[#10]
Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.
@zangief,
post #6
Trudno mi się wypowiadać co do FastATy, bo nawet nie miałem jej nigdy w ręku. Tak samo Delfiny na clockport. Miałem kiedyś SD wewnętrzny i udało mi się zmieścić go pod dyskiem 2,5", zakładam więc, że wejdzie pod cedeka.
Kontroler na Blizzardzie nic Ci nie da, jeśli będziesz chciał mieć wszystko wewnątrz desktopa, bo to SCSI. Historia zna tylko jeden epizod dysków 2,5" SCSI. Oczywiście takie kuriozum mogła wymyślić tylko firma Apple w czasach klasycznego Maca. Dziś dyski te są raczej nie do zdobycia, a jeśli nawet, to ich maksymalna pojemność wynosi 300 - 500 MB. O cedeku typu slim na SCSI można zapomnieć - nawet firma Apple nie była chyba aż tak odjechana.
Bez FastATy oczywiście można sobie poradzić, łącząc oba urządzenia do standardowego kontrolera (cedek musi być slave). Przy BlizzardziePPC dobija jednak powolność transferów.
040/25 daje się wytrzymać przy wspomaganiu ze strony PPC w zakresie np. przeglądania obrazków, kodowania mp3, itp. Podkręcić zawsze warto, bo korzystnie wpływa to np. na wydajność CGX-a. Ciasnota w niczym tu nie przeszkadza, bo CPU i tak jest od spodu karty turbo. Przy naklejonym na 040 coolerze jest zupełnie obojętne, czy proc działa na 25 czy 40 MHz. Inna sprawa, że nie każda 040/25 daje się podkręcić na 40.
BVision działa tak samo jak każda inna amigowa karta GFX pod CGX-em - ze wszystkimi programami potrafiącymi otworzyć ekran na karcie, lub dającymi się wypromować.