kategoria: A600
[#1] Kupiłem A600
Po raz drugi piszę taką wiadomość na forum - kupiłem Amigę. Mam nadzieję, że tym razem transakcja dojdzie do skutku, gdyż za pierwszym razem trafiłem na większości znanego pana z Bielska, niejakiego Piotra P. (sprawa na Policji, ciągnie się od marca).

http://allegro.pl/amiga-commodore-a-600-zasilacz-myszka-i5632150432.html

Tym razem postanowiłem jednak po przemyśleniach zrobić prawdziwy back2theRoots i nie inwestować w A1200, lecz sprzęt, jaki miałem przez najdłuższy okres obcowania z Ami, czyli A600.

Teraz tak - zakładając, że działa - jaki polecacie kupić interfejs CF, żebym mógł korzystać z niego jako HDD? I jaka karta do tego?

Zakładając, że Ami ma za niski kickstart, by obsłużyć taką kartę - gdzie kupić kick 37.300 lub wyższy?

Czy po naklejce można poznać wersję kickstartu?

Najtańsza opcja podłączenia Ami do monitora VGA (także pod systemem)?

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2015 14:22:54 przez Drakon

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2015 14:25:48 przez Drakon
[#2] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #1

Niektóre karty CF są kapryśne, warto zweryfikować czy dana karta działa poprawnie z Amigą. Co do interface CF się nie wypowiem bo kupowałem pierwszy lepszy.

Oryginalnie na kostce kickstartu jest dokładna wersja (przynajmniej u mnie w obu 600 tak jest). Co do zmiany to może ktoś się wypowie czy warto zmieniać na 3.x jeśli i tak byś musiał wchodzić w koszty.

Najtańsza to znalezienie monitora który obsłuży tryby PAL. Sporządziłem listę którą się kierowałem w poszukiwaniach monitora. Przyklejam z innego wątku.

Nazwa | Test | Rozmiar | Format | Rodzielczosc | Matryca | Glosniki
NEC 1550M | Y | 15 | 4:3 | 1024 x 768 | 25 ms | Y
NEC Accusync 71VM | Y | 17 | 5:4 | 1280 x 1024 | 16 ms | Y
BENQ 702A | Y | 17 | 5:4 | 1280 x 1024 | 5 ms | N
BenQ BL912 | N | 19 | 5:4 | 1280 x 1024 | 5ms | N
Acer v226hql | N | 22 | 16:9 | 1920 x 1080 | 8ms | N
BenQ G2420HD | Y | 22,4 | 16:9 | 1920 x 1080 | 5ms | N
DELL ST2320L | N | 23 | 16:9 | 1920 x 1080 | 5ms | N
Samsung SyncMaster 940MG | Y | 19 | 16:10 | 1440 x 900 | 8ms | Y
Samsung Syncmaster 941MP | Y | 19 | 5:4 | 1280 x 1024 | 8ms | Y
Samsung Syncmaster 710MP | Y | 17 | 5:4 | 1280 x 1024 | 8ms | Y
Samsung Syncmaster 711MP | Y | 17 | 5:4 | 1280 x 1024 | 8ms | Y

Niektóre jak samsungi MP pokazują pal podłączone przez kabelek RBG->SCART. Sam nabyłem 941MP za 50zł, więc tańszej opcji na obraz PAL nie widzę.

Inne np. wymienione monitory NEC pokazują PAL przez VGA, trzeba trochę poszukać ale co jakiś czas są na portalach aukcyjnych.

Dłuższa lista potencjalnych LCD do współpracy z Amigą.
Flat Panel Displays
[#3] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #1

Może sprawdzony CF2IDE+ kolegi sanjyuubi ?
Pasuje zawsze nawet jak masz FAST jakis czy inne turbo do A600, lub jakiś inny adapter CF na taśmie co by kiedyś Ci nie kolidowało z przyszłymi dodatkami.

[#4] Re: Kupiłem A600

@Architect1200, post #3

fajne te interfejsy ale jak by miały te dodatkowe gniazdo 44 pin a nie 40 to by były idealne :)
[#5] Re: Kupiłem A600

@Architect1200, post #3

Jaka jest cena tego adaptera?
[#6] Re: Kupiłem A600

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Przed chwilą rozmawiałem z autorem/wykonawcą.
30 i 45 zł (w tej chwili niedostępne, nakład się wyczerpał, będą za trzy tygodnie).
[#7] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #1

Najtańsza opcja z monitorem VGA to przelotka RGB-VGA, ale wtedy możesz działać TYLKO pod systemem (gry w większości odpadają).
[#8] Re: Kupiłem A600

@madman15, post #7

...a także ProTracker i AHX. Właśnie. Kto się orientuje czy Art Of Noise, OctaMED, MusicLineEditor działają pod systemem bez problemu? Zakładam, że OctaMED i Mline tak, ale AoN?
Ewentualne pytanie - coś się przez ostatnie lata zadziało w sferze trackerów dla A600 w podstawowej konfiguracji?
[#9] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #6

No i kolego nie zrozumiałeś 35,- oraz 40,- i mam tylko te sanjyuubiego a te tańsze się skończyły
[#10] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #1

Adapter SD tańszy, nośniki do niego to nie problem. Koniecznie zwróć uwagę, by gniazdo miało wyrzutnik.
[#11] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #8

Pisz na PW do mnie odnośnie CF.
[#12] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #1

dobry wybór! ze swojej strony polecam stację Gotek z wgranym softem, po jakimś czasie można dograć HxC. Niewielki wydatek a zabawy tyle, że przez kilka miesięcy nie przerobisz całego softu z usb 8 GB ;)

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2015 19:21:05 przez charliefrown
[#13] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #1

Odradzam adaptery do systemowej CF zastępującej dysk HD w formie "kątówek". Lepsze są te na taśmie ponieważ nie ma w nich problemu braku prawidłowego kontaktu, który dość często zdarza się przy tych kątowych.

Co do rodzaju kart, to był gdzieś wątek na forum tutaj z linkiem do innego, anglojęzycznego wątku na którym ludzie zgłaszali jakich marek karty im działają a jakie nie działają.

Musisz pogrzebać.
[#14] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #8

MED korzysta z systemowego ekranu, więc pewnie można wypromować. OctaMED Sound Studio korzysta również z GUI systemowego. Swoją drogą kapitalne programy muzyczne, mocno niedocenione wtedy, jak również i dziś.
[#15] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #1

Również polecam adaptery CF na taśmę. Ja kupiłem sobie taki adapter, żeby móc łatwo podłączyć kartę do złącza IDE w PC, przygotować ją i dogrywać dane pod WinUAE. Musiałem zrobić taśmę IDE40-IDE44, aby podłączyć taki adapter do Amigi.

Kupiłem do tego kartę Kingston 8GB z kwiatkiem. Działa bez problemów, ale transfer (ok. 485 kB/s) jest dużo wolniejszy nawet, niż bardzo starych dysków twardych. Są szybsze karty i równie kompatybilne z Amigą.
[#16] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #1

O ja pitole :O za 300 zł kupować tak zmasakrowaną A600 która nie wiadomo czy działa :/ ehhhh... ciężkie czasy.
[#17] Re: Kupiłem A600

@Vato, post #16

Cierpisz na nadmiar wolnego czasu?

Szybkie pytanie - dlaczego właśnie CF, a nie SD?

Coś takiego nie będzie działać?

[#18] Re: Kupiłem A600

@Vato, post #16

heh, cytat z aukcji: "Nie wiem czy jest sprawny,nie mam możliwości sprawdzenia(zasilacz działa)".

No tak, pewnie ma uj*bane gniazdo zasilania, to sprawdzić nie ma jak. hide2
[#19] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #17

O CFach i SDkach było miliard wątków.
CF działa bardziej jak twardziel (ma wbudowany kontroler)
SD potrzebuje dużo bardziej skomplikowanej elektroniki i czasem są jaja.

Najlepiej kupić HDD 2,5 cala jakiś zabytek bez badów.

A w odpowiedzi czy mi się nudzi... no cóż, sam dałeś link do aukcji na allesyf.pl
to sobie popatrzyłem. I aukcję z takim opisem z automatu bym olał.

Powód jest prosty. Każdy biedny głupek ma w domu możliwość podłączenia żółtego czincza,
który jest w A600 do wejścia video, które istnieje nadal nawet w nowych TV LCD.

Szczerze życzę Ci żeby ta Amiga działała. Może to akurat jakiś wyjątkowy leń sprzedawca.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2015 21:48:08 przez Vato
[#20] Re: Kupiłem A600

@Vato, post #19

jak ja kupowałem swoją pierwszą pięćsetkę, to też był opis w tym stylu "nie wiem czy działa". Tyle że sprzedawana była bez zasilacza, bez myszy, bez niczego, podobno uszkodzona w transporcie z Niemiec. Po przerobieniu zasilacza ATX i podłączeniu czinczem odpaliła i był obraz :) (aczkolwiek początkowo trochę się zasmuciłem, bo przy pierwszej próbie nie było żadnej reakcji, ale okazało się, że kabelki nie były dokładnie zwarte i zwyczajnie prund nie szedł).

Innym razem nie tak dawno kupiłem płytę do pięćsetki, w opisie było że niesprawna - podłączyłem i bez problemów poszła. :)
Więc różnie to bywa.
[#21] Re: Kupiłem A600

@snajper, post #20

Zobaczymy. Jak nie żyje, to odżyje. Od kilku lat reanimuję 8 bitów i handheldy, głównie GB, więc może dam radę. A jak nie, to przecież pomożecie staremu (37) amigowcowi, który wraca do życia po obecności na scenie w latach 90', prawda? :)
[#22] Re: Kupiłem A600

@Vato, post #19

Powód jest prosty. Każdy biedny głupek ma w domu możliwość podłączenia żółtego czincza, który jest w A600 do wejścia video, które istnieje nadal nawet w nowych TV LCD.

Nie każdy ma w domu TV, ja żeby sprawdzić A600 musiałem pojechać i wytargać od rodziców z piwnicy starego elemisa. Nie mniej jednak jakbym A600 sprzedawał to na pewno poszedłbym do kogoś pokazać ze choć selftesta przechodzi.

Z drugiej strony dostałem A600 która wyglądała jakby leżała na dnie śmietnika kilka lat. Wyschnięte insekty w środku itp. Po paru godzinach czyszczenia okazało się że działa. Życzę żeby autor wątku dostał działającą.
[#23] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #17

coś takiego będzie działać
1.karta CF w adapterze IDE44pin->CF też będzie działać
2.karta SD w adapterze CF->SD w adapterze IDE44pin->CF też będzie działać
3.dysk twardy też będzie działać
z czego osobiście polecam 2 i 3 aczkolwiek najwiekszy transfer miałem z 2
ciekawe rozwiązanie ma kolega @Architect1200, które nie będzie kolidować z rozszerzeniem pamięci Fast lub kartą turboOK
[#24] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #21

Staremu 37 hahaha!!!
Jakbyś miał na zbyciu jakieś kieszonsolki to pisz (szukam tanio DS lite)
[#25] Re: Kupiłem A600

@codi, post #22

Na kilkaset osób, które znam, tylko dwoje przyznaje się do braku tv w domu. Na allegro wśród retro sprzedawców tv (jakiegokolwiek? nawet neptuna czy rubina, sam trzymam czarno-biały helios) tv posiada zdecydowana mniejszość (ciekawe ...). Jakoś też tak się trafia, że im zasilacze wyparowują, a może są tak cenne, że ich ktoś okradł?
[#26] Re: Kupiłem A600

@codi, post #22

u mnie podobnie, na 6-7 Amig 600 kupionych jako "niesprawdzone" i często w opłakanym stanie tylko w jednym przypadku były zimne luty, reszta działa super od pierwszego włączenia bez najmniejszych oznak wyschniętych kondensatorów.

Mimo pogłosek o awaryjności Amig składanych w technologii SMD, sześćsetki całkiem nieźle się trzymają po tych 20+ latach. Kupując w ciemno trudno trafić na niesprawną, stan "na chodzie" jest jakby standardem.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2015 08:48:47 przez charliefrown
[#27] Re: Kupiłem A600

@charliefrown, post #26

Czy taki upscaler zadziała mi z Amigą?

LINK
[#28] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #27

zadziała, musisz tylko dorobić sobie kabelek video. Jedna uwaga - ten chiński scandoubler w zależności od wersji mniej lub więcej sypie białymi kropkami na ekranie, co po pewnym czasie staje się irytujące. Prawdopodobnie istnieje możliwość eliminacji tych zakłóceń, znajomy kupił tegochińskiego GBS tyle że wpakowanego w obudowę (100$ na eBay) i tam obraz jest bez żadnych zakłóceń.
[#29] Re: Kupiłem A600

@Drakon, post #27

Tak zadziała, sam też taki mam, ale co do jakości to pozostawia trochę do życzenia. Krótko mówiąc wyświetla trochę śmieci, ale mi jakoś to specjalnie nie przeszkadza.
[#30] Re: Kupiłem A600

@Architect1200, post #29

mod eliminujący śmieci, z podłączonym PS1

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2015 09:50:22 przez charliefrown
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem