BlizzardVision dostaną wyraźnego kopa. Obie pamięci (również 32MB), które obecnie posiadam nadają się do kosza.
[#76] Re: Breathless minimalny konfig

@Hexmage960, post #75

Dostałem dzisiaj te kości pamięci. Eksperymentowałem trochę, ściągnąłem szybsze c2p do Glooma i wreszcie zainstalowałem sobie system na czystej partycji, na moim drugim twardym dysku. Chyba jakieś "śmieci" pozostały na poprzedniej partycji systemowej, bo wreszcie Gloom jest w pełni grywalny w full-screen na 68060.

Co ciekawe kiedy mój Blizzard 030/50MHz jest ustawiony na 60ns to komputer czasem "wiesza się". Ustawienie na 70ns rozwiązuje problem dokumentnie (mimo, że pamięci są 60ns z opisu).

Alien Breed 3D II chodzi teraz jak marzenie na 060!

030 nadaje się z powodzeniem do grania w te gry przy mniejszym ekranie, więc koledzy, którzy mają 030 mogą być spokojni.

Także winą za spowolnienie tych gier obarczam "śmieci" jakie pozostały podczas różnych instalacji, które spowalniały system (CGX, biblioteki itp.) Kostki pamięci nie odgrywały chyba roli - mylić się rzecz ludzka.

Czekają mnie jeszcze testy - Genetic Species, Napalm.
[#77] Re: Breathless minimalny konfig

@Hexmage960, post #75

Nie wyrzucaj elektroniki. Ustaw piekarnik na 200 stopni i wygrzej simmy 10 minut.
Udało mi się w ten sposób zreanimować kilka płyt głównych od laptopów, nieszczęsnej firmy HannStar, ostatnia z Sony Vaio. Po tym zabiegu układy graficzne nVidia ożywają nagle. Prze zabiegiem kropki i paski na ekranie, Windowsy nie wchodzą.

Myślę że to simmom powinno pomóc....ok, racja
[#78] Re: Breathless minimalny konfig

@Voyox, post #77

Wilku jak tam karta ? Możesz zrobić jakieś testy ? Mam Ace 1220 i zastanawiam się czy jest sens zmieniać na 030.
[#79] Re: Breathless minimalny konfig

@kaka, post #78

Daj mi jeszcze ze dwa dni. Kupiłem parę gestów i chce mieć wszystko pod klawiatura :D...
[#80] Re: Breathless minimalny konfig

@kaka, post #78

No hej. Odpaliłem wreszcie. Poza breathless wszystko działa co najmniej zadowalająco. Gloom oszałamiająco szybko. Fears wariactwo. Os 3.1 na cf błyskawica. Tam, gdzie wcześniej były spowolnienia, w tej chwili nie mam żadnych uwag. Jutro sprawdzę dooma i alien breed. Jestem zadowolony. Zresztą, fabrycznie nowych kart nie kupisz szybszych i masz gwarancje stabilności pod whd.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem